Jak moc trvat na porodním plánu?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2226
9.2.17 00:41
@saadet píše:
@A666 ano o hypertext jsem pak zadala v navaznosti i z duvodu pristupnosti pro ostatni…no to uz je ted jedno ;) ja nevim, me prijde ze naopak hysterci prave obhajkyne domporodu. Asi je to o zkusenosti. Ja tedy je pravda osobne neznam zadnou zenu, ktera by chtela rodit doma a ani zadnou pa, ktera by to podporovala. Nejvice jsem jich „poznala“ zde, v tv a na netu. Pohrdani lekaru protistranou je pro me osobne casto pochopitelne - prave proto, ze jim argumentuje clovek „bez vzdelani“, myslim odborneho…ja vazne ve svem okoli nemam nikoho se zpackanym porodem, problemem s porodnikem atd. Vazim si soucasne urovne mediciny a to v jake mire a jak snadno je dostupna. S tvym poslednim odstavcem plne souhlasim. Ja Jsem mela svou pa a byla se mnou cely porod.Edit. Posledni vetou reaguji na toto : Hysterie u rodiček je problém, který by třeba pomohla vyřešit kontinuelní péče PA - leckdy pomůže, když člověk svého ošetřujícího zná a věří mu…

A od toho se zřejmě odvíjí celý Tvůj náhled. Protože ty jsi měla tu péči, o které se tady bavíme a která by měla být standardem. Ovšem úplně všude není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
714
9.2.17 00:44
@saadet píše:
@A666 ano o hypertext jsem pak zadala v navaznosti i z duvodu pristupnosti pro ostatni…no to uz je ted jedno ;) ja nevim, me prijde ze naopak hysterci prave obhajkyne domporodu. Asi je to o zkusenosti. Ja tedy je pravda osobne neznam zadnou zenu, ktera by chtela rodit doma a ani zadnou pa, ktera by to podporovala. Nejvice jsem jich „poznala“ zde, v tv a na netu. Pohrdani lekaru protistranou je pro me osobne casto pochopitelne - prave proto, ze jim argumentuje clovek „bez vzdelani“, myslim odborneho…ja vazne ve svem okoli nemam nikoho se zpackanym porodem, problemem s porodnikem atd. Vazim si soucasne urovne mediciny a to v jake mire a jak snadno je dostupna. S tvym poslednim odstavcem plne souhlasim. Ja Jsem mela svou pa a byla se mnou cely porod.

Hele, já mám vzdělání ve svém oboru taky výrazně vyšší, než většina obyvatel, dokonce vyšší titul, než spousta lékařů (byť v jiném oboru). A naučila jsem se už dávno, že je lepší argumentovat vždy slušně a bez pohrdání vše vysvětlovat, než se tvářit, že jsem spolkla všechnu moudrost světa. A zajímavé je i to, že nadřazené chování v argumentaci je „obyčejným člověkem“ houfně odpouštěno jen doktorům, v jiném oboru se neodpouští. Navíc lékaři by měli být školeni k jednání s lidmi a pokud to nezvládají, je zle. Musí zvládnout o čemkoliv s chladnou hlavou a slušně argumentovat i s polovzdělancem… přijde mi, že v ČR jsou lékaři zvyklí na pozici určitých „polobohů“ a těžce nesou, že se jejich pozice čím dál tím víc otřásá…
Já taky neznám ve svém okolí nikoho rodícího doma, ale mám tam holku, co jí s největší pravděpodobností vyvolali porod dřív (měla 2 předpokládané termíny porodu lišící se o 7 dní a oni automaticky vzali ten dřívější), trápili jí 3 dny vyvoláváním a pak šla na císaře; mám tam holku, co jí tahali za pupečník místo aby chvíli počkali než se sebre a vytlačí placentu a zůstal jí kus placenty v těle (BTW kamarád - doktor mi nevěřil, že to někdo udělal a okamžitě zpochybňoval příčetnost dotyčn, že si to blbě pamatujeé… té přitom kus placenty zůstal v děloze a celé šestinedělí se třásla, že bude muset na revizi…); mám tam holku, co měla menší váhový odhad dítěte a i když jim říkala, jakou váhu měla ona i jiní v její rodině a ona byla i s otcem dítěte drobná, tak ji bez žádných dalších problémů hnali na nějaké další testy, které u ní vyvolali předčasný porod… Dítě bylo i tak naštěstí ok.
Jinak právě při snaze pochopit protistranu (když jsem ještě byla plně na straně doktorů) jsem přišla na to, že nejde primárně o domácí porody, ale o svobodu volby a změnu zaběhnutého porodnického systému… Ona fůra domarodiček by rodila v porodnici/porodním domě, kdyby se změnili podmínky v nich, doma by rodilo jen mizivé % obodbně jako je tomu na západě (kromě Nizozemí), kde domácí porody tvoří do 5%.

Edit - k tomu psolednímu odstavci, kontinuální péči sjem myslela péči jedné PA (případně skupiny 2-3) během celého těhotenství, porodu a šestinedělí, to dnes není možné (až na pár vyjímek nemohou soukromé PA doprovázet rodičku k porodu do porodnice), na západě je to běžné…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12156
9.2.17 00:50

@A666 ja jsem na 99% (chtela jsem dat 100, ale ok) presvedcena, ze porody doma proste jsou spatne. I kdyz pripustim vyhodu domaciho prostredi a klidu rodicky atd atd (i pokud se bavime pouze o bezproblemovem prubehu tehotenstvi a pravdepodobne bezproblemovem porodu) tak vetsina argumentu se tyka ty rodicky - a tady ja mam rozpor, me slo v prve rade o dite. Vzdycky je nejake riziko, ze se neco pokazi v prubehu nebo po porodu (i kdyz treba male) a to pro me vzdy bude nejpodstatnejsi. Chtela jsem pro sve dite (a vlastne i event pro sebe) tu jejlepsi moznou peci, kdyby se neco stalo a proto jsem rodila, kde jsem rodila i za cenu treba meho „diskomfortu“… A myslim, ze toto by meli mit vsechny deti. Me to zkratka prijde sobecke :nevim: ale to uz odbocuji uplne od porodniho planu :mrgreen: a jeste posledni jak uz jsem psala ve svem okoli nemam nikoho kdo by mel z porodem problem, resp ano nekdo ho mel delsi/tezsi, ale nikdo si nikdy nestezoval na lekare, pa, nebo pristup… :nevim: ta koncetrace konkretne zde je silena - skoro jako otehotneni pres antikoncepci, to je take zdejsi unikum :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
714
9.2.17 01:03
@saadet píše:
@A666 ja jsem na 99% (chtela jsem dat 100, ale ok) presvedcena, ze porody doma proste jsou spatne. I kdyz pripustim vyhodu domaciho prostredi a klidu rodicky atd atd (i pokud se bavime pouze o bezproblemovem prubehu tehotenstvi a pravdepodobne bezproblemovem porodu) tak vetsina argumentu se tyka ty rodicky - a tady ja mam rozpor, me slo v prve rade o dite. Vzdycky je nejake riziko, ze se neco pokazi v prubehu nebo po porodu (i kdyz treba male) a to pro me vzdy bude nejpodstatnejsi. Chtela jsem pro sve dite (a vlastne i event pro sebe) tu jejlepsi moznou peci, kdyby se neco stalo a proto jsem rodila, kde jsem rodila i za cenu treba meho „diskomfortu“… A myslim, ze toto by meli mit vsechny deti. Me to zkratka prijde sobecke :nevim: ale to uz odbocuji uplne od porodniho planu :mrgreen: a jeste posledni jak uz jsem psala ve svem okoli nemam nikoho kdo by mel z porodem problem, resp ano nekdo ho mel delsi/tezsi, ale nikdo si nikdy nestezoval na lekare, pa, nebo pristup… :nevim: ta koncetrace konkretne zde je silena - skoro jako otehotneni pres antikoncepci, to je take zdejsi unikum :roll:

