Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Omlouvam se za preklep v nazvu diskuze, melo tam byt Jak rikaji Filipum
Mám doma muže Filipa, říkám mu Filipko
moje mamka mu říká Filí, a ostatně Filípek je moc hezká zdrobnělina
když by ho někdo oslovil tak, jak se ti to nelíbí, tak ho prostě oprav, co je na tom
jinak gratuluji k miminku a přeji bezproblémové těhotenství ![]()
Kamaradka rika Filipovi Filipku, File, Fildo nekdy Pipe nebo Pipusku kdyz byl miminko.
K nam do hospody chodi velka rodina s malym Filipem
A vsichni rikaji Filipe. Obcas zabehne nekam do kuchyne, a kdyz nevi, kde je, reknu jim, ze je dulezite miti Filipa. ![]()
Můj je zatím prcek, takže mu říkám nejčastěji prostě Filípku nebo Fili. Když zlobí tak Fílo nebo Filipe. Partner mu říká Fíku
Měla jsem s tím jménem problém jako ty, nelíbily se mi zrobněliny, ale jméno se mi líbilo strašně. A hrozně se mi nelíbilo, že by mu někdo řekl Fildo, ale ony mu tak pořád říkají mamka s tchýní a já si už na to tak zvykla, že mi to už vůbec nevadí a samu tak někdy řeknu
a tato zdrobnělina se k němu tak nějak hodí, je to malej rarach
![]()
No my teda máme Honzíka a nesnáším, když mu někdo říká Honzo, říkáme mu Honzi a když mu někdo říká jinak, tak ho slušně požádám, aby mu tak neříkal, že mu říkáme takhle a hotovo. Žádný Jendo, Jéňo, Jane, Jeníčku a ani Honzo. Prostě řeknu a když to dělají znovu tak znovu upozorním. Hotovo. Ono na každý jméno se dá vymyslet šílenost, je jen na rodičích jak se k tomu postaví
Já bych Filipovi říkala asi Fili, Filipe, Filípku
@králíkovna píše:
No my teda máme Honzíka a nesnáším, když mu někdo říká Honzo, říkáme mu Honzi a když mu někdo říká jinak, tak ho slušně požádám, aby mu tak neříkal, že mu říkáme takhle a hotovo. Žádný Jendo, Jéňo, Jane, Jeníčku a ani Honzo. Prostě řeknu a když to dělají znovu tak znovu upozorním. Hotovo. Ono na každý jméno se dá vymyslet šílenost, je jen na rodičích jak se k tomu postavíJá bych Filipovi říkala asi Fili, Filipe, Filípku
To je dobre ujety, kdyz date jmeno a pak odmitate jeho zakladni tvar Jane nebo domacky Honzo. Uz vidim jak ho oslovuji ve skole Honzi nebo v budoucnu jeho partnerka.
@králíkovna píše:
No my teda máme Honzíka a nesnáším, když mu někdo říká Honzo, říkáme mu Honzi a když mu někdo říká jinak, tak ho slušně požádám, aby mu tak neříkal, že mu říkáme takhle a hotovo. Žádný Jendo, Jéňo, Jane, Jeníčku a ani Honzo. Prostě řeknu a když to dělají znovu tak znovu upozorním. Hotovo. Ono na každý jméno se dá vymyslet šílenost, je jen na rodičích jak se k tomu postavíJá bych Filipovi říkala asi Fili, Filipe, Filípku
@Šarlota4 píše:
To je dobre ujety, kdyz date jmeno a pak odmitate jeho zakladni tvar Jane nebo domacky Honzo. Uz vidim jak ho oslovuji ve skole Honzi nebo v budoucnu jeho partnerka.
@Šarlota4 píše:
Ve škole si to matka ošéfuje ![]()
Chtela bych se zeptat maminek, ktere maji syna Filipa. Jak ho oslovuje rodina, okoli, kamaradi, sousede, ve skole nebo skole? Cekame treti dite, asi to bude chlapecek a sourozenci i tatinek by si prali Filipka. Me se to jmeno samo o sobe taky moc libi, ale mam strach, ze ho okoli bude oslovovat temi prisernymi zprzneninami typu Fifa, Fildas, Fifous apod. Me proste rvou usi, nemuzu si pomoct. Mate to tak nekdo taky, ze tyto zdrobneliny nemate radi a vase okoli to akceptuje a oslovuji Filipa nejak normalne? Prosim o zachovani anonymu, vetsina znamych jeste nevi, ze cekame.