Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jaké používáte oslovení při korespondenci? Dobrý den, paní učitelko? To mi přijde takové normální, ale je to nesprávně. Správně je Vážená paní učitelko…ale to je prostě tak divně formální
Tak jak?
@terinka4444 píše:
Jaké používáte oslovení při korespondenci? Dobrý den, paní učitelko? To mi přijde takové normální, ale je to nesprávně. Správně je Vážená paní učitelko…ale to je prostě tak divně formálníTak jak?
Já píšu… dobrý den, dobrý večer, hezký sváteční podvečer… atd Vážená paní učitelko mi přijde takové neosobní použila bych to nejspíš v nějaké formální záležitosti př Vážená paní učitelko, oznamuji Vám, že…
@terinka4444 píše:
Jaké používáte oslovení při korespondenci? Dobrý den, paní učitelko? To mi přijde takové normální, ale je to nesprávně. Správně je Vážená paní učitelko…ale to je prostě tak divně formálníTak jak?
Obojí je možné. Záleží, o jakou věc se jedná. Pokud se jen budu jen omlouvat z neúčasti na třídní schůzce, pak stačí Dobrý den. Pokud půjde o jednání o vyloučení nezbedného dítka ze školy, pak volím oslovení Vážená paní učitelko.
@terinka4444 píše:
Proč by to mělo být nesprávně? Normálně bych tak oslovovala…
Dobrý den, paní Nováková… Není to moje učitelka, takže oslovuji příjmením. O tom, že je správně vážená, jsem ani nevěděla. Z jakého důvodu to tak je?
Dostávám od rodičů smsky s odložením Dobrý den paní učitelka nebo paní a jméno. Kde je psáno, že správně je vážená paní ucitelko? Tak nas oslovují např. maturanti při stuzkovani při proslovu.
@adam75 píše:
Proč by to mělo být nesprávně? Normálně bych tak oslovovala…
správně je to nesprávně..já nevím proč, nicméně v oslovovacím dopise je to prostě nesprávně ![]()
Při přečtení nadpisu mě taky napadlo to Vážená… ale asi záleží, o jak moc formální email jde a jaké jsou (vzájemné) sympatie… Osobně bych vynechala oslovení a napsala jen Dobrý den,…
@terinka4444 píše:
Osluvuji titulem
@Gosi To jsem přemýšlela, ale zase jen dobrý den bez oslovení je taky divný ![]()
@Kakika píše:
Dobrý den, paní Nováková… Není to moje učitelka, takže oslovuji příjmením. O tom, že je správně vážená, jsem ani nevěděla. Z jakého důvodu to tak je?
Paní Nováková mi nesedne. Prezidenta také neoslovujeme Vážený pane Zemane. Oslovujeme funkcí, je to vhodnější.
@Baba píše:
Osluvuji titulem
nejlépe funkcí - paní učitelko, profesorko, ředitelko nebo titulem - magistro, doktorko.
@terinka4444 píše:
To ti neporadím, jestli se dostanem na naši vysněnou školu, budu ředitele oslovovat „Ahoj Honzo“ a ostatní učitele stejným způsobem
Všichni si tam tykají. Jinak na „Dobrý den paní učitelko“ nevidím nic špatného..
Příspěvek upraven 13.11.16 v 19:37
Vím, že se běžně oslovuje Dobrý den / Vážená paní učitelko, ale určitě by správně mělo být oslovení Vážená paní magistro (nebo podle toho, jaký má učitelka titul). Není to moje učitelka
![]()