Jak jsou vaše děti samostatné?

RoMi895
8.10.24 11:25

Jak jsou vaše děti samostatné?

Hezký den všem,

chci se zeptat, jaký režim mají vaše školou povinné děti?
Chtěla bych vědět, kdy mají večerku, kdy se učí, kdy mají čas na kamarády a hlavně, jak jsou samostatné? Na kroužky odvádíte, přivádíte nebo chodí samy? Od jakého věku chodily ze školy samy? Nebo byly samy doma, když byly třeba nemocné?

Mám dceru v 1.třídě, úkoly se dělají hned po příchodu domů, pak je nějaký čas na zábavu a 2× týdně sportovní kroužek.
Jádro věci - jsem samoživitelka a na dceru úplně sama, ale do práce chodit musím, mám dvě práce, do druhé chodím když může pohlídat moje mamka. Nechci, aby moje dítě bylo,,dítě ulice", zároveň jí musím uživit. To znamená, že brzy bude muset začít být více samostaná a já jsem z toho v depresi, bojím se o ní nevím, jak to skloubit dohromady s prací. Prázdniny apod. Vím, že jsou příměstské tábory například, ale ty jsou až od 8h od rána a já musím v práci být na 6:30.

Chtěla bych se zeptat na rady od zkušených matek. Děkuji.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
30975
8.10.24 11:28

Zalezi, kde bydlite. Dite prvnák chodí do školy a ze školy samo, ale škola je obytnou zónou 10 minut pěšky. Doma počká samo, když jdu vyzvednout sourozence z kroužku, tak kolem te 1 hod. Rezim jako u vas, po prichodu domu ukoly, pak na krouzek. Prázdniny řešíme příměstskými tábory.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
RoMi895
8.10.24 11:32
@Cuddy píše: Více

Takže v 1.třídě si troufáte nechat dítko nějakou dobu samotné doma?

• Citovat
  • Upravit
30975
8.10.24 11:48

@RoMi895 Ty jsi nebyla v prvni tride nikdy sama doma?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
RoMi895
8.10.24 11:56

Já už si to nepamatuju, řekla bych, že ne…Buď byla doma mamka nebo táta

• Citovat
  • Upravit
RoMi895
8.10.24 11:56

A hlavně dnešní doba…

• Citovat
  • Upravit
Svetluska55
8.10.24 11:58

Proč dítě ulice? U nás byla družina celý první stupeň do 17 hod, dítě bylo tam, spokojeně s kamarády. Postupně se přidal kroužek 50 metrů od družiny, kam dítě došlo samo.
Ve 4.tride už zvládlo chodit samo z družiny a přidaly se další kroužky v docházkové vzdálenosti.
Léto- dítě má taky otce, ne? Ten si ho ideálně vezme na půlku prázdnin, aspoň na 2 týdny. Nějaký tábor, kam odjede na 2 týdny, babicky, příměstaky a vy asi taky někam pojedete..
Já teda měla i hlidaci slečnu, učitelku z MŠ, otec dítěte se odstěhoval daleko a byla jsem na to taky sama.

• Citovat
  • Upravit
13766
8.10.24 12:00

Tak syna jsem v první třídě klidně nechávala doma pár hodin (třeba o prázdninách) - byla jsem pryč cca 8-13. Kroužky měl v té době v okolí cca 500m od domu, tak to taky zvládnul postupně sám. Ale ze školy jsem ho dlouho musela vyzvedávat a na vzdálenější kroužky s ním jezdit ještě několik let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9046
8.10.24 12:03

Tobě absolutně nepomůže, jak to mají jiné rodiny. Nebo cílit dotaz pouze na samoživitelky, aby byla vypovídající hodnota. Musíš si udělat režim a plán podle sebe, svých možností. Jinak takových diskusí je tady mraky. Stačí zadat do lupy a pak číst :nevim:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
8.10.24 12:16

Mám děti 4. a 7. třída. Sedmák je plně samostatný s odchodem, příchodem, cestou na kroužky i učením (je premiant, doma se téměř neučí). Čtvrťačka kromě odvozu na vzdálenější kroužky již taky plně samostatná, učí se minimálně, úkoly dělá, kdy uzná za vhodné (jen nechci, aby to nechávala moc na večer). Spát chodí mladší v devět, starší do desíti. Do školy a ze školy chodili sami od cca začátku 3.třídy, ale jezdí autobusem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
8.10.24 12:22

@RoMi895 Počkej a vy nemáte družinu?? V tomto věku dětí jsem taky normálně pracovala a ony byly v družině, většinou do 15, ale když bylo potřeba, tak i do 17. Kroužky, pokud nestíháš s prací, holt bude muset oželet nebo bude mít takové, na které zvládne sama dojít z družiny, třeba s kamarádkou :nevim: Jako matka samoživitelka musíš mít tu práci jako prioritu, takže tomu holt hodně věcí podřiď :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.10.24 12:23

@RoMi895 já taky s dcerou sama, v první a druhé třídě mi jí ráno vodila do školy mamka. Z družiny jsem vyzvedávala já. Kroužek 2 x týdně vodila jsem a vyzvedávala. Od třetí třídy chodí sama do i ze školy. Kroužky pořád vodim i vyzvedávám nejsou v docházkové vzdálenosti, navíc bydlíme v né příliš bezpečné lokalitě. Prázdniny plánuji už v breznu :oops: udělám rozpis a domluvím se podle toho kdo kdy má čas. 3 týdny já, zbytek obě babičky, otec, tábor.
Nemoci řeším první dny doma já, další dny hlídá babička, popř jdu do práce jen na 4 h, a to dcera zvládá sama, ptz vstává v 9 a já přijdu v 10 domů.

• Citovat
  • Upravit
53190
8.10.24 12:25

My prázdniny míváme naplánované už v lednu, únoru, kdy se otvírá přihlašování na tábory. 14 dní společných s manželem, týden já, týden manžel, 14 dní jedna babi, týden druhý babi a zbytek musí pokrýt příměšťáky. Ve tvém případě lépe pobytový tábor, abys nemusela řešit to ráno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1746
8.10.24 12:35

Jsem také samoživitelka, ale mám práci od 07.30 do 15.30 hod, 10 minut autem od bytu. Takže od 7 ranní družina, vyzvedávala jsem ji 15,45, ale když byli třeba venku, chtěla být i déle, tak jsem si ještě předtím nakoupila. Od čtvrté třídy družina není, na sport ji vozím 3× týdně. Na prázdniny cca 3-4 příměšťáky, týden babička, pak já. V práci jsem se vždycky domluvila, že pokud příměšťák začíná déle, pak i většinou déle končí, tak jsem si to hned nadělala. Teď už byla i na pobyťáku, věkem se tyhle záležitosti stávají jednodušší.

Příspěvek upraven 08.10.24 v 16:34

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
8.10.24 12:46
@RoMi895 píše: Více

Už školkový dítě zvládlo hodinu doma o samotě. V první třídě bez debaty. Moje děti mají mobil a možnost mi kdykoliv zavolat. Čím dřív to dítě osamostatníš, tím lépe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí