Jak rodit - přirozeně, do vody, císař?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
15280
4.2.11 16:35

Pettulle:Také mě láká rodit do teplé vody ve vaně(U nás na Jižní Moravě ta možnost je),mysslím si,že ta teplá voda fakt ulevuje-jen na tu placentu se musí vyskočit ven :think:
Přesně jak už tu bylo několikrát zmíněno je asi poloha poloha v dřepu nejlepší(jak pověděla i jedna PA-tak na wc těsně před porodem a tlačit "jako při stolici)to fakt může zabrat lépe,než na zádech a nohy nahoře,že :zed: ?!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
4.2.11 16:52
Medvedík píše:
Pettulle:Také mě láká rodit do teplé vody ve vaně(U nás na Jižní Moravě ta možnost je),mysslím si,že ta teplá voda fakt ulevuje-jen na tu placentu se musí vyskočit ven :think:
Přesně jak už tu bylo několikrát zmíněno je asi poloha poloha v dřepu nejlepší(jak pověděla i jedna PA-tak na wc těsně před porodem a tlačit "jako při stolici)to fakt může zabrat lépe,než na zádech a nohy nahoře,že :zed: ?!

Na placentu se z vody nemusí, jen se v ní trochu hůř odhaduje krevní ztráta a když je moc teplá voda, může to podpořit krvácení. Ale moc teplá voda stejně není vhodná ani pro dítě, takže to bych jako problém neviděla. Ono stejně placentu nevyplkneš hned po dítěti, většinou (při nemedikovaném porodu) to trvá aspoň 15-20 minut, mezitím je stejně lepší s dítětem vylézt ven a osušit ho (do té doby když je ponořené většinou těla ve vodě, tak je mu teplo), takže na porod placenty už budeš asi venku tak jak tak. Jinak pro porod placenty je asi ideální záchod, ale je potřeba dobře držet pupečník, protože se to jinak špatně loví :lol:

Jinak k porodu ve dřepu – tato poloha má tendenci porod urychlovat, takže záleží opět na situaci – pokud se hlavička prořezává moc rychle, žena až moc intenzivně tlačí nebo je předpoklad, že je dole užší, tak je naopak lepší zaujmout mírně zpomalující polohu, tj. na všech 4 nebo v leža na boku. To dá měkkým porodním cestám čas se přizpůsobit a sníží se riziko poranění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15280
4.2.11 17:20

Aha,tak já myslela bůhví z jakého důvodu se musí ta na tu placentu vyskočit ven-nám to pověděla PA,ale nevysvětlila proč :think:
I ta poloha na boku mi přijde v pohodě,ale vyloženě na zádech -s nohama nahoru,to mi přijde,že to fakt ten porod ztěžuje,ale jen co jsem načetla,protože jdu poprvé,tak bych si to ráda nějak urychlila,at to moc nebolí :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7576
4.2.11 18:15

No já nevim s tím tlačením v podřepu…měla jsem všechny možnosti k dispozici a nakonec jsem byla ráda, že jsem mohla sedět na křesle :mrgreen: Navíc malá byla velká, já úzká a tlačila jsem ten závěr 2 hodiny! Po 12hodinách jsem měla nohy fakt unavený - hodně jsem při porodu cvičila, mimi nechtělo moc rotovat, to bylo panečku tanců a skorodřepů :pankac: :pankac: A to poměrně hodně sportuju. Představa ještě ve finále v dřepu by u mě nebyla tím pravým. Ale ta vana, to bylo labůžo. Fakt si umim představit do ní porodit. Silně o tom uvažuju na další porod, v porodce to není potíž.

Medvedík píše:
Přesně jak už tu bylo několikrát zmíněno je asi poloha poloha v dřepu nejlepší(jak pověděla i jedna PA-tak na wc těsně před porodem a tlačit "jako při stolici)to fakt může zabrat lépe,než na zádech a nohy nahoře,že :zed: ?!
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
4.2.11 18:49
Háta_x píše:
No já nevim s tím tlačením v podřepu…měla jsem všechny možnosti k dispozici a nakonec jsem byla ráda, že jsem mohla sedět na křesle :mrgreen: Navíc malá byla velká, já úzká a tlačila jsem ten závěr 2 hodiny! Po 12hodinách jsem měla nohy fakt unavený - hodně jsem při porodu cvičila, mimi nechtělo moc rotovat, to bylo panečku tanců a skorodřepů :pankac: :pankac: A to poměrně hodně sportuju. Představa ještě ve finále v dřepu by u mě nebyla tím pravým. Ale ta vana, to bylo labůžo. Fakt si umim představit do ní porodit. Silně o tom uvažuju na další porod, v porodce to není potíž.
Medvedík píše:

Však poloha samozřejmé záleží na tvé momentální situaci, nedá se to předem moc naplánovat, tělo si samo řekne, co potřebuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17928
4.2.11 19:21

Přesně tak, Ivuško, já ve vaně byla, i by mě tam nechali porodit, ale nevyhovovalo mi to. Nakonec jsem rodila na stoličce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15280
5.2.11 15:33

Taky doufám,že mi to tělo nějak naznačí-jakou polohu nejlépe zaujmout,já myslela na tom křesle jakoby v dřepu,nebo sedu-prostě né ležet na zádech!!Sice je to asi hloupé přirovnání-ale tak nějak si myslím,že ani na „velkou“by nikdo neležel na zádech-ale tak,at to jde ven gravitací :lol: ale nechám to fakt asi na sál-takové úvahy teoretické jsou mi na nic-jsem nezkušená ale vana mě láká no-ta teplá voda :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
726
5.2.11 15:46

Já rodila do vody i na stole v leže,ale do vody to musí být všechno naprosto bez komplikací,nevím proč,ale je to trochu asi riskantní,proto to ne všude dělaj,bylo mi to tenkrát jedno,hlavně ať už je to venku,a můžu říct,že mi to v leže na zádech snad víc vyhovovalo,já to totiž asi potřebovala trochu zbrzdit,oni ze mě ty děti vždycky úplně vylítly,skoro je ani nestačily sestry chytit,fakt jak rakety,ve dřepu by mě to snad roztrhlo,ale to má každej asi jinak,uvidíš,tělo Ti poradí samo.A ještě k tomu lehu na zádech,to neležíš rovně,je to takový polosed,a rukama se ještě přitahuješ takových madel u stehen. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
5.2.11 19:58
Medvedík píše:
Taky doufám,že mi to tělo nějak naznačí-jakou polohu nejlépe zaujmout,já myslela na tom křesle jakoby v dřepu,nebo sedu-prostě né ležet na zádech!!Sice je to asi hloupé přirovnání-ale tak nějak si myslím,že ani na „velkou“by nikdo neležel na zádech-ale tak,at to jde ven gravitací :lol: ale nechám to fakt asi na sál-takové úvahy teoretické jsou mi na nic-jsem nezkušená ale vana mě láká no-ta teplá voda :palec:

Ono je určitě dobré o tom přemýšlet předem, prostě jen proto, abys věděla, že máš i jiné možnosti, než tu „klasickou“ polohu. Bohužel nelze moc počítat s tím, že ti personál sám nabídne jinou polohu nebo se tě bude ptát, jestli ti to tak vyhovuje… A člověk je v bolestech hodně snadno manipulovatelný, má tendneci udělat, co se mu řekne, já třeba v konečné fázi porodu nejsem schopna téměř mluvit (ne, že bych bolestí nevydala slova, ale prostě mám divně zateměný mozek a nedám dohromady souvislou větu, jen jednotlivá slova, fakt dost divný pocit :mrgreen: ), takže bych neměla šanci nějak diskutovat o tom, že chci jinou polohu a blabla. Nejlepší řešení je tudíž velmi dobře informovaný partner u porodu, se kterým si domluvíš, aby se tě často ptal ve stylu „Vyhovuje ti to takto?“, „Nezkusíme si třeba dřepnout/sednout/lehnout?“ atd. Nebo samozřejmě dula, ta tohle všechno zná a ví, jak se ženou komunikovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15280
6.2.11 11:08

To je fakt děvčátka,uvidíme na místě :lol:
To se nedá s nikým porovnat,co žena-to jiný porod a já jen zatěžuju hlavu co a jak,at je to rychlé,no tak se uvidí za 5 týdnů,to už budu vědět :-)
Ale jsem ráda,že jsem si tu mohla přečíst vaše zkušenosti a jak jste to měly vy! :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hawy
6.2.11 11:55

Císařský řez může narušit navazování vztahu mezi matkou a dítětem. Po přirozeném porodu, kdy je dítě ihned přiloženo, je miminko čilé, rozhlíží se, saje a nějak tak komunikuje s matkou, oba se seznamují s tím druhým. A to je důležité. Po císaři to většinou není úplně možné, pokud seznamování neproběhne, dítě většinou jen spí a propásne tu jedinečnou možnost vytvořit si ihned to krásné pouto. Navíc, po císaři mívají děti i neurologické potíže…kamarádka po císařském řezu běhala s malou pořád po neurologii, kde zjišťovali, jestli je malá v pořádku vývojově.
Kromě toho všeho je císař opravdu indikován jen při problémech, zůstane ti po něm jizva, která může dělat potíže v dalším těhu a pro mimi určitě ta narkoza není úplně ideální. Rodila jsem třikrát, mám dvě děti a jedno jsem musela mrtvé porodit v pátém měsíci, kdy porodní cesty nejsou na porod připravené. To bych si asi taky chtěla vybrat císař, ale při těch dvou donošených ne…je to sice záhul, trvá to, bolí to, ale hned po narození je vám už dobře, bolesti ihned zmizí. Takže se neboj, porod bolí, to víme všechny, ale vydržet se to dá…a nepřipravíš svoje mimi o ten správný přirozený příchod do našeho světa…

• Citovat
  • Upravit
Hawy
6.2.11 12:01
Medvedík píše:
Aha,tak já myslela bůhví z jakého důvodu se musí ta na tu placentu vyskočit ven-nám to pověděla PA,ale nevysvětlila proč :think:
I ta poloha na boku mi přijde v pohodě,ale vyloženě na zádech -s nohama nahoru,to mi přijde,že to fakt ten porod ztěžuje,ale jen co jsem načetla,protože jdu poprvé,tak bych si to ráda nějak urychlila,at to moc nebolí :oops:

Ahojky, vyloženě na zádech se nerodí, je to takový polosed, vlastně to samé jako bys seděla i v té vaně. Já před porodem ve vaně byla a nijak zvlášť mi to nevyhovovalo, do poslední chvíle jsem stála, podle PA gravitace dělá své a je fakt že na tři zatlačení byla holka venku, byla jsem normálně na porodním křesle, je polohovatelné, upraví ho tak aby ses cítila dobře…ale věř mi, člověku je pak už jedno jestli sedí, leží, stojí…hlavní je, aby to už bylo venku :mrgreen: :dance: a pak už je ti jedno úplně všechno, protože máš svoje mimi…

• Citovat
  • Upravit
15280
6.2.11 20:56

Hawy:souhlasím,to je pravda-co jsi napsala :palec: a měla jsi tak smutný zážitek,to je strašné :cry: vůbec si to nechci představit!Tu vanu vyzkouším,zaplavu a uvidím :wink: třeba půjdu nakonec na křeslo a vana mi také bude nepříjemná :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lena F.
7.2.11 07:39

Holky to je krasny porod, uplně slzim :cry:
http://www.liveleak.com/view?…

• Citovat
  • Upravit
27259
7.2.11 09:35
Lena F. píše: