Jak připravit dítě na sourozence???

irinek
15.3.10 16:33

Jak připravit dítě na sourozence???

Ahoj, prosím poraďte jak mám našeho dvouletého synka připravit na nového sourozence. Říkám mu, že mám v bříšku mimi, ale on pak chodí a všem ukazuje, že má v bříšku také mimi. Zkouším si sním o tom povídat, ale stejně to ještě moc nechápe. Kamarádka mi říkala, že je to pro něj stejné jako kdyby si manžel přivedl milenku a řekl :od teď tu bude snámi bydlet, tak s stím vyrovnej. Hodně mě ta věta vzala, tak zkouším zda by se to skutečně dalo nějak vyřešit, prostě ho na to připravit, hlavně kvůli tomu, aby tak nevznikala rivalita a prostě aby nežárlil a věděl, že ho milujeme i přesto,že k nám přibyde někdo nový, kterého budeme také milovat.

Máte stím zkušenosti, jak jste to udělali vy??? :think:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2069
15.3.10 16:39

poslu ti SZ
to s tou manzelkou je z knizky Sourozenci bez rivality, doporucuju, jsou tam navody, jak resit konkretni situace…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12959
15.3.10 16:44

No já jsem také ve fázi připravování..Taky mu říkám,že mám v bříšku miminko,že už kope,ukazuju fotky z ultrazvuku atd atd…Ale taky mi občas říká,že má miminko v bříšku taky ,nebo ze začátku uplně mi říkal,že tam má krtečka :mrgreen: Ale myslím,že to chápe.Máme doma kolíbku,říká ,že tam bude spinkat miminko,co má maminka v bříšku,někdy se chce na miminko (fotky z utz) podívat,hladí mi a pusinkuje bříško,někdy k němu i povídá a často mě přikrývá,aby miminku nebyla zima :mrgreen: :mrgreen:
No prostě se mu snažím říkat všechno,jak to teď je,že je mimi v bříšku a že až vyroste,tak se pak narodí a bude tady s námi,že se pak budou spolu dělit o hračky a že si spolu budou hrát…Dokonce už mimču vymyslel i jméno:D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16291
15.3.10 16:49

Ahoj, ta „kámoška“ je nějaká divná, ne? 8-o Já se ho prostě celou dobu ptala jestli chce brášku… A že bude doma bráška… A že se kupujou věci pro brášku… Nedovvedu si představit to - najednou přivedl. Však věci pro prcka se nepřivezou až s prckem, ale zařizuje se už předem… To že říká že má taky miminko bych neviděla jako tragedii… Prostě si hraje že to má taky… Schválně co by dělal kdyby jsi řekla třeba že máš na zadku chlup? :lol: U nás to prošlo naprosto v pohodě ;) Držím pěsti ať to tak je i u vás…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
irinek
15.3.10 16:53

Alys to je moc hezké, my zatím postýlku doma ještě nemáme, ale ukazovala jsem mu kočárek a to celkem pochopil, že už není jeho, ale že ho dáme miminku. Já mám strach, že až se narodí, tak aby po něm třeba neházel hračky nebo mu něco nedělal. Samozřejmě, že bych hned zasáhla,ale prostě se snažím tomuto úplně předejít. Jinak díky za rady.

• Citovat
  • Upravit
16291
15.3.10 17:01

Jsem si tak vzpomněla, po mně Kubas chtěl taky ať vyndám miminko, že se na něj chce podívat… :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12959
15.3.10 17:12

irinek : Taky se právě bojím, nechci ani by měl pocit,že je odstrkovanej a tak…Ale věřím tomu,že to bude dobrý:-)

Hanule : Tak to je dobrý:D:D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
irinek
15.3.10 17:19

Jo snad to bude dobrý. Snažím se sním povídat a ukazovat vše co se dá, tak se uvidí. alys taky držím palečky.

• Citovat
  • Upravit
15674
15.3.10 17:22

Ahoj. Já mám sice tu starši dceru starší, ale její reakce byla stejná - taky všude říkala, že má miminko v bříšku (a teď, když mě vidí kojit, tak vyhrne triko, přiloží panenku a kojí, odmítá jíst čerstvé pečivo, protože její miminko by bolelo bříško atp). A neberu to jako neadekvátní reakci. Na miminko jsme ji připravovali od 3.měsíce a stejně si myslím, že tomu tak úplně nerozuměla, že ji moc nedocházelo, o co jde (a to jí budou čtyři roky). Myslím, že v době mého těhotenství se potřebovala tak nějak ujistit, že se miminko nebude mít líp, protože za mnou často chodila s otázkami typu „maminko, a že miminka nemůžou zmrzlinku“. Teď je celkem v pohodě, až na to, že všechno potřebuje právě v době, kdy zrovna kojím, ale jinak je ze sestřičky nadšená, hladí ji, pusinkuje, podává dudlíček, houpe, pomáhá koupat, pouští jí zvukové hračky.. A samozřejmě taky zlobí a občas jsou menší krize a vím, že budou i ty větší (třeba až ta mladší vyroste a bude pro ni větší nebezpečí - až jí začne brát hračky, bourat stavby atp). Já jí často říkám, co všechno sestřička nemůže (čokoládku, pohádku v TV..), aby viděla, že se má líp než miminko. A myslím, že hodně pomohlo i to, že když jsem se s miminkem vrátila z porodnice domů, dostala Anežka od miminka dárek pro velký holky (zdůraznila jsem to, že je to hračka pro velkou holku, protože Maruška ví, že má velkou sestřičku, která už může dostat dárek pro velké holky) - lokomotivu k dřevěné vláčkodráze, která jezdí sama (je na baterie). Z toho byla Anežka nadšená a každému, kdo k nám přijde, nadšeně říká, že to má dárek od Marušky. A naši známí jsou z velké části naštěstí zkušení vícerodiče, takže když k nám přišli na první návštěvu, přinesli dárek nejen pro miminko, ale i pro Anežku, aby nežárlila.

A když máš toho staršího dvouletého, tak vám možná nehrozí otázky typu „a maminko, jak se pak miminko dostane z toho bříška ven?“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
irinek
15.3.10 17:44

hkac tak toje úžasný, no vidíš stím dárkem by mě to nenapadlo, ale díky za radu. Dobrý nápad.

• Citovat
  • Upravit
14079
15.3.10 17:54
hkac píše:
A když máš toho staršího dvouletého, tak vám možná nehrozí otázky typu „a maminko, jak se pak miminko dostane z toho bříška ven?“.

Tohle u nás teda proběhlo, i s otázkou, jak se dostalo dovnitř :mrgreen: . Rozumně jsem vysvětlila (na čápy si nehrajeme :roll: ) a akceptoval to. Často jsem zdůrazňovala, že jeho, jako staršího brášku, bude miminko moc milovat, že ho přes bříško už slyší atd. Dárky pak návštěvy nosily vždy pro oba - pokud ne, měla jsem vždy nachystaného něco doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5173
15.3.10 19:08
hkac píše:
Ahoj. Já mám sice tu starši dceru starší, ale její reakce byla stejná - taky všude říkala, že má miminko v bříšku (a teď, když mě vidí kojit, tak vyhrne triko, přiloží panenku a kojí, odmítá jíst čerstvé pečivo, protože její miminko by bolelo bříško atp). A neberu to jako neadekvátní reakci. Na miminko jsme ji připravovali od 3.měsíce a stejně si myslím, že tomu tak úplně nerozuměla, že ji moc nedocházelo, o co jde (a to jí budou čtyři roky). Myslím, že v době mého těhotenství se potřebovala tak nějak ujistit, že se miminko nebude mít líp, protože za mnou často chodila s otázkami typu „maminko, a že miminka nemůžou zmrzlinku“. Teď je celkem v pohodě, až na to, že všechno potřebuje právě v době, kdy zrovna kojím, ale jinak je ze sestřičky nadšená, hladí ji, pusinkuje, podává dudlíček, houpe, pomáhá koupat, pouští jí zvukové hračky.. A samozřejmě taky zlobí a občas jsou menší krize a vím, že budou i ty větší (třeba až ta mladší vyroste a bude pro ni větší nebezpečí - až jí začne brát hračky, bourat stavby atp). Já jí často říkám, co všechno sestřička nemůže (čokoládku, pohádku v TV..), aby viděla, že se má líp než miminko. A myslím, že hodně pomohlo i to, že když jsem se s miminkem vrátila z porodnice domů, dostala Anežka od miminka dárek pro velký holky (zdůraznila jsem to, že je to hračka pro velkou holku, protože Maruška ví, že má velkou sestřičku, která už může dostat dárek pro velké holky) - lokomotivu k dřevěné vláčkodráze, která jezdí sama (je na baterie). Z toho byla Anežka nadšená a každému, kdo k nám přijde, nadšeně říká, že to má dárek od Marušky. A naši známí jsou z velké části naštěstí zkušení vícerodiče, takže když k nám přišli na první návštěvu, přinesli dárek nejen pro miminko, ale i pro Anežku, aby nežárlila.A když máš toho staršího dvouletého, tak vám možná nehrozí otázky typu „a maminko, jak se pak miminko dostane z toho bříška ven?“.

Teda docela jsem se v dobrým slova smyslů u tvýho přízpěvku zasmála :-D To musí bejt roztomilí když kojí jako maminka…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
15.3.10 19:14
mabit píše:
Teda docela jsem se v dobrým slova smyslů u tvýho přízpěvku zasmála :-D To musí bejt roztomilí když kojí jako maminka…

A teď pro změnu všude prohlašuje, že maminka měla velké bříško, protože tam měla miminko, a teď ho má jen trochu velké, protože hodně papá :mrgreen: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9351
15.3.10 19:21

Syn (22měs.) věděl, že je v bříšku mimi, ale taky to nechápal. Když jsem byla v porodnici a chodili s manželem na návštěvy, tak byl zaraženej a nechtěl ani ke mě. Ale co jsme doma, tak malou pořád líbá a hladí a je z ní nadšenej :-D Pořád komentuje, co Ella dělá a ptá se na ni. Myslím, že se na to tak malý dítě moc připravit nedá, musí si na to zvyknout :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22061
15.3.10 19:35

Nestíhám pročíst reakce, ale za sebe můžu říct, že připravit dvouleté dítě nejde… Dcera sice taky vykládala, že je mimi u maminky v bříšku, ona ho má taky, budeme se o něj starat, hladila ho, pohoda - ale vůbec nechápala, co to znamená ve skutečnosti, byl to pro ni prázdný pojem. V porodnici předvedla hysterickou scénu a když jsme syna přinesli z porodnice, byla jak šílená - chvilku chtěla se vším pomáhat, všechno dělat sama, pak ho zas štípala a chtěla „vrátit zpátky do bříška“… První týdny byly děs a hrůza, ale teď už se víceméně srovnala a už se s ním „kamarádí“, otlapkává ho, pusinkuje, tulí se k němu a je to „můj bláška“… :mrgreen:

Příspěvek upraven 26.07.14 v 23:16

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin