Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Skákání na břichu dokonce Světová zdravotnická organizace nedoporučuje vůbec kvůli velkému riziku poranění rodičky, stejně jako Hamiltona - no a mě Hamiltona udělali aniž by se mě kdo zeptal, na což nemají právo… no a co pak, že jo, když už je po všem…
ale stejně, ač byl porod jaký chtěl, tak mě dal to nejkrásnější na světě a hlavně, že dobře dopadl ![]()
Přesně tak,to pak člověk mávne rukou,hlavně že je miminko zdravé a hlavně v té situaci-pokud se zkomlikuje si myslím,že každá rodička věří a spoléhá na zkušenosti porodníků a není ani možnost,jak do toho „kecat“ale s tím skákáním,at jdou do..háje ![]()
ivuska.h píše:Medvedík píše:Pokud císař, tak určitě nejraději ve spinálu… Ale jinak jsem o epidurálu při vaginálním porodu nikdy neuvažovala
Holky,to doufám,že to zmáknu,nemůžu se dočkat,ale bojím se no
Každopádně ani tak bych neuvažovala o císaři-je to vážná operace…spíše se i bojím epidurálu,ten se taky může špatně píchnout,no člověk na to nesmí ani myslet
No ja taky ne, ale po 22 hodinach jsem toho mela plny zuby. Cely den po 3-5… vyvolavacka deset dni pred TP… drsny
Rano jsem si ho nechala pichnout, konecne jsem usnula, otevrela se a kdyz se probudila, sli jsme po chvili na to…
Podruhy jsem o nej taky zebrala po ty dobe, ale nedali mi ho, protoze jim neco chybelo ve zprave
Nakonec jsem byla stastna ![]()
A pri cisari mi ho nedali, protoze NEBYL CAS! ![]()
asha píše:ivuska.h píše:Medvedík píše:Pokud císař, tak určitě nejraději ve spinálu… Ale jinak jsem o epidurálu při vaginálním porodu nikdy neuvažovala
Holky,to doufám,že to zmáknu,nemůžu se dočkat,ale bojím se no
Každopádně ani tak bych neuvažovala o císaři-je to vážná operace…spíše se i bojím epidurálu,ten se taky může špatně píchnout,no člověk na to nesmí ani mysletNo ja taky ne, ale po 22 hodinach jsem toho mela plny zuby. Cely den po 3-5… vyvolavacka deset dni pred TP… drsny
A pri cisari mi ho nedali, protoze NEBYL CAS!Rano jsem si ho nechala pichnout, konecne jsem usnula, otevrela se a kdyz se probudila, sli jsme po chvili na to…
Podruhy jsem o nej taky zebrala po ty dobe, ale nedali mi ho, protoze jim neco chybelo ve zpraveNakonec jsem byla stastna
No jo, já jsem porodila 6 hodin od tabletky, takže v pohodě, i když taky celou dobu po 2-3 minutách. A u Ondry jsem měla bolestivé kontrakce 2 hodiny, takže to bylo už úplně v klidu (asi to bylo proto, že byl neporušený vak blan, který jsme roztrhli až když vylezl ven těsně před hlavičkou a furt držel).
Je pravda,že když je ten porod opravdu zdlouhavý a vysilujicí,tak by ten epidurál měli dát-at se šetří síly
(a to myslím,že ho i nabízí)ale v případě té přirozené bolesti(která je sice silná)je to aspon taková motivace a proto tu bolest příroda zařídila,a nutí nás to holt tlačit..
teorii mám načtenou,ale do porodky pojedu s velkou pokorou a respektem ![]()
Medvedík píše:
Je pravda,že když je ten porod opravdu zdlouhavý a vysilujicí,tak by ten epidurál měli dát-at se šetří síly(a to myslím,že ho i nabízí)ale v případě té přirozené bolesti(která je sice silná)je to aspon taková motivace a proto tu bolest příroda zařídila,a nutí nás to holt tlačit..
teorii mám načtenou,ale do porodky pojedu s velkou pokorou a respektem
Zkus ten Zázrak porodu, to ti dodá sebedůvěru ![]()
Děkuji za tip!
Těžko říct,jestli to stihám dát do hlavy-za 5 týdnů mám TP
ale budu spoléhat na přírodu a také PA
nerodím jako první,ani poslední,že!!A myslím,že zdravé miminko je velká motivace,tak tam nebudu dělat scénky a budu se řídit radami PA ![]()
Já to mám takové střídavé,jeden den jsem silná,jako silnice
že to dám,levou zadní!
A ten další den jsem zbabělec s plnou hlavou otázek „co když“?! ![]()
Tohle křeslo určitě vymejšlel chlap
Rodila jsem na něm a v sedě, což bylo skvělé, ale šíleně jsem z něj sjížděla zadkem dolu při tlačení. Jak mě po porodu bolely ruce, hlavně tricepsy!
A shodly jsme se se všema maminama v porodce. Jinak bylo super, je polohovatelné a v už bylo připravené rovnou v sedu dle porodního plánu.
ivuska.h píše:asha píše:
Tak to kreslo je super! Bohuzel v Podoli sice meli uplne novy polohovaci, ale porad tam jsou ty operky na nohyA porad maji tendenci dat kreslo do lehu…ja si teda trvala na sedu, ale nohy mi tam zvedli, coz byla nejdriv docela akrobaticka poloha.
Ale to samozřejmě toto křesílko taky nabízí, ovšem bohužel dokonce ani sám výrobce nepublikuje naši oblíbenou polohu „přejeté žáby“, jen sed s nohama nahoru:
http://www.borcad.cz/…polohy-3.jpg
Jestli jsi měla aspoň jednou pocit, že jsi silná jako silnice
tak zmákneš porodit v pohodě. Ony se totiž ty všechny informace, co jsi vstřebala, v hodině H vybaví nějak instikntivně a pojedeš jak kdybys to dělala po xté a bez přemýšlení
Přeju krásný porod
Já už se těším, až si porod zopakuju.
Medvedík píše:
Děkuji za tip!Těžko říct,jestli to stihám dát do hlavy-za 5 týdnů mám TP
ale budu spoléhat na přírodu a také PA
![]()
nerodím jako první,ani poslední,že!!A myslím,že zdravé miminko je velká motivace,tak tam nebudu dělat scénky a budu se řídit radami PA
Já to mám takové střídavé,jeden den jsem silná,jako silniceže to dám,levou zadní!
A ten další den jsem zbabělec s plnou hlavou otázek „co když“?!
Háto děkuji ti😉
Já se omylem začetla do diskuze,která tady na mě vyskočila"zemřelo mi miminko"zakladatelce v 38tt …takže jsem ubulená a myslím,že porodu se bát už nebudu,jsou horší věci z kterých je třeba mít obavu!!
Ale musela jsem si asi za 200 stránek té diskuze najít štastný konec a miminko
které zakladatelku udělalo štastnou(omlouvám se za odboční z diskuze,ale úplně mě to roztřepalo)
Háto,koukám,že jsi podle příspěvku také rodila na tomto křesílku??A v této poloze??Nebo spíše posedě? ![]()
Necetla jsem celou diskusi, takze mozna zopakuju, co uz rikal nekdo prede mnou. Ze zdravotnich duvodu jsem musela rodit cisarskym rezem v celkovy narkoze. V porodnici bylo narvano, takze me i z JIPky na sestinedeli prekladali desne brzo, coz by bylo jedno. Kdyz jsem se probrala z narkozy, tak jsem mela pocit jakoby me nekdo ubodal a to bolest snasim myslim velmi dobre. Nemohla jsem pohnout ani palcem u nohy abych se nezkroutila v bolesti. Porad se me ptali jestli se nelecim s vysokym krevnim tlakem, coz me prekvapilo, protoze mam tlak stabilne nizkej. Jenze pak jsem se dozvedela, ze mi v tom frmolu zapomeli dat analgetika. Pak dalsi den za mnou pribehl doktor, ze jsem nedostala nic na bolest a jestli mi nema okamzite neco dat. Tak jsem mu rekla, ze ted uz to vydrzim, kdyz sem prezila celej ten silenej prvni den. Den ode dne se bolest zlepsovala, ale krpata jsem byla jeste dlouho po porodu. Rika se, ze po cisari byva problem s nastupem laktace. Ja jsem se probudila druhej den na sestinedeli a nemohla jsem zvednout ruce nad hlavu, nechapala jsem co se deje a pak mi doslo, ze ma obe miniprsa nality k prasknuti a tvrdy jako kamen. Sestricka me servala, ze tak zanedbany prsa nevidela…Jenze ja vubec nevedela, ktera bije. Stalo se mi to pres noc. No a zvesela me napojila na elektrickou odsavacku obe prsa a odesla a zapomela na me. Takze ze me s prominutim vydojila dve skoro plny flasky mlika a timto ji dekuji za rozjeti laktace
Takze s kojenim problem nebyl, ale je pravda, ze mala me chtela mit porad u sebe a porad se chtela kojit a dodneska je name v noci nalepena a beze me spat odmita. Napadlo me, ze to muze byt pozustatek toho oddeleni nas dvou po porodu. A musim uprimne rict, ze jsem me hodne trapilo, ze jsem musela jit na sekci a nemohla jsem si ji vytlacit sama.
ivush no já věřím, že někde se to dá, ale zrovna tyhle porodnice jsou ode mě obrovský kus
Je sice hezké, co tu všechno říkáte, ale většinou to závisí na tom, aby měl člověk nadstandard. Bohužel si opravdu nemůžu dovolit platit 800,– za den, když tam budu 6 dní, navíc kdyby tam chtěl být otec dítěte, tak se za něj platí 1000,– za den. Bohužel nekradu, i když bych v tomto případě opravdu ráda
![]()
Dali mi do ruky ten ovladač, ať si posazuju, jak chci
A manžel si fakt vyhrál
V porodním plánu jsem měla, že chci rodit v sedě a křeslo bylo připravené v sedě. Když jsem si měla lehnout na bok kvůli dorotování hlavičky, lehce mi záda položili a před ten sedák přidali další kousek (na fotce je vidět zasunutý ten modrý pod sedákem), takže to bylo skoro jak postel + jedna noha v opěrce (k sobě už dát pak nejdou
)
Medvedík píše:
Háto,koukám,že jsi podle příspěvku také rodila na tomto křesílku??A v této poloze??Nebo spíše posedě?
Weruska píše:
ivush no já věřím, že někde se to dá, ale zrovna tyhle porodnice jsou ode mě obrovský kusJe sice hezké, co tu všechno říkáte, ale většinou to závisí na tom, aby měl člověk nadstandard. Bohužel si opravdu nemůžu dovolit platit 800,– za den, když tam budu 6 dní, navíc kdyby tam chtěl být otec dítěte, tak se za něj platí 1000,– za den. Bohužel nekradu, i když bych v tomto případě opravdu ráda
![]()
Tak 6 dni snad jen kdyz jsou nejaky vaznejsi potize nebo silna zloutenka…
Mne jako patologickou tehotnou, pak po CS s problemem s tlakem a s rizikovym novorozencem pakovali 4.. den, stejne jako kdyz jsem rodila normalne ![]()