Jak napsat žádost - vyplacení dovolené

Napsat příspěvek
Velikost písma:
15.8.12 08:49

Takže narok nemam na nic jo od zamestnavatele malemu je 1 a pul a male 2a pul

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6637
15.8.12 08:51

Ahoj holky, mám v tom všem trochu guláš a proto bych se ráda zeptala zkušenějších. Ve firmě pracuji 6let dne 2.1.2012 jsem nastoupila na nemocenskou (rizikové těhotenství) dne 5.4.2012 jsem nastoupila na mateřskou dovolenou a dne 16.10.2012 nastoupím na rodičovskou dovolenou. Pokud jsem počítala správně mám nárok na 15 dní dovolené?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101920
15.8.12 08:56

@Dobru Ne, nepočítala, máš nárok na celou dovolenou, za předpokladu, že si ji vybereš hned po MD, tj. od 16.10.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6637
15.8.12 09:02

Aha já myslela, že rodičák se nepočítá. Máme takovou divnou firmu, budou se určo z toho kroutit, není to někde v zákoně?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15.8.12 09:08

Holky takže když jsem na už na rd tak z prace mi nic neproplati?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101920
15.8.12 09:15
@nikolinka88 píše:
Holky takže když jsem na už na rd tak z prace mi nic neproplati?

Ne, za co bys tu dovolenou chtěla proplácet?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101920
15.8.12 09:16
@Dobru píše:
Aha já myslela, že rodičák se nepočítá. Máme takovou divnou firmu, budou se určo z toho kroutit, není to někde v zákoně?

Je to v zákoně :-)

Zákoník práce

§ 212
(1) Zaměstnanci, který za nepřetržitého trvání pracovního poměru k témuž zaměstnavateli konal u něho práci alespoň 60 dnů v kalendářním roce, přísluší dovolená za kalendářní rok , popřípadě její poměrná část, jestliže pracovní poměr netrval nepřetržitě po dobu celého kalendářního roku. Za odpracovaný se považuje den, v němž zaměstnanec odpracoval převážnou část své směny; části směn odpracované v různých dnech se nesčítají.

§ 216
(2) Pro účely dovolené se za výkon práce nepovažuje doba zameškaná pro důležité osobní překážky v práci, pokud nejsou uvedeny v prováděcím právním předpisu (§ 199 odst. 2). Doba čerpání mateřské dovolené a doba, po kterou zaměstnanec čerpá rodičovskou dovolenou do doby, po kterou je zaměstnankyně oprávněna čerpat mateřskou dovolenou a doba pracovní neschopnosti vzniklé v důsledku pracovního úrazu nebo nemoci z povolání vzniklého při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním, se pro účely dovolené posuzuje jako výkon práce .

§ 217
(4) Zaměstnavatel nesmí určit čerpání dovolené na dobu, kdy zaměstnanec vykonává vojenské cvičení nebo výjimečné vojenské cvičení, kdy je uznán dočasně práce neschopným podle zvláštního právního předpisu61), ani na dobu, po kterou je zaměstnankyně na mateřské nebo rodičovské dovolené a zaměstnanec na rodičovské dovolené. Na dobu ostatních překážek v práci na straně zaměstnance smí zaměstnavatel určit čerpání dovolené jen na jeho žádost.
(5) Požádá-li zaměstnankyně zaměstnavatele o poskytnutí dovolené tak, aby navazovala bezprostředně na skončení mateřské dovolené, a zaměstnanec zaměstnavatele o poskytnutí dovolené tak, aby navazovala bezprostředně na skončení rodičovské dovolené do doby, po kterou je zaměstnankyně oprávněna čerpat mateřskou dovolenou, je zaměstnavatel povinen jejich žádosti vyhovět .

§ 223
(1) Nepracoval-li zaměstnanec, který splnil podmínku stanovenou v § 212 odst. 1, v kalendářním roce, za který se dovolená poskytuje, pro překážky v práci, které se pro účely dovolené neposuzují jako výkon práce, zaměstnavatel krátí dovolenou za prvých 100 takto zameškaných směn (pracovních dnů) o jednu dvanáctinu a za každých dalších 21 takto zameškaných směn (pracovních dnů) rovněž o jednu dvanáctinu. Dovolenou vyčerpanou podle § 217 odst. 5 před nástupem rodičovské dovolené není možné z důvodu následného čerpání rodičovské dovolené krátit .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15.8.12 09:22

Nevim jen mne to zajimalo protože se mne loni zeptali jestli to chci proplatit nebo nechat až nastoupim do zaměstnani tak sem nevedela

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6637
15.8.12 09:35

Moc děkuji za rady :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16795
22.1.13 19:42

Ahoj, prosim vas, potrebuju radu..v praci sem rekla, ze chci proplatit dovolenou a odpovedela my, ze ji prej neproplaci! mame prcka a je mu mesic a par dni.pred porodem jsem byla na neschopence od zacatku tehu..jak to ze, ji nekomu proplati a me ne? muzete mi nejak pomoct prosim :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15404
22.1.13 19:48

@sigip Dovolenou proplatit zaměstnavatel nemůže. Musíš si ji vybrat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Fey
150
22.1.13 20:01

@dani24687

to neni pravda, mě jí vyplatil

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15404
22.1.13 20:04

@Fey Možná jste rodinna firma já nevím :D Dovolená se každopádně normálně neproplácí, ale vybírá ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18
22.1.13 20:08

Ahoj, asi jak kde a záleží, jestli se tam budeš po RD vracet. Já měla před 5 lety proplaceno celých 20 dnů, ale zažádala jsem si o to ještě před nástupem na MD, tak mi to i doporučila mzdová účetní. Psala jsem žádost ve stylu: Dne toho a toho nastupuji na rodičovskou dovolenou, proto žádám o proplacení dovolené, která z provozních důvodů nemohla být dříve vyčerpána. No a teď jsem na rizikovém a na konci roku mi nevyčerpanou dovolenou proplatili sami. Ale zřejmě záleží na zaměstnavateli. Zkusila bych se ještě poptat na úřadu práce…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Fey
150
22.1.13 20:08

@dani24687
Nejsme rodinná firma, normálně pracuju u soukromníka a proplatil mi jí a kámošce, co pracuje u jiný firmy, tak jí proplatil taky.

@sigip
Normálně jsem napsala žádost, že žádám proplacení dovolené a do 2 měsíců jsem měla peníze na účtě

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat