Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Špatný význam pro mě je něco „ošklivý“, „ničící“, „slepý“,…
Jména co mám na listu:
Emilie („soupeřící“)
Claudie („kulhavá“)
Livia („závistivá“, „modravá“)
Cecilie („slepá“)
Jak definujete špatný význam?
Opravdu se těším na čtení vašich odpovědí
![]()
Já jsem u druhého dítěte stále pročítala význam jmen. Došla jsem k závěru, že bych nedala Lenku a Kláru - všude píšou karmicky zatížené jméno. Někdy je to těžké. U syna jsem to moc neřešila. Význam jména v pohodě, ale prý vadí v kombinaci s některými čísly v den narození a to jsem nevychytala. Ale to už by bylo asi moc - jako že když se narodí v pondělí bude to Tomášek a když v úterý bude to Honzíček ![]()
@Morrígan Ní_Boii Moje bývalá gynekoložka měla na svých stránkách seznam jmen s charakteristikou. A na moje jméno - Soňa - seděla naprosto přesně. Za svůj život jsem důkladně poznala ještě dvě další Soni - manželovu babičku a kolegyni. Ač jsme každá jiná, minimálně jednu vlastnost máme všechny společnou - přecitlivělost.
Vyznam jmena pro me neni dulezity vubec. Rozhodne neverim, ze to ma nejaky vliv. Moje jmeno je Lenka, tj. Hodne karmicky zatizene. Bylo mi parkrat i receno, ze bych se mela prejmenovat aspon na Lenu. Nevim teda co si pod tim uplne predstavit, nemam pocit, ze bych mela neco nejak slozitejsi, horsi, narocnejsi atd v zivote, ze bych nebyla dost spokojena, mela problem se vztahy.. Snad jen titul jsem si musela trochu vydrit, ale to podle me fakt nema nic spolecneho se jmenem
Pokud se mi jmeno libi, neresila bych ani jeho puvodni vyznam a to ze stejneho duvodu. Proc by melo to, ze Cecilie ma pradavny, beznemu cloveku z daneho jmena nevyrozumitelny, vyznam „slepa“, a to jeste v kdovi jakem jazyce, proc by to melo mit vliv? Kdyz napr indiani davaji vyznamova jmena, je to podle me neco trochu jineho. Oni tomu vyznamu rozumi (precijen je rozdil kdyz na me nekdo bude stale volat „Cecilie“ nebo „Slepa“). Navic nemyslim, ze to chapou negativne. Mozna ani ty zdanlive negativni vyznamy nemaji negativni puvod, pokud vite co myslim..
Pokud se jedna o jmeno pro dite, je pro me dulezite jestli to jmeno ma nejaky vyznam pro me, jestli je mi blizke v mem zivote. Napr. synovi jsme dali jmeno po mem dedeckovi, o kterem jsem od detstvi slysela jaky byl skvely clovek - bohuzel jsem ho nepoznala, zemrel driv nez jsem se narodila. Zaroven je to jmeno svetove zname ceske osobnosti atd. = pro me to jmeno v mem zivote ma vyznam. To, co ktere jmeno znamena si vzdy ctu, kdyz vybiram jmeno pro dite, ale neridim se podle toho. Me jmeno Linda ma take nektere zvlastni vyznamy, mimo jine „zmije“ a prijde mi to docela zabavne. Rozhodne ale nezkoumam u ostatnich lidi co znamenaji jejich jmena a nenapadlo by me komukoliv rikat, ze ma „karmicky zatizene jmeno“ a at se prejmenuje…
Když jsem vybírala jméno pro první dceru, tak jsem se dívala, co její jméno znamená a význam se mi líbil. Dala jsem Martinu, což by mělo být „bojovná, silná, mocná, odvážná“. Představa silné nezávislé ženy se mi hrozně líbila. Dneska má pět let a zatím to tedy sedí. Někdy mám pocit, jestli není bojovná a odvážná až moc ![]()
U druhé dcery jsem s významem jména srozuměna, ale nějak s ním nesouzním, je de facto opačný k prvnímu jménu.
Dala jsem jméno dítěti podle vlastního uvážení a vůbec nesledovala karmické zatížení. Význam jména znám, ale před narozením jsem to nezkoumala. Horoskopy beru s rezervou, datum narození nemůže ovlivnit jeho povahu nebo to, jak se v životě bude chovat.
My mame, prvni nekde se uvadi jen vcela, nekde pilna vcela, druha je urozena, vznesena, dalsi treti je horlivy, nasledovnik. Chteli, aby byl hbity, mrstny, obratny. Coz by sedelo, ale mi se to jmeno hrozne nelibi, stare, ohrane.
Jako vyznam jsem si zjistila, ale nema pro me vyznam. Bud se mi jmena libi nebo nelibi a nedala bych ho proste, nektere jmena se mi libi, ale ne pro moje deti. Nic vic, nic min.
Mam radeji moderni, min davane jmena, nez kalendarovy vyber.
U me je to vyloženě pocitové. Nedokážu vybrat mimcu jméno jen na základě charakteristiky a ze se mi líbí. Musím cítit,,spojení„. Jméno prvniho syna se mi např zrovna dvakrát nelíbí, ale na tuty vím ze to je jedine možné jméno co mohl dostat a moc se mi k němu hodí (navic i význam a charakteristika jména k němu naprosto pasuji, ale to jsem se docetla az ex post).,,špatný“ význam bych asi uplne neřešila (neřeším ani u jednoho jména), neb to je dle mého velká proměnná…
Vůbec jsem významy jmen nezohledňovala. Pro dceru jsme měli více jmen ve schvalovacím procesu, ale když zaznělo to pravé, tak jsme to okamžitě oba věděli
Význam jména jsem zjišťovala až dodatečně, docela jsme se trefili
Moje jméno taky patří mezi ty s velkou karmickou zátěží a žije se mi celkem dobře ![]()
Tohle vůbec neřeším
proste jsem vybrala jména, která se mi líbí a hodí se k našemu příjmení
@Mína47 píše:
Já jsem u druhého dítěte stále pročítala význam jmen. Došla jsem k závěru, že bych nedala Lenku a Kláru - všude píšou karmicky zatížené jméno. Někdy je to těžké. U syna jsem to moc neřešila. Význam jména v pohodě, ale prý vadí v kombinaci s některými čísly v den narození a to jsem nevychytala. Ale to už by bylo asi moc - jako že když se narodí v pondělí bude to Tomášek a když v úterý bude to Honzíček
Já věřím tomu, že nás jméno ovlivňuje a všimla jsem si, že lidé konkrétního jména mají něco společného. Třeba Lenka nebo Klára - všechny Lenky co znám, to jsou kusy hovězího, ale fakt neuvěřitelný. Kláry jsou vypočítavé sobecké mrchy.
Vubec neresim. Dali jsme jmeno, ktere se nam libi a zadny jeho vyznam jsme nezkoumali.
@Morrígan Ní_Boii Pro mě to důležité je
Zrovna o Livii jsem ale dlouho uvažovala a znamená to „ta, co pochází z rodiny Liviů“, nebo jsem se setkala i s názorem, že jde o zkráceninu Olívie. Takže ten význam se dá někdy jen těžko stoprocentně určit.
Spíš vybírám, aby mi jméno dobře znělo, aby se hodilo k příjmení, a pak teprve se podívám na význam. 99 % jmen má beztak pozitivní význam ![]()
@Mína47 píše:
Já jsem u druhého dítěte stále pročítala význam jmen. Došla jsem k závěru, že bych nedala Lenku a Kláru - všude píšou karmicky zatížené jméno. Někdy je to těžké. U syna jsem to moc neřešila. Význam jména v pohodě, ale prý vadí v kombinaci s některými čísly v den narození a to jsem nevychytala. Ale to už by bylo asi moc - jako že když se narodí v pondělí bude to Tomášek a když v úterý bude to Honzíček
Mě osobně zajímají jen významy jmen, ale už moc ne moc ta numerologie… To nemůžu dát moji oblíbenou Ingrid… To je prý hodně karmicky zatížené jméno.