Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky. Možná mi na to jen napíšete, že si to prostě máme líp zorganizovat
Malá má tři roky. Od září kdy začala chodit do školky je věčně nemocná (jde na tři dny a pak je měsíc doma). Když je nemocná, potřebuje přes den spát, jenže když přes den usne, jde pak spát kolem jedné ráno
. Už nevím co s tím. Vstane v osm, usne až kolem čtvrté, nejdýl za hodinu se snažím jí vzbudit, ale je protivná a brečí až z toho zas usne a probudí se tak za další hodinu. Dám jí do postele v půl devátý, ale je to fakt boj. Až do noci. Já vím, že až bude zdravější, tak jí aspon budu moct utahat venku, jenže ona si tyhle spací návyky nese do doby kdy je už zdravá a když jí trochu srovnám, jde do školky a je nemocná :-/ Jak to děláte s nemocnýma dětma vy?
@Tečička s marodem režim nebyl…
prostě spal, kdy chtěl…večer jsme četli, leželi a koukali na pohádky
marodil už před školkou hodně, s nástupem o to víc…
spánek posiluje, byla jsem ráda, když usnul a spal…i když to znamenalo, že v noci strašil
Proc nejde spat driv? Kdyby mi deti usnuly az ve ctyri odpoledne, byla by to katastrofa, takto chjodi kolem poledne, v 1 az ve 2 jsou vzhuru a v 8 vecer uz jsou davno zraly do postele
@Bibi239 píše:
Proc nejde spat driv? Kdyby mi deti usnuly az ve ctyri odpoledne, byla by to katastrofa, takto chjodi kolem poledne, v 1 az ve 2 jsou vzhuru a v 8 vecer uz jsou davno zraly do postele
Prostě neusne
Když není nemocná, tak přes den nespí vůbec, ale když jo, má to takhle rozhozený. A když je zdravá je schopná bý aktivní od osmi ráno do dvanácti do noci…
Naše děti teď taky marodí a spí naprosto nahodile. Holt asi vydržet, nevím, co s tím vymýšlet. Dcera se mnou tuhle koukala do jedenácti na Labutí jezero, protože se jí nechtělo spát, a to normálně chodí do postele v sedm. Jen nemá dovoleno tahat hračky a tak, může být vzhůru, ale neobtěžujícím způsobem
Malej dneska odpo spal přes dvě hodiny, takže ten se večer taky do postele nepohrne… až budou zdraví a najedou na nespací denní režim, tak předpokládám se zas upraví i to večerní usínání
Ja by som ju nedala spať. Alebo by som ju ráno zobudila o šiestej. Spočítaj si koľko spí: 7 hod v noci a 1-2 cez deň? To jej stačí? Trojročnému maródovi? ![]()
Mne ohľadne spánku pomohol Weisbluth, niečo má na webe, ale ja som prečítala všetkých 600 strán… a on odporúča kľudne dávať spať o šiestej večer. A ak nezaspí do jednej poobede, tak ani nedávať spať poobede, lebo už potom večer vyvádzajú a podľa neho je pre správny odpočinok najlepší spánok pred polnocou, ktorý tvoja dcérka ani nemá. Takže buď zrušiť denný spánok a dať večer rýchlo spať, alebo ráno zobudiť o šiestej ráno aby zaspala skôr na obed. Prvé dni budú náročné (zhruba 4 dni to trvá) a potom si telíčko zvykne a bude fungovať podľa nového režimu. Garantujem, že naspí potom podstatne viac ![]()
@Petra Z @Etcetera78 Děkuji za uklidnění
zkusím to zas brát tak jak to je. Já totiž hodně čtu jak děti chodí spát v šest, v sedm, tak jsem začala pochybovat o tom jestli je to u nás normální ![]()
@albao Já spát nedám. Dneska usnula ve stoje opřená o gauč…
Weisbluth vyhledám, děkuji
Ale asi s tím režimem ještě počkám tak jeden dva dny. Ještě jí není moc dobře…
Chápu vas 100%tně take mám holcicku jako vy. Porad poskakuje i kdyz je nemocna jen kdyz ma horecku tak spi i pres den. Ted ji hlidala babicka, protoze byla nemocná a tyden uz z ni byla opravdu vycerpana. Je to hrozne palicate a urputne dite. Nekdy jsem opravdu unavena. Je i roztomila to ano, ale tohle pisi aby jste vedela, ze v tom nejste sama. Taky ji uspavame dlouho v osm neusina, v posteli se vrti, misto aby vklidu lezela a poslouchala pohadku. Take jam parkrat usnula ve stoje, spani se brani, jakoby se uz nemela probudit. Do skolky tak nemocna nebyla. Od zari chodi do skolky a vydrzi tak tyden a pul a pak je nemocna. Drzim palce at se vam to podari zvladnou chce to asi obrovskou osobni disciplinu.
Rado se stalo. Sama se obcas citim neschopna, ze s ditem tak bojujeme, ale asi bude nocni ptak, jak se rika. Zase mi nikdy nevstavala v sest hodin. Vstava nejdrive v osm, tak proste chodi spat dele. Jak vam tu nekdo radi tu knihu, no zkousela jsem ledaco, ale nevyslo to. Pokud vam neco zabere a mala bude chodit normalne spat, tak si to rada poslechnu
. Nejvice me muzou nastvat lidi, co rikaji, ze maji take zive dite a kdyz se potkame, tak se linde ani zdaleka nevyrovnaji
. Nekdy mi pripada jak nerizena strela. - Jak pisete, tak mi pripada, ze mate podobne dite.
Ale abych si jen nestezovala, dokaze byt i moc hodna, mysli na ostatni, i kdyz je jedinacek, tak si nemyslim, ze by byla sobecka. O veci se rozdeli, kdyz ma nejakou dobrotu, tak se s nami sama vzdycky rozdeli.
Jak to mate vy? je toho mnoho, co bych mohla psat. ![]()
@mirabelle úplně vidím malou
kolik kamarádek si mě stěžovalo jak maj akční dítě a pak jsme si šli někam sednout a koukaly jak se malá na chvilku nezastaví
ale zase se mi zdá, že ta její akčnost mě víc donutila jí,,vychovat´´. Děti kamarádek sice byly míň akční, ale zase věčně za nima musely pořád chodit.
Neschopná se cítím taky pořád
Hlavně když čtu nebo slyším nějaké supermatky:-) ale pak si říkám, že ono to není tak žhavé a ani já se moc na veřejnosti nechlubím tím co nestíhám, jak mi malá něco rozbila, že jde spát v jednu v noci a do školky chodíme těsně před zamykáním ![]()
Až jí bude trošku líp, začnu jí budit v sedm (dřív já nevstanu
) a dám jí spát dřív. Tak uvidíme. Já bych taky potřebovala režim. Musím pracovat doma jak je malá věčně nemocná a vyhovuje mi pracovat do jedné do rána a vstávat v devět
Kdyby byla školka od půl desáté nebylo by co řešit
Jenže pak jde malá na hlídání k babičce a ta je z ní úplně šílená.
Malá je taky jedináček, ale je moc hodná, rozdělí se a nikomu neubližuje. Já si myslím, že to je podle vzoru rodičů ![]()