Jak na vánočku? :-(

Napsat příspěvek
Velikost písma:
30310
19.12.10 14:49
vvero píše:
Ahoj Januliiiku, zkus to takhle:
http://waity5.blog.cz/…ze-by-vanoce
Recept mám od tchýně, pekla jsem poprvé a docela se povedla. Na Štědrý den už jenom trochu líp dotáhnu copánky a možná přidám trošku mouky a bude to dobré.
Manžel si moc pochutnal, už je snězená. A to na to byl skoro sám! (já měla tak dva plátky) :-))
Přeju, ať se Ti vánočka příště povede :-D

To už není Vánočka, ale Vánoča. My děláme občas z necelého kila a to už si říkám jak je velká.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17925
19.12.10 15:39
Len-til-kah píše:
Eliško - nezkoušela jsem, ale celkem nevidím důvod nekoupit si čerstvé kvasnice.

Lentil, jsem v zahraničí, zatím jsem tu čerstvé neviděla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14015
19.12.10 17:55
Eliška píše:
Len-til-kah píše:
Eliško - nezkoušela jsem, ale celkem nevidím důvod nekoupit si čerstvé kvasnice.
Lentil, jsem v zahraničí, zatím jsem tu čerstvé neviděla.

A jo vlastně, školka v Bruselu. My se tady fakt máme. Přezouvání máme, kvasnice máme, manžel třeba ve Finsku nemohl vůbec sehnat mák, pak jsem mu ho pytel vezla, aby si mohl upéct makovec.
Tak zkus, to půjde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17925
19.12.10 18:37

Mák vozím furt, kmín taky, krupičku, polohrubou a hrubou mouku, jáhly, pohanku (poslední věci tu teda jsou, ale jen někde).
Máš šikovnýho muže, můj zvládne štrůdl z koupenýho listovýho, i to je výkon

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14015
19.12.10 18:40

Jo, to byl ještě mlád a hloupý, už jsem si ho dávno zpohodlněla.
Kmín, mouka 8-o .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1113
19.12.10 19:52
Aspera píše:
vvero píše:
Ahoj Januliiiku, zkus to takhle:
http://waity5.blog.cz/…ze-by-vanoce
Recept mám od tchýně, pekla jsem poprvé a docela se povedla. Na Štědrý den už jenom trochu líp dotáhnu copánky a možná přidám trošku mouky a bude to dobré.
Manžel si moc pochutnal, už je snězená. A to na to byl skoro sám! (já měla tak dva plátky) :-))
Přeju, ať se Ti vánočka příště povede :-D
To už není Vánočka, ale Vánoča. My děláme občas z necelého kila a to už si říkám jak je velká.

Já jsem ji taky dělala z půl kila, ale i tak vyšla pěkně veliká :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
22.12.13 12:10

Ahojky,
ráda bych oživila tuto diskusi a poprosila o radu s vánočkou.
Máte někdo osvědčený recept? Jak dlouho necháváte těsto a pak vánočku na plechu kynout? Jak ji pletete (vrstvená patra nebo rovnou z 6 pramenů)? A hlavně mě zajímá pečení - na kolik stupňů, jak dlouho, zda jen na plechu či na peč. papíře, zda ji něčím zvrchu při pečení pokrýváte atd…
Dost mi na dobrém výsledku letos záleží, neb čekáme hosty a vloni to zrovna nebylo to pravé ořechové (byla sušší a drobivá) a mám pocit, že jsem někde udělala chybu v kynutí či pečení, poněvadž těsto bylo od mé tety a když jsem jedla tu vánočku u ní, tak byla vždycky báječná - bohužel jí se zeptat už nemůžu, poněvadž je po smrti :,(
Moc děkuji :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ShadowHunter
22.12.13 12:27

@Evulina dělám dle tohohle receptu ( http://www.mimibazar.cz/recept.php?… ) a vždycky se povede. Minulý rok vypadal takto (první fotka) a letos jsem zatím dělala jen 2 mini :-D

• Citovat
  • Upravit
18304
22.12.13 12:33
@ShadowHunter píše:
@Evulina dělám dle tohohle receptu ( http://www.mimibazar.cz/recept.php?… ) a vždycky se povede. Minulý rok vypadal takto (první fotka) a letos jsem zatím dělala jen 2 mini :-D

Jéé, ňam ňam, vypadá nádherně, šikulka! :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ShadowHunter
22.12.13 12:35
@Evulina píše:
Jéé, ňam ňam, vypadá nádherně, šikulka! :potlesk:

díky :) Než jsem našla ten recept, tak jsem kupovala :-D Úplést tenhle zázrak bylo pro mě složité, ale paní mi to ulehčila. Vyzkoušej a uvidíš. :palec:

• Citovat
  • Upravit
18304
22.12.13 12:35

Jo akorát teď koukám, že bych si asi musela půjčit od tchýně pekárnu, my nemáme…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12667
22.12.13 12:37

@Evulina mne akurat kysne kvaskova vianocka. Inak robievam odokacku s kvasnic a vzdyvsa podarila. Zaklad je nedavat cele vajcia ale len zltky. Pletiem po patrach a natieram pred pecenim vajcom.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ShadowHunter
22.12.13 12:39

@Evulina můžeš zadělat i ručně. Pekárna jen ušetří čas

• Citovat
  • Upravit
1163
22.12.13 12:40

No hlavně péct pomalu tak na 170 stupňů do těch 190. Po 10 minutách pečení přikrýt alobalem. Taky dobré propíchat špejlema, aby co nejméně sjela. :) a upletenou ji ještě hodinku nechat kynout… :) jestli ještě chceš recep, tak ho sem dám… :) Je moc dobrá a taková hutná. Takovou máme nejraději. :) zítra se na ni chystám taky… :) Ať se povede… :) :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3549
22.12.13 12:42

Ahoj já letos narazila na super obyčejný recept http://namasle.cz/…epsi-vanocka kynula mi hodinu a půl, pletu vrstveně a po upletení nechám jen chvilku tak 15minut. Jediné co dělám jinak než v receptu, tak půlku mandlových plátků pokrájím nožem a dám do těsta a druhou půlkou sypu pomazanou vánčku před pečením. Peču na 180,ale to hodně záleží na troubě, mě peče úplně jinak než mámě. Ještě zpevňuji špejlema a letos se mi vůbec nesesula a je přímo ukázková :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí