Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Agáta13 píše:
Neboli- co jsem tím chtěla říct: podle mě je potřeba odmalička vést ty holky k úctě k sobě a vlastnímu tělu, mluvit s nima otevřeně o sexu i o chlapech(úměrně věku samozřejmě), a vyvážit pečlivě „HLÍDAT“ a „DUVĚŘOVAT“. Podle mě když jedno moc převáží, je z toho průšvih..
Hele, vedla v diskusii som povedala, ze az mi pride slecna domov ze je tehotna, tak ze ju vyhodim, ze ked je dost stara na dieta, tak je dost stara na to, postarat sa onho. A zotreli ma, ze lutuju moje deti, ze ich vychovava tak prisna a kategoricka mater, ze sa ma budu bat ![]()
@Lesina píše:
Aha, takže protože mohu mít hypotetický problém s otěhotněním, je lepší mít dítě s kýmkoli ve dvaceti - bez ohledu na to, zda partnerství vyjde nebo ne?Nebude to tak, že plodit moc brzy i moc pozdě je stejně zhovadilé?
Ne. Mně je 21 a čekám s manželem prcka. Jsem s ním přes 5 let a přes 3 roky s ním bydlím. Nepřijde mi to jako zhovadilé. Zajištění jsme, bydlet kde máme a nijak nestrádáme a řekla bych, že na rodičovství jsme připraveni oba. Já jen odpovídala na tvojí VŠ a praxi v oboru. Stejně to nakonec bude na dětech, jak si to určí. ![]()
@Bábi Zlopočasná píše:
Hele, vedla v diskusii som povedala, ze az mi pride slecna domov ze je tehotna, tak ze ju vyhodim, ze ked je dost stara na dieta, tak je dost stara na to, postarat sa onho. A zotreli ma, ze lutuju moje deti, ze ich vychovava tak prisna a kategoricka mater, ze sa ma budu bat
já to říkám taky
![]()
@zulitvi píše:
Ne. Mně je 21 a čekám s manželem prcka. Jsem s ním přes 5 let a přes 3 roky s ním bydlím. Nepřijde mi to jako zhovadilé. Zajištění jsme, bydlet kde máme a nijak nestrádáme a řekla bych, že na rodičovství jsme připraveni oba. Já jen odpovídala na tvojí VŠ a praxi v oboru. Stejně to nakonec bude na dětech, jak si to určí.
Podobné argumenty bych měla v těch svých jednadvaceti taky.
Mně to nevyšlo, díkybohu, doufám, že ty budeš ta, které to vyjde. Ale to, zda jsem vsadily na správnou kartu a nejlepšího muže, budeme vědět až za hodně, hodně let.
Já teď vím jistě jen to, že moje tehdejší volba správná nebyla - a jestli je ta dnešní? Bože, to teda doufám, nechci aby se to pokazilo.
![]()
Já musela být doma vždycky do 20h, o víkendech vyjímečně do 22h, ale bydlela jsem na vesnici a chodila jsem za kamarádkou, která bydlela za potokem, takže jsem byla na dohled.
@Lesina @zulitvi Tohle je hrozně složitý téma.. já jsem se svým mužem od 16, brali jsme se ve 21 a prvního kluka měli v čerstvých 26ti (podotýkám, že jsme oba vystudovali VŠ a živili se u toho, když jsme spolu bydleli). Kolem 35 jsem začala blbnout, pochybovat, jestli jsem si vybrala správně, nikoho jiného jsem nepoznala atd… no, málem jsme šli od sebe.. Můj závěr nakonec je takový, že jsem si tenkrát vybrala fakt dobře, neměnila bych ani náhodou a už by mě nenapadlo přemýšlet o někom jiném.. Takže vyjít to odmlada asi může, ale je větší riziko potom kolem 30, že jeden nebo oba začnou"zlobit"..
@K-Black @Bábi Zlopočasná holky, já nevím..
O mně se taky často říkalo, že jsem drsná, a v něčem fakt jsem, ale tady bych zcela jistě podala pomocnou ruku.. takovou částečnou, hlavně asi ochotné ucho a nějaké praktické rady, pomoc mladým při promýšlení té situace a možných řešení, a aspoň občasné hlídání.. Vymáchat čumáček vůbec není špatná metoda a docela často ji používám, ale tady to cítím tak, že by se mohli sami případně utopit.. Ale je to dané tím, že mezi námi se synem je důvěra, je odpovědný, nelže, učí se, chodí na brigádu a dokáže se i bavit a užít si to.. na tom bych stavěla a proto pomáhala.. Aby o svoje sny kvůli neplánované rodině nepřišel, ale modifikoval je, začlenil dítě a partnerku nějak do nich.. nevím.. přála bych mu, aby semu to neplánovaně nestalo..
@Lesina udivuje mě, jak máš ve věcech jasno. Mně je 22 a mám dvě děti, nemyslím si, že bych měla holky brzo a už vůbec ne, že jen proto, že jsem založila brzo rodinu, tak nejsem zralá na vytrvalé manželství
mě tohle uráží. Rozhodně se nepovažuju za mladé tele, ač se jich tu vyskytuje mnoho. A ano, s trochou štěstí se i ve 21 letech dá vydělat na vlastní dům, auto ![]()
@Agáta13 píše:
@K-Black @Bábi Zlopočasná holky, já nevím..O mně se taky často říkalo, že jsem drsná, a v něčem fakt jsem, ale tady bych zcela jistě podala pomocnou ruku.. takovou částečnou, hlavně asi ochotné ucho a nějaké praktické rady, pomoc mladým při promýšlení té situace a možných řešení, a aspoň občasné hlídání.. Vymáchat čumáček vůbec není špatná metoda a docela často ji používám, ale tady to cítím tak, že by se mohli sami případně utopit.. Ale je to dané tím, že mezi námi se synem je důvěra, je odpovědný, nelže, učí se, chodí na brigádu a dokáže se i bavit a užít si to.. na tom bych stavěla a proto pomáhala.. Aby o svoje sny kvůli neplánované rodině nepřišel, ale modifikoval je, začlenil dítě a partnerku nějak do nich.. nevím.. přála bych mu, aby semu to neplánovaně nestalo..
A to ja by som sa nebala byt megerou. Pretoze neplanovanym predcasnym porodom slecna nepokazi zivot len sebe, ale aj tomu decku. Pretoze uz nebude len o slecne, co nevie co od dobroty a neudrzi kolena pri sebe, ale pojde o to malicke. Ako moze urobit vlastnemu dietatu to, ze ho vychovava nedospela mater? Plus na 99% mu este privodi otca, pre ktoreho to dieta bude len trvalym prikazom, ak vobec. A navyse sa este moze stat, ze v oplodnovatelovi ziska aj magora na krku na cely zivot. A navyse este stale plati zakon, ze deti maju vyzivovaciu povinnost voci rodicom. Takze az to nebohe dietko nedospelych rodicov samo dospeje, moze sa odniekial prifarit milujuci otecko a nechat si vyplacat alimenty. Dakujem pekne, az sa z mojej dcery vykluje az taka blbka, tak ju to necham pekne vyzrat. Pravda, ak nas s manzelom rovno netrafi… ale to sa bude musiet uz duplom postarat sama.
@Bábi Zlopočasná píše:
A to ja by som sa nebala byt megerou. Pretoze neplanovanym predcasnym porodom slecna nepokazi zivot len sebe, ale aj tomu decku. Pretoze uz nebude len o slecne, co nevie co od dobroty a neudrzi kolena pri sebe, ale pojde o to malicke. Ako moze urobit vlastnemu dietatu to, ze ho vychovava nedospela mater? Plus na 99% mu este privodi otca, pre ktoreho to dieta bude len trvalym prikazom, ak vobec. A navyse sa este moze stat, ze v oplodnovatelovi ziska aj magora na krku na cely zivot. A navyse este stale plati zakon, ze deti maju vyzivovaciu povinnost voci rodicom. Takze az to nebohe dietko nedospelych rodicov samo dospeje, moze sa odniekial prifarit milujuci otecko a nechat si vyplacat alimenty. Dakujem pekne, az sa z mojej dcery vykluje az taka blbka, tak ju to necham pekne vyzrat. Pravda, ak nas s manzelom rovno netrafi… ale to sa bude musiet uz duplom postarat sama.
Kdybys dceri nepomohla, tak myslis, ze by to pro to dite bylo lepsi?
Moje spoluzacka otehotnela ve 14 letech, jeji mama pri ni plne stala, holka v klidu dostudovala, kdyz nebyla ve skole, tak se starala o dite a dneska je z ni vzorna matka, ma partnera, ktereho ma mala za tatu. Neni to idealni rodinny vzor, ale diky diteti dospela a snazi se. Myslim si, ze tam, kde je ted, je jen diky podpore vlastni matky. Nebyt ji, tak nema ani stredni skolu, maximalne tak nekde umyva verejne zachodky…
@LadyTommy myslim ze kazdy si ma vyzrat co si nadrobi. Co by robila, keby nas z tej informacie naozaj slahlo? Sla by do jedneho decaku a jej dieta do druheho?
@hanka.br. píše:
@Lucka beruska Jo - v 16 jsi chodila ven do rána a do 21 let sis sama vlastními silami stihla vydělat na byt. Tak to je pěkná pohádečka na dobrou noc.
Nemusíš tomu věřit, to je tvůj problém. Nemíním se tu nikomu vyzpovídat se svým životem, prostě si stojím za svým, že mě to opravdu nepoznamenalo, že jsem chodila ven a bavila jsem se s přáteli, já jsem byla vždycky někde jinde než ostatní, jdu si za svým a jsem cílevědomá. A můžu si dovolit říct ano, vybudovala jsem pro svoji rodinu, domov i když jsem mladá, to asi některé nemůžou snad překousnout jaké si to uděláš takové to máš, já si rozhodně nestěžuju…
![]()
@LadyTommy píše:
@Lesina udivuje mě, jak máš ve věcech jasno. Mně je 22 a mám dvě děti, nemyslím si, že bych měla holky brzo a už vůbec ne, že jen proto, že jsem založila brzo rodinu, tak nejsem zralá na vytrvalé manželstvímě tohle uráží. Rozhodně se nepovažuju za mladé tele, ač se jich tu vyskytuje mnoho. A ano, s trochou štěstí se i ve 21 letech dá vydělat na vlastní dům, auto
A ještě jedna věc, ženské čím jsou starší, rády poučují ty mladší, dává jim to na důležitosti
![]()
Přesně tak moje slova
Prostě jsi mladá, tak víš o životě hov..,že jo. Tohle fakt miluju ![]()
@K-Black jeee,ja vim, ze to nemyslis zle
.Ja teda nevim jak vypadam pred kamaradkama dcery a je mi to jedno. Holky kamaradka v 16 prespava u sveho kluka, lita do noci venku a uz 2krat od zacatku skolniho roku byla u gyn, jestli neni tehotna
. Na skole ma dcera nekolik devcat, ktere cekaji decko.Kdyz pominu tuhle hruzu, tak druha je litani do noci a nevedet, kde moje dcera je, s kym je a co dela. Jasne, muze mi nakecat uplne neco jineho, nez pravdu. Navic mame koukam asi neco spolecneho, protoze dcera je hodne ovlivnitelna, kazdemu veri
.
co prosimtě děláš? já že bych poučila synka