Jak motivovat puberťáka

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2595
22.2.23 12:06

Tvůj partner asi není jeho otec, co? Protože jinak bych ti poradila, ať se po škole chlapec převlékne do montérek a jde s ním nahazovat zdi. A dcera ti může pomoct s kuchyní. Bude to míň úchylné než puntíky a obě děti se můžou naučit, jak být na sebe hrdé, protože budou v domácnosti něco platné a výsledek bude vidět.
Stejný systém pro děti v takhle rozdílném věku je taky nesmysl, to nemůže fungovat.
Ve čtrnácti letech jsem byla na gymnáziu a trávila víkendy sama s kamarádkou na chatě. Jídlo jsme si obstarávaly cestou. Je skoro dospělý. Dej mu smysluplnou práci a možnost, podílet se na chodu rodiny. Čepice… to snad ne. A svačinu ať si dělají samy obě děti, nebo ji udělej a dej synovi do pytlíku, když tam nemá box. Bože. Takhle to vypadá, že ho totiž opravdu nemáš ráda. (Vím, že máš).
A poslední věc - s dítětem s dyslexií atd. bych se učila klidně i na střední a dohlížela na to. Ty poruchy nejsou většinou izolované, pojí se s tím i porucha pozornosti, špatná motivace, snížené sebevědomí z neúspěchů ve škole při normálním intelektu atd. Nenecháš na něm, v čem si ponese svačinu, ale hodíš na něj jeho budoucnost, že nemáš čas? Tak ho prostě budeš muset donutit ten mobil kvůli škole vypnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14108
22.2.23 12:10
@Gabčulinda píše:
@Sisika9 třeba že pak od těch trenek smrdí celý pokoj, ve kterém s ním žije jeho mladší sestra? Když se ozve, tak jí dá po tlamě, nebo jí něco rozbije. A já nejsem rozhodčí, ani soudce, když jsem u toho nebyla. A plést se do jejich hádek, když nevím jak to bylo? Nemůžu jít a řešit to adekvátně. Když osočím jeho, vybije si to zase na sestře, kdy osočím dceru, že to nemá řešit, tak je to špatně, protože vím, že v tom má pravdu. Ty trenky tam fakt páchly a jemu to bylo jedno.

Hm, dá po tlamě jo?
To prostě není normální, aby 14letý dal 10leté ségře po tlamě. A ještě jí škodil.

Mě celkem zajímá, zda přítel je i jeho otec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22093
22.2.23 12:14

Po pravdě řečeno, jen z představy života s matkou tohoto ražení se mi dělá trochu mdlo… musí tě mít doslova a do písmene plné zuby.

Nesmyslně prudíš a dusíš ho tam, kde bys opravdu nemusela a neměla… a naopak tam, kde bys měla důsledně dohlížet, na to kašleš. Že puberťáci diskutují, to je úplně normální - však na to není potřeba reagovat a dohadovat se s nimi. Prostě se musí vyklidit myčka a hotovo - není nutné neustále vysvětlovat, z jakého důvodu. Řečičky „bolí mne záda, potřebuju dát další nádobí, atd.“, jsou úplně zbytečné - tato činnost se dělá každý den a prostě ji udělá ten, komu se o to řekne. Jestliže to neudělá, přijde okamžitý a jasný důsledek, opět bez neustálého vysvětlování a opakovaných úmorných proslovů (kterými se jen ztrapňuješ a ztrácíš autoritu).

Pro tvého syna bude mít daleko podstatnější a závažnější důsledky skutečnost, že mu s nadhledem toleruješ flákání školních povinností… než to, že bude jíst toasty a chodit ve špinavém oblečení. Až mu některá slečna řekne, že páchne, vzpamatuje se hezky rychle :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7296
22.2.23 12:27
@Gabčulinda píše:
@Sisika9 třeba že pak od těch trenek smrdí celý pokoj, ve kterém s ním žije jeho mladší sestra? Když se ozve, tak jí dá po tlamě, nebo jí něco rozbije. A já nejsem rozhodčí, ani soudce, když jsem u toho nebyla. A plést se do jejich hádek, když nevím jak to bylo? Nemůžu jít a řešit to adekvátně. Když osočím jeho, vybije si to zase na sestře, kdy osočím dceru, že to nemá řešit, tak je to špatně, protože vím, že v tom má pravdu. Ty trenky tam fakt páchly a jemu to bylo jedno.

Protože on má pocit, že ji máš raději, že ona je lepší a nezlob se na mě, ale na mě to taky tak působí. Nicméně mlátit jí samozřejmě nemůže, to je jako síla. To udělat segre já v tomhle věku, tak mi táta takovou nabombí, že spadnu a to mě nikdy neuhodil. Ale u vás by ani tohle nemělo efekt, protože on má pocit, že je ten horší a proto se tak chová. Tím by jste ho v tom ještě utvrdili. On musí mít něco, v čem bude nejlepší, za co pro něj budete pyšní, cítit se milovaný, přijmutý a mít v rodině své neohrožené místo, to on nemá, proto se slabošsky mstí přes slabší článek. Co ten tvůj manžel? Opravuje barák a dál? Jak spokojená fungují, jak se mu věnuje, co spolu dělají, jak se ke klukovi chová?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2351
22.2.23 13:00

@Flyingfrog není, s přítelem žijeme 2 roky, z toho 1 rok v jeho domě.
A že to není normální, to vím. Řešila jsem to mockrát v PPP i v SVP. Prý když tam nejsem nemám dělat rozhodčího a nechat to být, ať si to vyřeší mezi sebou. Po Vánocích jsme zjistili, že si dceru natáčel, jak jí kope, když sedí na posteli a hučí do ní, aby vyluxovala místo něj. Děsně se tomu v tom videu smál, ukazoval to i spolužákům. Udělalo se mi z toho úplně zle. Tehdy jsem začala uvažovat o psychologovi mimo zmíněné instituce, ale u nás jich je dobrých málo a dlouho se čeká na termín. Dojíždění je úplně mimo. Nemám řidičák a přítel se z práce nemůže uvolnit. Už takhle jezdí hodně se mnou po doktorech jako doprovod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22093
22.2.23 13:14
@Gabčulinda píše:
Po Vánocích jsme zjistili, že si dceru natáčel, jak jí kope, když sedí na posteli a hučí do ní, aby vyluxovala místo něj. Děsně se tomu v tom videu smál, ukazoval to i spolužákům. Udělalo se mi z toho úplně zle. Tehdy jsem začala uvažovat o psychologovi mimo zmíněné instituce, ale u nás jich je dobrých málo a dlouho se čeká na termín. Dojíždění je úplně mimo. Nemám řidičák a přítel se z práce nemůže uvolnit. Už takhle jezdí hodně se mnou po doktorech jako doprovod.

Aha… a ty vnímáš jako děsně podstatný zádrhel ve vaší rodině nějaké diskutování a odmlouvání nad myčkou nebo chození ve špinavých trenkách… Děláš si legraci?

To je přesně to, co jsem měla na mysli… řešení nesmyslných pitomostí místo zásadních problémů :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22093
22.2.23 14:17

Protože u rodinných vztahů a problémů jde vždycky o komplexní záležitost (jak se říká, všechno souvisí se vším) a nejde tady o nějakou jednorázovou situaci, podívala jsem se na tvoje příspěvky zpětně.

Tvému synovi bylo 2,5 roku, když – jak jsi tady kdysi psala - začal říkat „tatínku“ tvému tehdejšímu příteli, děsně dobře si spolu rozuměli a „měl jenom jeho v srdíčku“ (tvoje vlastní slova) …. Teď už je to zjevně zase jinak, máš 2 roky zase nějakého jiného přítele… super základ pro dobrý psychický vývoj malého resp. postupně dorůstajícího kluka.

Jeho vlastní otec měl předepsanou léčbu kvůli stavům agrese a apatie, fyzicky tě napadal, psychicky nebyl v pořádku (to jsi opět napsala ty sama) … slovo „dědičnost“ ti nic neříká?

Kluk má za celý život po psychické stránce nálož jako tažný kůň…. ovšem dobrý psycholog je holt problém, ono by se muselo dojíždět. A hlavně, největší problém je vlastně to odmlouvání u myčky a nedonesení krabičky od svačiny do kuchyně :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
864
22.2.23 14:58
@Hobitka píše: …, jen to vsichni prezit :mrgreen:.

to je právě můj nejtěžší úkol do nekolika budoucích let :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
22.2.23 15:39

@Matt 02 ve 14 letech řešit agresi agresí je blbost. Mlacenim už ničeho nedosáhne.

• Citovat
  • Upravit
kocourGarfield
22.2.23 15:40

@Gabčulinda řeš to s dobrým psychologem a hned… tak to budeš platit, tak budeš dojíždět… jsou v životě podstatné věci

• Citovat
  • Upravit
TO_IT
22.2.23 15:45
@Gabčulinda píše:
@Flyingfrog není, s přítelem žijeme 2 roky, z toho 1 rok v jeho domě.
A že to není normální, to vím. Řešila jsem to mockrát v PPP i v SVP. Prý když tam nejsem nemám dělat rozhodčího a nechat to být, ať si to vyřeší mezi sebou. Po Vánocích jsme zjistili, že si dceru natáčel, jak jí kope, když sedí na posteli a hučí do ní, aby vyluxovala místo něj. Děsně se tomu v tom videu smál, ukazoval to i spolužákům. Udělalo se mi z toho úplně zle. Tehdy jsem začala uvažovat o psychologovi mimo zmíněné instituce, ale u nás jich je dobrých málo a dlouho se čeká na termín. Dojíždění je úplně mimo. Nemám řidičák a přítel se z práce nemůže uvolnit. Už takhle jezdí hodně se mnou po doktorech jako doprovod.

Chápu, že bys ráda pohodlí a klid. Ale ten kluk potřebuje pomoc. Takže holt klid a pohodlí nebude. A nebo z něj vyroste grázl, co bude šikanovat a týrat slabé.

• Citovat
  • Upravit
43039
22.2.23 16:30

@Gabčulinda já tě úplně chápu, mám to doma taky a nechat ho žít by znamenalo, že bude furt jen u počítače, děsný známky a shnilé tělo, nulové návyky. Nemyje se, nemění si oblečení, nečistí si zuby bez donucení. stravu, péči i kapesné očekává. Návyk minimálních požadavků - jedna domácí práce, trochu škola, nějaká hygiena, občas sport a pak teprv internet - trochu to funguje, ačkoli bez keců to není nikdy. Když se třeba na chatě poleví, nikdy se nestane, že by chtěl jít ven, že by šel s něčím pomoci, že by se šel sám umýt…to neexistuje, nevěřím, že při povolení otěží by to začalo nějak fungovat samo od sebe.

navíc polevení v tomto čase bude mít důsledky, třeba jen ty nečištěné zuby. škola. zdraví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43039
22.2.23 16:33
@Sisika9 píše:
Když nevyndá myčku, nemůžeš vařit a jdeš se setrou do restaurace, on ať si vezme rohlík ;) když si neumeje a nepripravi krabičku tak nedostane svačinu. Jako fakt nechápu, proč kvůli tomu řvát, JEHO BOJ.

co když se nechceš stravovat v restauraci a doma žít v bordelu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43039
22.2.23 16:37
@Sisika9 píše:
Za mě ho opravdu moc šikanuješ a hlídáš. Jako rikat 14 letemu aby si vzal čepici? :roll: jako fakt jeho věc. Nebo věcí na trénink. No tak je zapomene, je to on, kdo ponese následky :nevim: to samé zuby, to už fakt není tvůj boj. On bude muset k zubaři a než se mu zkazí, už bude ve věku, kdy si ho bude platit sám ;)

s těmi zuby nesouhlasím, všichni dojíždíme na to, že nás v pubertě rodiče nedonutili. puberťák pravidelného čištění asi není psychicky schopný. platí to i u vážnějších diagnóz, oni nevidí za 25 rok života, je jim to prostě fuk. cukrovkáři nedrží dietu a neřeší, že oslepnou.
Ono to nejde, vím o čem mluvím, ale o pravidelné čištění zubů bys měla jako rodič také usilovat alespoň něž se ty děsný hormony z mozku trochu odplaví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
22.2.23 19:37
@BohunkaP píše:
Aha… a ty vnímáš jako děsně podstatný zádrhel ve vaší rodině nějaké diskutování a odmlouvání nad myčkou nebo chození ve špinavých trenkách… Děláš si legraci?To je přesně to, co jsem měla na mysli… řešení nesmyslných pitomostí místo zásadních problémů :zed:

Panebože. Tohle si asi vreju do paměti " sourozenec je pro dite víc než vlastní pokoj napriklad"

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí