Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj holky. Je to pro mě dost citlivé téma (asi prostě hormony už mi totálně poblouznily mysl), ale každým dnem mám rodit (už přenáším, dokonce už mě zamluvili termín ve čtvrtek na vyvolání
) a už mám doma dvouletou holčičku a popravdě si nedokážu představit být bez ní tak dlouho. K tomu všemu (rodím v Jablonci) jsou ještě zakázané návštěvy kvůli chřipkové epidemii, takže bych tam byla vážně celou dobu sama.
Už když jsem byla s ní v porodnici, tak jsem to tam hodně těžce nesla, pořád jsem brečela (a to na mě doma čekal „jen“ manžel), takže i laktace se opozdila.. no děs… prostě mi nemocnice asi nedělají dobře. A při představě, že tu svoji holčičku a manžela neuvidím je mi ouzko už teď.
No ale k otázce. Včera jsem se ptala doktroky, zda je možné propustit třeba „už“ (pro mě po nepředstavitelných) 48 hodinách. A ona, že to absolutně nejde, že se musí hlídat pupečník, aby nezačel krvácet a taky kvůli pozdní žloutence se tam musí být těch 72 hodin. Takže jak na to, abych mohla odejít dřív? Co je k tomu potřeba (kromě asi hodně kuráže se hádat)? Poradíte prosím.. Uvažovala jsem i o abulatním porodu, ale na to asi nemám žaludek - se dohadovat.
Určitě ti víc poradí ty, co ambulantní porod měly či odešly dříve. Ale hlavně musíš mít zajištěnou dětskou doktorku pro dítě, která se na něj přijde podívat a to ne každý doktor bude ochotný převzít tu zodpovědnost. Pro sebe bys měla mít porodní asistentku, aby přišla zkontrolovat tebe.
Ahoj, domnívám se, že pouští opravdu jen při ambulantním porodu, jinak pouští až po 72 hodinách, jak kvůli riziku pro mimi, tak riziku krvácení u rodičky, ještě po třech dnech se krvácení může rozjet. Neboj se, zvladneš to.Tak si zkus zařídit nadstandard, aby tam s tebou mohl muž být co nejvíce i s dcerkou. Samozřejmě v závislosti na tom omezeni návštěv.
Taky jsem kvuli dceri chtela odejit z porodky co nejdriv, jsem rozvedena a nevedela jsem, jak to s ni bude ohledne hlidani, navic byla jeste kojena. Chteli po mne papir od detske, ze prebira odpovednost za miminko a prevezme si ho predcasne do pece. Ta se moc nadsene netvarila, ani v porodce z toho nadseni nebyli… Nakonec jsem jsem tam byla stanovenou dobu a vse bylo v pohode, mala to prestala dobre, jen byla trochu zarazena, kdyz me videla v nemocnici lezet a ze je doma bez mamy ![]()
Nevím jak u vás, ale tam kde jsem rodila já, stačilo, když ti dětská potvrdila, že jí přebírá do péče na svojí vlastní odpovědnost, ale né každé se do toho chce samozřejmě.
No, budeš se asi muset hádat a podepsat revers. můžou ti „vyhrožovat“, že pustí tebe, ale dítě ne, ale na to nemají právo. bude to o tvých pevných nervech a odhodlání. ale taky uvidíš, jak na tom budete s dítětem po zdravotní stránce.
ALE fakt si to promysli. vím, že pro někoho jen pobyt v porodnici dost traumatizující, ale třeba mě se u druhého dítěte stalo, že viktorovi nastoupila žloutenka až třetí den a musel být na modrém světle. kdyby se ti rozjela s dítětem doma, tak je pak vše podstatně komplikovanější - nevezmou vás do porodnice, ale na dětské oddělení, tedy významné riziko chytit s novorozencem ještě něco horšího atd… v zimním období jsou žloutenky velmi časté. asi to nechceš slyšet, vím, že to je něco jiného než na co se ptáš, ale jen jestli máš promyšlené všechny varianty a katastrofické scénáře…
Já rodila ambulantně před rokem, šli jsme domů po 2 hodinách. Ani potvrzení od lékařky vidět nechtěli, ale určitě je vhodné si lékařku zařídit. K nám přišla 2. a 3. den na kontrolu. Nemáš možnost rodit jinde? Třeba Liberec není vstřícnější? Já rodila v pražském Podolí, a tam s tím absolutně neměli problém. Na ten ambulantní porod nárok máš, těch 72 hodin je pouze DOPORUČENÝCH. ale chce to buď hodně ostrý lokty, nebo změnit porodnici. Ve Vrchlabí by s tím problém neměli určitě, a to máte také v dojezdové vzdálenosti ne?
Holky promýšlela jsem to ze všech stran - kdyby aspoň ty návštěvy byly povolené
. Si říkám, že třeba malý právě čeká až to zruší
- už to tam je od prvního února, tak doufám, že to už každým dnem zmizí. Jsem prostě asi strašná cíťa. Ale i jakmile jsme s manželem jeden den bez sebe, tak se oba můžeme ustýskat. Když musel odjet na služebku na 3 dny, tak jsem tam jela na 1 den za ním
. Jsme praštění ![]()
@slavuska1 Vrchlabí už mám daleko (už do Jablonce to mám 30km) a v Liberci jsem rodila minule a tam to byl děs a běs - tam mě nechtěli pustit ani po těch 72 hodinách, kvůli té nerozjeté laktaci. ![]()
A jinak s tou dětskou - ona by k nám domů nešla - taky je od nás 18km, takže bych tam musela jezdit s malým za ní..
@slavuska1 a jak to bylo s péčí o tebe? Měla jsi někohjo zajištěného, kdo se na tebe podíval, nebo jsi to neřešila?
Já jsem teda byla v porodnici čtyři dny, ale jednu maminku děsně prudili s tím, že ji nepustí domů dřív, protože neměla papír od pediatra, že přebírá dítě do péče po ambulantním porodu. Jinak na to máš nárok, nastudovala bych si potřebné zákony, případně je i měla s sebou vytištěné, a dobře instruovala manžela nebo prostě někoho, kdo to za Tebe vyřídí s personálem v případě problému.
Samozřejmě ze můžeš. Jak už říkala holky těch 72 hodin je jen doporučených. Sehnala bych si to potvrzeni od Dr a šla domu hned po porodu, kdyz bude všechno v pořádku.
Nevim proc z toho v ČR dělají takove drama. Tady je to normální, ze se chodi par hodin po porodu domu a zadne hromadné umírání se nekoná. Já jsem byla po sekci jako prvorodicka doma do 48 hodin.
Ahoj, nechci rýpat ale zdá se mi že se tady moc řeší pocity maminky, a nějak se nemyslí na miminko. Jaká je prognóza, všechna vyšetření, váha, poloha atd.? Co když se den po porodu něco pokazí (slušně řečeno) a budeš si to pak celý život vyčítat?
@tessika rodila jsem nedávno, návštěvy nebyly. Nedalo se nic dělat, musíš myslet na dítě. Pokud bude ok šlo by aby jsi šla po 3dnech domů- rodila jsem ve středu a domů šla v sobotu-syn musel přibývat
hodně štěstí a rychlý porod
@Loki01 a kde bydlíš? Já bych taky byla nejraději pro ten ambulatní porod, ale právě že z toho mám strach, jak z toho dělají všichni strašný problém ![]()
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.