Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
No ja myslim, ze pokud odmita nocnik, pak na odplenkovani neni zrala. Nebo by mozna byla, kdybys jeji neposednost neomlouvala slovy „ona neni flegmatik, aby sedela, tam, kde ji posadim“
Odplenkovala jsem na sidlisti dve deti a ver, ze to neni problem, pokud z toho nedela problem mamka
ja tedy sla cestou domaciho uceni, jak, psaly holky. Davat na nocnik hned po spani, vycihnout moment, kdy dite „zmrtvi“ a je videt, ze pujde na vec. Parkrat jsem je takhle odchytila uz v mnohem mensim veku, takze uz cca od roka vedeli, co se na nocniku dela a kolem tech 2 let se oba v klidu a bez nehod odplenkovali. Doma litali bez spodarek, venku s plenkou dokud si nezacali rikat (pocurany kocar nebo boticky teda za me fuj). Nehoda se nam stala u kazdeho snad jen 1 nebo 2×.Ale je fakt, ze par tydnu jsem byla matka bachar a bez ptani dite davala curat po cca 20ti minutach.
@Netopirek píše:
Ony jim ty plenky prostě začnou vadit.
mě právě přijde, že ji občas ta plenka už vadí. někdy se mnou bojuje, že ji nechce…
tak nevím jestli je nebo není zralá… prostě to budu zkoušet pořád stejně, bude mít k dispozici nočník, občas se pokusím ji posadit a jinak tomu nechám volný průběh…
@Anonymní píše:
mě právě přijde, že ji občas ta plenka už vadí. někdy se mnou bojuje, že ji nechce…tak nevím jestli je nebo není zralá… prostě to budu zkoušet pořád stejně, bude mít k dispozici nočník, občas se pokusím ji posadit a jinak tomu nechám volný průběh…
Tohle je super moment na odplenkovani. Tak ji tu plenu nedej, zdurazni, ze pokud chce byt velka holka, musi chodit na nocnik/wc a skutecne ji po maximalne pul hodine posad (pokud nepujde sama), ja klidne delala ccccc a po akci hodne chvalila. Pokud by se do maximalneminuty nevycurala, nenechavej ji sedet, zkus zase za 15minut.Vsad se, ze za par dni bude behat sama
@unuděná píše:bez ptani dite davala curat po cca 20ti minutach. - a to je přesně to o čem píšu… bez ptaní dávat čůrat… copak ty se na příkaz vyčůráš? tohle mi přijde prostě padlé na hlavu. To je přesně to co píšu o tom nočníku, když na něm sedět nechce, tak ji tam asi těžko udržím… nebo nevím jak…
No ja myslim, ze pokud odmita nocnik, pak na odplenkovani neni zrala. Nebo by mozna byla, kdybys jeji neposednost neomlouvala slovy „ona neni flegmatik, aby sedela, tam, kde ji posadim“Odplenkovala jsem na sidlisti dve deti a ver, ze to neni problem, pokud z toho nedela problem mamka
ja tedy sla cestou domaciho uceni, jak, psaly holky. Davat na nocnik hned po spani, vycihnout moment, kdy dite „zmrtvi“ a je videt, ze pujde na vec. Parkrat jsem je takhle odchytila uz v mnohem mensim veku, takze uz cca od roka vedeli, co se na nocniku dela a kolem tech 2 let se oba v klidu a bez nehod odplenkovali. Doma litali bez spodarek, venku s plenkou dokud si nezacali rikat (pocurany kocar nebo boticky teda za me fuj). Nehoda se nam stala u kazdeho snad jen 1 nebo 2×.Ale je fakt, ze par tydnu jsem byla matka bachar a bez ptani dite davala curat po cca 20ti minutach.
@unuděná píše:
Tohle je super moment na odplenkovani. Tak ji tu plenu nedej, zdurazni, ze pokud chce byt velka holka, musi chodit na nocnik/wc a skutecne ji po maximalne pul hodine posad (pokud nepujde sama), ja klidne delala ccccc a po akci hodne chvalila. Pokud by se do maximalneminuty nevycurala, nenechavej ji sedet, zkus zase za 15minut.Vsad se, ze za par dni bude behat sama
právě kvůli tomu, že tu plenku občas (no celkem často cca 2× za den) už nechce a je boji ji nandat, tak jsem si myslela, že už by mohla být připravená… ale na nočníku mi prostě sedět nechce. Když se čůrání do nočníku povede (cca 1× do týdne), tak chválím až se hory zelenají (manžel říká, že snad čůrá drahokamy, jak u toho vyvádím), pak to jdeme společně vylít do wc a je celá šťastná. Ale prostě to „vysazování“ na nočník se nám nedaří. Jednou se jí takhle povede vyčůrat - jde i sama. A pak když se snažím ji na nočník dát tak prostě nechce… (nic hrotit nechci a nechci to dělat násilím, jen si prostě myslím, že už to trochu chápe, tak proč nevyužít situace). ![]()
@Anonymní píše:
zkusím něco pohledat, nemáš nějaký typ? Máš pravdu, že to posazování po spaní není nic složitého (asi). Jenže já to ranní spani nemůžu vychytat. No asi se budu muset hecnout.
Ja ti rozumim, ja se ted taky s nejmladsi nemuzu rozhoupat, proste se mi rano nechce z postele
.
Tu knizku nevim, ja to ctu v knizkech o psech, ale ty principy jsou stejne.
Kdyz to hodne zjednodusim, tak bud plati princip, ze se upevnuje takove chovani, ktere se vyplati, a vymizi takove, ktere se nevyplati.
