Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Potřebovala bych poradit, dneska jsem se poprvé pustila do vánočky, těsto se mi myslím, že povedlo, ale když jsem šulala válečky tak trochu praskalo a když už jsem měla hotovo a šupla do trouby tak se jakoby stekla a vůbec nejde poznat, že to má být vánočka
Co jsem udělala špatně? ![]()
Prakalo nebo se tahalo? praskani je moc mouky, stekani muze byt moc tuku, ale spis bych rekla, zes to pekla moc silne
Taky bych to viděla na rychlé pečení možná že byla málo vykynutá. Napiš sem recept, podle kterého si pekla.
Já dělám takovéto těsto.
500g hl. mouky, 120g cukru, 120g tuku, 3-4 žloutky, 30 g droždí, 5g soli, 1/4l mléka, 30g rozinek, 30g mandlí. Musí se nechat dlouho kynout.
mám fígl!!! když jí navrstvím na sebe… tak do ní píchnu špejli nebo párátko.. tím podržím jakoby ty jednotlivé díly aby nemohly se sesunout jak píšeš… a ona drží! až když je pečená opatrně vytáhnu párátka a je to!!!
![]()
Ahoj. Mně taky babička naučila dávat párátka. A taky prý když se upeče a posaní na plech, tak než dám do trouby, chce to nechat ještě půl hodiny kynout hotovu bábovku (samozřejmě předtím i to těsto).
Tak já dělám z polohrobé, másla jen 80g cukru 100g, žloutky 2, soli špetku. A je výborná, já tedy hnětení a kynutí svěřím pekárně a plete manžel
. Podobný recept pekli kluci v akci. Používám párátka taky a když se plete , tak se dělá v první vrstvě rýha(důlek) pro další vrstvu ![]()
500g polohrubé mouky, 250ml mléka, 100g cukru, půl lžičky soli, 3 žloutky, 200g cukru, citr. kůra, 6g rozinek a 3/4 kostky droždí a nechala jsem kynout 2 hodiny a výsledek byl takový jaký byl, bohužel ![]()
Dělám tuto vánočku
20g droždí (1/2 kostky), 250ml mléka, 100g cukru krupice, 500g hladké mouky, citronová kůra z biocitronu, 80g másla, 1 žloutek, špetka soli
a výsledek mám takovýto. Žádné špejle, ale promazat vajíčkem i mezi patry, když se vánočka sesazuje (a vždycky to spodní patro hranou ruky uprostřed rozplajznout), a nechat po upletení ještě hodinku dokynout.
Příspěvek upraven 23.12.13 v 01:33
Jak vidím to foto, tak jsem sand ještě víc zoufalá
tak krásná vánočka a mě so „povedl“ takový zmetek. Zkusím tvůj recept a jestli se mi to nepovede tak už nevím ![]()
Nikdy jsem vánočku nepekla a kynuté neumím, takže položím asi hloupý dotaz - je možné ji péct ze sušeného droždí?
já myslím, že je to droždí jako drořdí, tchýně to používá a ještě jsem neslyšela, že by na to nadávala
Janulik - teď už zadělávám v domácí pekárně, ale jinak se nechává kynout, dokud aspoň nezdvojnásobí svůj objem (posypala jsem moukou, přikryla čistou utěrkou, zastlala do peřin a hlídala děcka, ať mi tam nejdou skákat
, i když lepší způsob je nahřát troubu na nějakých 40 stupňů, na dno kastrol s horkou vodou, ať je tam vlhko, a je vykynutá rychle). Neboj, to se poddá.
Fotku jsem vyhrabala nějakou, co tu zrovna mám, tahle je letošní zkušební předvánoční, jinak dávám mandle a cukruju.
Eliško - nezkoušela jsem, ale celkem nevidím důvod nekoupit si čerstvé kvasnice.
Ahoj Januliiiku, zkus to takhle:
http://waity5.blog.cz/…ze-by-vanoce
Recept mám od tchýně, pekla jsem poprvé a docela se povedla. Na Štědrý den už jenom trochu líp dotáhnu copánky a možná přidám trošku mouky a bude to dobré.
Manžel si moc pochutnal, už je snězená. A to na to byl skoro sám! (já měla tak dva plátky) ![]()
Přeju, ať se Ti vánočka příště povede ![]()