Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Ahoj, asi dva měsíce zpět jsem byla na preventivní kontrole u zubaře. Přesto, že se strašně moc bojím chodím pravidelně. Nikdy nic závažného nedělal. Jenomže teď mi vyrostla téměř do půlky osmička nahoře, naštěstí rovně, ale hodně mě bolí kolem ta dáseň, cítím, že to je natekle a cítím z toho zápach, ale nevšimla jsem si, že by z toho něco teklo, ale ten zápach je mi nepříjemný. Určitě budu volat k zubaři, jenomže mám strach. Pokud je to zánět máte někdo zkušenosti? A jak se to léčí? jsem smířena, že osmička půjde ven, ale i tak.
Děkuji
Řeším podobný problém. Minulý týden jsem byla na v nemocnici na konzultaci ohledně osmicek a vše v pohodě. Týden na to opuchla pusa, dasen vevnitř natekla a bolí to.
Zubaři jsem tedy nevolala, zatím se to dá vydržet a mám preventivní kontrolu za 14 dnů.
Každopádně jsem si koupila corsodyl na výplach pusy a mažu to okolo calgelem.
Zkusila bych vyplachovat Florsalminem, ale těžko říct, jak moc vážné to máš.
K zubaři jdi co nejdřív. Píchne injekci a vytrhne. Nebolí to neboj. Dostaneš ATB v případě zánětu. Já měla dva moudraky v zánětu a přišla jsem stím 5min po 12. Tekla mi z toho páchnoucí voda… Hrozil mi zánět okostnice a nebo bych se mohla dusit. Radši jdi hned
Pokud je zub rovno a jen lehce tlačí do dásně, zubař ho spíše obrousí tak, aby netlačil (mě to moje taky dělala u tlačící osmičky, co byla rovno narostlá). Je zbytečné trhat zdravý zub, když je narostlý správně a jen lehce přitlačuje dáseň (něco jiného je, když vytlačuje sedmičku ven, to jde ihned vedn). Páchne to proto, že možná nečistíte za zubem u dásně jednosvazkovým kartáčkem pravidelně a dostatečně a tvoří se tam nějaká kapsa, co je zdrojem zánětu, což navíc ztěžuje to, že zub je u dásně na těsno.
Mě toto dělají i sedmičky (osmičky mám venku všechny 4), když odbývám čištěním jednosvazkovým kartáčkem (mám tam po vytržení osmiček dáseň ne zrovna nejlépe přilepenou) - velmi rychle tam totiž narůstá plak a z něj pak plynou další potíže. Toto vše kolem vysvětlí dobrá hygienistka, s prevencí zánětů umí pracovat často lépe než zubař, zubař toho k hygieně zubů až tak moc neřekne, ale zase umí léčit zánět.
Jinak trhání osmiček je v pohodě, když k tomu stoupen dobrý stomatochirurg (i ten to dokáže zprasit - u manžela), ale pokud je narostlá rovno, tak to zvládne i obyčejný zubař, ve fakultce v Brně v Bohunicích vám rovně narostlý zub vytrhnou na počkání během minuty, když si o to řeknete (vlastní zukušenost).
No jestli je tam zápach, tak je tam zánět. Běž s tím k zubaři hned, páč se ti ten zánět může rozšířit, tak ať potom neskončíš třeba na čištění kanálků. Máš proti němu moudrák? Ono jestli ne, tak tam ten zub máš stejně zbytečně, když není zub proti, tak na něj vlastně ani nekoušeš, já byla na trhání zdravýho moudráku minulej týden, bylo to moje první trhání, taky se celkem bojim, ale vůbec nic jsem necítila.
Já mám ze zubaře taky panicky strach
spodní moudrak jsem nechala zajít tak daleko, že jsem skončila na resekci obou spodních a to nebyl Teda úplně nejlepší zážitek
s hornima jsem šla včas, takže mi je během minutky vytrhla moje zubarka a fakt to za ten strach ani trošku nestalo, opichla to, vůbec to nebolelo a během asi tak 10 vteřin byly venku se vším všudy
takže opravdu doporučuji jít co nejdřív, ať nejsou zbytečně komplikace
![]()
Děkuji…
Volala jsem tedy a objednala mě na příští týden s tím, že mi řekla sestřička, že pravděpodobně ho vytrhnou ![]()
No samozřejmě mám šílený strach, ale když říkáte, že to nic není, tak to zvládnu.
A platili jste něco? Já u zubaře nikdy za nic neplatila, ale nevím jak teď když je to mimo preventivní prohlídku. Sestry jsem se v tom stresu zapomněla zeptat..
@Nika. Al píše:
Děkuji…
Volala jsem tedy a objednala mě na příští týden s tím, že mi řekla sestřička, že pravděpodobně ho vytrhnou
No samozřejmě mám šílený strach, ale když říkáte, že to nic není, tak to zvládnu.
A platili jste něco? Já u zubaře nikdy za nic neplatila, ale nevím jak teď když je to mimo preventivní prohlídku. Sestry jsem se v tom stresu zapomněla zeptat..
Já myslim že za vytržení se nic neplatí, při trhání se, myslím, neplatí ani za umrtvení. Byla jsem na trhání před týdnem a fakt to není, nejvíc, bolí´ ta injekce, ale to už asi znáš, štípne to a trochu zatlačí. Pak už bylo úplně jedno, co s tim dělaji, parkrát zubem jakoby zakývala a pak ho vytáhla. Nebylo cítit fakt vůbec nic.
@Nika. Al píše:
Děkuji…
Volala jsem tedy a objednala mě na příští týden s tím, že mi řekla sestřička, že pravděpodobně ho vytrhnou
Já jsem neplatila nikdy nic, ani za tu resekci jsem neplatila a za normální vytržení také ne
Mě zubařka nikdy nic nedělala, nemám vrtaný jediný zub, takže jsem byla strachy bez sebe a na poslední chvíli jsem měla sto chutí z té čekárny utéct
ale fakt to za to ani trošku nestálo, protože je to otázka chvilinky a fakt to nebolí. Jak už je napsáno, ucítíš třeba jen nějaký tlak, ale bolest jsem ani trošičku necítila
![]()
@Nika. Al píše:
Děkuji moc… Cítím se mnohem lípděkuji za povzbuzení
To hravě zvládneš, pak si budeš taky říkat, že to ani za strach nestalo
![]()
Ahoj všem,
Před pár dny jsem měla u osmičky nateklou a volnější dáseň. Vzala jsem si Brufen a čistila co to šlo. Jenže včera jsem se vzbudila s otokem - boulí u ucha a jela raději na pohotovost. Ledovala jsem. Na pohotovosti jsem dostala ATB na týden s tím, že si zítra mám zavolat svému zubaři, aby osmičku vytrhl. Po cestě domu se mi udělal otok a šilená bolest hlavy. Dnes mi v jednu chvíli otok úplně splaskl a z míst od té osmičky se vyvalila taková hnusná tekutina. Asi tedy ten zánět? O co mi ale jde. Cítím i místo před druhým uchem. Stejné místo, kde jsem měla otok, ale druhé ucho. Je to normální? Přijde mi to divné. Tak si říkám, že jde možná o slinné žlázy? Pomohou na to ta atb? Kdybyste měli někdo podobnou zkušenost, sem s tím. Díky.
Nechápu, proč ti ten zub nevytrhli, ono zánět není žádná sranda ![]()
@yasmine5 píše:
Nechápu, proč ti ten zub nevytrhli, ono zánět není žádná sranda
Prý to chtějí nejdřív zaléčit atb. ![]()