Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Na spaní máme pyžamo nebo overal s dlouhým rukávem. Když je venku vedro, tak mu dávám krátasy a tričko nebo body.
Tak malá spí v overálku a přikrývám peřinkou, taky se odkopává, když mě v noci vzbudí, nebo když jdem spát přikryju ji, když se teď ochladilo bývá trošku studená, ale nekašle, nesmrká, tak to beru i v rámci otužování ![]()
MUFICE píše:
Na spaní máme pyžamo nebo overal s dlouhým rukávem. Když je venku vedro, tak mu dávám krátasy a tričko nebo body.
Jinak do půl roku spal v overalu a zabalený do rychlozavinovačky a to se mi nikdy nerozbalil ![]()
v mikině???? ve 20stupních? Mi to přijde na choulostivění. Nedala bych jí ani vz imě, kdy je chladněji, natož takhle
Jinak aktuálně spí obě děti v kraťasech a tričku s krátkým, loni ještě spala mladší jen v bodýčku (a léto předtím taky).
Přikrývám buď dekou od kočárku fleesovkou nebo samotný povlak na deku, pokud je jo chladno, dostane ponožky
Odkope se, spí odkopaná. Obě. Pokud mam pocit, že je chladno, tak je přikreju, ale odkopou se hned
Pokud jim je zima, spí hůř a budí se, stejně jako když je zbytečně zabalim (a to pak spí mnohem hůř než když jí je chladno)
Pokud je chladněji, jen zavřu okno
Nepřikrývám.
Respektive, občas se o to pokusím, ale vykope se do pěti minut, takže tam peřinku má a spí na ní. V pytli se zpotí a nemá ho rád. Takže prostě na noc tepleji oblékám - podle počasí fleesové overálky, body pod pyžamko, ponožky, jak je potřeba. Teď v létě jen pyžamko.
Starší, čtyřletá, se přikrývá sama, jak uzná za vhodné, to už opravdu neřeším. Snad jen tak, že jí nedávám noční košilky, ale důsledně jen pyžamo, aby neměla v noci holá záda.
Teď dávám lehký letní spací pytel se zipem, zapíná se dolů, takže mu dlouho trvalo, než přišel na to, jak ho rozepnout.
U nás je problém, že večer tu máme teplo,tudíž nějaké velké navlékání na noc nepřichází v úvahu, no a přes noc se ochladí, takže přikrytí potřebuje. Malej spí v pokojíčku a celou noc, my s manželem taky, takže nehrozí, že bychom ho chodili v noci přikrývat nebo kontrolovat.
Před pár týdny jsem mu zkoušela pytel vzít (podle rady mamky, je už přece na to velký
) a uhnal si z toho akorát parádní rýmu, takže my budeme dávat spací pytel asi ještě dlouho. Máme nějaký maxi, ručně šitý, vejde se tam úplně v pohodě a ještě má cca 20 cm rezervu.
madi píše:
Máme nějaký maxi, ručně šitý, vejde se tam úplně v pohodě a ještě má cca 20 cm rezervu.
Prosím tě, jen se zeptám na ten ručně šitý spací pytel - to máte odkud ?
Jak vypadá a jak je dlouhý ? Z čeho je šitý ? Děkuju ![]()
BohunkaP píše:
Nepřikrývám.Respektive, občas se o to pokusím, ale vykope se do pěti minut, takže tam peřinku má a spí na ní. V pytli se zpotí a nemá ho rád. Takže prostě na noc tepleji oblékám - podle počasí fleesové overálky, body pod pyžamko, ponožky, jak je potřeba. Teď v létě jen pyžamko.
Starší, čtyřletá, se přikrývá sama, jak uzná za vhodné, to už opravdu neřeším. Snad jen tak, že jí nedávám noční košilky, ale důsledně jen pyžamo, aby neměla v noci holá záda.
Děkuju ![]()
Otužování je bezva věc a důležitá. Ale… Jen si zkus spát nepřikrytá celou noc, cca 10hodin jen v pyžamu ve 20´C. Myslím, že ti taky bude zima. A za pár hodin se probudíš „zmrzlá“. Gábinko díky za reakci a neber to osobně
, jen reaguji ![]()
Tělo, aby si v noci mohlo odpočinout, na noc snižuje a zpomaluje metabolismus atd…když je tělu zima, musí teplo vytvářet a hůř si odpočine, probouzí se.
Dřív jsme měli vodní postel, vyhřívanou, příjemné teplíčko šlo odspodu a věřte nebo ne, bylo to naše nejlepší spaní
Nejlíp jsem se vyspala, nic mě nebolelo, no bylo to super
Myslím, že na podobném principu jsou různé léčivé vyhřívané dečky do postele.
To všechno jsou důvody, proč se zajímám o tohle zajímám, jak to řešíte vy.
Ale otužovat určitě začneme ![]()
Gabinka1 píše:
v mikině???? ve 20stupních? Mi to přijde na choulostivění. Nedala bych jí ani vz imě, kdy je chladněji, natož takhleJinak aktuálně spí obě děti v kraťasech a tričku s krátkým, loni ještě spala mladší jen v bodýčku (a léto předtím taky).
Přikrývám buď dekou od kočárku fleesovkou nebo samotný povlak na deku, pokud je jo chladno, dostane ponožky
Odkope se, spí odkopaná. Obě. Pokud mam pocit, že je chladno, tak je přikreju, ale odkopou se hned
Pokud jim je zima, spí hůř a budí se, stejně jako když je zbytečně zabalim (a to pak spí mnohem hůř než když jí je chladno)
Pokud je chladněji, jen zavřu okno
Já souhlasím s lumáťou, já spím odkrytá jen když jsou velká vedra a ta letos ještě nebyla. Ve 20 stupních nepřikrytá bych zmrzla ![]()
Ten spací pytel - vůbec nevím, koupila jsem ho v bazárku u nás, odhaduju, že je ručně šitý, protože je z takové hodně obyčejné látky, nikde žádná visačka.. Nevypadá tedy nic moc, ale jsem ráda, že ho máme
Malej se odkope za chvíli a spí a i když je mu zima, nevzbudí se a pak ráno je úplně ledovej, je ještě malej na to, aby vstal a přikryl se ![]()
no já spim nahatá nebo v tílku, no…nevim…mě to přijde normální (tolik tomu „jen si zkus ve 20st spát nepřikrytá“ - to fakt nejsou žádné výjimečné podmínky
a děti se snažim tak, jak sebe)
V mikině bych dítě nedala spát ani v zimě, jinak je jasné, že to je individi, takže to taky neberte osobně ![]()
madi píše:
Já souhlasím s lumáťou, já spím odkrytá jen když jsou velká vedra a ta letos ještě nebyla. Ve 20 stupních nepřikrytá bych zmrzlaTen spací pytel - vůbec nevím, koupila jsem ho v bazárku u nás, odhaduju, že je ručně šitý, protože je z takové hodně obyčejné látky, nikde žádná visačka.. Nevypadá tedy nic moc, ale jsem ráda, že ho máme
Malej se odkope za chvíli a spí a i když je mu zima, nevzbudí se a pak ráno je úplně ledovej, je ještě malej na to, aby vstal a přikryl se