Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Velryba černá píše:
@Oriseka mně takhle právě tloukla skupina pětiletých toho dvouletého a matky na to čuměly navzdory mému důraznému upozornění s pobaveným úsměvem. Děti si přece hrají. A to jim fakt nic nedělal, nic jim nebral, nepřekážel jim ve hře, nepokoušel se k nim přidat. Kupříkladu nalezly do domečku, on se jen zastavil u toho vchodu, holčičky zaječely: Co na nás čumíš? A pak do něj naběhly, že obloučkem spadl na záda, což jsem úplně nečekala, jinak bych ho aspoň chytala. Dvouletá v centru se rozeběhla, zavěsila se na dceru, kterou jsem měla v náruči, zahryzla se jí do nohy a nechtěla pustit - takhle tam v průběhu doby pokousala koho mohla a to včetně malých kojenců. Přísahám bohům, jak děti nebiju, měla jsem sto chutí, chytit tu malou potvoru za vlasy a praštit s ní o zem. Matinka? S úsměvem, ale miláčku, tohle se dětem nedělá, jsi přece hodná holčička! Jako jasně, jsou to extrémy, ale možná ukazují, kam pomalu a jistě směřujeme.
velice respektující matinka
![]()
Já takové zkušenosti naštěstí nemám. Nebála bych se ani tak toho, aby to neokoukal - s takovým chováním se stejně dříve či pozdějí potká. Víc bych řešila, proč vůbec nereaguje
. Jenom jednou nás začal dvouleťák doma z ničeho nic plácat a nechtěl jít do jeslí. Pak jsem z něj jenom vytáhla něco o zlé holce. Ukázalo se, že tam začala chodit starší holka a trochu terorizovala jiné děti. Malý byl nejprv nešťastný a pak prý začal dělat policajta a pomáhat učitelkám v napomínání, že se to nedělá. Nakonec začali stížnosti i na něj, že do někoho sotil - resp vždy do té jedné holky. Už se ale nebál a zase tam chodil rád. Pak to přestalo - a ukázalo se, že holka tam už nechodí. Úpřimně řečeno, já se těšila, že se začal bránit, já to jako dítě nikdy neuměla
. Jinak s ním problémy nejsou. Říkám mu, že to se nedělá, ale jestli mu někdo ubližuje, bránit se může
. Taky na hřišti, když mu někdo velký veme hračku, pomáhám, ale nejdřív ho pošlu samého, ať si o ní řekne zpátky sám. Zatím naštěstí nebyl problém ani se staršími dětmi, hračky mu zpátky vracejí. To se mi zdá taky důležitá dovednost. ![]()
@Atisia ne vubec neřekl proc. Prostě řekl, že to viděl pozdě a šel pryč. A malý tak brečel až se zalykal, že jsem měla práci s ním ho uklidnit. V tu chvíli mě zajimal jen on
Já zas pohled z druhé strany, ale někteří rodice i děti jsou fakt přecitlivělé a řeší každý prd. (Samozřejmě bití je extrém.) Ale já prostě nestojím klukovi pořád za zadkem, takže občas něco neuhlidam a trochu si říkám, ať se taky děti učí řešit si svoje konflikty samy. Třeba když jezdil na takové té gumové nafouklé skluzavce ala skákací hrad, dole se zasekla holčička, dlouho tam seděla, rodiče nikde. Chvíli cekal a pak jel a asi do ní narazil. No rvala hystericky asi půl hodiny, pak šla žalovat rodičům, kteří se najednou objevili a byli říční řešit konflikt. Holčička ukazala prstem na naseho, její maminka si ho k sobě zavolala a dostal kázání, pak jsme ho samozřejmě donutili se omluvit, vysvětlovali, že má koukat dolů, než jede.. ale že oni by vysvětlili holčičce, že nemá sedět dole jak pecka, to už ne.
Nezažila jsem takové dítě. Možná jsem je měla v době, kdy se některým rodičům dařilo, že své děti umí vychovat. Alespoň trochu. Nebo měli rodiče víc soudnosti.
@Svetluska55 píše:
Taky mě to zarazilo.. buď se zakladatelka vyskytuje v nějakých problémových lokalitách nebo nevím..
Taky si říkám… ![]()
@Anett.taa píše:
Já zas pohled z druhé strany, ale někteří rodice i děti jsou fakt přecitlivělé a řeší každý prd. (Samozřejmě bití je extrém.) Ale já prostě nestojím klukovi pořád za zadkem, takže občas něco neuhlidam a trochu si říkám, ať se taky děti učí řešit si svoje konflikty samy. Třeba když jezdil na takové té gumové nafouklé skluzavce ala skákací hrad, dole se zasekla holčička, dlouho tam seděla, rodiče nikde. Chvíli cekal a pak jel a asi do ní narazil. No rvala hystericky asi půl hodiny, pak šla žalovat rodičům, kteří se najednou objevili a byli říční řešit konflikt. Holčička ukazala prstem na naseho, její maminka si ho k sobě zavolala a dostal kázání, pak jsme ho samozřejmě donutili se omluvit, vysvětlovali, že má koukat dolů, než jede.. ale že oni by vysvětlili holčičce, že nemá sedět dole jak pecka, to už ne.
Tady je ale chyba na strane holcicky. Nemela, co blokovat skluzavku. Vedi to i malicti, ze se dole nesedi, aby mohli jet dalsi. Kdo tam sedi, tak musi pocitat s tim, ze ho ten dalsi kopne. Stejne tam sedi schvalne, abyto blokoval. U malych deti jedno nerekne zdovolenim a druhe vzorne uhne. To se moc nestava. Zato pravidlo dojedu a odejdu je fakt jasne.
@Katka1609 píše:
@Atisia ne vubec neřekl proc. Prostě řekl, že to viděl pozdě a šel pryč. A malý tak brečel až se zalykal, že jsem měla práci s ním ho uklidnit. V tu chvíli mě zajimal jen on
Takže fotrik chrapal nebo čuměl po babách, do mobilu. Jdi si hrát a neotravuj. Hmm to se vidí často. A zrovna tuhle dospělí mají nejvíc řeči když se něco stane.
U nás tohle chování není na žádném hřišti. Naše děti jsou divoké a milují, když si najdou kámoše a můžou se s ním honit. A tady si hrají mladší se staršími. A bydlí tu Romové i Vietnamci. Mmch cikáňata jsou tady rodiči vychovávána.
Ovšem o pár km níže už to s tou výchovou pokulhává jak u bílých, tak barevných. Tam moc nechodíme.
Zažila jsem to jednou a v blbé lokalitě. Holčička strkala do syna, když byl na lanové prolejzačce. Rodiče nic, sebrala jdem děti a šla pryč.
To víš, to je ta “výchova”, kdy se už od batolat dětem dává přes zadek, prsty, pohlavky…. Těm dětem to přijde pak zcela normální, že takhle trestají ostatní děti na hřišti za chování, které se jim nelíbí.
@Tosidelassrandu píše:
To víš, to je ta “výchova”, kdy se už od batolat dětem dává přes zadek, prsty, pohlavky…. Těm dětem to přijde pak zcela normální, že takhle trestají ostatní děti na hřišti za chování, které se jim nelíbí.
No… Spíš je to „ta výchova“ co se vše přehlíží, dítě je svaté, nemůžeš se na něj ani blbě podívat, za všech okolností je chváleno a nic nedělá špatně… prostě dítě je bůh a kdo je víc??? Omluvou je samá diagnóza…ono za nic nemůže, apod…
Maminky, děkuji za názory a za sdílené momenty, které občas nejdou na rozum. Začneme holt vic trénovat sebeobranu a snad to bude vše jen lepší.
@Atisia no byl děsně zbuděný, viděla jsem ho předtím jak tam sedí a víceméně trpí, že musí "dohlížet " na svou ratolest. Tentokrát to telefon nebyl.