Jak naučit mimi rozumět co znamená NE

271
16.2.06 15:41

Jak naučit mimi rozumět co znamená NE

Ahoj maminky,
ráda bych se s váma poradila, jak se vám podařilo naučit vašeho drobečka rozumět tomu, když se řekne NE.
(v případech prozkoumávání květináčů, zásuvek… a všeho dalšího, co je zakázáno).
Zkouším to tak, že prostě říkám, nenene, vrtím hlavou a dělám tytyty, ale nic moc úspěch.
Nemáte nějakej fígl, jak na to?
Předem díky za rady. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1785
16.2.06 15:50

Ahojka, buď klidná, dítka to pochopí a vědí velice brzo, co znamená NENE, ale mají ukrutnou potřebu si to několik let ověřovat:-)))
Takže moje rada zní: opakovat do zblbnutí, u nebezpečných věcí typu zásuvka, sporák atd. přitvrdit na intonaci hlasu.
Myslím, že bude hůř, až začnou dělat naschvály:-))

Jazzi a Matýsek 9 1/2m.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
16.2.06 15:53

Sussie, sama píšeš, je to prozkoumávání.....až si to tvé dítko prozkoumá, nebudeš muset říkat NE. Zabezpeč zásuvky, květináče dej do výšky kam nedošáhne (některé mamky nechají děti i hrabat v květináčích, to náš případ není, na to nemám trpělivost), pokud nechceš aby ti dítě hrabalo v knížkách, DVDčkách,kazetách…tak je dej tam kam nedosáhne a nebudeš ho muset trápit něčím, co stejně ještě nechápe. Pro by se dítě nemohlo přehrabovat v časopisech a trhat je, bouchat poklicemi a kastroly a kdovíco ještě. Objevuje svět, tak mu v tom nebraň zakazováním. V zimě jsem dětem nosila domů hromady sněhu v lavoru a nechala je aby si maličká osahala sníh, když venku je v mrazu v rukavicích a v kočárku. Měli jsme vodu po celém bytě, ale ta radost za to stála. Nebylo potřeba říkat ne a při troše dobré vůle tohle slovíčko tvé dítko může slyšet minimálně, pouze v případě, kdy mu hrozí opravdové nebezpečí.
 Radka

• Citovat
  • Upravit
2239
16.2.06 16:11

U nas prubeh slova NE melo vzdy nekolik fazi. V osmi mesicich mala poslouchala doslova jako hodinky. Potom zjistila, ze se vlastne poslouchat nemusi a po dvou mesicich NENENE a TYTYTY snad konecne pochopila. V kvetinaci se hrabala, zasuvky jsme zabezpecili, ale treba takovy budik na troube zabezpecit nejde. Stejne tak skrinka se sklenickama a porcelanem.
Univerzalni rada asi neexistuje a kazdemu ditku to trva ruzne. Obcas je to fakt na palici, ale trpelivost je nejlepsi vec, co muzu poradit.

Terik

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3301
16.2.06 17:17

Sussie, já jsme to řešila tak, že když Miky dělal něco „nevhodného“, tak jsme mu řekla jednou dvakrát důrazně NE, chytla mu při tom třeba ručičku, aby pochopil, že na to nemá sahat a znovu zopakovala NE a když to ani pak nepomohlo, tak plácnutí přes ruku…po čase to pochopil. Myslím si, že není dobré před dětmi schovávat „zakázané“ věci, musí se naučit co znamená slovo NE, protože na návštěvě, v obchodě, venku prostě v mnoha situacích toto slůvko potřebuješ…necítím to jako nějaké omezování jejich tvořivosti, jen je potřeba dětem vštípit pravidla.
Je to běh na dlouho trať, ve kterém je potřeba mnoho trpělivosti. Děti jsou totiž malí čertíci a neustále zkouší další a další kousky ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2318
16.2.06 17:34

Ahoj,
my jsme v obýváku zabezpečili vše tak, aby tam syn mohl být i sám a nic se mu nestalo nebo něco nezničil. Je pravda, že jsou na všech skříňkách pojistky proti otevření a regál s policemi je do výšky kam dosáhne vystěhovaný. Na ne sice slyší (třeba v kuchyni), ale stejně dál pokračuje v započaté činnosti :-) Je to prostě silnější než on.

Lasička a Matýsek 13 m.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
139
16.2.06 19:53

Ahoj,
tak my jsme taky zrovna v období,kdy se to učíme a musím přiznat, že pokud jde o zásuvky a věci,které by mohly malé opravdu ublížit,tak u nás zabralo ne stokrát opakovat slovíčko NE,ale plácnutí přes ručičku + říct NE.To plácnutí,ne moc,ale taky ne málo,prostě tak akorát,malá občas spustila křik,ale tak na pár vteřin a pak to zkoušela znova,tak zase plácnutí no a teď už u mnoha věcí ví, že když řeknu ne,tak se raději otočí a „jde“jinam.Myslím, že v některých případech je lepší raději pár krát plácnout,než donekonečna opakovat NE…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4258
16.2.06 20:20

ja cetla ze v 10 mesicich dite chape co znamena NE.a myslim ze to delas spravne, porad to opakuj.
ja to tak delam taky.zatim taky bez uspechu :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16.2.06 23:20

Zdravím vás!

Můj Sam je velký průzkumník, tak je u nás NE na denním pořádku.Snažím se mu ale ponechat co nejvíce volnosti a na svém stojím jen opravdu v nutných případech, kdy jde většinou o bezpečnost.Snažím se zákazy také šetřit, aby je nezačal z přehlcení ignorovat.Ten můj lumpík, ale je veliký lítostivec a tak ho vychovávám metodou přísné lásky.Zakáži, on se nešťastně rozpláče, protože ví, že jsem silnější.Hned ho ale obejmu a utěšuji, aby věděl, že je mi líto, že se tím trápí.A věřte nevěřte, u nás to opravdu funguje.Dříve se na všechny zákazy vztekal, křičel a ignoroval je, nyní je schopen je i respektovat, případně vztáhne ke mne ruce a nechá se aspoň pochovat:-)
U takových lákadel jako jsou třeba kytky nebo reproduktory se osvědčilo ho odnášet co nejdále a když se párkrát proleze, tak ho zájem přejde.Už ho také učím chápat co je PÁLÍ.Řeknu pálí a opatrně mu třeba k hrnku přiložím ruku a hned cuknu.Teď už to ví, věří mi a tu ruku tam dávat nechce.Ono opravdu je nejlepší učení vlastní zkušeností.Jen to koriguji tak, aby si neublížil.Možná je to práce zdlouhavá, ale je to časová investice, která se později zúročí samostatností a opatrností dítěte.Ale asi jde pouze o mé naivní představy:-)
V tomto období jsem také zjistila, že už se se mnou snaží komunikovat tím, že když něco chce, tak houká.Nejdříve to vypadalo tak, že jsem si už začínala myslet, jak ukřičené dítko mám.Teď se ho ptám a selektuji tak dlouho, až dojdeme k tomu, co by to mělo být.Možná si on o mne myslí, jak jsem nemožná, když mu hned nerozumím:-)Dalším faktorem může být příliš komplikovaná řeč při vysvětlování.Můžou to být celé věty, ale měly by tam být zdůrazněna klíčová slova, podle kterých se může snadněji orientovat.Ono je to jako v cizím jazyce.
Nejvíce se bojím období, kdy už začne sám běhat.Zatím je mu rok a ujde maximálně vratké tři metry.Bojím se, že jednou na něj zavolám STUJ, on to bude brát jako hru a vběhne třeba do vozovky.Jak mu mám tohle vysvětlit?Malé dítě si neumí představit, že by mohlo umřít.To pro ně není argument.A já nemusím být vždy dostatečně rychlá, abych nejhoršímu zabránila.Poradil by někdo?
Mějte se krásně a výchově zdar!

Morti+Sam(1rok)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1666
17.2.06 16:08

Ahojky.

Tak Matěj je chytrej jak opice. Moc dobře ví co znamená nenene. Vždy u věcí, které nesmí dělat se nejdřív zastaví, otočí se na mě, řekne nenene a jde tu lumpačinu provést. U věcí co smí, ho to nikdy nenapadne.
U věcí co opravdu nesmí tj. co ho ohrožuje na zdraví řeknu velice důrazně ne a to většinou ví, že je zle a zastaví. Plácat přes ručičku jsem přestala. Jinak bych ho za ten den musela ,,umlátit''. Zrovna tak jsem přestala řvát, to bych dělala taky furt. Takže jsme skončili u důrazného ne a neustáleho odnášení od věcí :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1376
17.2.06 16:53

Ahojky, u nas to funguje ako u Morticianny a Marci. :-)
Morticianna, som rada, ze mi este niekto potvrdil, ze funguju mnou pouzivane metody :D Robim to presne ako ty. Mame proste dohovor, maly vie, ze nieco nesmie, tak sa ovladne, ale ja zase chapem, ze je to pre neho tazke, tak ho kludne polutujem a priznam mu to, ale s dodatkom, ze je to proste bud au ua (nebezpecne), alebo fuj fuj (napr. odpadky). to su veci, ktore mu zakazujem. Ostatne je dovolene.
Myslim si, ze dieta musi denodenne znasat tolko nevyhnutnych zakazov a obmedzeni (napr. prebalovanie, obliekanie, papanie v stolicke, sedenie v autosedacke a kociku), ze by malo mat zakazov co najmenej.
Cim menej zakazov, tym menej prilezitosti ich porusit. :wink:
Bola tu nedavno o podobnej teme dost dobra diskusia
https://www.emimino.cz/modules.php?…
Morticianna-my to behanie riesime tak, ze kde je to nebezpecne, ho skratka odnesieme, alebo sedi v kociku. Vypustam ho zatial len v bezpecnych zonach. Par mamin co poznam pouzivaju kstiry pre deti, najme u napriklad dvojciat nevyhnutna vec :-) Tym zabezpecis „vybeh“, ale aspon vies trocha korigovat, kade sa ide.
To placanie po rucicke ma podla mna jedno riziko, dieta kopiruje spravanie rodica a pojme placanie za „normalne“, ved aj mamka ma placa, tak mozem ja placat mamku, alebo ine deti. A trestat dieta za bitie ineho dieta bitim sa mi zda dost nezmyselne. Pretoze robime sami to, co mu zakazujeme robit.
Ale je to moj nazor a je na kazdom, ako si to zariadi a co preferuje.
U nas celkom zabera odnasanie od zakazanej veci a pri nieco vaznom dorazny dohovor. Mozno nechape vyznamu, ale chape tonu hlasu, ze nezartujem a naozaj sa hnevam. Vidno, ze ho to mrzi, a chape, ze prestrelil. Ale to pouzivam skutocne len vo vaznych situaciach, ked ohrozuje seba, alebo ine deti.
A dolezita je doslednost, proste ked je nieco zakazane, tak je to zakazane, a neustupim mu, skor sa snazim ho odputat inym smerom a ked to nepomoze, tak si ho pritulim, on si postazuje, ale prijme ten fakt, ze proste nie. A to odnasanie tiez funguje, dnes uz staci odniest, alebo odviest za rucicku a uz to neopakuje, naucil sa, ze ho budem odnasat, kym neprestane.
Sussie prajem vela uspechov pri vychove drobceka :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
271
22.2.06 22:20

Díky moc

Ahoj maminky emimiňačky:)
Moc všem děkuji za odpovědi:)
Dělám to podobně u maličké, že když jde někam, kde to pro ni není bezpečné nebo může spadnout (chodí zatím kolem nábytku), říkám jí NE a většinou ji z toho místa odvedu jinam, zabavím hračkami atd…
Sama mi hlásí, když jde někam, kam nemá - říká si po cestě nenene, be be (to je jako fuj :P
Není to vůbec problém, když jsem u ní a hrajeme si spolu, ale horší je to v případě, kdy musím vařit, uklízet apod. Však to znáte všechny, pak člověk pořád jen nakukuje a odbíhá…:)
Moc díky za názory, plácání přes ručku jsem taky dělala, ale jsem ráda, že jsem si přečetla o tom, že by to pro výchovu asi nebylo nejlepší kvůli kopírování, to jsem si např. vůbec neuvědomila, taky to, že čím míň ne, tím víc se dítě cítí svobodnější, má víc možností zkoumat…
souhlasím, jen se musí zachovat bezpečenost, ta je podle mě první v řadě.

Tak nám všem přeji hodně pevné nervy při některých kouscích našich maličkých:) a hodně radosti a legrace s prťátky:)
 Sussie

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1376
25.2.06 22:43

Sussie, ja som v tomto asi dost tvrdacka, ale ja som ho hned od zaciatku nechala hodne padat.
Proste som istila aby si velmi neublizil, ale modrinam som nebranila. Myslim, ze tak sa najlepsie nauci, ze ked si neda pozor, tak to proste zaboli.
Velmi velmi rychlo sa naucil si davat pozor. Sice je to blazonko, obcas mame pocit, ze snad nema pud sebazachovy a nepouci sa, ale padat pomerne vie.
Neviem, ci je zrovna spravne zakazovat vylezanie a take veci, pretoze to je vlastne prirodzeny vyvoj.
Ja ho necham spadnut a poviem mu, ze si ma davat pozor. On ani neplace, ked vie, ze si to sposobil sam.
Skor ked bol mensi, som ho dala radsej do cestovnej postielky, mal tam hracky, ktore nemal inde, alebo som mu tam dala rozne kelimky z kuchyne a podobne veci na skumanie a vydrzal mi tam pomerne dlho, aj pol hodinu sa hrat.
Ale je fakt, ze ja nevarim, takze o to to mam zjednodusene. A chapem aj to, ze nie kazdy ma zaludok, nechat babo padat, hlavne ked je to holcicka :-)
Inak co mam skusenost, tak najviac popada a poudiera sa, ked ho strazime s muzom obaja. Akonahle vidi, ze je niekto pri nom, tak neskutocne vymysla a trufa si na veci, ktore sam vobec nerobi. :-)
Ono to bude aj lepsie, ked bude len raz mala spinkat, ja dam maleho do zimnej kombinezy a dam ho spat bud von do kocika, alebo do postielky, ale otvorim okno dokoran a on je schopny takto spinkat aj 3h, takze sa da v klude upratat aj navarit :-)
Tak sa opatrujte so Zuzankou :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky