Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky. Nemá doma někdo zbytek nějakého přípravku na vši? Včera u nás v centru pomoci byl bezdomovec a mám strach, že od něj mám nějaký brebery. Tak raději, preventivně se chci něčim ošetřit, ale 200 na nějaký preparát teď před výplatou nemám. Díky moc.
My jsme na vši použili tea tree olej, sice je drahý, ale pomohl hned a byl klid
Úplně nejlepší je psí šampon-myslím Ortosan, nebo tak nějak. Sestra kupovala velice drahé přípravky z lékarny a neustále musela ty procesy opakovat, ale zlepšení jen minimální.
Já mu dala na hlavu psí šampon, napěnila asi 5 minut počkala a opláchla. Bylo po nich. ![]()
Druhý den přijela sestra s klukama a všem jsem musela mýt hlavu ![]()
Vyjde to i levněji
Ahoj zrovna má dcera vši
dneskq jsme koupily barvu na vlasy je jí skoro 13 obarvily jsme hlavu a už jsem živou nenašla
Ahoj, bojuji s těma potvorama už 6tý týden, mám pocit, že vždy skončim u toho, že mi ve vlasech lezou nymfy, protože živou veš už pak nemám ani hnidy, ale pořád cítím že mi ve vlasech něco lechtá a pak v tom místě vyčešu nymfu. Nevíte jestli se těmi přípravky má udusit i ta? Kromě dostupných přípravků(pdl. návodu, i bez pdl. návodu) je hubim jak šílená, nikam nechodim, jen hubím, na noc do postele nejdu jinak než se zábalem už čehokoliv, zkusila jsem i infectoscab, proti permethinu je vidět že jsou taky odolný, psí šampon orthosan nic, olej alpa nic, ocet nic…Jediný který se zdá celkem dobrý je pedikul, je to 100% silik.olej,ale taky jak uschnou vlasy, nymfy jsou..Mám koupenou barvu s obsahem amoniaku, asi půjdu do ní, ale mám obavy že budu mít strupy nebo zkoušeli jste si přelít hlavu trvalou? Vlasy už mám ostříhané na mikádko, snad nebudu muset jít do hola a nosit paruku? V Plzni ve fakultce neví co s tim, zakázali lindan. Dík za odpověď.
Díky moc za radu, můžu zkusit ten med a Hádka, žehlim každý den, skoro pálim kůži, myslim že nymfy jsou na kůži, ne ve vlasech, jsou úplně průhledný a žerou. Paranit pdl. statistik zabírá méně než difusil, ale v difusilu je méně dimetikonu než v pedikulu Hermal, již v něm není carbryl, který dříve zabíral, dnes je carbryl v psím orthosanu a také nezabírá, jsou rezistentní a snad je tim krmim. Přítel si dal i z baumaxu postřik s permethinem(ten je v infectoscabu na svrab) na lezoucí hmyz a stejně dlouho bojoval i v krátkých vlasech na 0,8mm. Myslím že když nechytíte první stadium, první generaci, je to na tu paruku.
Ještě mě napadá, že je taky nutné po všech procedurách zabránit opětovné infekci, tedy ložní prádlo, ručníky a vše co přijde do kontaktu s vlasy, prát na 60 st… (nebo také použít na desinfekci tento přípravek také od Hadka http://eshop.karelhadek.eu/thymicon , ten jsem také používala, je hodně aromatický:)) pak už by se snad neměly vyvíjet dál, když není ani např. kontakt s někým, kdo je má…musím říct, že já jsem měla takové „paranoidní“ stavy i nějaký čas poté, jako pocity lechtání, které už byly jen psychického původu:-) ale pokud vyčesáváte nymfy, asi tam budou, pokud to tedy nejsou lupy:-) já jsem se ještě nějaký čas bála i lupů, které jsem měla po těch přípravcích, ony jsou také docela drastické, tak kůže se asi víc olupuje…a jak se poznají nymfy popravdě nevím. No snad se podaří breberky vymýtit a přeji hodně štěstí!
Po dvou měsících každodenního boje zabral petrolej, hlava štípala, pak po umytí brněla, dětem bych to neudělala. Petrolej jsem vydržela mít v zábalu 20min.,nechápu že někdo s tím jde i spát. První noc jsem po té době spala se suchou hlavou bez zábalu a nic mi ve vlasech nelezlo. Teď s panickou hrůzou čekám jestli se něco někde vylíhne. Zjistili jsme s mužem že nejhůř se bojuje s nymfama, který bývají přisáté ke kůži a vypadají jako špatně vyditelné lupy, vše co se mu nezdálo mi vyrýpával a žasli jsme že je to možné, to se pak není co divit, že jsem to sama nezvládala. Rozhodně mne už ani nenapadne kupovat přípravky proti vším v lékárně či zverimexu.
