Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Burj Chalifa píše:
Paní Nováková mi nesedne. Prezidenta také neoslovujeme Vážený pane Zemane. Oslovujeme funkcí, je to vhodnější.
Ale svého mechanika nebo opraváře také neoslovuji vážený pane mechaniku/opravari
prezident je přeci jen jeden, tam je jasné, koho oslovuji.
@terinka4444 píše:
@Gosi To jsem přemýšlela, ale zase jen dobrý den bez oslovení je taky divný
tak mě to zatím čeká, ale málokoho oslovuju i v osobním kontaktu… většinou si nejsem jistá jak a málokdy to je potřeba…
@Burj Chalifa píše:
nejlépe funkcí - paní učitelko, profesorko, ředitelko nebo titulem - magistro, doktorko.
no, ale je divné napsat email a začít Paní učitelko, prosím blabla… bez toho pozdravu
ty jo, to je zapeklitý ![]()
Vezmu to z pohledu obstarožní studentky Vš, pokud se omlouvám z výuky např. kvůli blitce nejmladší, napíšu - Dobrý den, omlouvám se Vám z výuky z důvodu a bla bla a neoslovuji…pokud jsem potřebovala řešit něco závažnějšího např. individuální termín na zkoušku, začala jsem Vážený pane profesore, docente atd…žádám Vás o bla bla…prostě záleží na situaci a tak to budu brát i u syna až brzy nastoupí do ZŠ…
@Kakika píše:
Ale svého mechanika nebo opraváře také neoslovuji vážený pane mechaniku/opravariprezident je přeci jen jeden, tam je jasné, koho oslovuji.
Víš, to je o citu k jemným společenským nuancím, ovšem To Tobě asi nevysvětlím.
@Gosi píše:
tak mě to zatím čeká, ale málokoho oslovuju i v osobním kontaktu… většinou si nejsem jistá jak a málokdy to je potřeba…
no a já právě potřebuju napsat email naší třídní a poprosit, aby mi uvolnila dceru z vyučování, a nevím, jak ji oslovit ![]()
@terinka4444 píše:
no a já právě potřebuju napsat email naší třídní a poprosit, aby mi uvolnila dceru z vyučování, a nevím, jak ji oslovit
normálně Vážená paní učitelko. Něco chceš, tak Vážená, no ![]()
@terinka4444 píše:
Jaké používáte oslovení při korespondenci? Dobrý den, paní učitelko? To mi přijde takové normální, ale je to nesprávně. Správně je Vážená paní učitelko…ale to je prostě tak divně formálníTak jak?
Dobrý den, paní…
A platí pořád, že by se nemělo oslovovat funkcí a jménem zároveň, nebo už je to teď jinak?
A k dotazu - pokud by se jednalo o běžnou konverzaci, také bych napsala jen Dobrý den a pokud o něco formálního, tak jméno… ale zase úplně ty formální věci se spíše probírají s paní ředitelkou, tam už to nezní tak blbě jako paní učitelko. ![]()
@Burj Chalifa píše:
Víš, to je o citu k jemným společenským nuancím, ovšem To Tobě asi nevysvětlím.
Ani nemusíš ![]()
@Kakika píše:
Ale svého mechanika nebo opraváře také neoslovuji vážený pane mechaniku/opravariprezident je přeci jen jeden, tam je jasné, koho oslovuji.
mechanik, nebo opravař není fce, to je povolání… prezident je trochu jiná liga… stejně je rozdíl jestli je někdo „profesor“ na gymplu, nebo profesor jako akademik…
@Burj Chalifa Přesně tak…úplně přirozeně..o něco žádám, takže Vážená paní učitelko, prosím o uvolnění dcery toho a toho dne…
Vážený pane mechaniku vyměňte mi gumy…no nevím nevím, chce to trochu sociální inteligence
a to si řemeslníků vážím, aby nedošlo k mýlce!!
V nynější školce na mě rodiče mail nemají, v minulé měli…oslovovali mě v 90% křestním jménem…ale byla to Montessori školka, takže proto. Jinak pokud by mě někdo oslovil, Vážená paní učitelko, lekla bych se, co mám za průšvih…je to hodně formální, byť asi správné oslovení.
@terinka4444 píše:
no a já právě potřebuju napsat email naší třídní a poprosit, aby mi uvolnila dceru z vyučování, a nevím, jak ji oslovit
hele moje máti je učitelka a je to tak deset let, co nám bylo potřeba psát, tehdy ještě lístečky, ale mám pocit, že psala „Dobrý den, prosím o uvolnění dcery po xté vyučovací hodině. Děkuji X“… pokud máš pocit, že by to bylo u vaší konkrétně lepší napiš Vážená, pokud nejste problémoví a jinak s ní nebyl problém napsala bych jen Dobrý den(a já osobně přijmení)…
@Mirka Dušínová píše:
@Burj Chalifa Přesně tak…úplně přirozeně..o něco žádám, takže Vážená paní učitelko, prosím o uvolnění dcery toho a toho dne…Vážený pane mechaniku vyměňte mi gumy…no nevím nevím, chce to trochu sociální inteligencea to si řemeslníků vážím, aby nedošlo k mýlce!!
sociální inteligence + cit pro jazyk.
Příspěvek upraven 13.11.16 v 19:53