Jak na rodičovský příspěvek?

7712
7.1.19 11:25

@Agnes9 ja byla nejdrive na socialce, tam mi dali potvrzeni, ze jsem pobirala materskou a pak na UP s tim a s zadosti a tot vse ;) bud napis na UP primo, ja taky psala, co vse potrebuju ;) a myslim i na strankach UP bys mela vse najit ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4
8.1.19 21:36

@Agnes9
Nemusíte se s miminkem nikam trmácet a čekat dlouhé fronty na Úřadu práce.

Všechno můžete poslat poštou nebo datovou schránkou.

Co k žádosti připojit?

- vyplněnou žádost o rodičovský příspěvek

• kopii občanky
  • kopii rodného listu miminka
  • potvrzení o nároku na dávky ovlivňující nárok a výši rodičovského příspěvku ->to je papír, že jste pobírala mateřskou (kolik a jak dlouho) zavolejte a nechte si ho poslat ze Správy sociálního zabezpečení

Snad jsem pomohla :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
23.1.19 10:55

Ahoj,
mám RP na 4 roky, bez předchozího braní mateřské.
Ráda bych si jela navýšit RP tak, aby mi konec vyšel na prosinec 2019 (jinak bych ho pobírala do března 2020).
Nevíte, co si mám vzít s sebou za dokumenty?
Děkuji :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
23.1.19 11:14
@Evulina píše:
Ahoj,
mám RP na 4 roky, bez předchozího braní mateřské.
Ráda bych si jela navýšit RP tak, aby mi konec vyšel na prosinec 2019 (jinak bych ho pobírala do března 2020).
Nevíte, co si mám vzít s sebou za dokumenty?
Děkuji :kytka:

MYslím, že nic. TEda kromě občanky a pak bych si možná vzala rozhodnutí o přiznání RP, kde je jeho výše. Jinak asi nic jiného mě nenapadá.

A ještě mě napadá, stihneš potom vybrat těch 80 tisíc, když to schválí a budou dávat od 1.1.2020. ?

Příspěvek upraven 23.01.19 v 11:17

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
23.1.19 11:15

@konluc @Kukacka123 To potvrzení ze sociálky prý není potřeba. Na ÚP mně řekli, že jsem se s tím nemusela zařizovat, že by si ho sami vyžádali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
23.1.19 11:16

@Agnes9 Dá se zažádat 3 měsíce zpětně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
23.1.19 11:41

@P4ja to zaleží na benevolenci jednotlivých úřadů. Součástí povinných příloh je i toto potvrzení. Lze si ho nechat poslat i poštou… lepší ho mít, než riskovat, že se na úřad bude maminka trmácet znovu… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5913
23.1.19 11:43

Ahoj. Občanku a budeš muset vyplnit formulář
https://formulare.mpsv.cz/…orm/edit.jsp?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
23.1.19 11:44
@konluc píše:
@P4ja to zaleží na benevolenci jednotlivých úřadů. Součástí povinných příloh je i toto potvrzení. Lze si ho nechat poslat i poštou… lepší ho mít, než riskovat, že se na úřad bude maminka trmácet znovu… ;)

No ono je to celkově jednodušší, zavolat přímo na příslušný ÚP a zeptat se, že ? Než zakládat diskuzi tady a pak zjistit, že tam to chtějí jinak.

Ale jinak máš pravdu, sociálka to posílá. A o tom, že by to bylo pouze o benevolenci úřadů, jsem teda neslyšela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
23.1.19 11:50

@Evulina Evi a odkud jste? Osobně si raději vždy cinknu na ÚP, pod který spadám. Dostanete tak nejrelevantnější info, co si nachystat k vyřízení a vyhnete se dodatečnému dokládání. :) Každý ÚP je jinak zatížený, někde jsou tedy ochotnější, někde mají práce až nad hlavu. Držím palce :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
23.1.19 11:53

@P4ja přesně tak, když si zavoláš a ideálně si zaznamenáš jméno ať se máš pak na koho odkazovat, je asi nejlepší možné řešení. Na druhou stranu, chápu lidi, kteří neradi volají. Občas je dovolat se nadlidský úkon :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
23.1.19 11:54

Ok, zkusím zavolat.. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
23.1.19 11:56
@konluc píše:
@P4ja přesně tak, když si zavoláš a ideálně si zaznamenáš jméno ať se máš pak na koho odkazovat, je asi nejlepší možné řešení. Na druhou stranu, chápu lidi, kteří neradi volají. Občas je dovolat se nadlidský úkon :)

JJ, já nemám s telefonem problém. Přijde mně to jednodušší. a nebo občas i mail, někde to zabírá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
23.1.19 11:57
@P4ja píše:
MYslím, že nic. TEda kromě občanky a pak bych si možná vzala rozhodnutí o přiznání RP, kde je jeho výše. Jinak asi nic jiného mě nenapadá.

A ještě mě napadá, stihneš potom vybrat těch 80 tisíc, když to schválí a budou dávat od 1.1.2020. ?

Příspěvek upraven 23.01.19 v 11:17

Právě o to mi jde. Prý bude možno dodatečně požádat o doplacení i pro rodiče, který už RP před 1. 1. 2020 vyčerpal, ale jeho dítku budou 4 roky až po 1. 1. 2020. Čili pro mě tři měsíce v roce 2020 (do března, kdy bude mít dcera 4. narozeniny) by to znamenalo brát něco navíc. Těžko říct, zda doplatí celých 80.000,. Kč (to si nemyslím), spíš stanoví zas nějakou max. měsíční výši, nicméně určitě se mi víc vyplatí dovyčerpat celých nynějších 220.000,– Kč do konce roku 19.
A kdyby návrh neprošel, tak mě konkrétně je to jedno, poněvadž stejně budu zůstávat i nadále doma, jsem pečující osoba o starého seniora.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
23.1.19 12:01

@Evulina Já mám pocit, že říkali, že budeš moct čerpat max to.co můžeš i teď. Takže +- do výše mateřské. Takže určitě je fajn to dočerpat teď.
Ale máš to fajn, že ti je jedno, jestli budeš mít peníze navíc nebo ne :) Já s tím teda nepočítám, ale příjemný bonus by to byl, to nepopírám :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat