Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Maminky, potřebovala bych poradit,
Fanda už asi pět dní ve dne v noci chrochtá, jako by měl někde vzadu v nosíku nudle, ale odsát nejde nic. Ve dne je to lepší, asi jak je ve vertikální poloze. Zato v noci......... chvíli spí, pak se vzbudí, chce dudu, když ho dostane, špatně se mu dýchá, tak ho vyplivne a to ho zase probudí, protože usíná s dudou, a tak je to dokola celou noc............. jsem úplně hotová, nedostatek spánku mě strašně sráží fyzicky i psychicky.
Zkoušela jsem jak neúspěšně odsávat (nevím, jestli jsem zajela hadičkou dost daleko, ale strašně se pral a nakonec jsem vytáhla z jedné dírky koneček hadičky malinko krvavý, má hodně citlivou sliznici), tak kapat kapičky Sanorin pro miminka, taky mu to nepomohlo. Ještě mám doma Sterimar, tak ho můžu vyzkoušet. Postýlku má pod hlavičkou vypodloženou.
Nevíte některá, co je na takovouhle „rýmu“ účinné? Nebo je to první projev alergie? U Dr. jsme byli hned druhý den ráno, když to začalo, ale to ve dne ještě nechroptěl a když si ho poslechla, neslyšela nic. Ve dne je úplně v pohodě veselý, trápíme se jen v noci.
Hájinko,
asi bych začala něčím na zvlhčení, rozpuštění rýmy. Jako první vždycky sáhnu buď po Vincentce, nebo po Sterimaru. Když to pár dní nezabere, teprv na:,–(im - pro sebe i pro malou teď Sterimar s obsahem mědi (hnědej, drahej, ale mi to tuhle pomohlo přes noc), nebo pro malou Nasivin pro kojence, resp. batole.
Je důležité hodně pít, hodně větrat, hlídat teplotu doma a vlhkost, podložit postýlku, možná bych se nebála výjimečně po dobu, co se mu špatně dýchá, dát i slabší polštář.
Odsávat se sice snažit můžeš, ale nejspíš to zpočátku moc nepůjde, vytrvej. Já teda používám odsávačku přímo k vysavači a teď už i smrkáme.
Kdyby se to nelepšilo, šla bych k dr.
G
Díky, zkusím ještě ten Sterimar s mědí. Malému vůbec neteče z nosu, ale někde vzadu to prostě je. Možná pořídím i tu odsavačku na vysavač, je asi o dost účinnější.
Ahojky.
Matěj měl asi před měsícem taky zadní rýmu. Pomohla nám vincentka. Taky ho to trápilo v noci. Pak mu to kleslo dolu a vyselo mu to prozměnu v krku. To trvalo asi pět dnů, kdy odkášlával ty hleny. Ale to ho ani tak netrápilo. Spíš mě, nejradši bych odkášllával za něj, jak mu to tam lítalo. ![]()
Ahoj,
napíšu ti jak to dělám já. Moje dcera měla ty samé problémy. Shodou náhod jsme byli na nosním krčním ušním (ne kvůli rýmě), i když jí malá zrovna měla, a ten mi dal leták s kapkama MAR. Je to vhodné pro kojence a stoji to kolem 100,–- Je to ve spreji. No tak jsem ji to začala stříkat, protože nasivin mi nepomáhal a chvíli působit, pak jsem vzala vysavač, což jsem okoukala taky z diskuze emimina a napojila odsávačku na vysavač a jen jsem čuměla co všechno malá v nose měla. No a tak jsem to dělala asi týden, samozřejmě přes den a ono to fakt zabralo. Ještě chci říct, že když jsem ji do nosu stříkla ten sprej tak se to poprvé spustilo hned samo, že jsem nestíhala odsávat.
A vám se děti nechají dobrovolně odsát??? U nás je to neuvěřitelný boj, držím ruce, pomalu klečím na hlavě, a on se stejně kroutí jako proutí
!!!
Takže musí pomáhat i manža, jinak je to nemožné zvládnout. Zkusím napojit tu odsávajdu ještě na vysavač, jestli tam něco bude mít, ale spíš předpokládám, že nás bude čekat hysterák, kdykoliv pak vysavač uvidí
.
Jinak díky za rady!!!!
Hájinko, to víš, že nenechají. Ale pakliže není zbytí, holt co nadělam. Prostě si nad malou klekam tak, aby nohy byly za mnou a svýma nohama jí držim ruce a pracuju zbytkem. Manža většinou jen hloupě přihlíží a trpí s malou.
Teď to je už lepší. Bára si z ničeho nic sama začala chodit na stříkání do nosu, jednu dobu byl i kravál, když jsem jí stříknout odmítla. A tak trošku smrká, takže je to jednodušší, ale zrovna nedávno prodělala laryngitidu a jakous virozu u toho a odsávalo se u nás i po půlnoci. Někdy jsem jí dokonce budila (výjimečně), když už to bylo nemožný. Protože jak píšeš, nemohla jse m utoho spát a navíc jsem byla sama nemocná, takže…
Však ono to přejde:)
G
Ještě dotázek - jak hluboko hadičku zastrčit? Teda - u nás bude problém se s ní k nosu vůbec přiblížit, je to čím dál tím větší bojovka
. Dneska ráno už bez použití násilí nešlo ani čtverečkem vytáhnout bubáky
.
Háji, to bude o nervy. Maminky maj obavy ze zastrkání hadičky. Té klasické. Mě dr řekl nejmíň 2cm a holky, co chodily s dětma na odsávání, po tom, co viděly v ordinaci, už se nebály ničeho - prej to dávaj strašně hluboko, tož tak…Ale protože už jí nepoužívám, tak těžko říct.
G
Uvidím, kdo koho zabije dřív
. Fanda má sílu jako lev, co se tohohle týká
. Až jsem koukala, co to mímo dokáže ![]()
Gábi díky moc za rady ![]()
Ahoj Haji, my jsme měli taky problém s odsáváním. Když jsem měla malého vleže, nebylo možné mu zavést hadičky ani do nosíku, natož určit jak daleko je zasunout. Opakovaný zánět středního ucha mě donutil k důslednosti v odsávání. Dr. nám poradila ať 10 min. před odsáváním stříkneme Sterimar kvůli rozpuštění hlenů, zavedu hadičku co nejdál do nosíku a zasunovat spíše dolů, klidně odsávat i 10× denně. Teď se mě osvědčila poloha taková, že si malého dám do jídelní židličky, stoupnu si z boku vedle něj, jednu ruku mu dám za sebe jako při kojení, hlavičku mu sevřu pod paži a tou samou rukou mu chytnu i tu jeho druhou a konečně mě zbývá ruka na jemné zasunutí hadičky do nosíku (uf,snad je to trošku srozumitelné). Takto mi to jde daleko líp než vleže a malý se nemá možnost kroutit a je to rychle za náma. Tery
Ahoj, dělala jsem to přesně jako Teri ![]()
A na ORL ještě ucpou druhou dirku, což jsem nikdy nezvládla ![]()
Abaja