Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Nimie ja to denne teda delam, to co popisujes, a prach se nam pres noc netvori, delam to pro svuj pocit.. proto mi to nezabere tolik casu jako uklizet 14 dnu starou spinu. Takze denne radsi 10-15 min nez mi natece voda, nez o vikendu hodinu a pak to nechat ladem. Vidim treba kolik prachu se nam nanese kdyz jsme tyden u more, fakt nechapu ze to nekdo necha 14 dnu
na nemyty zachod 14 dnu bych nesedla a rozhodne netvrdila ze je cisty…ale muj nazor
Jednou za 14 dni přijde paní uklízečka a byt se blejska. Já tak maximálně ibcas vysaju, když nějaký bordel vidim. Pravidelne uklizim jen kuchyňskou loňsku a dřez.
@Peggy54 a štětku u vás nepoužíváte? Já myju + dezinfikuju záchod 1× týdně, v domácnosti jsme dva a fakt při běžném používání špinavý není… není to žádný veřejný záchodek a po použití si po sobě každý uklidí rovnou.
Jinak já mám dva psy a každý den vysávám a dělám nádobí (nemám myčku), jinak ostatní věci jako vytírání, prach, koupelna + záchod atd. dělám 1× týdně nebo podle potřeby. Psy v podstatě vždy aspoň 1× denně musím osprchovat po příchodu z venku, takže vanu je potřeba umýt častěji.
@Peggy54 píše:
@Nimie ja to denne teda delam, to co popisujes, a prach se nam pres noc netvori, delam to pro svuj pocit.. proto mi to nezabere tolik casu jako uklizet 14 dnu starou spinu. Takze denne radsi 10-15 min nez mi natece voda, nez o vikendu hodinu a pak to nechat ladem. Vidim treba kolik prachu se nam nanese kdyz jsme tyden u more, fakt nechapu ze to nekdo necha 14 dnu![]()
na nemyty zachod 14 dnu bych nesedla a rozhodne netvrdila ze je cisty…ale muj nazor
Počkej počkej… co že děláš denně? Vytřeš podlahu a všechny povrchy - pračku, sušičku (včetně kabelů, zásuvek, trubek a prostoru za nima pokud nejsou zavřené ve skřínce), žebřík včetně plochy za ním, kabelu, zásuvky, kachlíky, zrcadlo, umyvadlo, vanu, záchod i s prkýnkem, všechny kohoutky, niky, poličky, každou lahvičku, plochu pod nimi, všechny skřínky, držák na toaleťák, ručníky apod. opravdu poctivě utíráš každý den a zabere ti to jenom 10 minut? Nezlob se, ale fakt tomu nevěřím. A nebo máš pidi koupelnu (a nebo v ní nic nemáš) a ještě ke všemu jednu spojenou se záchodem v celé domácnosti.
Nehledě na to, že nějak nechápu co tam děláš že ti to přes týden zabere údajně 10 minut a o víkendu by ti to zabralo hodinu
stíráš stejné plochy, rozdíl je jen v množství prachu. Pokud se nebavíme o takovém množství, které vyžaduje opakované setření (což se ti za týden většinou nestane), tak utíráš úplně stejně bez rozdílu, jen stíráš větší bordel. Tudíž časově je to téměř nulový rozdíl, rozhodně ne 4 - 6 násobek toho času.
Mimochodem tvrzení o prachu je opravdu dost mimo. Prach se „netvoří“, prach je prostě ve vzduchu a sedá na materiály. To že ho nevidíš běžným pohledem opravdu neznamená že tam není. Kromě toho proč teda utíráš když teda dle tebe tam žádný prach není? To si myslíš, že je to nějaký preventivní krok? Ne… utírá se pro to, aby ta vrstva nebyla příliš velká a běžně viditelná (a protože čím větší je vrstva prachu, tím víc dalšího prachu přitahuje). Jinak prach ti na ten povrch dosedne pár chvilek poté co to utřeš, jen méně. To je přesně důvod proč choulostivé materiály nesmíš nikdy utírat jen tak hadrem i když jsi to před chviličkou už očistila - už za tu chvíli tam je dost prachu na to, aby to škráblo třeba klavírní lak v hlubokém lesku, natož přes noc. Lepila jsi někdy třeba folii na telefon?
Že tam nejspíš máš opticky čisto je jiná věc. Jenže ne každý má tak málo prachu (a nebo tolik času, aby denně utíral všechny plochy), aby pokaždé co utřel nějakou plochu, byla jakože „bez prachu“. To je to o čem jsem psala.
P. S.: Nějak nevím proč řešíš záchod. Vyjadřovala jsem se původně k něčemu dost jinému, záchod jsem nekomentovala. Navíc špinavý záchod v jakém smyslu? Že není celý kompletně vydezinfikovaný? Nebo že je na něm prach? Nebo vy běžně máte po 1 - 2 týdnu pokaděný/očůraný záchod?
Já se teda přiznám, že záchod myju většinou cca 1× týdně, protože jinak je prostě čistý. Mívali jsme problém s příliš tvrdou vodou, ale to už taky není problém. Všechny záchody už navíc máme bez splachovacího okruhu, takže se nikde nic nedrží a neulpívá, že by to bylo nutné nějak vyloženě čistit (natož nějak častěji). Ale jednou za ten týden ho vydezinfikuju, většinou komplet.
Příspěvek upraven 09.10.19 v 23:23
@zaludova jen mě teda trochu zaráží to praní 1× týdně. Jakože jeden celý den pereš nebo fakt pustíš jednu pračku týdně? Když si vezmu, že i pro dva se každý týden dávají čisté ručníky, co 2 týdny zhruba čisté povlečení + určitě minimálně hadr z mopu, kuchyňské útěrky apod. tak jenom to vychází cca na 1× týdně, nějak nevím kdy bych prala oblečení, spodní prádlo apod. ![]()
Vytru pres den kdyz vytiram cely dum, zachod myji rano, pred spanim tam naliju dezinfekci, zrcadlo, zebrik, pracku, (neperu kazdy den)stiham v tech 15 minutach, take stihnu umyt umyvadlo. Po koupeli umyju vanu, vcetne toho ze odendam sampony apod… pak jeste v noci po mamzelovi sprchac. Prach na skrinkach, zasuvkavh apod, kdyz uklizim pres den ostatni prostory. Ja jsem netvrdila ze tu nemame prach, proto utiram kazdy den vse abych ho nevidela, aby se mi neusazovala ta vrstva po tom tydnu me toci
kazdej jsme na neco ujetej..
@Peggy54 mimochodem teď jsem se schválně šla podívat. Včera komplet vytřená a vyleštěná vana má teď na sobě viditelnou větší vrstvu prachu… prostě je ho tu víc ![]()
Jinak to co popisuješ pak ale opravdu není na 15 minut, protože většinu činností děláš v jiném časovém úseku. A to je právě ten problém, že dohromady to dá strašně moc času za relativně nízkou přidanou hodnotu a tady třeba fakt nevím jak by to měl dělat člověk, který se domů vrací v 6 a ještě musí uvařit a postarat se o děti
nebo jakoby, dovedu pochopit že někdo pro svůj pocit má tu potřebu. Ale to asi ještě neznamená, že je to nutnost i pro ostatní.
Jinak že tě to irituje fakt chápu
mě upřímně řečeno taky, jen s tím můžu jen málo co udělat
vanu mám zcela bez viditelného prachu jen když kvůli psovi jí zrovna musím umýt 3× denně
![]()
Záchod nějak fakt nevím no. Co s ním každý den děláš? Tím spíš vlastně 2× denně když ho ještě večer dezinfikuješ? (nerýpu, upřímně mě to zajímá) Já bych přejížděla po čisté lesklé ploše a tak častá dezinfekce je navíc (kromě toho že je i škodlivá) zbytečná pokud při tom každý den nedezinfikuješ např. i ten sprcháč a vanu, což zřejmě neděláš ![]()
@Nimie no a tim wc to mam asi zakoreneno z detstvi, ze fotr byl prase a wc vecne pos.. pob, a ja radsi bezela ven na zahradu… nebo ke kamaradce pak ho mama nastesti vyrazila ale todle mi zustalo, nejradsi bych tam ten cistic a prkynko myla po vykonani kazde velke potreby…ne netvrdila jsem ze za 15 min uklidim celou koupelnu, ale pani jsem psala ze setrit prach z vany a umyvadla zabere nez ji natece voda.
@Peggy54 píše:
@Nimie no a tim wc to mam asi zakoreneno z detstvi, ze fotr byl prase a wc vecne pos.. pob, a ja radsi bezela ven na zahradu… nebo ke kamaradce pak ho mama nastesti vyrazila ale todle mi zustalo, nejradsi bych tam ten cistic a prkynko myla po vykonani kazde velke potreby…
Aha, tak to se nedivím, z toho by mi bylo taky zle. Ale to je dost extrém asi, řekla bych že ve věštině domácnostech to tak děsné nebude.
@Peggy54 píše:
ne netvrdila jsem ze za 15 min uklidim celou koupelnu, ale pani jsem psala ze setrit prach z vany a umyvadla zabere nez ji natece voda.
To bylo na tohle ![]()
@Peggy54 píše:
@Nimie ja to denne teda delam, to co popisujes, a prach se nam pres noc netvori, delam to pro svuj pocit.. proto mi to nezabere tolik casu jako uklizet 14 dnu starou spinu. Takze denne radsi 10-15 min nez mi natece voda, nez o vikendu hodinu a pak to nechat ladem.
Jako jasně, já si ty činnosti např. rozložím do celého toho týdne nebo 14 dnů, takže ten průběžný úklid je opravdu o sotva 15 minutách (a ten jednou za týden by byl na déle), ale fakticky to znamená, že spousta ploch je utíraná jednou za delší dobu, protože jeden den udělám pračku, další den žebřík, další den zas něco…
Bydlím ve spolubydlení a úklid na mě vychází jednou za tři týdny. No, uklidím tak nějak normálně. Nedokážu si uklízet každý den, to možná tak sklízení nádobí nebo podobného nepořádku. Co se týče spolubydlících, nekontroluju jak uklízí, když je jejich týden. Ale občas jde poznat, že se od mého posledního úklidu asi nic nedělo. Ale stejně uklidím a za deset minut přijde spolubydlící a veze tam kolo zaprasené od bláta, takže to už nehrotím
.
Ve vlastním to opět plánuju na víkendový úklid, ale teda ani teď o tom víkendu neuklízím x hodin, většinou je do hodinky a půl hotovo. Setřu podlahu, vysaju, setřu prach, omyju WC, vanu atd., dřez, troubu a podobně a hotovo. Nedokážu si představit čistit WC každý den, vanu čistím tím, že se v ní každý den sprchuju
a okolí setřu jednou za týden.
Co se týče mého pokoje (tj. ne společných prostor), tak tam i utřu prach nebo vysaji častěji, dle potřeby.
Leštím maximálně okna jednou za půl roku
. Naleštěný je sice hezký, ale radši ten volný čas strávím jinak než abych přišla z práce večer a leštila. Praní do úklidu nepočítám, peru dle potřeby.
Jinak je to starý byt, o který se asi moc nikdo nestaral, takže i když je umyto, tak to tu vypadá špinavě, prach je v místech, kam se nedostanu (bych musela rozmontovávat staré desky atd.), 50 let staré lino, poškrabané, všeličím prošlo, takže aby to tu bylo fakt echt, to bych si musela pozvat nějakou specializovanou firmu a celé to tu rekonstruovat, což opravdu v podnájmu nehrozí
. A spíš než prach nás trápí (opět i 50 let stará) mastnosta v kuchyni
, tak tam moc nechodím ![]()
Radši anonym, píšu v jakých poměrech bydlím ![]()
@Nimie píše:
@zaludova jen mě teda trochu zaráží to praní 1× týdně. Jakože jeden celý den pereš nebo fakt pustíš jednu pračku týdně? Když si vezmu, že i pro dva se každý týden dávají čisté ručníky, co 2 týdny zhruba čisté povlečení + určitě minimálně hadr z mopu, kuchyňské útěrky apod. tak jenom to vychází cca na 1× týdně, nějak nevím kdy bych prala oblečení, spodní prádlo apod.
Jojo normální lidi mají čas asi uklízet, ale já trávím klasicky čas na 8,5h v práci, hodinku mi zabere cesta, pak jedu cvicit, vracím se domů po sedmé hodině, uvařím večeři, najím se, pofackuju, umyju se a jdu spát. Tak to mám 3× týdně, jeden den v týdnu učím po práci až do večera a v pátek nějaká akce…Fakt netuším, co je Prostřeno nebo Ulice.
Ad praní. Jako neperu jednu pračku, to fakt ne
, ale peru vždycky během jednoho dne. By mě mohlo mít furt rozcapený sušák.
@zaludova píše:
Jojo normální lidi mají čas asi uklízet, ale já trávím klasicky čas na 8,5h v práci, hodinku mi zabere cesta, pak jedu cvicit, vracím se domů po sedmé hodině, uvařím večeři, najím se, pofackuju, umyju se a jdu spát. Tak to mám 3× týdně, jeden den v týdnu učím po práci až do večera a v pátek nějaká akce…Fakt netuším, co je Prostřeno nebo Ulice.
Tak ten běžný průběžný úklid je třeba na půl hoďky max., nádobí se dá dělat při vaření, u pračky stát nemusíš, tu stačí jenom vysypat a zapnout - je fakt že na sušáku mám minimum věcí, máme sušičku, atd.
Ale jinak - o tom to právě je, že vy nejste doma ani jeden, děti tam nejsou, psa asi taky nemáte - alespoň venčení nikde nezmiňuješ, tak pak je ten úklid o něčem jiném. Spousta lidí to nedělá pro to, že by je to nějak úkrutně bavilo
ale protože jinak je tam prostě bordel, protože doma je jich víc a jsou tam častěji.
@zaludova píše:
Ad praní. Jako neperu jednu pračku, to fakt ne, ale peru vždycky během jednoho dne. By mě mohlo mít furt rozcapený sušák.
Jo ahaa, tak to je v pohodě
jsem si právě říkala jak to sakra děláš, že ti stačí jedna pračka týdně, že to kouzlo chci znát taky
![]()
No trochu přehnané to je
já uklízím jednou týdně prach, vysávám. Ale že bych chodila každý den s hadrou, to ne.
Máš prostě hodně času.
Uklízím podle potřeby, ale dávno už oceňuji jiné hodnoty, než naleštěný nábytek. Životního času je málo.
Neuklizim denne, na to fakt nemam cas. A uz zase uvazuju o nejakem placenem uklidu, jestli sezenu.