Já Ti Tvůj názor neberu, ale myslím si, že by každý měl mít možnost se prostě rozhodnout sám dle toho, jak ta rizika posoudil (tomu se říká vážení rizik). protože por někoho je prostě porodnice rizikovější - můj manžel bledne a kolabuje, když hrozí, že mu něco budou dělat, naštěstí není žena, protože v porodnici by prostě přirozeně neporodil… Každému jde v 1.řadě o dítě, jen nědo pro něj pokládá za bezpečnější něco jiného… prostě si vyhodnotí ta rizika jinak, protože v každém případě jsou jiná.
Jinak já tak vždycky myslela, že jde matkám jen o pohodlí a razila takovéto „radši se na tu dobu upozadím, vydržím trochu nepohodlí a zvládnu to, než abych rodila doma, jde o zdraví dítěte“. Než mi došlo, že matka a dítě jsou do okamžiku narození jedna bytost a pohoda matky = pohoda dítěte. Psychický stav matky ovlivňuje vyplavování hormonů (zejména oxytocinu a adrenalinu), takže vystresovaná amtka vede k většímu riziku při porodu )zejména hrozí zastavení porodu). Takže věřím, že pro někoho, pro koho je méně stresující rodit doma, je porod doma bezpečnější. Proto by si ta rizika měl každý zvážit sám, důsledky stejně ponese jen ta rodina a asi nikdo si enchce zabít/zmrzačit dítě, většina vybírá možnost, která je podle nich bezpečnější… Dle mého je chybou našeho porodnictví to, že zapomínají na to, že matka s dítětem jsou jedna bytost a že pohoda matky je pro porod zásadní.
Je fajn, že ve svém okolí nemáš nikoho, kdo by měl problém. Já Ti jen napsala zkušenost 3 různých reálných žen z mého okolí a to se v mém okolí ještě tolik nerodí. všechno to bylo v Praze, možná je to tím…

Ale nebudu tě přesvědčovat (a ani nechci) :) jen jsem se chtěla vyjádřit k tomu, co jsi sama nakousla…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kamikadze
9.2.17 07:22
@maminka0713 píše:
Děkuji za pochopení ;)..občas zde byl můj příspěvek vnímán jako arogantní a zcela mimo realitu :lol:
Poprvé jsem rodila v Chebu. Teď mám v plánu stihnout dojet do Karlových Varů, až to přijde. Je to sice (tuším) cca 60 km, ale na stránkách porodnice se tváří, že vše po čem toužím, je zde standard :D
Nehledě na to, že chceme odběr KB, což v Chebu nejde.

Tak drzim palce. :-) Taky jsem mela pan, ktery mi byl na nic, pac jsme musela predcasne na cisare, tak jako bych se nikdy nenechala nutit rodit v leze, proste mam jasno co chci. ALe u nas bez problemu, pred i po cisari. Fakt super.

• Citovat
  • Upravit
Kamikadze
9.2.17 07:25
@kacaba379 píše:
A od toho se zřejmě odvíjí celý Tvůj náhled. Protože ty jsi měla tu péči, o které se tady bavíme a která by měla být standardem. Ovšem úplně všude není.

JOjo je plno zbytecnych hysterek, a obcas mi prijde, ze zrovna ty co chteji rodit doma jsou navic i psychicky labilnejsi. Ja to nechapu, ja jsem stastna, ze muzu rodit v porodnici, ze je o me postarano.

• Citovat
  • Upravit
77518
9.2.17 07:58
@saadet píše:
@A666 ja jsem na 99% (chtela jsem dat 100, ale ok) presvedcena, ze porody doma proste jsou spatne. I kdyz pripustim vyhodu domaciho prostredi a klidu rodicky atd atd (i pokud se bavime pouze o bezproblemovem prubehu tehotenstvi a pravdepodobne bezproblemovem porodu) tak vetsina argumentu se tyka ty rodicky - a tady ja mam rozpor, me slo v prve rade o dite. Vzdycky je nejake riziko, ze se neco pokazi v prubehu nebo po porodu (i kdyz treba male) a to pro me vzdy bude nejpodstatnejsi. Chtela jsem pro sve dite (a vlastne i event pro sebe) tu jejlepsi moznou peci, kdyby se neco stalo a proto jsem rodila, kde jsem rodila i za cenu treba meho „diskomfortu“… A myslim, ze toto by meli mit vsechny deti. Me to zkratka prijde sobecke :nevim: ale to uz odbocuji uplne od porodniho planu :mrgreen: a jeste posledni jak uz jsem psala ve svem okoli nemam nikoho kdo by mel z porodem problem, resp ano nekdo ho mel delsi/tezsi, ale nikdo si nikdy nestezoval na lekare, pa, nebo pristup… :nevim: ta koncetrace konkretne zde je silena - skoro jako otehotneni pres antikoncepci, to je take zdejsi unikum :roll:

každá antikoncepce má asi až 1 % možnost selhání, zde na e-miminu je 90 000 uživatelek, tak si to vypočítej

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12156
9.2.17 10:19
@A666 píše:
Já Ti Tvůj názor neberu, ale myslím si, že by každý měl mít možnost se prostě rozhodnout sám dle toho, jak ta rizika posoudil (tomu se říká vážení rizik). protože por někoho je prostě porodnice rizikovější - můj manžel bledne a kolabuje, když hrozí, že mu něco budou dělat, naštěstí není žena, protože v porodnici by prostě přirozeně neporodil… Každému jde v 1.řadě o dítě, jen nědo pro něj pokládá za bezpečnější něco jiného… prostě si vyhodnotí ta rizika jinak, protože v každém případě jsou jiná.
Jinak já tak vždycky myslela, že jde matkám jen o pohodlí a razila takovéto „radši se na tu dobu upozadím, vydržím trochu nepohodlí a zvládnu to, než abych rodila doma, jde o zdraví dítěte“. Než mi došlo, že matka a dítě jsou do okamžiku narození jedna bytost a pohoda matky = pohoda dítěte. Psychický stav matky ovlivňuje vyplavování hormonů (zejména oxytocinu a adrenalinu), takže vystresovaná amtka vede k většímu riziku při porodu )zejména hrozí zastavení porodu). Takže věřím, že pro někoho, pro koho je méně stresující rodit doma, je porod doma bezpečnější. Proto by si ta rizika měl každý zvážit sám, důsledky stejně ponese jen ta rodina a asi nikdo si enchce zabít/zmrzačit dítě, většina vybírá možnost, která je podle nich bezpečnější… Dle mého je chybou našeho porodnictví to, že zapomínají na to, že matka s dítětem jsou jedna bytost a že pohoda matky je pro porod zásadní.
Je fajn, že ve svém okolí nemáš nikoho, kdo by měl problém. Já Ti jen napsala zkušenost 3 různých reálných žen z mého okolí a to se v mém okolí ještě tolik nerodí. všechno to bylo v Praze, možná je to tím…Ale nebudu tě přesvědčovat (a ani nechci) :) jen jsem se chtěla vyjádřit k tomu, co jsi sama nakousla…

Tak ja take ale mluvim o Praze ;)
A ke zbytku, no ja ani presvedcit nepotrebuju a stejne tak muj nazor nebyl myslen jako presvedceni nekoho jineho :nevim: ano vse nese rizika, ale dle meho ta rizika domporodu jsou vetsi at jde o kohokoliv. A je to zkratka jen sobeckost a pohodli, kteremu velmi napomaha „rozcapenost“ dnesni doby. Viz vychova apod. Ale to uz je na jinou a delsi diskuzi.
A souhlasim, ze lide by meli mit moznost volby, ale vzdy za sebe a toto je podle me volba i za dite…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4315
9.2.17 10:29

@saadet Když jsou domácí porody tak strašně rizikové, proč jinde v západní Evropě je to naprosto běžná alternativa k porodu v porodním domě/nemocnici? Nevšimla jsem si, že by tam nějak hromadně umíraly matky nebo novorozenci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12156
9.2.17 11:17
@kacka52 píše:
@saadet Když jsou domácí porody tak strašně rizikové, proč jinde v západní Evropě je to naprosto běžná alternativa k porodu v porodním domě/nemocnici? Nevšimla jsem si, že by tam nějak hromadně umíraly matky nebo novorozenci.

Toto je hrozne klise. Kazdopadne ja tu nechci resit domporody. Mam na ne jasny nazor, ktery nehodlam menit. I diky emiminu jsem se jen utvrdila v tom co jsem si myslela. A zeroven nikoho nehodlam o nicem presvedcovat. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
714
9.2.17 13:01
@saadet píše:
Tak ja take ale mluvim o Praze ;)
A ke zbytku, no ja ani presvedcit nepotrebuju a stejne tak muj nazor nebyl myslen jako presvedceni nekoho jineho :nevim: ano vse nese rizika, ale dle meho ta rizika domporodu jsou vetsi at jde o kohokoliv. A je to zkratka jen sobeckost a pohodli, kteremu velmi napomaha „rozcapenost“ dnesni doby. Viz vychova apod. Ale to uz je na jinou a delsi diskuzi.
A souhlasim, ze lide by meli mit moznost volby, ale vzdy za sebe a toto je podle me volba i za dite…

Riziko není ve všech případech stejné, r espektive poměr rizik mezi prodoem doma a v porodnici, když budeš mít člověka, co ho stresují doktoři, tak prostě může být víc v pohodě doma a stres je rizikový faktor porodu. Co jsem kdekoliv četla, tak většina domarodiček si to riziko uvědomuje a velmi pečlivě ho váží, fakt to nejsou labilní osoby, leckdy mají špatné zkušenosti s předchozími porody v porodnici.
Jinak dítě je v době porodu v těle matky, jsou spolu spojeni a tudíž nižší riziko pro matku je i nižším rizikem pro dítě.
Tímhle končím :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12156
9.2.17 13:35
@A666 píše:
Riziko není ve všech případech stejné, r espektive poměr rizik mezi prodoem doma a v porodnici, když budeš mít člověka, co ho stresují doktoři, tak prostě může být víc v pohodě doma a stres je rizikový faktor porodu. Co jsem kdekoliv četla, tak většina domarodiček si to riziko uvědomuje a velmi pečlivě ho váží, fakt to nejsou labilní osoby, leckdy mají špatné zkušenosti s předchozími porody v porodnici.
Jinak dítě je v době porodu v těle matky, jsou spolu spojeni a tudíž nižší riziko pro matku je i nižším rizikem pro dítě.
Tímhle končím :mavam:

ja ale nikde netvrdim, ze riziko je stejne :nevim: pro me je podstatne pouze to, ze u domporodu to riziko je vzdy, jak male nebo velke je irelevantni, proste je ;) a stres je rizikovy faktor, ale zase je to jen zalezitost ty zensky, takze…nema smysl to resit, jak uz jsem psala, ja mam nazor jasny a nic na nem nezmenim. Obzvlast, kdyz kazda domarodka, kterou jsem kdy kde videla, z meho pohledu byla „jiná“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9128
9.2.17 19:15
@A666 píše:
@saadet
Jinak já původně byla fakt odsuzovatelka domácích porodů jako hazardu a jejich propagátorky jsem měla za nespokojené šarlatánky pohrdající doktory a hystěrčícími. Pak jsem si řekla, že když něco odsuzuju, měla bych si více pročíst důvody protistrany, poznat její názory a zamyslet se nad tím. ve výsledku sjem naprosto otočila a byť stále nepropaguju domácí porody, jsem pro možnost svobodné volby, humanizaci porodnic a budování porodních domů. A paradoxně jsem zjistila, že víc hysteričtí jsou v této otázce sami lékaři - používají argumentační fauly, okatě pohrdají protistranou, používají zcestné argumenty/leckdy vše podávají jak se jim to hodí a zkreslují, nesnaží se vůbec protistranu pochopit a leckdy jsou to oni, kdo zlepšení situace brání ohánivší se mantrou o nejnižší novorozenecké úmrtnosti ignorují novinky posledních 20 let, ublížení, že si žena dovoluje rozhodovat o svém těle (viz. MUDr. Barták).

Oceňuji to, že někdo informace hledá a dokáže i změnit názor ;). Naprostá většina diskuzí o porodech doma je vedena lidmi, kteří o tom nevědí skoro nic a z těch diskuzí je to strašně poznat.

Souhlasím s tebou, do puntíku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky