Jak na vánočku? :-(

Napsat příspěvek
Velikost písma:
46669
22.12.13 12:50
@Evulina píše:
Ahojky,
ráda bych oživila tuto diskusi a poprosila o radu s vánočkou.
Máte někdo osvědčený recept? Jak dlouho necháváte těsto a pak vánočku na plechu kynout? Jak ji pletete (vrstvená patra nebo rovnou z 6 pramenů)? A hlavně mě zajímá pečení - na kolik stupňů, jak dlouho, zda jen na plechu či na peč. papíře, zda ji něčím zvrchu při pečení pokrýváte atd…
Dost mi na dobrém výsledku letos záleží, neb čekáme hosty a vloni to zrovna nebylo to pravé ořechové (byla sušší a drobivá) a mám pocit, že jsem někde udělala chybu v kynutí či pečení, poněvadž těsto bylo od mé tety a když jsem jedla tu vánočku u ní, tak byla vždycky báječná - bohužel jí se zeptat už nemůžu, poněvadž je po smrti :,(
Moc děkuji :kytka:

Já včera pekla poprvé v životě a dělala jsem podle tohoto receptu http://www.apetitonline.cz/…vanocka.html. Kromě toho, že se mi trochu sesunula, je ale na chuť výborná. Styl zaplétání a fixování ještě vypiluji, ale první pokus hodnostím kladně :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2992
22.12.13 13:14

@KPKristy tak zítra se poprvé chystám dělat vánočku a vyhlídla jsem si zrovna tenhle recept na apetitu, tak jsem ráda, že na něj slyším dobré ohlasy, aspoň vím že nám bude chutnat díky :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17472
22.12.13 13:14

Já dělám:
125 ml vody
75 g cukru
30 g droždí
45 g rozpuštěné Hery
40 g rozinek
1 vejce
375 g hl. mouky
nejdřív kvásek, pak těsto, nechávám ho kynout tak půl hodiny až hodinu, pak pletu 3 patra a na plechu na pečícím papíře nechám znovu kynout.. Peču cca půl hodiny.. loni jsem teda měla zlomený loket, tak jsem nepekla, ale letos i pro sousedku, tak snad se mi nesesune.. :lol: jo a mandle navrch nedávám, nechutnají mi.. :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46669
22.12.13 13:31
@Idril píše:
@KPKristy tak zítra se poprvé chystám dělat vánočku a vyhlídla jsem si zrovna tenhle recept na apetitu, tak jsem ráda, že na něj slyším dobré ohlasy, aspoň vím že nám bude chutnat díky :kytka:

Potom napiš, jak se ti povedla :palec:

Mně tento recept vyhovuje, protože je napsaný jako „pro blbce“. Potřebovala jsem vědět co, kdy, jak dlouho. V nekterých receptech je jen „smíchejte tohle a tamto, upleťte“, a kdo to nikdy nedělal, tak netuší…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
425
22.12.13 13:33

Ten recept co dala @KPKristy dělám taky a je moc dobrá a povedená :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12667
22.12.13 13:48

Tak moja kvaskova uz caka na uvolnenie truby :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
683
22.12.13 14:09

Dělali jsme včera vánočku poprvé, dle receptu Romana Vaňka http://www.chutastyl.cz/…-vanka-1755/ a je vynikající, jediná nevýhoda, že je už skoro sežraná, takže budeme dělat asi ještě jednu :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4611
22.12.13 14:42

Já většinou peču podle Apetitu, akorát pletu ze 6 pramenů najednou. Když jsem dělala na patra, tak se mi vždycky rozběhla, takhle ne. tady je pěkné video, jak se to plete http://domacipekarny.dama.cz/postupy.php?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
22.12.13 16:56
@cuttysark píše:
Tak moja kvaskova uz caka na uvolnenie truby :P

Ahojda, ta kvásková mě zajímá, prosím můžeš sem dát recept?? :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12667
22.12.13 17:54

1 lžíce kvásku
500 g polohrubé mouky
250 ml mléka
100 g cukr moučka
100 g tuk
2 žloutky
1/2 čl soli
1 vanilkový cukr
rozinky a mandle

Ráno smíchám kvásek se zbytkem mouky a mléka a nechám tak půl hoďky v klidu na lince.

Mezitím si navážím a připravím ostatní suroviny. Po půlhodině zadělám těsto se zbytkem surovin a nechám 45 min. kynout. (Je takové řídké, ale překládáním na pomoučeném stole se to napraví.)

Po 45ti min. popřekládám na pomoučeném stole a zase 45 min. kyne. Překládám tak dlouho, dokud nemám pocit, že už z těsta budu moct v klidu vyválet ty nudle na pletení a nebude se mi to lepit ke stolu. (Na mouce těsto válet nejde). Já osobně jsem překládala 3*. Po posledním překladu znovu nechám 45 min. kynout.

Po 45ti. min těsto stočím a rozdělím na 8 dílků a ty pak taky ještě stočím.

Válet nudle začínám od prvního stočeného a pak už jen zapletu.

Uložím na plech a nechám 2 hodiny přikryté kynout.

Po dvou hodinách potřeme bílkem, co nám zbyl a posypeme ještě podle chuti mandlema.

Vkládám do naplno vyhřáté trouby. Po 5ti minutách stahuji na 220°C. Peču celkem asi 45 min. Na dně trouby jsem mela hrneček s vodou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
22.12.13 22:46

Ahojky, tak bohužel vše skončilo zase dneska nezdarem a opravdu nevím, co jsem zase podělala :,( - vánočka ještě pak v troubě šíleně nakynula a totálně se rozjela, špejle nešpejle. Použila jsem recept:

1 kg hladké mouky
10 g soli
200 g mouč. cukru
150 g sádla
2 žloutky
50 g másla
1 vanilák
50 g droždí
5 dl mléka
muškátový oříšek

Je pravda, že těsto bylo od začátku takové řidší, asi to chtělo dát méně mléka, než bylo v receptu :think:..Po vykynutí (nechala jsem 3,5 hodiny) se s těstem ale pracovalo parádně! Vánočka mi pak ještě 3/4 h kynula na plechu, než jsem jí dala péct. Pekla jsem jí pod alobalem, položenou na pečícím papíře. Nejprve 15 minut na 180 st., pak 40 min na 150 st. a pak ještě 20 min. bez alobalu, aby se udělala kůrka. Když jsem právě ale ten alobal odklopila, zděsila jsem se, jakej rozteklej a překynutej „budák“ z toho zase je.. :zed:
Snad bude aspoň chutná, když nic jinýho. Našla jsem ten recept na netu a všichni si ho tam chválili.. :roll:
Jediný, co mě napadá, je, že to péct první minuty víc naprudko, třeba na 200-230 stupňů a ne na 180…nebo já nevím…Po takovýchhle pokusech-omylech, kdy se s tím člověk půldne čančá a pak je to prdu, mám sto chutí už se na vánočky asi do budoucna vykašlat :,(
Ale nééé…já musím prostě přijít na to, co dělám špatně.. :nevim:
Ono ve většině receptů je na konci postupu napsáno jen „a potom upečeme“ - na kolik stupňů a jak dlouho, jestli na papíře či přímo na plechu, přikryté či odkryté, to už tam nenajdeme - a to nemluvím jen o vánočkách..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14015
23.12.13 01:31

@Evulina - mléka tam máš akorát (moc nerozumím, na co moučkový cukr), já spíš nechápu, že jsi z toho udělala jedinou vánočku 8o. Já když peču ze 3/4 kila mouky, tak z toho mám dvě velké vánočky, z kila se to snad ani nemůže vejít na plech.
Udělej z toho tři vánočky, upeč je na pečpapíru, normálně odkryté. Přikrýt jen v krajním případě, kdy je výrobek uvnitř syrový, ale na povrchu upečený (až získáš praxi, stačíš teplotu snížit dřív, než k něčemu takovému vůbec dojde). Větší objem těsta = nižší teplota a delší doba pečení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46669
23.12.13 08:18

@Evulina, z kila mouky se mi zdá jedna vánočka taky moc. Já dělala podle toho receptu z půl kila a byl jí plný plech, dvě by se mi tam nevešly.

V tom mém receptu je polohrubá mouka, je možné, že potom se to tak neroztéká. Ale fakt nevím, taky jsem ji dělala jen jednou.
Sádla tam máš 150g, i to je možná dost. Zvlášť pokud je sádlo kupované, ne domácí. Kupované bývá většinou „řidší“. V mém receptu na půl kila mouky je jen jedna lžíce sádla a řekla bych, že to je až dost :nevim:

A taky v tom receptu, co jsem dávala se peče prvním 5-10minut na 220°C. I když mě se taky sesunula, ale to bude spíš o zaplétání. Moc mi to nešlo a sunula se už během kynutí na plechu.
Chuťově je výborná, tak ta tvoje snad taky bude :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3549
23.12.13 14:07

Já taky dělám raději z polohrubé mouky, ten recept, cos dávala jsem taky viděla, ale kvůli sádlu nedělám, mám zkušenost, že se to rádo rozplizne. Musíš zkoušet je pravda, že než jsem vychytala správnou konzistenci kynutého těsta, tak jsem toho napekla dost, většinou si zadělám dle receptu a po vykynutí buď přidávám tekutinu nebo mouku, aby to mělo tu správnou konzistenci a u vánočky mě mamka aučila ještě jednu vychytávku, když upletu první patro, tak hranou dlaně uprostřed udělám jakoby rýhu po celé délce a trochu celé spodní patro rozplácnu, další patro dávám do připraveného důlečku a to samé se třetím patrem, pořádně potřu rozšlehaným bílkem, snažím se i mezi záplety a ve spojích, ale opravdu hodně, líp pak drží a dám špejle. A s troubou je třeba to vysledovat mě stačí péct na 180,ale máma musí péct minimálně na 200 a ségře stačí 150,co trouba to unikát. Navíc bych řekla, že ta doba kynutí je dost, čím dýl těsto kyne, tím je křehčí, chuťově sice lepší, ale hůř drží tvar. Neboj časem to vychytáš. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2992
23.12.13 17:37

Tak vánočka podle Apetitu je luxusní. Aice se mi trochu rozjela ale napoprvé jsem spokojena a primo se rozpouští na jazyku :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí