Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@AlphaOmega píše:
Pokud si to nezasmluvníš pak nájemníkovi nic nebrání si zámek vyměnit. Rozumné řešení jsem navrhl v předchozím příspěvku.
nájemník si sám od sebe zámek vyměnit nemůže. Ale jasné, vše je ideál ošetřit smlouvou ![]()
@martina.se píše:
nájemník si sám od sebe zámek vyměnit nemůže. Ale jasné, vše je ideál ošetřit smlouvou
To tvrdíš na základě čeho?
@martina.se taky si myslím, že muze… ale překvapuje mě to…
„Výměna zámkovové vložky není "úpravou, přestavbou nebo jinou změnou bytu“, ale spíše zabezpečením svého obydlí. Vložku tedy nájemce vyměnit může, jen tam tu původní musí při skončení nájmu vrátit (pokud to bude pronajímatel chtít). Klíč ke své vložce do zámku ale během doby nájmu odevzdávat nemusí."
@QueenOfSmallTalk měli jsme problémového nájemníka a bylo nám řečeno, že si nemůže vyměnit vložku, že ji můžem vylomit a dát původní
možná je to ale proto, že jsme s nim fakt bojovali..
@AlphaOmega píše:
Takže může.
jo, u nás to právě udělal, pak nám právník řikal, že správně to udělat nesmí - může na základě dohody ![]()
@martina.se co jsem teď studovala, je to změna, kterou přinesl nový občanský zákoník. Takže záleží na tom, kdy to bylo…
A taky na tom, jakou jste měli smlouvu, predpokladam…
@QueenOfSmallTalk píše:
@martina.se co jsem teď studovala, je to změna, kterou přinesl nový občanský zákoník. Takže záleží na tom, kdy to bylo…
A taky na tom, jakou jste měli smlouvu, predpokladam…
ve smlouvě to nebylo, to je fakt.. a dle noz též ne ![]()
@martina.se píše:
jo, u nás to právě udělal, pak nám právník řikal, že správně to udělat nesmí - může na základě dohody
Takže jsem si prošel NOZ a jediný aplikovatelný paragraf je:
§ 2257
(2) Nájemce provádí a hradí pouze běžnou údržbu a drobné opravy související s užíváním bytu.
Pak jde o argumentaci, zda výměna vložky zámku je drobná oprava nebo ne. Zde záleží na zmíněné argumentaci a v případě rozporu rozhoduje soud, nikoli právník.
Nicméně lze i argumentovat tím, že výměna vložky zámku není údržba ani oprava a pak by zákon výměnu neošetřoval zcela, což znamená: nájemník povinnost neměnit nemá.
Výsledek: pokud právník tvrdil, že nájemník má povinnost nevyměnit vložku zámku, lhal. Údajná povinnost není jednoznačně vyvoditelná.
Odpovídat netřeba,
Dobrý den, budu pronajímat družstevní byt. Jak je to třeba s vyúčtováním vody, když se nájemníci nastěhují během roku. Zálohu na vodu platím s fondem oprav.
A fond oprav platím ze své kapsy, nebo je to mohu nechat platit?
Opište si stav vodoměrů a vyúčtování za vodu pak rozdělíš. Fond oprav zahrneš do nájemného, spoléhat se na to, že to budou platit oni přímo, bych neriskovala. Edit. Družstvu jsi stejně povinna platit ty.
Příspěvek upraven 10.02.16 v 12:52
Jinak si zjisti na družstvu, jaké jsou podmínky podnájmu. U nás ho musí družstvo schválit a platí se poplatek 610 Kč za měsíc.
A platí se pěkně naráz podle toho, na jak dlouho uzavíráš s podnájemníkem smlouvu.
Kdo se bojí, nesmí do lesa. Chce to hledat vhodné nájemce nebo klidně i vyzkoušet pronájem přes Airbnb. Každopádně si hlídejte spotřebu elektřiny. Měla jsem v bytě maníka, co snad těžil kryptoměny, protože mi za týden dokázal propálit na elektřině přes 7 000 Kč! Bacha na to. Rozhodně to kontrolujte. Buď ručně klasickým odečtem nebo přes mobil (Eliot). Nicméně pronájmu se nebojte. Lidi se furt něčeho bojí, tak nebuďte jen další „strašpytel“ ![]()