Alergie na lepek či celiakie?

1326
25.4.12 16:08

Alergie na lepek či celiaklie???

Ahojky,chtěla bych vás poprosit o názor či zkušenost.
Malé bude příští měsíc rok,má pouze 68 cm a váží 7kg (ted už ani ne,měla virozu).
Zdá se mi to hrozně málo.Když se narodila měla 3 kg,takže úplný drobek to taky nebyl.Dr mě pořád uklidnuje,že holt bude drobná atd. Sice nemá po kom být,ale budiž.
Jenže dneska mi mamka nasadila brouka do hlavy,její známa má celiaklii a také měla problémy s váhou,jídlem atd.
Další problém je u nás jídlo.Hrozně málo baští,vařím jí sice domácí jídla,ale kdybych to měla přirovnat ke skleničkám,tak Hami skleničku má na 2-3 dny :,( . Četla jsem si nějaké příznaky této nemoci,ale hodně se to různi.Hodně se prý střídá řídká stolice s tuhou-což my máme také :,(
Budu ráda,když mi písnete své zkušenosti.
Až pujdeme k dr,tak se chystám jí požádat o nějaké krevní testy nebo alespon konzultaci.
píšu zmateně,ale doufám,že je to k pochopení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
10584
25.4.12 16:12

dojdi s malou na krev a pak uvidis.a alergie na lepek je celiakie.a opravdu je malicka a drobounka na rok,68cm ma nase mala a je ji 5 mesicu.drzim palecky at je to oki

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2346
25.4.12 16:18

Alergie na lepek NENI celiakie. Jsou to dve ruzne veci. Celiakie je intolerance lepku, porucha v traveni, je dozivotni, alrgie je obvykla prechodna a jde o prehnanou imunitni reakci tela, kdy se k lepku chova jako k nebezpecnemu objektu, jako treba k viru. Je ovsem vzacna, castejsi je alergie na psenici. Urcite by to chtelo nejake testy, ale zrovna alergo testy nejsou 100%, nejsou dostatecne senzitivni. No uvidite, pribira opravdu malo. Jak je na tom s pitim? Neprepiji se, ze pak treba nema hlad? Linda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1326
25.4.12 16:25

Právě jsem četla,že jsou to dvě rozdílně věci :) .
Nepřepíjí se,pití moc nedá.Sem tam si cucne z Avent hrníčku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
25.4.12 16:26

Alergie je alergie, tam by se projevili alergické reakce, jako když je dítě alergické třeba na rajče (osype se, oprudí, případně se hned udělají fleky na puse)
Celiakie je pozvolná, provázet ji mohou průjmy, zácpy, bolesti břicha… A právě neprospívání je jedna z možných příčin. Nicméně je to tak, že dítě normálně jí, ale ve střevě ten lepek způsobí, že se živiny nevstřebávají, ten povrch ve střevě se tím narušuje a střevo nepracuje správně. U vás bych spíš řekla, že jí hrozně malounko, vždyť už 7kg dítěte mi zvládlo zbaštit 200g kaše, jen to fiklo.
Jinak to dr celkem dost podceňuje, pokud vás ještě nikam neposlal, řeči o drobnosti by mohl vést po tom, co vás pošle na krevní obraz, endokrynologii, třeba na tu celiakii a nic se nenajde…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9622
25.4.12 16:28

Tak dcera byla taky mrňavá v roce, ale ona je nedonošená a narodila se s váhou 1630g. Jí taky špatně, ale teda asi víc než ta vaše, kolem roku tu dvousetgramovou skleničku na oběd už snědla.
U vás bych to asi řešila. Šla bych asi na gastroenterologii, endokrinologii :nevim: No určitě za nějakým odborníkem. Třeba je opravdu jen drobná, ale raději bych to slyšela od odborníka než „jen“ od pediatra :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1326
25.4.12 16:29

To jsem zapomněla napsat-že večer vypije 180 ml kaše.
Ted máme virozu,ale až bude ok,hned tam s ní naběhnu-nezdá se mi to :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5254
25.4.12 16:31

Děti s celiakií bývají často unavené, třeba usnou uprostřed hraní si. Často je problém i s chudokrevností, protože se železo nevstřebává, takže jsou děti takové pobledlé. Já třeba průjem (většinou hlavní příznak) vůbec neměla. No požádej doktorku o krevní testy a uvidíš. Přeju ti ale, aby to bylo v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9622
25.4.12 16:33
@Zuzkka píše:
To jsem zapomněla napsat-že večer vypije 180 ml kaše.
Ted máme virozu,ale až bude ok,hned tam s ní naběhnu-nezdá se mi to :,(

Jako zas takhle neplač :) Koukni tady na diskuze do sekce nežere a nežere :lol: tam sem se vždycky uklidňovala :hug: Někam bych zašla pro klid duše, protože vím, jak je to na palici, když to dítě přibírá tak malinko, nechce jíst skoro nic. Vždycky závidím, když vidím nějaký dítě, jak s chutí tlačí do hlavy, pusu dokořán :( To dcera ji otevře jen tak, aby se neřeklo :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9622
25.4.12 16:36

Naše pediatra je taky taková neřešička, ale mně to celkem vyhovuje, bo já su zas taková hysterka (internetová doktorka :roll: :lol: ), takže já bych nebýt jí tu našu chuděrku furt někde zbytečně tahala po vyšetřeních, protože by se mi odstín soplíku zdál nějaký podezřelý :lol: :roll: Tak držím pěsti, ať má pravdu pediatr :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10584
25.4.12 17:01
@pipiinka píše:
dojdi s malou na krev a pak uvidis.a alergie na lepek je celiakie.a opravdu je malicka a drobounka na rok,68cm ma nase mala a je ji 5 mesicu.drzim palecky at je to oki
:roll: :roll: to se omlouvam,jestli jsem napsala kravinu
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1326
25.4.12 17:01

Tripetri-hezky si to napsala :kytka: ,já jsem taky celkem hysterka.Když malá první tři měsíce trpěla na prdíky,tak jsem volala k dr den co den,že to přeci není normální :mrgreen: :mrgreen:
Doktorka neni neřešička-jsem s ní spokojená.On je taky problém,že jsem jí nikdy neřekla,že malá tak málo baští-do ted mě to nějak nenapadlo.
A o únavě-ona chodí docela často spinkat,zrovna mi dnes řiakal kamarádka,že se mám,že malá tolik spinká přes den a zase vidim,že je to další příznak :nevim:
Ona chodí až třikrát denně a klidně spí i hodku a půl až dvě.ale,že by usnula na zemi u hraček nebo tak,to se mi nikdy nestalo ani když byla malinká :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10819
25.4.12 18:22

@Zuzkka já mám taky takovýho puntíka, chlapečka. V roce měl 8 kg (to jsem byla přešťastná). Já už, ale nervově nezvládala, jak je droboučkej, tak jsem se nechala poslat na gastro. Jak ti píše Gladys, taky bych to nepodceňovala. Já jsem se svou dr taky spokojená, ale z toho že mě říkala že jsem taky drobná že je po mě, to mě klidnou nenechávalo.
Na gastru dělali krevní testy, odebírali stolici, moč, ultrazvuk bříška… a taky jsme byli na potním testu kvůli CF. Naštěstí je zatím vše v pořádku.
Já mám neteř co má celiakii, jí se to projevilo až v 5 letech.
Určitě bych nějaké vyšetření raději absolvovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25.4.12 18:24

ahoj,
já mám celiakii a zjistili mi ji až v dospělosti. Nicméně jsme ti jenom chtěla říct, že celiakiiu takhle malých dětí nejde diagnostikovat. Snad by dokázali zjistit alergii na lepek ale celiakie se diagnostikuje až u detí 2 roky. To mi řekla moje dietní sestra když jsem se zajímala jak zjistit zda moje dítě po mně tuhle nemoc nezdědilo. Určitě nebude od věci se zmínit Dr. ale budu ti přát ať se Vám celiakie obloukem vyhne. Myslím že pro dítě je to dost blbá nemoc. Dospělému vše vysvětlí ale s dětma je to těžší. Takže držte se. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21.7.12 19:24

Ahojky, chtěla bych taky něco přispět. Malý má 2 roky často naříkal na bolení bříška, ultrazvuk nic neukázal, moč v pořádku. Prospívá, problémy žádné jiné nemá. Vzali mu krev na celiakii a vyšlo mu to silně pozitivní. Včera jsme se vrátili z nemocnice byl na Biopsii, ktará se bohužel nezdařila. Nepodařilo se odabrat ten vzorek, prý mu ta hadice tam plavala a po půl hodině přestala účinkovat injekce na umrtvení, tak toho museli nechat. A čeká ho to chudáčka znovu, tentokrát nás posílájí do Dětské nemocnice Brno, pod celkovou narkozu a já se modlím, aby to vyšlo. Protože už jsem z toho psychicky na dně, malej je ale statečnej, je moc šikovnej a zvládá to lépe jako já. Jen je mi ho chudáčka strašně líto, tak malej a už musí vytrpět tolik hnusných věcí. Radši bych to vše vzala na sebe, kdyby to šlo, dospělej to přece zvládá líp jak ty děti a ještě tak malé. :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí