Jak naučit dítě na nočník - budíte ho?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Jak naucit na nocnik - budite? A dalsi…
Ahoj maminy,
mame 21 mesicniho draka a furt se odhodlavam k tomu ho zacit ucit uz na nocnik, ale prijde mi, ze ac je chytry, tak tohle asi uplne jeste nepobira. Na drihou stranu, ze bych to vylozene zkusila ho nechat treba cely den bez pliny, to ne. Jen jsem ho parkrat zkusila nechat na par hodin, furt pripravena s nocnikem (umi si na nej sednout), ale stejne nehody byly mimo ![]()
Asi potrebuju motivaci, kterou tu hledam, abych se dokopala, protoze furt si rikam, ze ma cas, ale zaroven bych to chtela zkusit, dokud je teplo.
Zaprve mi neni jasne, jak to udelat rano. Malej vstava brzo. Poprve se probudi uz kolem pul 5 a pak vetsinou zvladne jeste hodku, nekdy i vic, spat. Od kamaradek slychavam, ze se ma posazovat okamzite po probuzeni, ale to jako fakt vstavat v pul 5? To pak uz neusne a bude jen zpruzelej, to znam, kdyz se mi treba k ranu uz procura…k tomu co s nim taky celou dobu, od rana uz ukazuje, ze chce ven a prudi, takhle se to peklo o hodinu prodlouzi a ja ta hodina spanku bude proste chybet jak jemu, tak prirozene i mne, uz tak je peklo, ze me probudi po te 4 a ja pak uz jen lehce jeste pospim, protoze se dost hybe, ale furt lepsi neco…tak jak to je, mam fakt vstavat s nim takhle brzo jen kvuli nocniku nebo staci az kdyz skutecne vstavame v cca 5:30 ho proste posadit, i kdyz uz zrejme cural do plinky?
Dalsi muj problem. Syn je z duvodu me prace cca 1-2× tydne hlidany pres den a od zari nastupuje do detske skupiny na par dopoledne. Jaksi se mi nedari nastradat treba tyden, abych mela jen s nim a mela to vic pod kontrolou to uceni. Ale tak snad by to hlidani melo taky snahu to dodrzovat, mame i treninkove kalhotky. Ale co ta detska skupina? Mam ho vubec ted ucit, aby to pro nej nebylo moc veci naraz? A tam na nej nebudou mit furt cas hlidat…bojim se, aby pro ne tam nebyl vetsi pritez a tim padem by to mel spojene negativne s tou skupinou…takze na jednu stranu mi nevadi pockat treba do tech 2 let, ale uz bude zima a zaroven ted jeste mam vic dnu v kuse, pak uz bude chodit pravidelne a nechci vynechat kvuli uceni, ktere bych treba vice zvladla ted jeste pred nastupem….
Moc se omlouvam za sloh, ale prislo mi dulezite sdelit, jak to mame a doufam, ze poradi nekdo, kdo to mel podobne. Kamaradky vsechny byly s detma doma, kdyz ucily…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Všechny 3 deti se naučily na nočník tak, ze ve chvíli, kdy jsem věděla, ze to chápou, kdy neměli problem si na nočník sednout, věděli, co se po nich chce…tak jsem jim plinku sebrala. První dva v roce a trictvrte, poslední presne ve 2 letech. Do práce jsem nechodila l, hlídání byli mx odpoledne, večer, takze nebyl problem najit dost společného času. Navíc „hlidani“ byli manželem, takze ten se stejne na tom odplenkovani podílel stejne jako ja..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ja mam tri deti a ani jedno sem neučila na nočník nějak cíleně. Meli ho proste v dosahu a ve chvili, kdy jim to seplo v hlavě na nej začli chodit sami. Je teda fakt, ze později jak v 21 měsících, nejmladší dcera to pochopila až po třetím roce, ale ja zas radsi nechala plenu do 3 let, nez stresovat sebe i dítě, delat cirkus kolem nočníku a denně prát 20 počůraných kalhot.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A on už vykazuje nějaké známky toho, že si uvědomuje, že se mu chce čůrat nebo mu vadí, když má mokrou plenu? Protože jestli ne, tak je to podle mě zbytečné úsilí. Můžeš ho nechat bez plenky třeba na zahradě, aby čůral na trávu a viděl, co se vůbec děje. A pak třeba zkusit nabízet ten nočník. Dceři bylo skoro dva a půl, když jí z ničeho nic začala vadit mokrá plenka, do té doby jakékoli pokusy o nočník končily řevem a blokem (zkoušela babička, úplně zbytečně). Potom se odplenkovala ze dne na den jen s jednou nehodou. Takže ve vašem případě mi to připadá jako zbytečné úsilí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ted kdyz ctu jine diskuze, tak mi take prijde, ze spis “tlacim” na sebe i na nej. Jako obcas ukaze na plinku, ze asi cural nebo kakal. Ze je procurany/mokry rano mi taky prijde, ze pozna, kdyz je nehoda. Ale vylozene ruku do ohne bych za to nedala a myslim, ze spis nevi a nema “sepnuto”. Jak jsem si tu trochu zabrouzdala, tak to asi necham v klidku byt ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nevim uz přesně, kolik mel syn, když jsme začali s nocnikem, ale nejdřív jsem ho učila sedět oblečeného. Nejdřív o nočník mechtel ani slyšet. Pak jsme přešli na sezení bez plínky. Až se mu jednou podařilo najednou i čůrat. Pak jsem ho tam dávala třeba co 2h a pak si začal chodit sam. Musel mit ale holý zadek nejdřív.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ja mam aktuálně syna skoro 2 a čtvrt roku a zatím na plenkách. On si vůbec neuvedomuje, ze se mu chce, odmítá se na nočník nebo zachod posadit, plena mu vubec nevadí. Pokud ho na zahradě nechám dole bez, jsou scény nebo hlásí, že čurá a přitom nic nebo naopak mu to teče po nohou a tvrdí, ze rozhodně nečurá. Fakt jen párkrát za celé léto se včas zastavil uprostřed nejake cinnosti a šel se cíleně vyčurat.
Snažím se ignorovat řeči, ze je takovej klacek porad na plenach a netlačím na něj.
Starší se odplenkoval přes den skoro ze dne na den ve 2 letech s občasnou nehodou, mladší je jinde.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jestli se bojíš, že ho posadíš na nočník o půl páté a on ti pak už neusne, tak se na to vykašli a posaď ho až po tom druhém probuzení. Nebo až někdy během dne. Je opravdu zbytečné si kvůli nočníku rozhodit celý denní rytmus a ještě mu to můžeš znechutit. Krom toho si myslím, že je efektivnější to dítě učit, když je bdělé a může si uvědomit, co se to tam děje, než když je rozespalé. Když už chápe, o co při používání nočníku jde, tak to je pak jiná, to už bych to ráno možná zkusila.
Ve 21 měsících by už princip čůrání chápat mohl, ale těžko říct, třeba taky ne. Má ve svém okolí nějaký vzor, který by na nočník chodil a on to od něj mohl okoukat? Starší sourozenec, děti sousedů…? To by možná učení urychlilo. Možná. Můj mladší to takhle okoukal od starší taky v necelých dvou letech. Jednou na jaře (už bylo venku celkem teplo) jsem ho ráno nechala běhat bez pleny, ať si vyvětrá zadeček. A on si to namířil přímo k nočníku a načůral tam. Tak jsem ho pak nechávala bez pleny každé ráno. Naučil se to poměrně rychle a sám, já mu jen sundala tu plenu.
Takže, vzhledem k tomu, že je teď teplo, bych ti taky doporučila, ať malého někdy necháš s holým zadečkem třeba hoďku, dvě - na zahradě nebo i doma, když budeš připravená po něm vytřít v případě nehody, kterých určitě bude dost. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Učila jsem děti na nočník spíš dřív, než je dneska zvykem. Prostě jsem se snažila odhadnout, kdy by tak mohly potřebovat, posazovala jsem je tam, snažila jsem se je tam udržet různými opičkami a příjemnými věcmi a pokud se náhodou vyčůraly, jásala jsem a odměňovala. Časem jim to docvaklo a když jsme měli vícero úspěšných čůrání do nočníku každý den, sebrala jsem plínu. Nebyl to ani stres, ani cirkus, ani drama, ani jsme neměli denně hory pocuranych věcí, jestli jedny dvoje kalhoty, tak je to moc. Prostě jako jsem je učila jíst lžičkou, i když to udělá trochu bordel a je s tím nějaká práce, tak jsem je učila chodit na nočník, no.
Bez plen byly po roce a půl (dvě zdravé) a ve dvou a půl (to s lehkým handicapem). Bez plen znamená, že neměly fyzicky plínu, ale já jsem hlídala, kdy naposled curaly a posílala jsem je aktivně si na nočník sednout a pomáhala jsem s tím, ne že by si zvládaly všechno hlídat samy, to až tak kolem třetího (ty zdravé) až pátého (to s handicapem) roku.
Přijde mi, že když necháš dítěti plínu skoro do tří let a čekáš, až bude zralé (jak je teď trend), vlastně ho učíš curat a kadit do plíny, což ho pak musíš zas odnaučit - ve věku, kdy si už zas ne každé dítě chce nechat do všeho kecat a můžou z toho být dost nepříjemnosti. Nepřijde mi, že by to bylo o tolik jednodušší, než prostě začít dřív. Navíc mě osobně (a je to moje preference) se tříletý děti v plíně nelíbí (ale každý podle sebe, samozřejmě)
Ale vím, že dneska je to menšinovy názor ![]()
Jinak mě přišlo zásadní se dítěte neptat, jestli se mu nechce curat (jak to má sakra vědět, když to doteď neřešilo a navíc je malé?), ale oznamovat, že teď se půjdeme spolu zkusit vyčůrat. Každou chvíli - ráno, před svačinou, po svačině, než se jde ven, jednou venku, po příchodu domů… Jako ve školce, tam taky chodí furt hromadně curat
Ne že bych dítě lámala za každou cenu násilím, ale neformulovala jsem to jako otázku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Platanka píše: Více
Dobrý, ale my máme doma nočník x měsíců a proste jen ho vidi, tak hysterie. Zachod to samé. Je to druhý dítě, s prvním to šlo samo a ted vůbec. Musela bych ho tam držet hystericky rvouciho násilím. To za me cesta neni, ale taky nejsem nadšená, ze to ve svém věku vůbec nezvládá. Ale u nas byl vždy problém se vším. Ma svoji hlavu, zadarmo s ním nemám nic. Navíc si vybavuju ještě z přednášek psychologie, ze dokud se to dítěti v hlavě fakt nesepne, tak se může člověk stavět na hlavu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Platanka O tenhle systém jsem se snažila, ale nezadařilo se. Možná jsem to neuměla, možná to nesedlo dítěti. Nakonec jsem si uvědomila, že i když nočník „jen nabízím“, tak vlastně to dítě to může vnímat tak, že ho nutím.
@citlivaduse No, já to měla opačně. Se starší se mi to nepovedlo a mladší se odplenkoval sám. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@citlivaduse tak to máme stejně. Už od začátku šílená hysterie. O nějakých opičkách v roce a půl prostě nemůže být řeč.
Každopádně na několikátý pokud mi zabraly lentilky. Napůl v hysterii si mi tam dobrovolně sedla a já hned začala skákat a dělat z toho halo. A do pár dní poté jsem zkusila nechat bez pleny a ukazovala lentilky, vždy, když se jen přiblížila a zvážila to.
Teď jsme ve fázi že s holým zadkem tam čůrá i kadí bez nehod. S oblečením zatím prd. Ale oproti předchozímu stavu je to úžasný.
Budou jí za 2 měsíce 3 roky. A ty lentilky jsem zkoušela už po několikáté. Zabralo to až teď.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@citlivaduse u nás to bylo fakt jen o tom bloku z nočníku. Jak se odbouralo to, tak hned šla.
A předtím jsem taky viděla, že prostě čůrá kam se jí zachce, ani o tom neví. Prostě najednou pod ní mokro a překvapeně stála. Ale asi to bylo celé spojené s tím.
držím palce, je to pěkný vopruz.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@tevl píše: Více
Jo, kdyby byl ochotný si na nočník sednout jako starší, bylo by to možná jednodušší. Takto mu doma sebrat plenu, bude jako štěně ocuravat vše. Jemu to je fakt fuk. Dát mu jen katata bez pleny, zjanci se, má z toho úplné hysteraky ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit