Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Pořád lepší kamarádky než kamarádi. To ale přijde časem. Pak bych to až začala řešit. ![]()
@Padme93 myslím si to samé. Spíš bych řešila, jak to má dcera s kamarádama a jestli teda vůbec nějaké má, jestli není někde chyba v jejím postavení v kolektivu. To by tě možná mělo znepokojovat víc než to, že by nějakej puberťák strávil jednu noc v tvém domě.
Holky moc děkuji za reakce.
Dceři jsem řekla, že přespat mohou, ale ať jim řekne, že si vezmou matrace a spacáky a že je to naposled, kdy se neráčila předem domluvit. No, nechci ji brát večery s kámoškou, i když většinou když u nás nějaká spala(až na jednu vyjímku), tak to končilo tak, že mladší k nim lezla, starší po ni začala štěkat, mladší řvala a když už se mi ji povedlo uspat tak výbuchy smýchu či rány dveří ji zase vzbudily - takže trochu očistec. napomenutí typu buďte trochu potišeji atd..se většinou míjely účinkem. Takže to je asi ten hlavní důvod, proč mi celkově její kamarádky na přespání nedělají radost a jinak samo neštval mě fakt, že nás úplně přešla a to mě vytočilo opravdu hodně.
Jinak jsem ji při rozhovoru požádala aby si řekla co jako by ráda, co nakoupit atd… (Její kamarádky vůbec neznám-takže netuším co jedí atd…) No, jak psala Zuzouš -se klidit. Tak to ne, když jsem nadhodila slovo program tak mi bylo řečeno že co bych navrhovala a co bych ráda, že bychom mohli dát petang, táta by mohl grilovat a já hrát nějaké ochutnávky-takže se počítá i s náma. (Jé co bych dala za možnost se zdekovat).
Jinak ano vím, řeším blbost, ale v tu chvilku mě tak vytočila, že se neobtěžuje říct, že jsem skutečně nevěděla jaká reakce je nejlepší.
Holky moc děkuju
@Anonymní píše:
Dobrý den,
omlouvám se, že vstupuji do diskuze, která s mým dotazem nemá vůbec nic společného, ale potřebuju nutně vědět, zda osoba, která platí alimenty může podat žádost o novém rozsudku, aby peníze nebyly předávány osobně, ale na určený účet, jelikož se změnila životní situace a starý rozsudek není vyhovující.
Prosím, pokud má někdo nějaké informace a ví, zda je to možné, budu moc ráda za odpověď.
Každý z rodičů může kdykoliv podat žádost k novému projednání u soudu, obzvlášť pokud se změnila životní situace.
Je to tvoje dcera, jakou sis ji vychovala takova je. Nicmene ty jeden vecer vydrzis v " nepohodli " a dceri to udela radost. Za to si myslim, ze to stoji. Po sobote bych ji rekla, ze si neprejes domlouvani takovych akci za tvymi zady.
Mně přijdeš trochu hysterická, promiň a morous opravdu jsi.
Dceři bych řekla, že příště ať to oznámí dopředu a víc bych jí nekazila náladu. Jsou to její narozeniny a myslím, že ještě můžeš být ráda, že to vůbec chce slavit doma a ještě počítá i s vámi. Při tvém chování bych se nedivila, kdyby to přiště chtěla slavit raději bez tvé asistence a mimo domov.
Jako chápu, že jsi naštvaná. Je v pořádku dát jí to najevo. Jednou a nedělat dusno dalších x dní a pořád to řešit a pitvat ![]()
@Ella4 píše:
@Padme93 myslím si to samé. Spíš bych řešila, jak to má dcera s kamarádama a jestli teda vůbec nějaké má, jestli není někde chyba v jejím postavení v kolektivu. To by tě možná mělo znepokojovat víc než to, že by nějakej puberťák strávil jednu noc v tvém domě.
souhlasím ![]()
@Uju no mě osobně by to štvalo, ale dovolila bych jí to. Jen bych jí poprosila, ať mi to příště dá vědět zavčasu. Taky bych jí upozornila, ať holkám řekne, že si mají vzít spacák, že budou muset spát na zemi a že si je ráno obstará se snídaní sama.
@Uju píše:
Holky moc děkuji za reakce.
Dceři jsem řekla, že přespat mohou, ale ať jim řekne, že si vezmou matrace a spacáky a že je to naposled, kdy se neráčila předem domluvit. No, nechci ji brát večery s kámoškou, i když většinou když u nás nějaká spala(až na jednu vyjímku), tak to končilo tak, že mladší k nim lezla, starší po ni začala štěkat, mladší řvala a když už se mi ji povedlo uspat tak výbuchy smýchu či rány dveří ji zase vzbudily - takže trochu očistec. napomenutí typu buďte trochu potišeji atd..se většinou míjely účinkem. Takže to je asi ten hlavní důvod, proč mi celkově její kamarádky na přespání nedělají radost a jinak samo neštval mě fakt, že nás úplně přešla a to mě vytočilo opravdu hodně.
Jinak jsem ji při rozhovoru požádala aby si řekla co jako by ráda, co nakoupit atd… (Její kamarádky vůbec neznám-takže netuším co jedí atd…) No, jak psala Zuzouš -se klidit. Tak to ne, když jsem nadhodila slovo program tak mi bylo řečeno že co bych navrhovala a co bych ráda, že bychom mohli dát petang, táta by mohl grilovat a já hrát nějaké ochutnávky-takže se počítá i s náma. (Jé co bych dala za možnost se zdekovat).
Jinak ano vím, řeším blbost, ale v tu chvilku mě tak vytočila, že se neobtěžuje říct, že jsem skutečně nevěděla jaká reakce je nejlepší.
Holky moc děkuju
Další důvod, proč podporovat přespávání jejích kamarádek u vás - abys mohla poznat lidi, s kterými tráví tvoje dcera svůj čas a s kým probírá svoje starosti a radosti…
@Alušáček Ano vesměs je to poprvé. Před přestěhováním u nás byla oslava asi 2× ale to byla dcera malá a bylo to spíš, popřát, pojíst dort a šlo se ven. V bytě nebylo možné se hnout takže to bylo fakt nemožné. Tady ji pořádala jednou (odpoledne) bez přespání, protože šlo holky z vesnice takže se to ve 23 hod rozpustilo. Jinak u nás přespalo pár kamarádek, tak 2× do roka.
S místníma holkama se už nějak moc nebaví a teď si chce pozvat holky z města kam jezdí na druhý stupeň Zš-takže ty holky znám tak z fotek z FB a z vyprávění
.
Jinak s tou její oblíbeností to podle mého není tak slavné nebo rozhodně nebylo. Nikdy neměla problém najít si kamarádku, ale spíš si ji udržet. Je ve znamení LEV a i když tohle šlo vždy mimo mne tak na ni to tak nějak sedí. Chce mít navrch, chce být za hvězdu. No a hlavně se nedokáže bavit s jen jednou kámoškou. Tady ve vesnici podle mého dojela na to, že se nebavila jen s jednou aby pomlouvala tu druhou, když šla s tou druhou tak se ta první naštvala- společně jít nemohly---to je dost složitý, prostě i když vím, že dcera není žádná hvězda a potřebovala bytrochu dostat přes čumák tak teda ty vztahy a kamarádství nějak nepobírám.
Teď bych řekla, že není neoblíbená -dokonce to vypadá, že je vše normální, ale ty holky jsou daleko, takže se s většinou vidí ve škole, případně odpoledne když nejede ze školy hned domů a sem tam přijede ta jedna (nejlepší) k nám-Zbytek holek jak jsem psala opravdu neznám.
Vážně chcete po čtrnáctileté holce rozvinutý organizační talent?
A pokud ano, tak dáváte jí příležitost aby se to naučila a nebo tak nějak čekáte že si bude schopná zorganizovat narozeninovou oslavu sama a jen vám řekne co potřebuje, bez možnosti organizovat něco před tím?
A fakt chcete rozpoutávat konflikty ohledně narozein a protože se vaše dcera chová jako malá, čtrnáctiletá holka?
Šmarjá pano
no tak mojí dceři je deset a kamarádky tady přespávají běžně. Měla narozeniny v červenci s oslavou dětí, nikdo nepočítal se spaním, ani my, ani rodiče, děti se domluvily a přišly, že chtějí, tak prostě spaly, na zemi na karimatkách, rodiče jen přivezli pyžama a kartáčky na zuby, holky i kluci. záhul pro mě, děti nadšené. Vždyť tam u vác také bydlí, to si nemůže pozvat kamarádku na přespání?
@tamata Ano, morouz jsem, kdybych si to nemyslela ani to nebudu psát. Jinak pro pořádek nepitvám nic x dní. Dnes asi půl hodinky před založením diskuze jsem se o spaní kamarádek dozvěděla, napsala na forum, nechala slehnout a šla ji říct, že si mají vzít spacáky, že bych ráda seznam co by rádi atd… A samo napomenutí, že příště bych si přála být informovaná dopředu než začne slibovat přespávání a mejdlo.
Dobře jsi udělala, nech to být, příště se s ní domluv na pravidelch dřív.
A není třeba nemluvna, protože na ni kamosky prdi a vlastně nikdo nepřijde? Až na tu jednu?
Tak třeba ji to mrzí, připadá si zklamaně, hloupe, je jí to líto.
Neresila bych to. Počítala s tím počtem, ktere má, a buď přijdou nebo ne.