Je mi 16 let a vši jsem měla 2×. Pokaždé ze školy od nezodpověných kamarádek, kterým bylo jedno že je mají. Poprvé jsem byla asi v 6 třídě a vlasy jsem měla po pas. 2 měsíce jsem se pořád drbala a nikdo mi v hlavě nic nenašel, až potom starší sestra, která se pak ke mě odmítala přibližovat, protože měla vlasy ještě delší. V hlavě už bylo doslova rojiště vší. Začali jsme je ihned likvidovat, ale nic nezabíralo, šampony z lékárny, psí přípravky, ani to že jsem se nechala ostříhat na mikádo. A pak se sestra někde dočetla o žehličce na vlasy. A ta pomáha dost podstatně. Když jsem si nedávno opět našla veš, okamžitě jsem zahájila radikální léčbu. Nejdřív jsem si vzala žehličku a pramínek po pramínku, co nejtěsněji od hlavy jsem žehlila na největší teplotu jaká jde. Potom umýt psím šamponem, a poté co nejdéle vyčesávat. Všechny hnidy, které jsem pak vyčesala, už byly mrtvé. To poznáte tak, že když je zmáčknete mezi nehty tak nelupou. Jinak sestře pomohlo barvení. A slyšela jsem i že na barvených vlasech se vším tolik nelibí. Snad bude moje slohovka někomu k užitku.
Držím palce
Je mi 16 let a vši jsem měla 2×. Pokaždé ze školy od nezodpověných kamarádek, kterým bylo jedno že je mají. Poprvé jsem byla asi v 6 třídě a vlasy jsem měla po pas. 2 měsíce jsem se pořád drbala a nikdo mi v hlavě nic nenašel, až potom starší sestra, která se pak ke mě odmítala přibližovat, protože měla vlasy ještě delší. V hlavě už bylo doslova rojiště vší. Začali jsme je ihned likvidovat, ale nic nezabíralo, šampony z lékárny, psí přípravky, ani to že jsem se nechala ostříhat na mikádo. A pak se sestra někde dočetla o žehličce na vlasy. A ta pomáha dost podstatně. Když jsem si nedávno opět našla veš, okamžitě jsem zahájila radikální léčbu. Nejdřív jsem si vzala žehličku a pramínek po pramínku, co nejtěsněji od hlavy jsem žehlila na největší teplotu jaká jde. Potom umýt psím šamponem, a poté co nejdéle vyčesávat. Všechny hnidy, které jsem pak vyčesala, už byly mrtvé. To poznáte tak, že když je zmáčknete mezi nehty tak nelupou. Jinak sestře pomohlo barvení. A slyšela jsem i že na barvených vlasech se vším tolik nelibí. Snad bude moje slohovka někomu k užitku.
Držím palce
Prosim take o radu… Moje dcera ma vsi je ji uz 15 a ma uz je skoro rok… Strasne breci a nevime co uz mame delat… Zkouseli jsme psi sampony, barvit vlasy, balzamy (ocet) i lih na vlasy ale nic nezabralo k tomu nemame tedkom moc penez protoze manzel je nemocny a me vyhodili z prace… Prosim poradte ![]()
Prosim take o radu… Moje dcera ma vsi je ji uz 15 a ma uz je skoro rok… Strasne breci a nevime co uz mame delat… Zkouseli jsme psi sampony, barvit vlasy, balzamy (ocet) i lih na vlasy ale nic nezabralo k tomu nemame tedkom moc penez protoze manzel je nemocny a me vyhodili z prace… Prosim poradte ![]()
Dobrý den, zkusila jsem propainol od Hádka, dle návodu i jinak a nepomohl, živé lezli a štípali dál. Pokud zabral Vám, tak si ho raději nechte, nevíte nikdy kdy ho zas budete potřebovat.
Dobrý den, sdílím utrpení s Vaší dcerou, měla jsem také dlouhé krásné vlasy a vši mně donutili ostříhat na mikádo. Bohužel i tak jsem s nima bojovala jako snad nikdo, hlavně kvůli dětem a taky že mi to bránilo normálně žít. Po nějakém čase jsem dospěla k radikálnímu řezu, který u mně nikdo nečekal, protože pro neznámé jsem byla typ Barbie, blondýna. Vzala jsem 3/4 hlavy strojkem, nechala si jen ofinu pod bradu, kterou střčím za uši a vemu čapku, kšiltovku až ke krku. Každý si tak může myslet, že mikádo stále mám. Prostě to chvíli vydržím, než zas dorostou, ale budu moct konečně zas chodit s dětma ven, nemít strach usínat, neprat na 90st. každý den celý den prádlo atd. Dcera má štěstí že má Vás a Vy jí s tím můžete pomoci, ale můj muž třeba toho schopný nebyl a když byl nevybral vše. Nedokážu si představit žít s tím rok, vždyť musí být holka i dost unavená a poštípaná, chuděra, nechci Vám radit tak drastickou radu ostříhat, ale popřemýšlet, že když jste to nezvládli dosud…Mimochodem ani tak neni vyhráno, prostě pokud to máte dýl, máte mnoho generací, tudíž všechny vývojová stádia, pro mně nadlidský výkon, když nejsou účinné prostředky. Ani savo, ani petrolej nezabral. Synovi se nějakou dobu drželi i v 3mm.
MY měli letos na táboře toto http://www.liquido.cz/…u-proti-vsim je to i jako prevence. Šamponem jsem myla hlavu sobě i dvouleté dceři. JAko vedoucí jsem všem holkám z tábora vyčesávala vši a hrabala jsem se jim ve vlasech každý den než jsme se jich zbavili a nechytly jsme je s malou. A to si ona i dala na hlavu kšiltovku od holčiny co jí lezly vši po hlavě
O tea tree nevím, ale tenhle šampon podobně voní, tak na tom třeba něco bude.