Jak oslovujete učitelky třeba v e-mailu?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
16694
13.11.16 19:40
@Burj Chalifa píše:
Paní Nováková mi nesedne. Prezidenta také neoslovujeme Vážený pane Zemane. Oslovujeme funkcí, je to vhodnější.

Ale svého mechanika nebo opraváře také neoslovuji vážený pane mechaniku/opravari :lol: prezident je přeci jen jeden, tam je jasné, koho oslovuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5808
13.11.16 19:41
@terinka4444 píše:
@Gosi To jsem přemýšlela, ale zase jen dobrý den bez oslovení je taky divný :mrgreen:

tak mě to zatím čeká, ale málokoho oslovuju i v osobním kontaktu… většinou si nejsem jistá jak a málokdy to je potřeba…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
13.11.16 19:42
@Burj Chalifa píše:
nejlépe funkcí - paní učitelko, profesorko, ředitelko nebo titulem - magistro, doktorko.

no, ale je divné napsat email a začít Paní učitelko, prosím blabla… bez toho pozdravu :mrgreen: ty jo, to je zapeklitý :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Vezmu to z pohledu obstarožní studentky Vš, pokud se omlouvám z výuky např. kvůli blitce nejmladší, napíšu - Dobrý den, omlouvám se Vám z výuky z důvodu a bla bla a neoslovuji…pokud jsem potřebovala řešit něco závažnějšího např. individuální termín na zkoušku, začala jsem Vážený pane profesore, docente atd…žádám Vás o bla bla…prostě záleží na situaci a tak to budu brát i u syna až brzy nastoupí do ZŠ…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
@Kakika píše:
Ale svého mechanika nebo opraváře také neoslovuji vážený pane mechaniku/opravari :lol: prezident je přeci jen jeden, tam je jasné, koho oslovuji.

Víš, to je o citu k jemným společenským nuancím, ovšem To Tobě asi nevysvětlím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
13.11.16 19:43
@Gosi píše:
tak mě to zatím čeká, ale málokoho oslovuju i v osobním kontaktu… většinou si nejsem jistá jak a málokdy to je potřeba…

no a já právě potřebuju napsat email naší třídní a poprosit, aby mi uvolnila dceru z vyučování, a nevím, jak ji oslovit :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
13.11.16 19:44
@terinka4444 píše:
no a já právě potřebuju napsat email naší třídní a poprosit, aby mi uvolnila dceru z vyučování, a nevím, jak ji oslovit :mrgreen:

normálně Vážená paní učitelko. Něco chceš, tak Vážená, no :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3372
13.11.16 19:44
@terinka4444 píše:
Jaké používáte oslovení při korespondenci? Dobrý den, paní učitelko? To mi přijde takové normální, ale je to nesprávně. Správně je Vážená paní učitelko…ale to je prostě tak divně formální :nevim: Tak jak?

Dobrý den, paní…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2299
13.11.16 19:45

A platí pořád, že by se nemělo oslovovat funkcí a jménem zároveň, nebo už je to teď jinak?
A k dotazu - pokud by se jednalo o běžnou konverzaci, také bych napsala jen Dobrý den a pokud o něco formálního, tak jméno… ale zase úplně ty formální věci se spíše probírají s paní ředitelkou, tam už to nezní tak blbě jako paní učitelko. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
13.11.16 19:45
@Burj Chalifa píše:
Víš, to je o citu k jemným společenským nuancím, ovšem To Tobě asi nevysvětlím.

Ani nemusíš ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5808
13.11.16 19:47
@Kakika píše:

mechanik, nebo opravař není fce, to je povolání… prezident je trochu jiná liga… stejně je rozdíl jestli je někdo „profesor“ na gymplu, nebo profesor jako akademik…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13.11.16 19:48

@Burj Chalifa Přesně tak…úplně přirozeně..o něco žádám, takže Vážená paní učitelko, prosím o uvolnění dcery toho a toho dne…

Vážený pane mechaniku vyměňte mi gumy…no nevím nevím, chce to trochu sociální inteligence :lol: a to si řemeslníků vážím, aby nedošlo k mýlce!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7346
13.11.16 19:51

V nynější školce na mě rodiče mail nemají, v minulé měli…oslovovali mě v 90% křestním jménem…ale byla to Montessori školka, takže proto. Jinak pokud by mě někdo oslovil, Vážená paní učitelko, lekla bych se, co mám za průšvih…je to hodně formální, byť asi správné oslovení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5808
13.11.16 19:51
@terinka4444 píše:
no a já právě potřebuju napsat email naší třídní a poprosit, aby mi uvolnila dceru z vyučování, a nevím, jak ji oslovit :mrgreen:

hele moje máti je učitelka a je to tak deset let, co nám bylo potřeba psát, tehdy ještě lístečky, ale mám pocit, že psala „Dobrý den, prosím o uvolnění dcery po xté vyučovací hodině. Děkuji X“… pokud máš pocit, že by to bylo u vaší konkrétně lepší napiš Vážená, pokud nejste problémoví a jinak s ní nebyl problém napsala bych jen Dobrý den(a já osobně přijmení)…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
13.11.16 19:52
@Mirka Dušínová píše:
@Burj Chalifa Přesně tak…úplně přirozeně..o něco žádám, takže Vážená paní učitelko, prosím o uvolnění dcery toho a toho dne…Vážený pane mechaniku vyměňte mi gumy…no nevím nevím, chce to trochu sociální inteligence :lol: a to si řemeslníků vážím, aby nedošlo k mýlce!!

sociální inteligence + cit pro jazyk.

Příspěvek upraven 13.11.16 v 19:53

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí