Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Jak dlouho Vám vydrží vánočka vláčná, poradíte? Babička když dělala, tak třetí den už byla dost tvrdá. Je na to nějaký fígl?
Peču již několikátý rok tuhle:
1/2kg hl. m.
1/2kg polohr. m.
8g soli
8dkg droždí
28dkg cukru
30dkg tuku(1/2 z toho másla)
6 vajec
Mléko asi 250ml
Rozinky v rumu, citron.kura
Nejdřív kvásek a pak všechno ostatní postupně, zrovna dneska jsem pekla, je to na 2 obří takže kdyžtak z 1/2 dávky a hlavně nechat pořádně nakynout i už umotanou vánočku
Zrovna mi kyne poslední fázi, na plechu
250 másla + 4 žloudky + 160-200 g cukru vyšlehat do pěny
1kg hladké mouky prosít, špetka muškátu, trochu citronové kůry, 3/8 mléka, špetka soli
80g droždí - nechat rozkynout a jako poslední zadělávat do těsta
těsto musí být hladké úplně nakonec zapravíme mandle a rozinky
kyne 2-4 hodiny
pak upléct vánočku a ještě hodinu nechat kynout
potřít vejcem, posypat mandlemi kdo chce
pečeme zvolna, já tak někde lehce nad 150C, případně přikreju alobalem
@bimbama mám v krabici a u toho 1/2jablka, ale hlídat, plísen?
@ady01 To jablko, už jsem taky někde četla. Letos se sice nepekla, ale pro příště. Tak děkuju za nápad.
@bimbama píše:
Jak dlouho Vám vydrží vánočka vláčná, poradíte? Babička když dělala, tak třetí den už byla dost tvrdá. Je na to nějaký fígl?
Nevím a taky by mě to zajímalo. Zbyl tu kousek, co jsem pekla předevčírem. K snídani ještě ušla, ale teď je tvrdá. V troubě mám další, abychom měli zítra čerstvou…
@KPKristy píše:
Nevím a taky by mě to zajímalo. Zbyl tu kousek, co jsem pekla předevčírem. K snídani ještě ušla, ale teď je tvrdá. V troubě mám další, abychom měli zítra čerstvou…
My jsme ten problém měli i s buchtama (Honzovky). Druhý den suchý a tvrdý. Letos jsme vánočku jen koupili a je dobrá a měkká už pátý den. Vím, že tam asi dávají bůh ví co, ale stejně.. ![]()
@bimbama píše:
Sežrat čerstvou ![]()
Já dělám z tohoto těsta:
http://recepty.vareni.cz/…oji-babicky/
ale z poloviční dávky, to stačí na jednu velkou vánočku ta poloviční dávka.
@bimbama píše:
Finty jsou různé, ale jestli máš třetí den tvrdou vánočku, tak změň recept. Já jsem to tak udělala (taky jsem dělávala rodinný recept), protože už jsem z toho měla dojem, že to je zbytečná námaha, když si můžu donést z obchodu vánočku, která neztvrdne. Teď už dělám vánočku, která je dlouho krásně měkká (když se dožije).
Jinak z polohrubé mouky mi připadá, že pečivo tvrdne rychleji než z hladké.
@Len-til-kah Děkuju, předám babičce. To je právě ono, je to recept, který má babička od své mámy a tak to jde dál, takže změna receptu zatím absolutně nebyla na řadě.. ![]()
@Len-til-kah prosím a recept nemáš?
Dělala jsem taky vánočku, ale drobátko se přičmoudla
podruhé si dám bacha.
Holky pletete je nebo děláte 3 prameny dole,2 vprostřed 1 nahoře? Já pletu ze 6 pramenů - je to raz dva. ![]()
Příspěvek upraven 24.12.13 v 16:10