Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj, máme duchem mladistvou babičku
,70 l.,ale bojí se internetu. Plánujeme stěhování mimo ČR. Babi žije sama, vše jí řeším přes internet, objednávám jí online nákupy, léky atd. a na dálku přece jen nebudu schopna. Ráda bych ji alespoň základy práce na netu tedy naučila. Kurs podle mne nemá smysl, taky jsem se kdysi učila v praxi, že mi to rodiče ukázali a pak už člověk surfuje sám. Navíc kursy u nich nejsou. Je lepší koupit jí PC, netbook, notebook nebo tablet? Co myslíte? Nemám zas moc peněz, hledám nějaké levnější řešení-babičce hodně finančně přispíváme, jezdíme tam navíc každý týden. Máte někdo nějaké tipy na učení? Žije sama na samotě, jezdit budeme dál, ale přece jen už ne každý týden, a internet se jí hodí, už i tím něco si vyhledat. Dík
Řešila jsem to u mamky. Ona si tedy nakonec pořídila tablet (prý žadný velký krám domů nechce), ale podle mě by byl býval lepší notebook. Chce to všechno vysvětlovat po lopatě. Mamka si na to pořídila sešitek a tam si vše slovo od slova psala stylem „poťukat dvakrát na to levé tlačítko a objeví se mi tabulka“. Všechno jsem jí ukázala, ona si to zapsala, vyzkoušela a tak se naučila úplné základy. Když potřebuje něco víc, takmi holt zavolá nebo přijde a já jí to ukážu. Chce to hlavně trpělivost ![]()
@sabrinafromprague pc koupit co největší, ať na to vidí - u nás se osvědčil klasický, stolní.. a pak buď zaplatit kurz pro seniory - dá se, nebo moře trpělivosti. Nečekej zázraky, ale základy se samože naučí.
Koupili jsme ji notas, ukazali par veci, udelala si i poznamky na zapnuti…vse zasadni na plochu, automaticke prihlasovani na mail i Skype. A kdykoli se neco delo, volala mobilem a resili jsme.Ale uplne zaklady mela z prace…ted uz i facebookuje ![]()
@martina.se U nas byl notas lepsi, protoze ho. mohla prinest brachovi na opravu, kdyz neco vyvedla…vzit na chalupu a ucit dal atd.
A tablet nedoporucuju, to klikani na obrazovku prsty je pro starsi lidi problem.
@quickyq u nás noťas absolutně pohořel
asi to chce zkusit..
@martina.se píše:
@quickyq u nás noťas absolutně pohořel![]()
asi to chce zkusit..
Jasný, to chápu. My ten noťas u babičky fakt ocenili s tou přenosností, řešilo se operativně, když tam začala cosi instalovat, nebo naopak jí najednou nešel.. ![]()
Teď už je to super.. pořizovala to půl roku před mým odjezdem na Erasmus, aby mi mohla volat. A jak píšu, teď už má i FB, na Skypu víc lidí, jak já
Kouká na seriály online… a stáhla si dvě hry
![]()
Aktuálně frčí angličtina online, mazeeec ![]()
Notebook nebo stolní, a co se učení týče, tak třeba u nás v knihovně pořádají kurzy pro seniory zdarma, tak se porozhlédnout, jestli v okolí není něco podobného (ono je to třeba starším lidem často vysvětlovat polopatě, tak záleží, jestli na to máte doma nervy/jak moc zdatná a učenlivá babi je - svoji babi bych musela záhy zabít
)
@quickyq píše:šikovná.. můj táta občas skypuje, to je tak všechno.. mamka frčí ve velkém, ale vtipné je, jak se cosi pokazí - navádět ji přes skype nebo mobil je mazec..
@martina.se Jooo, my taky koukáme
@martina.se To jo, ja ji vzdycky nutila, at mi obrazovku vyfoti a posle mms, jinak bych ani nechapala, co mi rika ![]()
Ja mam rodice mladochy, tak Ti jsou v pohode.
Ale pamatuju dedu, kdyz se posledni dva roky v praci ucil s pocitacem.Byl schopny o kosi rict, ze mu ho zrovna uklizecka vysypala ![]()
@quickyq můj táta je ročník 40, takže už kapánek starší - pro něj to není. I když jako skypovat se naučil, ale to je tak všechno
mamina je závislák, tak si vše najde, vyřídí, ale trvalo to, než se to naučila.. teď už i hraje hry atd ![]()
@martina.se To je boziii
No vidis, moje babca rocnik 48…to je rozdil, no…