Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Ou Nečekám, že má rozvinutý organizační talent, ale pravda nečekám, že budu nucena 14ti letým holkám muset organizovat zábavu já. čekala bych alespoň nastínění nejaké přestavy a taky zájem a snahu tedy něco pro puzvanou návštěvu nachystat-vymyslet -to podle mého není mnoho.
Jinak konflikt podle mého nikdo nerozpoutává.
@Uju mozna ses morous, ale ja treba osobne to prespavani kamaradu svych deti taky prilis nemusim- mam porad pocit, ze jim musim tvorit program a starat se a tak vubec
jenze zvlast malej tohle miluje, kdyz tady muze nejaky jeho kamarad zustat- uz jen s ohledem na to, ze kamarady ma „dojizdejici“, ne v miste bydliste a ani to nejsou skolni spoluzaci
takze to cas od casu preziju…ale co striktne musi dodrzet je informovani predem…takze ne zadne „Pepik ted nepojede domu, on tady zustane“, ok, akceptuju vyjimecne, ale ne po nejake akci typu narozeniny- to pak opravdu trvam na predchozi domluve…
ale myslim, zes to vyresila hezky- dceri sdelila, jak si to predstavujes pro priste…a vis, co je super? ze s vama pocita…ze nejste ti trapni rodice, co je treba je nekam zavrit, aby neprudili, ale chce vas mit na sve oslave s prateli…super, ne? ![]()
jeste bych teda vysvetlila te male, ze kamaradky prijely za velkou, takze ona je nebude rusit a vymyslela bych nejaky super program na vecer jen pro ni, kdyz se budou pubertacky chichotat v pokojiku a triskat dverma ![]()
a palacinkama k ranni snidani jim udelas radost a budes vsude za uzasnou mamu ![]()
@Uju píše:
@tamata Ano, morouz jsem, kdybych si to nemyslela ani to nebudu psát. Jinak pro pořádek nepitvám nic x dní. Dnes asi půl hodinky před založením diskuze jsem se o spaní kamarádek dozvěděla, napsala na forum, nechala slehnout a šla ji říct, že si mají vzít spacáky, že bych ráda seznam co by rádi atd… A samo napomenutí, že příště bych si přála být informovaná dopředu než začne slibovat přespávání a mejdlo.
tak pokud jsi to psala v zápalu vášně hned po události, tak se to i pochopit dá
Řekla bych jí tedy jak si to představuju příště a víc bych to neřešila. Ten večer/noc si zaskřípeš zubama a budeš mít zas na nějakou dobu klid ![]()
@Uju diskusi jsem necetla, mam stejne starou dceru a vubec nechapu proc to resis tady a ne s ni. Ja bych se ji na rovinu zeptala, jak si to predstavuje a rozumne se s ni domluvila, uz to neni male dite.
@tamata Ano, psala jsem to cca půl hodinky, ta myšlenka se mi moc nelíbí, je fakt že mě opravdu hodně vytočilo, že se nezeptala, ale raději jsem se jen zeptala, kdy nám o přespání chtěla jako říct(odpovědi sjem se nedočkala), dál jsem žehlila a snažila si to rovnat v palici, ale jak jsem psala na jednu stranu sjem byla naštvaná, že se nám nic neřekne, na druhou stranu sjem ráda, že má nějakou partu, která ji vydržela a nechci ji to nějak pos… Proto jsem založila toto „vlákno“, protože jsem nějak nedokázala v tu chvilku urovnat myšlenky.
@Uju jasné, to už chápu. Já že se to stalo třeba včera a ještě pořád zuříš. Takhle hned po akci je to pochopitelné
Tak přeju ať nedělají mladý moc bordel a ráno včas vypadnou ![]()
@mojara 1. Protože se dcera zpakovala hned po otázce kdy nám jako chtěla říct, že se počítá s tím, že se oslava protáhne až do druhého dne.2. Protože jsem v tu chvilku sama nevěděla jestli mám soptit, že nám o takovýchto věcech neřekne dopředu(i když ví, že z nich jako nejsme nijak nadšený)3. Protože kdybych praštila žehličkou, letěla za ni a trvala na rozhovoru -neproběhl úplně v klidu -skutečně jsem nevěděla jak s informací naložit, proto se o ni bavit je zbytečné a podle mého lepší ze sebe udělat nejdřív trapku na emiminu a s pomocí zde přítomných-porovnat myšlenky.
@Uju aspoň máš příležitost poznat dceřiny kamarádky
počkej za dva tři roky bude zvát na přespání třeba nějakého,,kamaráda,, ![]()
@tamata No, děkuju. Doufám, že se vyspíme a ona začne přemýšlet nad nějakým programu. Protože i když se jako stará svrběna ještě necítím, vykoumat něco co zabaví praštěný pubošky celé odpoledne je asi nad mé síly ![]()
@Alušáček No, jo, povídala, že pozve ještě nějaký dva kluky, se ji jdu jako zeptat, ale myslím, že si rozmyslela a pozvánku rozeslala jen holkám.
Jinak za dva, tři roku budu zakládat asi nové „vlákno“ ![]()
@Uju no jo, nekdy jsou to proste trdla a neumi jeste dost dobre vsechno domyslet, v teto situaci bych si asi rekla co uz a snazila se s ni domluvit tak, aby nemusela nic odvolavat, ale taky bych ji pekne zapojila do uklidu a veskerych priprav at vi. Moje oblibene heslo - vsak ono to nejak dopadne, to chce kliiiid ![]()
Řekni ji pravdu, to co jsi napsala tady. A uvidíš, jak se zachová. Řešení nech na ní.
@Uju píše:
Ahoj holky. Jdu si tak nějak pro radu.
Dcera minulý víkend slavila 14let. Na oslavě se sešlo jen pár příbuzných, protože její kamarádky co by ráda pozvala v tento termín nemohly. No, tak jsem dceři navrhla ať si je pozve na jinou sobotu, že ji udělám chlebíčky, koupím zákusky atd… No, navrhla tuto sobotu, řekla jsem fajn. Dnes jsem se ji ptala kolik lidí tedy přijde -jestli tedy přijdou(protože doma se vůbec nezmínila), abych věděla co a kolik tedy nakoupit.
No, vůbec netušila jestli někdo přijde, to mi u ni přijde normální(i když na mne by to teda nebylo),ale když jsem ji požádala aby mi tedy počet alespoň trochu upřesnila tak mi nakonec řekla číslo s tím, že teď ji psala jedna a ta přijde, ale nebude u nás spát.
Tím mne tedy fakt dostala. Tak nějak jsem se ji ptala, kdy se nás ptala, pozvat si lidi na spaní a kdy by nám to ráčila říctAni mi neodpověděla.
A teď babo raď, jaká by byla Vaše reakce??? Upřimně to přespávání kamarádek se mi moc nelíbí nemají pořádně kde a já jsem morouz a mám ráda svůj klid(dcera taky nikde „nevymetá“) ale co se mi nelíbí hlavně je ten fakt, že se jako neobtěžuje to říct, zeptat se.Já nevím, když jsem byla v jejím věku tak se přespávání kámošek u nás prostě domlouvalo, nebralo se to automaticky.
Tak nějak se to ve mne hrozně pere, najednu stranu, mám sto chutí ji vše zakázat, protože se mi nelíbí to jednání, na druhou stranu vím, že moc těch kamarádek nemá (tak aby nebyla ještě víc za nemožnou)
Teď si připadám fakt těžce neschopně a vím, že řeším úplnou hovadinu, ale jsem naštvaná a nevím jak se k celé té věci postavit. Si řkám, že když to zkousnu, že nám zachvilku bude skákat po hlavě.![]()
![]()
Jak to vidíte?
Nemáme s tím problém. My se i stěhovali z menšího do většího baraku, že máme tři decka a měli jsme jen dva dětské pokoje. Chtěli jsme, aby měl každý svůj a v něm postel pro dva, případně se dá přidat ještě matrace na zem, takže kdyby bylo třeba až 3-4 kamarádky by do pokoje propasovala a věřím, že i vic, kdyby se holky zmackly.
Nemáme s tím problém aby si na noc dovedli decka kámoše i mimo oslavu narozenin.
Dcera si bude první oslavu narozenin se spolužáky letos na 8r.ale to zatim s prespanim nebude, ovšem jednou to přijde.
Já bych to taky překousla, přeci jen jde o jednu noc, ale rýzně bych se taky zeptala kolik lidí aby bylo teda vubec kde a prostředky na to..
@Uju hlavně to vidím tak, že utak velké slečny bych se nedělala s chlebíčkama jen já sama, ale sakra by musela přiložit ruku k dílu to je a)
a b) bych se jí furt nevyptávala kdo a kolik lidí, bych jí řekla, až to bude vědět, tak nejpozději ve čtvrtek at mi to oznámí, jinak že nic nechystám ani nenakupuji
ale šedá je teorie a zelený strom života, dobře vím, že v reálu jsou ta naše zlaltíčka mnhdy nazabití a přesto jim chce člověk udělat radost a tak se ptá, vyzvýdá a oni jsou prostě v ohdě a nic neřeší ![]()