Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše: Více
no jako chápající matka rozhodně nevypadáš,
napíšeš prosím konečně, jak konkrétně a jaká zvířata půjdou z domu? vypustíš strašilky nebo uvážeš psa v lese?
Nastavili jsme společná pravidla k vzájemnému respektu, bez ohledu na věk.
To se jí ale nedivím, že ti takhle odpověděla. Vyhrožovat, že jí vyhodíš zvířata, je dost hrozné.
Je potřeba, abys s ní řešila věcně to, co potřebuješ: vysvětlit, že ti vadí zápach, a požádat, aby poklidila. Pokud úklid nepomůže, tak navrhnout řešení (např lepší podestýlka).
Puberťáci jsou často na facku, ale v tomhle jsem na straně tvojí dcery. I ty bys k ní měla mít respekt, alespoň základní.
Tak smrad od zvířat by mi vadil s ohledem na to zvíře. A to tedy klidně v 16 i 19 letech. O jaká zvířata konkrétně jde?
Holky já jí v klidu žádám xkrát ať to uklízí…má cca 300 zvířat /terarijních/, tak si asi dovedete představit ten smrad
Tak teď jsem ti nějak přestala věřit. Protože terarka má doma syn, a vím, jaké jsou cca nároky na plochu. Vnuk má tři terarka, čtyři zvířata a dá mu to jednu stěnu v pokojíku.
Má obr místnost plnou terárek, věřit nemusíš, nevím, proč bych si měla vymýšlet, když tady hledám radu
@kocourGarfield píše: Více
Rovnako to funguje aj u nas, zasadne dohodnute pravidla sa vzdy dodrziavali, co sa tyka skoly, tam nebol absolutne ziadny problem. Detom som nechavala priestor, ale aj napr. pocas VS platilo pravidlo, ze som musela vediet, ze odchadzaju z domu a zhruba prichod- to znamena, za ak dieta oznamilo, ze pride vecer a nastala zmena planu, ze sa zdrzi alebo prespi mimo domova, davali o tom vediet.
Tak poklidit třem stům zvířat není práce na dvě hoďky. To bude smrdět prostě pořád. Jak se to stalo, že se u vás objevilo 300 zvířat? Kdo jí dal prachy na to, aby si je pořídila?
@Lucy75 píše: Více
Hm, to je dobrej přístup, to se mi líbí. To si musím zapamatovat ![]()
Přijde mi to, jako klasické „pozdě bycha honiti“. Jak se vůbec stalo, že má tolik zvířat? To jim pořád vzorně uklízela, že jste dovolili, aby to tak rostlo a najednou přestala? Asi ne, sem to vůbec nemělo dojít. S dětmi průběžně komunikuju a vím, co zvládají, na věcech, které se týkají i ostatních členů domácnosti se domlouváme.
No, tak řekne. Nekomentuj, nech ji. Ona zjistí, že to není tak jednoduché, osamostatnit se.
300 terarijních zvířat? Jinak naše dospívající zatím žádné výstřelky nemá. Občas pubertální slovní výlev je. Nastavená pravidla dodržuje. Ale furt je to v nějaké rovině. My se s ní snažíme po dobrém. Jsem býk. Sama nesnáším trapné zákazy a příkazy, zahnání do kouta. Takže nepraktikuji, co mi samotné by vadilo.