Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Správný obchodní název je Hypotéka dopředu dozadu, podle toho se dá najít na netu. Jinak nevím proč jich není moc, většinou klienti už vědí co by chtěli financovat.
@taichistka píše:
a nevíš, z jakého důvodu?
Když nevíš, jakou nemovitost budeš kupovat, nevíš ani, kolik si budeš chtít půjčit. A navíc je samozřejmě problém s ručením, když nevíš, jakou bude mít odhadní cenu. ![]()
@rejžička píše:mám určitou představu, jak by měl dům vypadat a za kolik by měl být. Ručit můžu určitě zčásti i bytem, ne? Chceme se někam odstěhovat a chceme mít peníze na to, když se nám něco zalíbí. A nakonec vyčerpat to nemusíme, na to už jsem se ptala.
Když nevíš, jakou nemovitost budeš kupovat, nevíš ani, kolik si budeš chtít půjčit. A navíc je samozřejmě problém s ručením, když nevíš, jakou bude mít odhadní cenu.
@taichistka píše:
mám určitou představu, jak by měl dům vypadat a za kolik by měl být. Ručit můžu určitě zčásti i bytem, ne? Chceme se někam odstěhovat a chceme mít peníze na to, když se nám něco zalíbí. A nakonec vyčerpat to nemusíme, na to už jsem se ptala.
Ručit bytem určitě, tím je to potom jednodušší. ![]()
Prosím o zachování anonymu, známí nevědí, že chceme stavět…
Prosím můžete mi vysvětlit, jak funguje hypotéka? Vysvětlit pojmy jako fixace, refinancování? Je možné splácet růžné částky? Máme pohyblivé příjmy (záleží od premii) někdy víc, někdy míň, je možné splácet různě? Je možné splatit hypotéku dřív, kdybychom třeba ušetřili? Děkuji za odpověď.
@Anonymní píše:
Prosím můžete mi vysvětlit, jak funguje hypotéka? Vysvětlit pojmy jako fixace, refinancování? Je možné splácet růžné částky? Máme pohyblivé příjmy (záleží od premii) někdy víc, někdy míň, je možné splácet různě? Je možné splatit hypotéku dřív, kdybychom třeba ušetřili? Děkuji za odpověď.
hypotéka je měsíční splátka - přesně daná částka. Fixace - doba, po kterou platí stejný úrok, refinanc - při skončení fix. období můžeš refinancovat - pokud je lepší úrok, tak se to vyplatí. Přeběžné splacení je většinou zpoplatněno (záleží na smlouvě), né vždy se vyplatí. Ale splátka pohyblivá není, je pevně daná každý měsíc stejná, záleží, jak je stavěná smlouva - víc se splácet nevyplácí, bývají za to sankce..
Vetsinou banky umozni v dobe fixace splatku vetsi castky, jinak nektere i behem roku, ale nesmi to prekrocit nejake % z hypoteky. jinak mesicni splatka je stale stejna
Splátka je pevně daná- po celou dobu fixace (obvykle 3-7 let). Na tuto dobu je FIXován úrok. Je možné dávat mimořádné splátky. Ne každý měsíc, ale je už běžné, že každý rok ano a určitě bez problému k té fixaci. Zákony se mění, takže to bude jen lepší. Doplatit celou HYPO kdykoli se „dá“, ale většinou to stojí dost peněz.
Za mě si troufnu říci, že se skoro každý ptá na mimořádné splátky, ale málo kdo to skutečně dělá. Ono to často ani nedává smysl, protože pokud mám solidní úrok (okolo 2% p. a.), pak to jsou velmi levné peníze a je vlastně „škoda“ to splatit předčasně.
Pak jsou hypotéky bez FIXu, ale s pohyblivou úrokovou měrou. Tam je to s mimořádnou splátkou ještě jednodušší.
Děkuji za odpovědi. Takže fixace mi zaručí stejný úrok (cca 2%), pokud si určím fixaci na roky, tak co pak? Pak je úrok pohyblivý a banka mi ho může zvednout? Takže fixace se vyplatí co nejdelší? Může se stát, že banka třeba úrok sníží nebo většinou zvedá a o kolik? Abychom se pak třeba nedostali na 10%
.A je lepší hypotéka s fixací nebo bez? A jak je to z ručením? Jakou částkou musím ručit?
Ono mi jde hlavně o to, kdybychom třeba měli určenou měsíční splátku, ale pak bychom na ni neměli (třeba bych neměla práci atd.), zda nám splátky sníží nebo jak se to pak řeší. A dostaneme hypotéku, pokud jsem ještě min. 3 roky na rodičovské a manžel vydělává cca 20 000. Na co máme nárok? Děkuji za rady. Nikdy jsem se nezajímala o hypotéky, nemyslela jsem si, že to budu potřebovat, ale životní situace se mění… ![]()
@Anonymní píše:
Zašla bych do své banky a nechala si vše vysvětlit anebo si našla fin. poradce ![]()
Pokud není konkrétní návrh, tak poradí jen okrajově a výsledné částky i podmínky hypošky se budou lišit
Pokud zajdete do banky pro získání i jen základních informací, pak budete muset bance podepsat žádost o hypo. To se ukáže v registru. Pak půjdete do jiné banky a ještě do jiné, abyste měli porovnání. A v registru bude vidět, že máte žádost, která ovšem nedopadla (moc se neřeší, proč nedopadla). Takže tato cesta není obvykle optimální.
Hypoteční poradce vám to úvodní porovnání udělá, aniž byste museli podepisovat žádost. Získáte základní info o výši splátky, výši úvěru, na který dosáhnete vzhledem k příjmům (a jestli vůbec), dozvíte se, jak to bude s nutnou výší hodnoty zástavy a určitě vám vysvětlí i základní pojmy- fixace, splátka, změna výše splátky a pod…
Jestli jste z Prahy, nebo okolí, tak mi klidně napište SZ. To úvodní porovnání vás k ničemu nezavazuje a vlastně ani podepsaná žádost o hypo. Až podepsaná úvěrová smlouva vás zavazuje.
Vezmu to popořadě:
Pokud nemá manžel vysoké příjmy, je to víceméně risk.
Máte finanční rezervu a vlastní prostředky na hypotéku? Pokud nemáte aspoň 10% z ceny nemovitosti a 4násobek měsíčních výdajů (vč. splátky za hypotéku), tak na hypotéku ani nemyslete.
Radši si najděte menší/levnější nájem a šetřete si peníze.
Nejčastější chybou v uvažování je: Splátka hypotéky je stejná jako nájem, který platím, tak si vezmu hypotéku a nebudu cpát peníze někomu za nájem. Chyba.
Nájem můžete vždy změnit, hypotéka Vás zaváže na splácení minimálně na 25 let. Manžel bude nemocný, sníží se příjmy a Vy se dostanete do potíží se splácením. Pokud nemáte rezervu, nemáte kam sáhnout. OK, rodina pomůže + nebo 2×, ale co pak?
Dostanete se s pozdními splátkami do registrů a při fixaci hypotéky Vám jiné banky nemusí poskytnout úvěr. Vaše původní banka Vám jako rizikovému klientovi navýší úrokovou sazbu a původní výše splátky je už o dost vyšší.
Pokud by jste v případě finanční tísně prodávali byt, nemusíte hned sehnat kupce. Můžete ho pronajímat, aby se splácela hypotéka a jdete k rodičům nebo do menšího/levnějšího nájmu.
Další otázkou jsou náklady spojené s bytem, jako je třeba fond společných oprav atd.
Vzal jsem to trošku obecně, ale aspoň jsem nastínil možná rizika. S klienty řeším hypotéky a úvěry a poslední dobou jsem dost takových plánů spíše rozmlouval…a nejednou došlo na má slova.
@Princess píše:
Ahoj, potřebovala bych poradit jaký je postup při vyřizování hypotéky, prostě nějak nastínit čím začít atd. Je tu sice dost diskuzí, ale já jsem z nich jelen, stejně jako z těch všech úrokových sazeb, fixací atd. Je to pro mě všechno španělská vesnice. Nemáme vybraný žádný byt, jen víme, že s mimísem v současném podnájmu moc dlouho nevydržíme a než hledat jiný podnájem, bude lepší koupit něco vlastního. Vůbec ale nevím jak začít, obejít všechny banky? Vybrat si byt a až pak je obejít nebo si hypotéku nechat vyřídit od realitky?
Děkuji všem za odpovědi. Chtěla jsem vědět, jak to z hypotékou, jeké jsou požadavky atd. Ještě nad tím popřemýšlíme, ale pomaličku bydlení je třeba řešit. Děkuji všem za vysvětlení ![]()
Zdravím ![]()
měla bych taky dotaz.. kdo má nárok na hypotéku? určitě ne každý, že? Posuzuje se nějaká finanční jistota i minulost? Manžel pracuje jako živnostník a já jsem od 20ti měla dvě práce, nikdy jsem nebyla dlouho nezaměstnaná, ale poslední práce byla u kamarádky a ta mi nedala smlouvu,3 roky jsem pracovala bez smlouvy, pouze brigádně, asi to bude problém, že? Teď jsem na mateřské a i díky tomu ji mám velice nízkou. Nebudeme asi moc dobří žadatelé, že? Přítel je poslední skoro rok a půl nezaměstnaný až teď si udělal živnost.. A nejsme manželé, můžeme žádat společně? Děkuji ![]()