Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Nikdy bych ja osobne nesla do sekce " jen tak", vzdycky jen prirozene, tu vodu nemuzu posuzovat, ale nektere si to pochvaluji, docela se divim, ze ti to tva znama takhle nabizi, vzdyt samotni lekari jsou radsi, kdyz to jde normalne ![]()
Ja jsem rodila sekci, coz je pri trojcatech pochopitelne, i kdyz znam par pribehu, kdy byly trojky rozeny normalne
, nikdy vic, den na JIP, me deti samo prinest nemohly, protoze byly samotne na novorozenecke JIP, druhy den byl des, musis sama vstat, dojit si k umyvadlu nebo pokud si troufnes rovnou do sprchy a aspon trochu se umyt, pro me to byla muka, ktere bych neprala nikomu, ale je to vse individualni, nekdo je i po CS v pohode, vse zalezi na organismu, nastesti zadelavani delohy jsem mela v pohode, ocistky taky, ale kazdy den sem se defakto jakoby ucila zase sama umyt a chodit, nohy jsem mela slabe, do toho se me udelala dost velky hematom pod jizvou ( u nas svorkuji po CS), pravdepodobne proto, protoze jsem na JIP zacala silne krvacet a ta dalsi svorka me pravdepodobne neco cvakla, takze za tyden jsem sla na resekci, nemluve o tom, ze jsem diky stresu ztratila mleko, ale to jsem neresila a pak ze zacatku byl vztah k detem takovy zvlastni, tezko popsat, rekonvalescenci jizvy byla v pohode pote
nevim, ale mozna by nebylo spatne si o tom s nekym poradne promluvit, myslim o tom, ze mas panicky strach z porodu
Jinak ti preji, at uz porodis jakkoliv, at jste hlavne s mimcem OK a vse je v poradku ![]()
jinak ja zapomela dodat, ze muj CS byl v celkove, ve spinalu jsem slysela, ze je to v pohode, ale posoudit to nemuzu:-)
Příspěvek upraven 02.02.11 v 20:21
Ahoj.
Kamarádka rodila první dítě normálně a druhé císařem a její verdikt je : radši 100× normálně než jednou císaře.
![]()
Po normálním porodu byla za pár dní fit, po císaři trpěla měsíce
poznamenalo i její vztah k druhé dceři
prý jí nikdy nebyla tak blízko jako ta první ![]()
Já jsem rodila normálně a neměnila bych
jsem vděčná že jsem si vše mohla prožít…je to prostě přirozené ![]()
Držím pěstě, ať se povede přirozeně
A jestli ne, vyber si porodnici, kteri ti udělají císaře v epidurálu za přítomnosti partnera a ať vás dají hned na nadstandard, může tam i prvorozené dítko s vámi. Partner jednak může hned pomoct s přikládáním miminka už na sále, budeš mít na očích miminko, budeš mít jistotu, kdo a jak se o ně stará a sama někoho k ruce, až se budeš plazit do koupelny…známá to takhle udělala a moc si to chválila. Taky musela na císaře plánovaně.
vodaziva píše:Háta_x píše:
Byla jsem ve vaně část porodu a docela si umím představit do ní i porodit. Byla to báječná úleva. Volila jsem porodnici, kde si můžeš vybrat polohu na porodním sálku bylo asi všechno (porodnické křeslo, postel, žebřiny, míč, porodnická hruška, sprcha, vana, závěs) a nechala jsem osudu, jak to nakonec půjde. Císaře bych dobrovolně nechtěla ani za nic. Já si hned po porodu mohla dojít na wc, umýt se, pomuchlat malou, mít ji u sebe, přebalovat ji, chovat, kojit..po císaři co byly holky, tak děs. Musely ležet, pořádně neumyté, o mimi se jim starali jiní…nic pro mě.![]()
![]()
presne tak, taky mi tech mamin bylo lito
Ted mi hrozi cisar kvuli patere a snazim se cvicit a delat vsechno proto, abych rodila normalne, asi nic na svete ten pocit nenahradi
![]()
necetla jsem vse…rodila jsem cisarem…a kdybych mela rodit znovu tak jdu zase do cisare…
v nekterych porodnicich se domluvit da ![]()
jo a jak tu pisou holky ze jsou po cisari KO…tak prvnich 24 hodin asi jo…ale to sou i holky po normalnim porodu…rano jsem porodila cisarem pod epiduralem…vecer se uz sprchovala…druhej den odpo jsem dostala malou..za 4 dny dom…zadny rozdil od holek co rodily spodem ![]()
Příspěvek upraven 02.02.11 v 20:17
Nikol Nikoušek píše:
Moje mám rodila raz dva… oba porody během pár minut. Ani můj táta nestihl odejít z nemocnice a já jsem byla venku. Ale já v tomto případě mám velký strach. Ne jen k vůli rození jsem dítě nechtěla. Ale přihodilo se. Už od prvního okamžiku co jsem se tu novinku dozvěděla tak nemohu spát a mám strach. Je fakt že každý to má jinak… někdo rodí půl hodiny a někdo 19 hodin. Vím že jsem dole úzká a na 100% mě nestřihnou.
ještě k tomu nástřihu - není to nic hrozného!! nástřih samotný není cítit. navíc je to lepší než se natrhnout. je to regulovaný řez, takže i šití je jednodušší.
a šití? jsem šitá po obou porodech, po prvním jsem druhý den seděla na dřevěné židli (dřív to nešlo, měla jsem problémy s placentou a ztrátou krve..), po druhém jsem došla ze sálu, sedla si na plastovou židli.. jasně, každý nemá takovou kliku, ale můžu říct, že když jsem pozorovala maminky po sekcích na oddělení, jak se doslova plazily, bylo mi jich líto..
pokud máš strach, doporučuju se zkusit obrátit na psychologa, raději pracovat předem. epidurál je také dobrá volba, kvůli bolesti.
opravdu není v případě sekce o co stát.. ![]()
Erian píše:
Někoho, kdo mi radí jít na císaře, bych fakt nepovažovala za kamarádkuAle to jen off topic, rozhodnout se musíš sama, po císaři se budeš sotva plazit, porod do vody musí být krásný zážitek i pro to mimi, které bylo ve vodě celou dobu a klasický porod je taky krásný, fakt se na to těším…
Souhlasím,i když budu rodit poprvé a nevím do čeho jdu a také se trochu bojím,tak císař je přece jen operace,se všemi riziky!(Včera jsem byla na přednášce a prohlídce porodnice)a tak nám o tom PA povídala,líbila se mi ta vana,teplá voda mi na poslíky dělá dobře,ale nevim,jak to bude v hodinu „H“ ![]()
Jinak Erian koukám,že chlapeček byl pěkný macík,rodila jsi normálně???(Mám totiž cukrovku,a bojím se tedy císaře-kdyby byl malý už macík)
omlouvám se za odbočení od tématu ![]()
Držím pěstě, ať se povede přirozeně
A jestli ne, vyber si porodnici, kteri ti udělají císaře v epidurálu za přítomnosti partnera a ať vás dají hned na nadstandard, může tam i prvorozené dítko s vámi. Partner jednak může hned pomoct s přikládáním miminka už na sále, budeš mít na očích miminko, budeš mít jistotu, kdo a jak se o ně stará a sama někoho k ruce, až se budeš plazit do koupelny…známá to takhle udělala a moc si to chválila. Taky musela na císaře plánovaně.
vodaziva píše:Háta_x píše:
Byla jsem ve vaně část porodu a docela si umím představit do ní i porodit. Byla to báječná úleva. Volila jsem porodnici, kde si můžeš vybrat polohu na porodním sálku bylo asi všechno (porodnické křeslo, postel, žebřiny, míč, porodnická hruška, sprcha, vana, závěs) a nechala jsem osudu, jak to nakonec půjde. Císaře bych dobrovolně nechtěla ani za nic. Já si hned po porodu mohla dojít na wc, umýt se, pomuchlat malou, mít ji u sebe, přebalovat ji, chovat, kojit..po císaři co byly holky, tak děs. Musely ležet, pořádně neumyté, o mimi se jim starali jiní…nic pro mě.![]()
![]()
presne tak, taky mi tech mamin bylo lito
Ted mi hrozi cisar kvuli patere a snazim se cvicit a delat vsechno proto, abych rodila normalne, asi nic na svete ten pocit nenahradi
![]()
Ahoj, pročetla jsem, co tady holky radí a se vším naprosto souhlasím. Já bohužel musím rodit císařem z důvodu KP, i když pořád doufám, že by se ještě malá otočila. Nechala bych se klidně desetkrát nastřihnout, rozervat a já nevím co, než abych musela na císař. Myslím, že okamžiky, které vzniknou u toho přirozeného porodu jsou k nezaplacení. Už teď je mi do pláče, pokud mi malou opravdu hned po operaci vezmou a uvidím ji až bůh ví kdy
Nedovedu si to ani představit
Buď ráda, že můžeš rodit přirozeně a nebudeš ošizena o ty nejúžasnější chvilky v životě ![]()
ahojky tak v dnesni dobe si hodne lidi domlouva cisare, zname doktory ze? Napriklad je udivujici jak kazda celebrita ma neprekonatelny problemy a musi rodit cisarem..Naori Krainova musel arodit cisarem kvuli komplikacim (komplikace byly ze mimi slo na svet o 14 dni driv co z mi teda neprijde jako komplikace) ale budiz. Ja osobne mam ermin za 6 tydnu a chci rodit normalne, z porodu strach nemama ale cisare straaaaaasne moc nechtela, asi bych byla hodne nestastna kdybych na nej musela..ale pro zdravi malyho cokoliv. Ber to tak ze cisar je velka operace a kdyz se to vezme esteticky - jizva… Porodu do vody bych se bala z toho duvodu ze clovek je docela nervozni z porodu a jeste se stresvat jestli si vybral dobre a je to hodne neznamy…A pri porodu odchazi z tela ruzny veci (vcetne moci a stolice kolikrat) a vsechno jde do ty vody a je to to rvni s cim prijde mimi do kontaktu. To jsem ale jen cetla a nevim o porodech do vody skoro nic. Takze za me rozhodne rodit prirozene…
PS: nemluve o tom ze chci mit malyho hned u sebe…
Ahoj nevím jaký je normální porod.První jsem rodila normálně,ale při tlačení se sekla a musela jsem na akut.císaře.Takže na porod nevzpomínám dobře.3dny v bolestecha a pak uspaná.U druhýho jsem se nějak sekla,že normálně neporodím když mio dali jednu tabletu na vyvolání nic to semnou neudělalo.Věděli,že si přeju císaře ve spinálu tak jsem jí prostě odmítla mám na to právo a na konec se rozhodlo,že malej musí ven tak bude císaře.Byl´ve spinálu takže jsem byla celou dobu vzhůru a malýho mi ukázali a slyšela jsem ho plakat hned jak ho vyndali z břicha.Po prvním ta jizva bolela jak čert u druhýho už to bylo lepší.Takže já kdyby jsem si měla vybrat jdu do císaře.Mám slabej práh bolesti..... ![]()
El-Brno, nevim, jak dlouho jsi po porodu, ale ja se z toho dostavala rok.
Mám doma desetitýdenní holčičku… zrovna dnes je to přesně 10 týdnů, v 22 hod. jsem začala tlačit, ale nepostupovalo, tak se malá narodila 23:50:-). Já jsem se teda porodu taky bála, alé hrozně jsemse těšila na to, až mě Emičku přiloží na břicho a bude to jen naše chvilka… a místo toho mě skoro nehybnou odvezli na pooperační a dceru jsem viděla cca 5 sekund…
Monny89 píše:
ja bych dobrovolne do cisare nesla, nic pak z toho porodu nemas, kdyz jsi v narkoze!!!!
Pokud by rodila s Epidurálem, tak naopak je to moc hezké. Já jsem bohužel jinou možnost než rodit císařem nemohla a bylo to super. A vůbec mi nevadí, že jsem nerodila normálně. S malou mám hezký vztah od začátku.
Pro zakladatelku: cisaře si nemůžeš zvolit sama. Toho ti doporučí nebo zvolí doktoři, pokud budou mít vážný důvod. Jen tak ho mít nebudeš.
Milá zakladatelko- nečetla jsem celou diskuzi- také jsem jako prvor. měla obavy. Prvního syna jsem porodila normální cestou- ještě že jsem tehdy nevěděla jeho váhu měl4350g. a porodila jsem ho za 10 hodin. Sice pak byl problém se šitím ale to už je po porodu to vedlejší
Měla jsem strach co se se mnou bube vlastně dít, když byly kontrakce- to nemůžu vydržet apod.vydržela jsem a strašně dlouho na porod vzpomínala jako na něco neuvěřitelného, něco po čem jsem držela svoje první, fialové miminko s boulí na hlavě- pro mě to nejkrásnější
U dcery už jsem věděla že bude mít asi 4 kg. a měla a já jsem věděla že když už jsem to zvládla jednou tak podruhé taky- že to stojíí Za to!!! Myslím si že u druh. porodu jsem si i vědomě pomáhala- mluvila s mimi, pohyby pánví atd. byla jsem klidná a užívala si to!!A pro MEDVIDKA - CUKROVKU JSEM NEMĚLA ANI U JEDNOHO A MANŽEL JE MENŠÍ NEŽ JÁ.Asi prej umíme velký děti ![]()
ZA MĚ PŘIROZENÝ POROD- ale nejdůležitější je aby si se cítila dobře i psychicky, takže se rozhodni, podle sebe a at jste vpořádku a brzy doma!!
Nataša píše:navíc je to lepší než se natrhnout. je to regulovaný řez, takže i šití je jednodušší.
To není tak úplně pravda. Vznášela jsem kdysi dotaz do příslušné sekce na porodnice.cz a bylo mi řečeno, že malé natržení je lepší než malý nástřih. Při natržení totiž nejsou vnitřní a vnější stehy přímo nad sebou. Je to samozřejmě lepší pro lékaře a snadnost šití. Také u natržení je větší šance, že bude jen povrchové, kdežto nástřih je téměř vždy hluboký, i když krátký. V některých zemích už zjistili, že nástřih nijak nesnižuje možnost natržení.
A u opravdu rozsáhlých poranění je to většinou chyba lékaře, že nepoznal, kde stříhat a jak moc.
Jinak nejlepší prevence nástřihu a potrhání je rodit v přirozené poloze a tou poloha na zádech nikdy nebyla a ani nebude. Porodní asistentky doporučují polohu v kleče, nahřívat během porodu hráz a riziko natržení se zvyšuje i při řízeném tlačení (tlačté, tlačté, musíte pořádně zatlačíííít
)
Lidka a Sami píše:Monny89 píše:Pokud by rodila s Epidurálem, tak naopak je to moc hezké. Já jsem bohužel jinou možnost než rodit císařem nemohla a bylo to super. A vůbec mi nevadí, že jsem nerodila normálně. S malou mám hezký vztah od začátku.
ja bych dobrovolne do cisare nesla, nic pak z toho porodu nemas, kdyz jsi v narkoze!!!!
Pro zakladatelku: cisaře si nemůžeš zvolit sama. Toho ti doporučí nebo zvolí doktoři, pokud budou mít vážný důvod. Jen tak ho mít nebudeš.