Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky, rada bych se zeptala, kolik kakani by melo mit tydenni miminko. Vim, ze malo, protoze je malinke, ale mne prijde, ze muj maly kaka nejak extra malo a mam strach, aby dobre papal. Taky nekaka moc casto, menim plenky tak 2,3krat denne.
Ubyl na vaze v normalu jako kazde kojene miminko, ale i tak se bojim. Rekla bych, ze je to jenom vzdycky takovy maly plcanecek, tak dve cajove lzicky. Kdyz si ale vzpomenu na prvni tmave kakani z porodnice, tak to byly celkem naloze
.
První kakání je smolka a té je vždycky hodně
. Ale kojené miminko nemusí kakat i několik dní, protože všechno mlíčko spotřebuje. Pokud neubírá na váze, tak to neřeš.
Taro, ty měníš plínky jen 3× denně? my měli touhle dobou spotřebu tak 12 plín denně. Kadil skoro při každém přebalování, mám pocit. Pak se to postupně snižovalo.
Jestli myslíš 2-3× denně měníš kakání a mezitím ještě několikrát čůrání, je to ok. 2-3 plíny denně CELKOVĚ je problém.
Kakat může malinko, to první-smolka-je nálož, to jo
Ale plně kojené dítě nemusí kakat třeba týden i dokonce dva vůbec, nebo trochu, mlíčko se spotřebuje.
Moje dcera po prichodu z porodnice taky kadila malo, tak tyden dva a pak prisly poradne naloze. Ted kadi tak ob den. Taky jsem slysela ze miminko nemusi kadit kazdy den, proste vsechno co sni spotrebuje. Dalsi moznost ze by bylo ucpane ale to bys poznala to by plakalo a melo nafoukle brisko.
Kdyby měl prcek hlad tak by měl stolici tmavě zelenou. To je takzvaná hladová stolice. Pokud to má jak míchaný vajíčka, pak je vše v pořádku a to kolik toho je je individuální. Takže pokud má stolici normální barvy, pak není důvod se znepokojovat. Můj malý kaká jednou deně, nebo obden.
tara2010 píše:
Holky, rada bych se zeptala, kolik kakani by melo mit tydenni miminko. Vim, ze malo, protoze je malinke, ale mne prijde, ze muj maly kaka nejak extra malo a mam strach, aby dobre papal. Taky nekaka moc casto, menim plenky tak 2,3krat denne.
Ubyl na vaze v normalu jako kazde kojene miminko, ale i tak se bojim. Rekla bych, ze je to jenom vzdycky takovy maly plcanecek, tak dve cajove lzicky. Kdyz si ale vzpomenu na prvni tmave kakani z porodnice, tak to byly celkem naloze.
Já si myslím že po týdnu by měl kakat hodně a míchaná vajíčka jako normálně kojené miminko,smolka je jen krátce,ale pokud týden plně kojíš tak má kakat pomalu po každém kojení a nebo opak-kakat nemusí vůbec,jelikož mlíčko všechno vstřebá.Jestli kaká jen 3 krát denně,tak je to divné… ![]()
Tak ted jste me, holky, zmatly. Nekdo pise, ze jeho miminko kaka jednou denne nebo obden a nekdo, ze kdyz nekakame trikrat denne, tak je to problem. Kakani je jako michana vajicka, takze asi kojime OK. Jinak tu plenu s kakanim menim 2-3× denne, s curanim vicekrat, tak snad je vse OK. Diky holky!
tara2010 píše:
Tak ted jste me, holky, zmatly. Nekdo pise, ze jeho miminko kaka jednou denne nebo obden a nekdo, ze kdyz nekakame trikrat denne, tak je to problem. Kakani je jako michana vajicka, takze asi kojime OK. Jinak tu plenu s kakanim menim 2-3× denne, s curanim vicekrat, tak snad je vse OK. Diky holky!
Míchaná vajíčka 3× denně (v jakémkoliv množství) je při plném kojení ZCELA a NAPROSTO v pořádku! ![]()
Taro, nám prostě prcek kadil zpočátku tak 8× denně, postupně se to snižovalo, až v 5. měsíci tak ob dva tři dny, prostě už uměl to mlíko čím dál líp zpracovat. Po zavedení příkrmů se to zas zvýšilo na 1-2 denně. Jak píšou holky, je to individuální, pokud vypadá v pohodě, tak bych se těma počtama fakt nezabývala.. ![]()
Ahoj
Zajimalo by me, jestli v prumeru 2 kakani denne u 9 tydenniho miminka znamena, ze ma.dostatek mlicka. Davam mu pouze MM. Vzdy nabiral 300g tydne. Na posledni kontrole pred par dny to ale bylo min. Za 15 dni pribral 450g. Porodni vaha 3700g a ted ma 5360g. Navic posledni dva dny ma z krasne svitive zlute stolicky spis takovou hnedou. Posledni 3 dny mam totiz pocit, ze pije mene nez drive. On totiz rad pil z hodne naliteho prsa. Tak jsem prestala odsavat a nechavala mu to nalite a kazde kojeni mu stacilo jen jedno prso. Problem ale nastal, kdyz jsem si uvedomila, ze prestavka pro to druhe prso byla nekdy i 7 hodin. No a predevcirem rano jsem se probudila a naliti bylo pryc. Pravdepodobne se mi snizila laktace. Jsem husa. Myslela jsem ale, ze tohle hrozi jen na zacatku. Uz jame byli krasne rozkojeni a po pocatecnich problemech s nastupem laktace jsem byla konecne spokojena s kojenim. Ted uz jsem zase nervni, aby mel maly dost. Vzdycky pil rychle a byl schopny se napit za 5-7 minut. Ted pije taky tak dlouho, ale ne uz tak vehementne, jako kdyz byly prsa nality k prasknuti. Ja vim, ze pribira dobre. Zatim. Zajimaji me ale narozy zkusenejsich. Nechci to zacit resit, az kdyby zacal na vaze obyvat. Moc diky za nazory ![]()
@Nikol1989 moje malá má půl roku a má 6530g a je teda malá ale do tabulek se vejde v pohodě a kakala mi v těch třech měsících aji 4× denně… Teď s příkrmy to je jiný ale dokud byla plně kojená tak to měla někdy i nahnědlé ale většinou to nic neznamenalo do druhého dne se to upravilo…kdyby to mělo u vás trvat dýl řekla bych to doktorce… A s tím přibíráním… Jak se ty děti začnou víc pohybovat tak přibírají míň než když leží jak pecky… Proto je malá tak štíhlá… od narození…Jak ráno otevře oči tak se mele… Vrtí… ted se i otáčí a seda si … Je prostě živá a zastaví se až večer jak jde spinkat… ![]()
@Nikol1989 Klídek. Jenom prsa začala fungovat, jak mají. Mléko se teď bude tvořit jen na požádání pro miminko, když začne sát, a nebude se už tak hromadit. Kojené miminko nemusí kakat několik dnů nebo naopak může kakat skoro pořád. A barva stolice také může být různá, záleží na složení mléka. Jen by v ní neměl být hlen, krev nebo by neměla být úplně tekutá. Pokud miminko prospívá, je všechno OK. Jestli chceš mít fóra, můžeš třeba na noc ještě odsát. Budeš mít alespoň zásoby na růstový spurt.
Ahoj, kojené děti můžou kakat i jednou týdně. Je to jenom známka toho, že je pro ně MM dokonale stravitelné, takže toho moc nezbyde, co by mělo jít ven. Důležité je aby čůral, ne kakal. Je jasné, že se ti laktace upravila, pořád nalitá prsa by znamenalo, že si koleduješ o zánět. Pokud by se ti zdálo, že o mléko přicházíš, můžes laktaci opět podpořit odsáváním, ale myslím si, že to nebude nutné. Jinak je pochopitelné, že když se musí malý víc snažit mléko vytáhnout, než když ho měl hned naservírované, že to trvá déle. V tom bych neviděla problém…
Navíc na počátku kojené děti strašně rychle přibírají, ale to se pak přirozeně upravuje ( na počátku to vypadá, že přibírají až moc)… My to měli taky tak. Dívala jsem se a k tomu zvratu v přibírání u kojených dětí dochází právě mezi 2.-3. měsícem.
Příspěvek upraven 15.06.18 v 15:31
@Nikol1989 Kakání je u každého dítěte individuální, nepoznáš z něj vůbec nic, maximálně tak to, jak je jeho organismus schopný mléko zpracovat. Můj první syn kakal cca 8-10× denně první 4 měsíce, můj druhý syn kakal jednou za 3-4 dny. Přibírali plus mínu stejně, 300g týdně mi připrali maximálně pvní dva týdny, pak už vždy méně.
Prsa se ti v tomhle období klidně můžou přestat nalévat, to je ale normální. Přichází úprava laktace, většinou je to kolem 3. měsíce, nikde ale není řečeno, že to musí být přesně ve třech měsících, může to být dřív nebo později. Nalitá prsa ale nejsou ukazatelem dostatku mléka, kojit můžeš klidně dost a dost i s „prázdnými pytlíky“, mléko se ti bude tvořit v průběhu sání.
Jestli chceš radu, přestaň se nervovat, je to a) zbytečné, za b) to nejhorší, co můžeš pro kojení udělat.