Jak na vánočku? :-(

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3270
24.12.13 16:11

vánočka ze 6

Takhle vypadá vánočka když se plete ze 6 pramenů

Příspěvek upraven 25.12.13 v 07:19

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14015
24.12.13 23:52
@jitkabokule píše:
@Len-til-kah prosím a recept nemáš? :kytka: Dělala jsem taky vánočku, ale drobátko se přičmoudla :mrgreen: podruhé si dám bacha.
Holky pletete je nebo děláte 3 prameny dole,2 vprostřed 1 nahoře? Já pletu ze 6 pramenů - je to raz dva. ;)

Vkládala jsem ho před sto lety na první straně (s otřesnou fotkou na pečpapíru :oops: ). Ještě jsem ho editovala, protože předtím tam bylo méně másla, teď dávám víc.
Dělám z 1,5 dávky, tzn. 750g mouky (vejce tam z lenosti vrznu dvě celá), vyjdou z toho 2 vánočky.
Z letošních mám vyfocenou jen jednu z dnešních (vím, že ten tácek je poněkud malý :lol: ).
Pletu ze 4+3+2, ze 6 jsem se to ještě nenaučila - ačkoliv video jsem viděla už mockrát, nakonec na to nikdy nedošlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3270
25.12.13 07:21

@Len-til-kah Díky za recept :palec:
to pletení je lehčí a rychlejší než to skládat z pramenů na sebe :mrgreen: :mrgreen: nejdůležitější na tom je že si musíš při pletení překřížit ruce a pak je nepřehodit :mrgreen:
jen je drobátko přičmoudlá :oops: :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
25.12.13 11:32

Ahoj, zatím nemám dočteno, ale hlásím, že ač se vánočka tvarově nepovedla, chuťově je vynikající, všichni ji chválí :-))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
25.12.13 11:34
@Paradise píše:
Já taky dělám raději z polohrubé mouky, ten recept, cos dávala jsem taky viděla, ale kvůli sádlu nedělám, mám zkušenost, že se to rádo rozplizne. Musíš zkoušet je pravda, že než jsem vychytala správnou konzistenci kynutého těsta, tak jsem toho napekla dost, většinou si zadělám dle receptu a po vykynutí buď přidávám tekutinu nebo mouku, aby to mělo tu správnou konzistenci a u vánočky mě mamka aučila ještě jednu vychytávku, když upletu první patro, tak hranou dlaně uprostřed udělám jakoby rýhu po celé délce a trochu celé spodní patro rozplácnu, další patro dávám do připraveného důlečku a to samé se třetím patrem, pořádně potřu rozšlehaným bílkem, snažím se i mezi záplety a ve spojích, ale opravdu hodně, líp pak drží a dám špejle. A s troubou je třeba to vysledovat mě stačí péct na 180,ale máma musí péct minimálně na 200 a ségře stačí 150,co trouba to unikát. Navíc bych řekla, že ta doba kynutí je dost, čím dýl těsto kyne, tím je křehčí, chuťově sice lepší, ale hůř drží tvar. Neboj časem to vychytáš. :hug:

Díky, ty rýhy do každého patra, potřené bílkem, jsem dělala. Prošpejlovala jsem to také..Spíš si myslím, že se musíme sladit společně s mojí troubou :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
25.12.13 11:36
@bimbama píše:
Jak dlouho Vám vydrží vánočka vláčná, poradíte? Babička když dělala, tak třetí den už byla dost tvrdá. Je na to nějaký fígl?

Tak ta moje nepovedenina je zatím krásně vláčná. Zabalila jsem ji do pergamen. papíru a pak ještě do teskácké igelitky - nevydrží tak sice na povrchu cukrový posyp, ten zvlhne, ale na druhou stranu je zatím konzistencí super…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
561
14.12.20 23:14

Muzu taky radu? dnes jsem zkousela prvni vanocku. Vypada hezky, i trochu nakynula, ale po rozkrojeni je takova mazlava, patlava (je dost upecena) cim to je? dekuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6650
15.12.20 00:02

@dog.s mazlavá uprostřed může být z několika důvodů, třeba může být málo propracované těsto. Já těsto na Vánočku dělám v kuchyňském robotu a hněte se určitě přes hodinu. Rozinky se přidávají na posledních 5 minut. Nebo může být málo nakynutá, vánočka kyne 2×, poprvé musí nakynout těsto v míse na dvojnásobný objem a podruhé je potřeba jí nechat kynout už upletenou, měla by se zvětšit o polovinu. Nebo je málo upečená. Mě se vyplatilo nejdřív nahřát troubu na 230°C a po 10 minutách snížit teplotu na 160°C. Celkově peču cca 50 minut na Vánočku z 0.5 kg mouky. A pokud nemáte program na kynuté těsto je nezbytné troubu zapařit pod plech se dá mřížka s nízkou nádobou s vodou, která se bude během pečení vypařovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
561
15.12.20 00:20

@Heivka tak to si asi radši koupim v pekárne, ale diky :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6650
15.12.20 00:38

@dog.s Mám praxi, každý rok jich peču na vánoce 15-20 dle zájmu a rychlosti s jakou to rodina sní :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75743
15.12.20 00:40
@dog.s píše:
@Heivka tak to si asi radši koupim v pekárne, ale diky :mrgreen: :mrgreen:
Šmarjáá, přesně. :mrgreen: :pankac:
První, co mě napadlo, když jsem četla název vlákna.
V životě nikde jsem nejedla lepší domácí vánočku, než kupovanou „Rosinen Ölz“ :P :P :P
Sice dražší, ale zase je hned a vždycky se zaručeně povede. 8)
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
561
15.12.20 01:15

@sirikit To jsem jeste nemela, ale zkusim. Od Ölz kupujeme tousťák a taky je nejlepsi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75743
15.12.20 01:20
@dog.s píše:
@sirikit To jsem jeste nemela, ale zkusim. Od Ölz kupujeme tousťák a taky je nejlepsi.

Vyzkoušej, mají ji ve verzi bez rozinek (taky bezvadná, kupujeme průběžně během roku) a úplně luxusní s rozinkama. :P :P :P
Opravdu skvělá, vláčná, nejedla jsem lepší.
Než se mordovat tady s těmahle složitýma postupama, to radši ve třech snadných krocích koupím Ölz - donesu domů - vybalím z celofánu a položím na tác. 8)
Můžeš eventuálně pro bydlenkovštější atmošku i lehce přecukrovat, ale znáš to, cukr - bílý jed. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11203
15.12.20 07:17
@sirikit píše:
Vyzkoušej, mají ji ve verzi bez rozinek (taky bezvadná, kupujeme průběžně během roku) a úplně luxusní s rozinkama. :P :P :P
Opravdu skvělá, vláčná, nejedla jsem lepší.
Než se mordovat tady s těmahle složitýma postupama, to radši ve třech snadných krocích koupím Ölz - donesu domů - vybalím z celofánu a položím na tác. 8)
Můžeš eventuálně pro bydlenkovštější atmošku i lehce přecukrovat, ale znáš to, cukr - bílý jed. :mrgreen:

Dostala jsem chuť, kde prosím prodávají? :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75743
15.12.20 07:48
@jita22 píše:
Dostala jsem chuť, kde prosím prodávají? :)

Naučila jsem se na ni v Bille a teď nově ji mají i u Nováka (to maso-uzeniny-lahůdky,) v „,předsíni“ našeho Penny..
Ale jsme malé město, ve větších supermarketech budou mít nejspíš taky.
Vyfotím, jak vypadá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport