Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Občas se to stává a často dělají problémy i větší děti, které jsou samy venku „za barákem“.
Jedna cesta je - vyhýbat se takovým lokalitám, ale já tvrdím, že hřiště i místa jdou hezké a pokud vychovaní lidé ustoupí, tak jen zavřou oči před problémem. Odejít jinde není řešení, slušnost by neměla ustupovat. Tím, že se nás tam „normálních“ schází více, tak ty děti jsou v menšině a nedovolí si. Taky je problém v tom, že děti nebo i jejich rodiče žádný základ nedostali, takže jim to ani nepřijde divné.
Jinak nemám problém se ozvat, zvýšit na (větší i menší) cizí dítě hlas. Prosím neplést se řvaním nebo agresí
Neřeším co na to rodiče (ale nikdy, nikdo nic neřekl, protože tam bud nebyli nebo kukali do telefonu) Pokud neznají z domova hranice a základy slušného chování, nemám problém je nastavit, když omezí prostor mi nebo mým dětem.
@Tosidelassrandu píše:
Ne, agrese u dětí je způsobena (pokud skutečně nemají nejakou diagnózu) fyzickým trestáním rodičůjenže většina rodičů si myslí, že “lepák” nebo plácnutí přes plínu přes zadek je úplně neškodný. Tak ne, není.
Prosím tě…to si někde vyčetla z chytrých knížek, nebo máš osobní zkušenost? Protože kdyby to tak bylo, tak se tu všichni střílíme a mlátíme jak na divokém západě…
@ibis píše:
Prosím tě…to si někde vyčetla z chytrých knížek, nebo máš osobní zkušenost? Protože kdyby to tak bylo, tak se tu všichni střílíme a mlátíme jak na divokém západě…
Tak se trochu dovzdělej ![]()
@Tosidelassrandu píše:…ale vždyt to nemá ani logiku. Přirozeně se rveme o místo na slunci, používáme agresi, ovládají nás chtíče a pudy, proto vychováváme své děti k životu ve společnosti.
Tak se trochu dovzdělej
@Tosidelassrandu píše:
Tak se trochu dovzdělej
@axlpol píše: …ale vždyt to nemá ani logiku. Přirozeně se rveme o místo na slunci, používáme agresi, ovládají nás chtíče a pudy, proto vychováváme své děti k životu ve společnosti.
Pokud rodiče trestají děti (nikoli týrají z potěšení), tak je to proto, že překročily nějaké nastavené hranice. Když se dítě chová agresivně k jinému, tak proto, že po něm něco chce…něco mu vzít, ukázat svou dominanci a to z naprosto přirozených pudů, protože mu prostě ještě nedocvaklo sociální cítění.![]()
jestli tomu říkáš dovzdělání
já postrádám i logiku.
To je zase komentář, jak od absolventa vysoké školy života na novinky.cz
máš k tomu i něco víc nebo si to jen myslíš a píšeš s alobalovou čepicí na hlavě a přelepenou přední kamerou od PC 😀 😀 😀
@Tosidelassrandu píše:
To je zase komentář, jak od absolventa vysoké školy života na novinky.cz![]()
![]()
máš k tomu i něco víc nebo si to jen myslíš a píšeš s alobalovou čepicí na hlavě a přelepenou přední kamerou od PC 😀 😀 😀
ty bláho…až dospěješ do momentu, kdy budeš schopná logiky a diskuze, tak se ozvi. Rozdávat rozum, který sama nemá…ufff.
@Katka1609 píše:
@g.sandova tak to je fakt síla. Mě jen prostě nejde do hlavy jak na takový věci děti přijdou. Že chci někomu něco vzít nebo někoho postrčit někam, to ještě docela beru. Ale že přijdu k někomu a prostě mu fláknu, to je fakt moc. Vždyť jsou to malý děti, co budou dělat až budou větší
Tohle si bereš hrozně blbě. Malé děti hlavně v batolecim věku většinou jiný styl komunikace neznají. Není to tak, že je to někdo učí. Máš dítě, které to nedělá, ale není nic neobvyklého, že první komunikaci je právě bouchání apod. Děti se postupně musí naučit, jak komunikovat správně. U pětiletého to je pravda už dost pozdě, ale furt pravděpodobně nezná jak vyřešit situaci jinak. Tatínek tomu měl zabránit.
@Barbucha3 ale tady se nebavime i bouchnutí nebo plácnutí, fackovala ho jak nejakyho panáka. Už to nebylo žádný batole. Chápu nějaký přetahování o hračku, placnuti, již jsem myslím zmiňovala, ale tohle bylo opravdu agresivní. Kam to může až zajít. Příklad od nás konkrétně z města. Základní škola. Chlapečka sikanoval jiný chlapec v 5. Třídě. Píchal do něj kružítkem. Ten nikomu nic neřekl a druhý den na něj přinesl nůž.
@Katka1609 píše:
Dobrý den,Mám dotaz. Dnes jsem byla na koupališti se svým 2 letým synem. Přinesli jsme si spoustu hraček (je tam i super pískoviště). Po par minutách byly hračky pryč bez dotazů smím, můžu si půjčit, to uz se asi dnes moc neučí. To mi až tak nevadí, každého věc (my se ptáme pokaždé). Máme naštěstí klidné dítě, spíš pozorovatel. Ale co mě vytočilo. Malý si stoupnul na prolézačku a koukal dolů na kluky jak tvoří něco z písku. Tak jsem chtěla posbírat hračky. Ani jsem nikam nedošla, otočím se, protože ho radši kontroluji nonstop a stojí u něj asi 4-5 letá holčička a mlátí ho do obličeje hlava nehlava. Jedna facka za druhou. A on je upřeně koukal na ni a plakal. Ani se nehnul. Tatínek, který seděl hned vedle jen seděl. Než jsem doběhla zpátky, dostal jich ještě pár. A při napřáhnutí na další facku jsem ji tu ruku chytla a křičela na ní co to má být. Najednou se mi v zádech objevil tatínek a ptá se mě jestli se musím k jejich ratolesti chovat takhle a s ledovým klidem mi oznámil, že to mám brát sportovně. Tak jsem vzala malého a šla pryč. Je tohle normální, že se děti v tak útlém věku bijí prostě jen tak? Nebo si to moc beru? Máme s tím poslední dobou zkušenosti denně. Na hřištích sedíme na pískovišti a přijde chlapeček a předemnou začne plácat malého přes nohy. Jen tak. Bez nějakého přetahování o hračky. A když řeknu ať přestane, tak to udělá znova. Rodiče nikde. Malý je fakt hodný, nekřičí, nevynucuje si. Prostě když ne tak ne. Je podezřele moc vyrovnaný. Ale neokouká tohle od ostatních? Díky
No okouká, pokud se z teho Chánova neodstěhuješ 🤷🏻♀️
Vzdycky jsem nesnasela kdyz přitahla nejaka hyperaktivní matka pul pokojicku na hriste.. delalo to mezi detma akorat zlo.
@Královna Kosmíru vozík s bábovkama je pul pokojiku? A na hřišti kde je pískoviště si děti hrají s čím prosím pěkně? Bože, některé komentáře jsou opravdu top
Je potreba si hlavne uvedomit, ze ty agresivni deti to berou jako normalni vec. Protoze ve vetsine pripadu se tak chovaji rodice.. Ja tohle zazila snad 2× a vzdycky jsem slusne a klidne vysvetlila, ze takove chovani je spatne
Jsem vždy připravená a syn si na písek bral svoje hračky, autíčka, lopatku, kyblik, babovky, u nás na hřištích hračky volně nejsou. Časem jsem těch lopatek začala brát víc, aby se mohla ostatní děcka rodičů, kteří na ně kašlou
taky hrát. Syna jsem učila, že to jsou vždy jeho hračky a jestli si chce hrát s ostatními, musí se o ně podělit, ale taky to, že jestli nechce, pujčovat je nemusí a už vubec nemusí pujčovat hračku, se kterou si zrovna hraje, tím spíš jestli je jeho. A je fakt, že některé děti to nenesly dobře a zkoušely věci brát a dorážely, syn nemluvil, takže jsem mu pomahala řešit situace já. Dřív. Dneska už ne. Ale jestli ho někdo bije a on jen stojí a kouká, tak to je blbě. A jo, někdy je nejjednoduší to agresorovi vrátit, buď to zabere nebo to vyprovokuje agresorova rodiče k řešení problému.
Ne, agrese u dětí je způsobena (pokud skutečně nemají nejakou diagnózu) fyzickým trestáním rodičů
jenže většina rodičů si myslí, že “lepák” nebo plácnutí přes plínu přes zadek je úplně neškodný. Tak ne, není.