Jak odnaučit dítě jíst u tabletu/TV
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Tarjei Jj,ale suchý rohlík podle mě zaplácne žaludek, dítě nebude mít hlad a hodnotné jídlo jíst nebude. Suchý rohlík nemá žádnou výživovou hodnotu.To už bych nejedlíkovi dala raději zeleninu, ovoce, nebo plátek kvalitní šunky, sýra, bez toho pečiva.
To je starý český nešvar, zaplácnout se pečivem nebo přílohou a sníst méně hodnotnějších potravin na vitaminy a bílkoviny. Výživové zvyky ze zahraničí velí přesně naopak, sníst třeba plátek masa nebo ryby a zeleninu, klidně bez přílohy. To jen u nás se pořád trvá na „pořádném jídle“ s pečiva, brambory nebo rýží. Kousek zeleniny se krčí na studeném nebo teplém talíři jen „na ozdobu“.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Terez001 Úplně jednoduše - tablet seber a TV vypni. Když nebude jíst, jeho problém. Však ono to děcko brzy pochopí a nají se i tak. Hladem nebude, tomu nevěř. Ty dětičky jsou brutálně chytré a vyčůrané a umí rodiče perfektně držet pod krkem. jenže doma by měli vládnout dospělí, ne?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nepatřím k radikálním odpůrcům techniky u jídla, ale u rok a půl starého dítěte mi to přijde trošku moc.
První dítě je taky nejedlík, v 5 a půl letech má 17 kg, druhý poříz má v roce a 2 měsících 14. A nenapadlo mě v tomhle věku, kdy se jeho jídelníček skládal z ranního mlíka, dvou lžic oběda, pak jogurtu ke svačině a k večeři zobnout kaše nebo trochu rohlíku s lučinou, ho bavit tabletem. Buď jedl nebo nejedl. Žádný pobíhání jsem nikdy neřešila. Chceš nechceš, nejez.
Dělej, jak ti vyhovuje, nevím, proč si se zrovna teď rozhodla to řešit, ale pokud to tak nechceš (předpokládám, že starší generace říká, že je to nepřípustné), tak seber a vydrž. Dítě za 2 dny bez jídla neumře.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@kdochcekam píše:
@Terez001 AHoj, mě přijde dost malý, abys náhle a radikálně požadovala aby se řádně najedl způsobně bez tv a tabletu. Napadlo mě, třeba jít s ním vybrat pěkné talířky, jaké se mu budou líbit a příboreček dětský, aby se mu hezky papalo, pěkné ubrousky. A bude zároveň odměna za to, že tablet počká až po jídle. Může ho mít nachystaný aby viděl, že mu nic neujde. Hezky bych mu pověděla, že už je velký kluk a že si s ním chceš u papání povídat a je ti líto, že by raději koukal na tv. A klidně mu u toho vyprávěj nějaký příběh. Posaď se k němu a řekni mu něco napínavého, co víš, že ho zaujme. Včera jsi viděla jednoho chlapečka ten si nesl autíčko, které vrčelo jako opravdové…bla bla bla…prostě získat jeho pozornost, u toho pomáhat s jídlem a na tablet ani nevzpomene. Nevěřím, že dítě vymění maminku za TV.![]()
![]()
Ještě se dá, třeba kompromise, až sníš pětkrát do pusy, tak ho podáme a až sníš ještě pětkrát do pusy, tak ho zapneme.
Moc děkuji za krásný a empatický příspěvek ![]()
Syn ještě až tak nerozumí, abych mu tohle mohla říkat, ale snad časem ano ![]()
Včera tedy nesnědl snídani, jen 3 kousky, sváču venku v kočárku , oběd hezky u stolu bez TV jako vždy , svačinu odpolední bohužel nechtěl, až jsem mu na mobilu zapla video s ním, u kterého se směje, jak tam dělá kravinky a večeři jedl s náma taky bez tabletu ![]()
Takže nějaký pokrok tam je, krmím jeho oblíbeného pejska, to se mu líbí ![]()
@Celina píše:
Obrň se trpělivostí a pokud ho to opravdu chceš odnaučit, tak udělej radikální řez. Hodně by mělo pomoci, když mu půjdeš příkladem a budete snídat, svačit i obědvat oba.
Běhání za prckem po bytě a „krmení“ za pochodu bych tak, zrušila.
Jak čtu ale rady některých maminek, co dítě naučily podobné rituály, myslím, že je pohodlnější to neřešit, což není rozhodně můj názor, ale myslím, že to tak dopadne. P. S. docela mě dostala poznámka „ať ho to odnaučí ve školce“…to je bez komentáře.
I tak hodně štěstí, třeba vytrváš
Řešit to chci, už to řeším a určitě ho nenechám s tabletem dála neřeknu jez…Asi to budu zkoušet nějak nenásilně a motivovat ho jinak ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Zorbas píše:
Nase deti jedly taky jenom u tabletu, protoze starsi byla taky nejedlik a presne- byla schopna cely den nejist. Uz jsme to resili i v nemocnici a tak jsem ji nechala, at ji u pohadek, hlavne, kdyz ji. Kdo to nezazil, nepochopi… mladsi syn se dival sni, protoze jsou 18 mes od sebe a jedli spolu. Oba se to odnaucili nastupem do skolky a bez scen…
Ono je lehky rict: tak mu nic nedavej, bude hlady do vecera. Ale nejedlikum je to jedno. Vazne. A kdyz ma (v nasem pripade) 2,5lete dite 10kg, tak ho cely den o hladu fakt nechat nechcete…
To je taky strašné, raději nechat tablet než je nechat vyhublé na kost. Syn zas takový extrém není, ale taky nemusí jíst většinu dne.
Přitom vypadá dobře, akorát, má 11 kg a 84 cm. Takže tablet v tvém případě je určitě menší zlo a zavedla bych i 3 atblety, kdyby takoví nejedlíci u nich jedli ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mám podobný problém a kvůli dovolené, na které jsme při jídle pohádky nepouštěli, moc nejedl (u nás naopak nefrčely obědy a vše lžičkou), tak pořád přemýšlím, jak to udělat protože on ne-e, začal teď mít rád jídlo v ruce, které sám drží a jí, např. chleba suchý i namazaný, vyzkoušela jsem teď u večerní kaše a hurá
, přikusuje a já krásně mezitím nakrmím! ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Moje dcera ji taky u tabletu nebo u pohadek v TV. Nekdy u knizek, obcas se zabavi hrackou. Jinak neji. Kdyz se zabavi, tak poji ani nevi. Od mala nejedlik, kojit se nechtela, UM nechtela, rozjedla se az na zelenince a mase. A ted zacala zase stavkovat, tak jsem ji u jidla zacala zabavovat a zatim to vychazi. Takze hlavne, ze mi dite ji. A menit to nehodlam. Jo a ma v 17 mesicich 9 kg. Takze tak.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@meissa píše:
Moje dcera ji taky u tabletu nebo u pohadek v TV. Nekdy u knizek, obcas se zabavi hrackou. Jinak neji.Kdyz se zabavi, tak poji ani nevi. Od mala nejedlik, kojit se nechtela, UM nechtela, rozjedla se az na zelenince a mase. A ted zacala zase stavkovat, tak jsem ji u jidla zacala zabavovat a zatim to vychazi. Takze hlavne, ze mi dite ji. A menit to nehodlam. Jo a ma v 17 mesicich 9 kg. Takze tak.
A tohle je právě problém do budoucna. Udělala jsem to s prvním dítětem a kdykoliv neměl pak tablet, tak byl průser a druhé už takhle kazit nenechám. Dítě jí, aniž by vědělo co a proč.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mně třeba jídlo taky otravuje. Otravuje vaření a jezení. Nenávidím to. Je to ztráta času. Nejradši bych jedla ty tuby s jídlem pro kosmonauty ![]()
Sama jím s telefonem v ruce a těm dětem se ani nedivím ![]()
- Citovat
- Upravit
@kdochcekam absolutně souhlasím, no to by si mohli zkusit
to si jako berou tablet/mobil ke stolu? a nebo ani u stolu nejí? to je pane kultůůůůůůůůůůra
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@kdochcekam píše:
To je hrozný. Vůbec lidi s telefonama v ruce jsou hrozní. A u jídla mi to přijde extrémně neslušné. Pro nás je jídlo společenská událost prostě. Sesedneme se ke stolu, máme vždycky i prostřené, povídáme si…kdyby mi tam někdo čuměl do mobilu, tak ho pošlu od stolu pryč. Je to vážně ošklivý zlozvyk. Co tam furt všichni viděj?![]()
Informace, zajímavé věci. Třeba sledování kryptoměn, může se to finančně velmi vyplatit.. Přítel to sleduje a furt mu tam jedou nějaké alarmy, jak to jede dolů. Nakupuje a prodává…
- Citovat
- Upravit
My třeba máme u snídaně volnost, manžel kouká do mobilu na zprávy, dítě na pohádku v TV, druhé dítě TV a podobné vymoženosti nezajímají.
Ale u oběda a večeře ani omylem. Jak říkám, přijde mi to zlozvyk, jíme proto, abychom byli zdraví a ne proto, že nám to někdo řekl. Chceš se ksichtit nad jídlem, rýpat se a nejíst, tak jdi pryč (a to říkám s plným vědomím, že už 5 let jsem upozorňovaná, že moje starší dítě je na hranici podvýživy).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@kdochcekam píše:
Tak to máme asi stejného přítele.
To je jedině dobře! ![]()
- Citovat
- Upravit
@kdochcekam píše:
Ale já na něj mudruju. Vždycky řvu, že když je už milionář, tak se můžeme aspoň spolu najíst. A von si ze mě dělá prču ať nemudruju nebo mi nic nedá. Ale je to teda manžel a ne přítel.
Mě to přijde neuctivé vejrat do mobilu, když si společně všichni povídáme.![]()
![]()
Když já to jídlo tak neprožívám.. To je každého věc
- Citovat
- Upravit
@kdochcekam píše:
Mě to přijde neuctivé vejrat do mobilu, když si společně všichni povídáme.![]()
![]()
Tak nějak. Lidi pak žijí vedle sebe a díví se, že neumí komunikovat, řešit problémy…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit