Jak je to s těmi testy?

234
22.4.09 11:26

Jak je to s těmi testy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
480
22.4.09 11:35

Ahojky, podle toho co jsem četla, tak ty první kombinované testy jsou průkaznější než právě ty trippletesty.

Tady je to pěkně popsaný
http://www.porodnice.cz/…az-z-poradny
A když zadáš do vyhledávání „kombinovaný test“ tak se tam objeví i spousta dotazů přesně na tyhle testy. Doporučuji přečíst, to by Tě mohlo uklidnit.

Holky se určitě ozvou, určitě tady je někdo kdo s tím má už konkrétní zkušenost. V zahraničí prý tyto testy už prý dělajímísto těch co tripple.

No a to zvracení ať brzo přejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1854
22.4.09 11:35

Chapu, chapu. Kdyz se tak moc bojis, tak si dr. o ty testy rekni, rekni mu, ze mas strach a ze chces tu krev nabrat. Musis s nim o tom komunikovat, oni totiz doktori jsou dnes presvedceni spis o tom, ze tehotne zeny berou ruzne testy jako obtezovani, proto si treba mysli, ze ti spis prokazuje dobrodinni, kdyz ti tu krev nechce vzit.
Zeptej se ho i jake ruzne testy se delaji, at ti to vysvetli. Ma povinnost informovat te o vsem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
22.4.09 11:50

Ahoj. Jak já ti rozumím.. Taky mám strach, šílený, a to ještě ani nejsem těhotná. Těhotná jsem byla dvakrát, podruhé bohužel jen tři měsíce :( První těhotenství i porod byly bez problémů - pokud teda nepočítám slabé špinění po svatební noci a výstupu na nejvyšší horu Jizerských hor. Ale i přesto jsem se od začátku až do konce bála víc než dost. Při druhém jsem od začátku tak nějak cítila, že to nedopadne. Neumím si to vysvětlit, ale i když mi nic nebylo, pořád jsem měla jakési tušení. Ale to je do jiné diskuze. První těhotenství probíhalo před čtyřimi lety, a to myslím žádný 1.screeníng nebo jak se to vyšetření přesně jmenuje nebyl nebo se o něm nemluvilo tolik jako teď. Podruhé těhotná jsem byla vloni na podzim, takže relativně nedávno. Na ten první screening (musí být do 13tt) jsem byla objednaná a už mi byla i odebraná krev, jen na ten UZ už nedošlo. Ten screening je o tom, že se nejdřív odebere krev, pak se po určité době (u mě to mělo být asi po 2 týdnech) udělá UZ, výsledky se zadají do jistého programu, který vše vyhodnotí a hned ti vyjede riziko poškození plodu. Samozřejmě neumí vyhodnotit všechna poškození, myslím, že jde hlavně o DS a rožtěpy, ale to fakt nevím jistě. Každopádně vím, že pojišťovny ho nehradí (cca 1000-1500 Kč), ale doktoři ho mají radši než tripple testy, které se provádějí později a obráceně - tj nejdřív UZ, pak krev a na výsledky se určitou dobu čeká. Jako výhodu tohoto 1.screeningu lékaři uvádějí to, že se dělá dřív než tripple (takže se případné poškození objeví dřív), na výsledky se nečeká tak dlouho (při tripplu i měsíc) a je spolehlivější především z hlediska falešně pozitivních výsledků (tj při tripple testu se často stává, že vyjde velké riziko poškození, ale miminko je v pořádku). Spolehlivost se uvádí až 90procent. Bohužel neexistuje žádné vyšetření, po kterém bys mohla být absolutně v klidu, že je vše OK. Ale po dobrém výsledku z tohoto screeningu bych asi byla mnohem klidnější. Navíc v případě, že tento screening vyjde dobře a tripply pak špatně (tripple testy pojišťovna hradí a dělají se myslím kolem 16.tt), tak doktoři víc věří tomu screeningu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
234
22.4.09 11:52

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
480
22.4.09 11:58

Buď v klidu, oni se holt takhle někteří doktoři chovaj a ani si snad neuvědomují, že nás to akorát pěkně rozhodí. Ale je tu spousta holek ochotných poradit a předat své zkušenosti a některé mají i zdravotnické vzdělání a určitě rády poradí. Jinak já vím, že to musí dělat certifikované pracoviště, aby to bylo správně, jinak to nemá smysl a ceny co jsem viděla , co psaly holky tak do 1500 kč, takže já do toho samozřejmě hodlám jít taky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2139
22.4.09 12:33

Ahoj, já prodělala uvedený NT screening. Teda jen jeho část a to ultrazvuk. Doktorka mě tam sama poslala s tím, že genetickou zátěž v rodině nemáme, ale můj věk už byl hraniční… tak pro jistotu. Domluvili jsme se, že se tam objednám jen na ultrazvuk (ten stál asi 400Kč.) a pokud se jim na tom ultrazvuku něco nebude zdát, vezmou i tu krev. Bylo to v pořádku, dokonce mi řekli už i pohlaví a dostala jsem papír, že riziko DS je takové a takové (už fakt nevím kolik, ale nízké)… Žádanku nepotřebuješ, stačí si najít pracoviště v Tvém okolí (jsou to většinou spec. prac. prenatalní diagnostiky + genetika) a objednat se tam.
Jakou máš jistotu, je napsáno v článku, 100% jistotu na DS dá amniocentéza, nebo odběr choriových klků (ta už mají svá rizika co do ohrožení těhotenství), 100% jistotu, že Tvé dítě bude zdravé a bez jakýchkoliv vad, Ti nedá nic…tak asi tak. Ten otazník je tam vždycky a u všech… :roll:
Rozlišují se vady genetické(chomozomální) - testy v prvním trimestru (NT screening, genetická poradna, amniocentéza, choriové klky, Tripple test), v případě poz. nálezu je na Tobě buď potrat, nebo si nechat postižené dítě a vady vývojové (vysokorozlišovací UZV kolem 22tt, je hrazen pojišťovnou, dělá se u všech), které jdou většinou operativně řešit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14721
22.4.09 12:35

vjoo , je mi tě líto, že máš takové problémy :(
Co se týká screeningu v 1.trimestru, mrkni sem: http://www.prenatal.cz/faq.htm
Byla jsem tam nedávno, vyšetření stojí 1450. Vezmou ti krev na rozbor a pak dělají UTZ a dostaneš fotku :wink:
Vyšetření bylo bezva, doktor mi všechno komentoval a odpovídal na otázky, až mi bylo líto, že to končí :lol:
Jak psala Tina1, hlavně by to mělo dělat certifikované pracoviště a zkušený doktor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1180
22.4.09 12:40

Ahoj, tak kombinovaný test doporučuji. Když jsem čekala Julku, tak se ještě nedělal a byl jen tripple test. Ale protože já ke svému mudrovi chodím do nemocnice, tak on se tenkrát právě chystal na certifikát, takže mimču cvičně udělal ve 13tt projasnění šíje. Tripple testy dopadly negativně a malá je opravdu v pořádku.
Teď ve 2. těhotenství už se kombinovaný test dělá běžně a můj mudr ho dělá taky - tedy nemocnice. Neváhala jsem a chtěla jsem ho a kdyby ho nedělal přímo můj mudr, šla bych samozřejmě na jiné pracoviště. Ráno mi odebrali krev, tu poslali do certifikované laboratoře, hned nato mi mudr udělal UZV. Odpoledne jsem si již volala pro výsledky - negativní :wink: O pár dní později mně přišly ještě poštou. Jo, platila jsem 1200,– . Na tripple test jsem šla také a tentokrát byl výsledek asymetrický - tedy ani negativní a ani pozitivní - jedna hodnota byla vyšší. Byla jsem z toho špatná, ale věděla jsem už, že to většinou nic neznamená, protože u tripple testu je velká falešná pozitivita. Byla jsem z toho ale tak špatná, že jsem ještě ten den navštívila tu laboratoř a pídila se po informacích - no hledala jsem uklidnění, že jo. Tam se mě ujala vedoucí laboratoře a řekla, že to opravdu ještě nic neznamená a že na amnio to není - chce to podrobný genetický UZV, mohlo to prý znamenat nějakou srdeční vadu :( Na ten jsem šla v 21tt, ty 4 týdny nervů nikomu nepřeji, ale psala jsem i Dr. Kouckému a ten mě aspoň na chvilku uklidnil. UZV dopadl na 1 :wink: a syn je opravdu zdravý.
Kombinovaný test je přesnější a má 95% spolehlivost. Tripple test má spolehlivost 60% a ještě bývá často falešně pozitivní.
Takže určitě neváhej, budeš klidnější. Normálně se objednej na pracoviště, kde ho dělají - doporučení k tomu žádné nepotřebuješ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
234
22.4.09 12:40

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
234
22.4.09 12:42

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
480
22.4.09 12:43

Já myslím, že bohatě stačí, když tam zavoláš a řekněš, že máš zájem o kombinovaný test a v kolikátém jsi týdnu a oni Ti vyberou datum,aby o bylo časově Ok a objednají Tě. Neboj a klidně tam zavolej. Určitě to bude v pořádku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1000
22.4.09 12:44

vjoo - normálně řekni, že se chceš objednat na screening prvního trimestru. sestřičku bude zajímat v kolikátém jsi teď týdnu, aby tě mohla včas objednat. U soukromníků je to placené (kolem 1500Kč), v nemocnicích ne (dostávají na to granty - tam kde mají genetiku). Do Nemocnice je nutná žádanka od Gyndr, aby si to měla zdrama, jinak na vlastní žádost si to taky platíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
480
22.4.09 12:48

Vidíš, to mě nenapadlo. Já myslím, že jo. Já bych řekla, že tomu říkají kombinovaný, protože je to rozbor krve a zároveň ultrazvuk zaměřený na vady. Holky, je to tak - je to to samé?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1180
22.4.09 12:49

Ještě k té diagnostice vad. Testy se opravdu dělají na „běžné“ vady, poku potřebuješ diagnostiku něčeho méně obvyklého dělá se, pokud vím, odběr choriových klků - na konci I. trimestru. Probíhá to podobně jako amnio a nebo pak později amnio.
Moje švagrová je nositelkou závažné smrtelné genetické metabolické vady. Bohužel se na to přišlo, až když jim zemřelo druhé dítě několik dnů po porodu. První je naštěstí zdravé a není ani nositelem. Nicméně pozdější genetické testy ukázaly, že šance na opakování této vady u dalších dětí je 50%. Nabídli tedy možné těhotnění s tím, že by se odebraly právě choriové klky a zjistilo se, jestli je dítě postižené, pak případně potrat, protože je vada neslučitelná se životem. To švagrová odmítla. Pak už jen tedy možnost IVF s PGD - to zvažují.
Tak to jen tak pro info o možné další diagnostice. Zkus se na to taky zeptat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí