Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Neřekla bych že je elektrický obojek k ničemu. Známá ho použila na desetiletého pinče s epilepsií a pes to velice rychle pochopil a už neštěká když je doma sám. Žádné problémy z toho nemá. Obojek má více intenzit, veterinář vám poradí. Funguje to na stejným principu jako ty práskací zapalovače, není to elektrický výboj. Myslím, že to pes velice rychle pochopí co se po něm chce…určitě je to pro něj menší trauma, než nový majitel nebo smrtící injekce (např. pokud se nenajde nový majitel a sousedi proti psovi vedou válku).
Jiní známí ho zkoušeli na staforda a s tím ani ta nejvyšší intenzita nehla, protože necítil bolest
@Pinkie: nemám s tím osobní zkušenost, tak bych prosila, aby jste se nenavážela a za další myslím, že jsme si nepotykaly
Jinak jak zdůrazňuji, nejdříve doporučím si to přečíst a pak soudit… První výstraha je zvukový signál, po té statický výboj… a nehodlám tu dělat přednášky z fyziky… to je základní škola… Pokud nějaká Vaše známá použila obojek, že nechala psa v bezvědomí, pak se máte čím chlubit. To mu dala ale tak 240, ne? Vše se používá s mírou.
@banánice píše:
Mě by zajímalo jak se ted chová zakladatelka k pejskovi jak se mu věnuje co společně dělají jestli je jen na zahradě nebo chodí na procházky mazlí se s nim a podobně
píše že v bytě byl super pak si našla přítele první novinka pro psa stěhování na barák další a pak mimčo to se hafanovi komplet změnil život
Takže, jeho první rok života - chodila jsem do práce, takže ráno vyvenčit, pak jsem nebyla doma, přišla jsem odpoledne, šli jsme na delší procházku, pak se se mnou válel v posteli, motal se pod nohama apod., večer venčení. A během dne měl ještě pozornost mých dvou spolubydlících. V noci spal se mnou v posteli. O víkendech jsme chodili na celé dny do lesa.
Když jsem poznala manžela, tak jsme se v jeho 11 měsících přestěhovali do domečku, přes léto jsme ho zkoušeli mít na zahradě, ale nonstop štěkal a sousedy to otravovalo, takže jsme ho měli v domě s tím, že si na zahradu mohl kdykoli odběhnout, začala jsem pracovat na půl úvazku, takže jsem začala být častěji doma. V noci s námi spal v posteli. Pak jsem otěhotněla, šla na rizikové a byla téměř nonstop doma. Ještě před příchodem dcery měl pes nějaké žaludeční obtíže, takže jsme ho dali spát na chodbu, ať nám nezvrací do postele a od té doby tam spal a vůbec mu to nevadilo, takže když se potom narodila dcera, tak už byl zvyklý, že v noci s námi nespí, později mu manžel dovolil spát u sebe, tak teď spí s ním.
Jinak náš den od narození dcery vypadá tak, že se vzbudíme, dám malou do kočáru a jdeme venčit, potom jsme v kuchyni, kde malá snídá, pes sedí u ní, potom vařím a on si s ní hraje, pokud jsme doma, tak je všude, kde jsme my, odchází z místnosti pouze, když jde dcera (a někdy i já) si lehnout. Když jsme na zahradě, tak kolem nás pobíhá, házím mu aport, nebo si k nám lehne na dece, stočí se do klína, prohání se s malou. Na procházky s dcerou ho většinou neberu, to zůstává doma, to je asi jediné, co se mu změnilo k horšímu, často chodíme někam na hřiště, mezi děti, lidi, takže tam ho nechci mít na starost. Večer je s námi zase do uspání malé, pak si jde lehnout k manželovi.
Kdysi dávno jsem viděla na netu obojek, který měl nějakou kapsli na dálkové ovládání a když to člověk zmáčknul, dostal pes spršku vody přes čumák - to mi přijde jako docela zajímavá alternativa k elektrice
Holky a nějaká jiná výchovná metoda než obojek vás jinak nenapadá? Kamarádka třeba svoji fenku hryže do ucha (podle Desenského?), ale mám trochu dojem, že se psem to nic dlouhodobě nedělá ![]()
@Anushka já mám teda tři fenky a ta nejmladší je největší štěkna ze všech a jak píšeš něco se jen šustne a hned štěká a moji malou dcerku (5 měsíců) to většinou nevzbudí, pokud neštěkne v těsné blízkosti, protože je od malička na ten štěkot zvyklá a když jí to vzbudí, tak většinou jen otevře oči a zase je zavře a spí dál, jen když má bolení nebo má hodně lehký spánek tak je problém, ale vím, že psa nezměním, má to v povaze. Štěkala vždy.
Je to na palici, když malá spí a manžel přijde z práce a ona ho vždy ohlásí
ale naučila jsem se, že když vím, že někdo přijde dám tu štěknu nebo všechny tři ideálně na dvorek nebo je dám na chodbu, at štěkají tam. Jakmile ho přivítá, tak pak už neštěkají jen lítají jak pošuci všechny ![]()
Jo a tady u nás na dědině chodí starý pár se psem a ten má elektrický obojek a nedávno jsem se s nimi bavila a prý zabírá. Museli ho pořídit nejen kvůli štěkání ale taky kvůli tomu že jim začal utíkat a od té doby prý mají klid, ale chvíli to trvalo než se to naučil. Ale třeba na tu naši border teriérku si myslím, že by to nezabralo, má to v povaze vše ohlásit, bohužel
a je to trochu plašan, jako obtěžuje to neříkám, že ne, ale nedám ji ani žádnou jinou pryč kvůli tomu. Malá je zvyklá od mala.
Ono je těžké radit takhle od pc, pokud ta rada má k něčemu být. mám šeltie, je to jedno z nejuštěkanějších plemen (ke štěkání byly celou dobu šlechtění). a doma mi neštěká ani jedna, toleruji pouze štěkot na zvonek a to mohou pouze 2× zaštěkat aby to ohlásili a konec. pak jdeme ven a ta si můžou štěkat jak chtějí a na co chtějí. mají prostě svůj prostor, kde se vyřádit.
já osobně bych se v téhle chvíli vyprdla na elektriku ( i když ji neodsuzuji v rukou člověka, který ví co dělá a na jakém principu toto funguje). každá dobrá i špatná věc se dá použít v dobrém i špatném smyslu.
osobně bych pořídila klec a udělala v ní pejskovi svoje místečko, tak aby to tam měl rád, aby měl svůj klid a mohl si tam zalézt. tam mu nikdo nepoleze, když bude odpočívat. (jak to naučit je na netu spousta materiálu, takže to nebudu rozepisovat)
Trénovala bych zvonění zvonku. Kamarádku, manžela, kohokoliv bych vyslala za dveře a nechala zazvonit, ještě dřív, než pejsek vyběhne bych ho zavolala a poslala na místečko (už to musí umět a měl by to tam mít rád). jakmile odejde na místo, i kdyby jste mu tam měla pomoci odejít, odměním ho něčím moc dobrým a pustím s povelem volno. za pár minut zopakuji. za nějaký čas pes pochopí, že zvonek = odměna na místě. prostě změníte vzorec chování vašeho psa. to samé s mobilem. postupně naučit a změnit vzorce chování. protože tohle je pouze naučené chování, které se dá bez problémů a křiku změnit za chování žádoucí. pokud by vám nešlo ho dostat na místo (měl by to umět už dřív, než začnete nacvičovat se zvonkem), dejte mu lehkou dlouhou šňůru, budete ho tak mít lépe pod kontrolou a nemusíte ho chytat za obojek, což plno psů znervozňuje.
Problém je, že se naučil reagovat na vaši nervozitu (nálada a atmosféra se změní, když někdo zazvoní, jdete k oknu a podobně. Udělala bych si každý den čas, který budu věnovat pouze psovi.
Do klece mu dávejte různé dobrotky, krmte ho tam, hlaďte ho, pokud tam bude odpočívat, nerušte ho. naučte ho tam být v klidu zavřený. bude to práce, ale půjde to.
kdyby jste byla někde poblíž, mohu pomoci nebo klidně napište SZ
Držím pěstičky, bude to na dlouho ale není to neřešitelné ![]()
@Anushka píše:
Holky a nějaká jiná výchovná metoda než obojek vás jinak nenapadá?
Hodit po něm klíčema
Dělám si srandu, ale opravdu se to jako výchovná metoda v určitých situacích používá
Hlavně teda u velkých psů, malýho bys klíčema asi zabila ![]()
Pro mě by opravdu bylo jediné řešení psa vystěhovat. Nebo manžela
Ale beze srandy, spánek dítěte je pro mě přednější než pes, a když pes nehodlá pochopit, že štěkat nesmí, tak by šel někam, kde jeho štěkot nebude dítě rušit ![]()
@Hanymany el. obojek se používá u psa s epilepsií? jejda to bych nemohla… mám fenku s epilepsii a bála bych se, abych ji tím nevyvolala další záchvat, přeji jen je to stresující pro psa, když ví, že dostane ránu:(
Ale je fakt, že já ani nevím jak ty obojky fungují, nikdy jsem o nich neuvažovala.
@Granda to je skvělá technika k odnaučení, ale málo kdo má takovou trpělivost a důslednost. Ale za zkoušku to stojí ale feny mají 10,6,3 roky tak jestli se to ještě zvládnou naučit ![]()
@82janka zvládne to každý pes, o věku to není, je to o pravidlech smečky. další varianta je ujasnit si pravidla, kdo smečku vede a kdo poslouchá a dát psovi najevo, kdo doma šéfuje a kdo může „štěkat“. je to rychlá metoda, ale jsou potřeba zkušenosti. tu první zvládne i laik..
@Z.jev a jak to ten pes má pochopit, když mu to nikdo nevysvětlí? to je zase názor jak zadek fakt… tak snad to tomu psovi nejdřív musím vysvětlit tak aby to pochopil. to je jako by tebe někdo trestal za to, že nerozumíš úkolu z japonštiny.
Zkus mrknout
http://www.youtube.com/watch?…
třeba tam najdeš nějakou inspiraci