Kdyz mam napsat priklad, a budu si z toho delat srandu, tak napriklad chlapa co nesnasi divadlo, pokud ho na to presvedcis jednou jedinkrat, pak zatahnes zaclonu v lozi a doprejes mu tam divoky sex, tak priste pujde do divadla strasne rad. Proste se mu tam vyplatilo jit, priste pujde zase.
Tohle muze fungovat u deti, ktere uz sverace ovladaji, dostanou na nocniku odmenu a priste ji chteji zase. Ale neni to tak na jistotu.
No a pak je klasika podmineny reflex. Ten vznikne tak, ze proste nejaka situace se porad stejne opakuje tolikrat, ze to priste to telo uz udela samo.
Takze pokud dite nekolikrat zazije situaci, ze sedi na nocniku a cura (po spani je to skoro na jistotu), tak si zafixuje „nocnik=curam“ a uz nemusis delat nic, uz to proste funguje samo.
Proto i rikam, ze kdyz se deti nechaji bez pliny, tak proste si zafixuji curam do kalhot= je to normalni, a jsi v haji.
Chytre deti to mohou i ruzne odpozorovat od rodicu a sourozencu, prece jen se uci napodobou, ale pak to zase cele dlouho trva, nez jim to docvakne a u nekterych deti na to nejde moc spolehat.
@Anonymní píše:
bez ptani dite davala curat po cca 20ti minutach. - a to je přesně to o čem píšu… bez ptaní dávat čůrat… copak ty se na příkaz vyčůráš? tohle mi přijde prostě padlé na hlavu. To je přesně to co píšu o tom nočníku, když na něm sedět nechce, tak ji tam asi těžko udržím… nebo nevím jak…
tak se musíš obětovat a dávat jí v nějakých intervalech na nočník. sednout si vedle ní a zabavit ji třeba nějakou hračkou, knížkou. To si myslíš, že máme všechny zázračné dítě/děti, co byly tak uvědomělé, že hned věděly, co mají dělat?
@Anonymní píše:
bez ptani dite davala curat po cca 20ti minutach. - a to je přesně to o čem píšu… bez ptaní dávat čůrat… copak ty se na příkaz vyčůráš? tohle mi přijde prostě padlé na hlavu. To je přesně to co píšu o tom nočníku, když na něm sedět nechce, tak ji tam asi těžko udržím… nebo nevím jak…
Fajn, delej si to jak uznas za vhodne, ale nevim, cos tu chtela cist za rady. Ja se klidne vycuram, i kdyz se mi az tak moc nechce, nez si curat do pleny
deti nejsou mali dospeli ![]()
Jak pisou holky. Davej saty a nalakej malou, ze pujdete koupit kalhotky, kde budou hezke obrazky.
Vyuzij hezke pocasi. To pujde.
@unuděná píše:
Hele ale tahle metoda je strasne rizikova v tom, ze opravdu musis dite posazovat co 20 minut a je dost velka pravdepodobnost, ze dite zacne nocnik totalne odmitat a pak se to strasne blbe napravuje.
@Anonymní píše:
Pokud nechces tuhle nucenou metodu, kdy stojim diteti za zadkem cele dny a porad do toho utiras louze, tak jedina dalsi varianta je to curani po spani
.
(proto jsem to volila ja, protoze pobihat s nocnikem odmitam a nutit na nej taky)
@Lucie_Sx píše:
Hele ale tahle metoda je strasne rizikova v tom, ze opravdu musis dite posazovat co 20 minut a je dost velka pravdepodobnost, ze dite zacne nocnik totalne odmitat a pak se to strasne blbe napravuje.
Nemyslim si to. Jeli jsme timto rezimem i mezi kamaradkami a cca 15 deti s timto problem nemelo. Jak nekdo zminil, jde o reflex. Dite se velmi rychle nauci-curam=nocnik.
Naopak znam chlapecka, co si ve trech letech s klidem nacural do kalhot a mel z toho jeste srandu, protoze to maminka „az tak moc nehrotila“ a jemu prislo pocuravani jako neco normalniho ![]()
@Lucie_Sx píše:
Pokud nechces tuhle nucenou metodu, kdy stojim diteti za zadkem cele dny a porad do toho utiras louze, tak jedina dalsi varianta je to curani po spani.
(proto jsem to volila ja, protoze pobihat s nocnikem odmitam a nutit na nej taky)
V zivote jsem zadnou louzicku neutirala
nicmene curani po spani musi byt soucasti tohoto procesu taky-tim prcek nejlepe pochopi, ze tenhle pocit -(nuceni na moceni) patri na nocnik.
@unuděná píše:
Nemyslim si to. Jeli jsme timto rezimem i mezi kamaradkami a cca 15 deti s timto problem nemelo. Jak nekdo zminil, jde o reflex. Dite se velmi rychle nauci-curam=nocnik.
Naopak znam chlapecka, co si ve trech letech s klidem nacural do kalhot a mel z toho jeste srandu, protoze to maminka „az tak moc nehrotila“ a jemu prislo pocuravani jako neco normalniho
Ja prave znam docela dost deti, ktere chytaly hysterak, jen videly nocnik
.
Ono urcite zalezi na tom, jak presne to ta maminka dela.
@unuděná píše:
V zivote jsem zadnou louzicku neutiralanicmene curani po spani musi byt soucasti tohoto procesu taky-tim prcek nejlepe pochopi, ze tenhle pocit -(nuceni na moceni) patri na nocnik.
Asi jsi dusledne behala s nocnikem za zadkem
. Ja na tohle nemam prostor.
Chce to nastavit rezim a nehledat vymluvy proc to nejde a nepujde.