Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Lena F. píše:
Během přirozeného porodu vyrábí ženské tělo hormony, které ovlivňují i navázání vztahu mezi matkou a dítětem či schopnost kojit. Dojde-li k podání umělých hormonů, přirozená rovnováha se narušuje, což může mít negativní vliv jak na psychiku matky, tak dítěte.Vlastní kapitolu pak představuje císařský řez a epidurální anestezie, protože absence bolesti či vaginálního porodu znamená i chybění některých hormonálních pochodů.
Hned po porodu dítě by mělo ležet v klidu u matky a poprvé se přisát k prsu. Vzniká pouto mezi matkou a mládětem. Dítě by se tedy nemělo oddělit ani na minutu a už vůbec ne v první hodině po porodu. Odloučení je pro dítě trauma.
Citace tohoto članku
Příspěvek upraven 02.02.11 v 18:35
žádné problémy nemám, ale mám dobré známé a mohu si říct jak chci. Kamarádka primářka ze své zkušenost radí císařem. Jedině kdyby byl nějaký problém a ten není.
Pokud si fakt muzes vybrat, tak ja bych sla do normalniho porodu a mozna bych zkusila tu vanu. Pokud ti sedet nebude, tak vylezes ![]()
Dvakrat jsem rodila normalne, hodne dlouho (26 a 33 hodin) vyvolavane, takze dost bolestive, ale to co nasledovalo okamzite po porodu se neda popsat. Bolest skoncila a nasledovala nadherna euforie. Potreti jsem se tesila celou dobu na ten krasny zazitek, i kdyz vykoupeny bolesti. Skoncila jsem na urgentnim cisari s plnou narkozou. Miminko jsem videla az po 25 hodinach a jizva mne bolela jeste 6 tydnu tak, ze jenom vstat z postele bylo neskutecny utrpeni.
Pro prvorodicky po CS casto nasleduji problemy s kojenim, dite muze mit syndrom cisaracka (u nas se projevuje doted
)
Po pravde nechapu, jak nekdo jde do cisare dobrovolne. Vim, ze zazitky mame kazda jiny, nekdy je i cisar v pohode a naopak… ale stejne to nechapu. Pro dite je za normalnich nepatologickych podminek jednoznacne bezpecnejsi prirozeny porod. A pro matku neopakovatelny zazitek. (pisu o porodu bez problemu
)
maciik píše:Lena F. píše:
Během přirozeného porodu vyrábí ženské tělo hormony, které ovlivňují i navázání vztahu mezi matkou a dítětem či schopnost kojit. Dojde-li k podání umělých hormonů, přirozená rovnováha se narušuje, což může mít negativní vliv jak na psychiku matky, tak dítěte.Vlastní kapitolu pak představuje císařský řez a epidurální anestezie, protože absence bolesti či vaginálního porodu znamená i chybění některých hormonálních pochodů.
Hned po porodu dítě by mělo ležet v klidu u matky a poprvé se přisát k prsu. Vzniká pouto mezi matkou a mládětem. Dítě by se tedy nemělo oddělit ani na minutu a už vůbec ne v první hodině po porodu. Odloučení je pro dítě trauma.
Citace tohoto članku
Příspěvek upraven 02.02.11 v 18:35krásně napsáno a je to pravda
Tak a tohle jsem taky chtela napsat ![]()
Nikol Nikoušek píše: žádné problémy nemám, ale mám dobré známé a mohu si říct jak chci. Kamarádka primářka ze své zkušenost radí císařem. Jedině kdyby byl nějaký problém a ten není.
Ja porad nechapu, proc uvazujes nad cisarem?
Mas strach z bolesti nebo jake vyhody si myslis, ze ti to prinese?
Někoho, kdo mi radí jít na císaře, bych fakt nepovažovala za kamarádku
Ale to jen off topic, rozhodnout se musíš sama, po císaři se budeš sotva plazit, porod do vody musí být krásný zážitek i pro to mimi, které bylo ve vodě celou dobu a klasický porod je taky krásný, fakt se na to těším…
Nikol Nikoušek píše: žádné problémy nemám, ale mám dobré známé a mohu si říct jak chci. Kamarádka primářka ze své zkušenost radí císařem. Jedině kdyby byl nějaký problém a ten není.
Uvědomuješ si, že je to operace??? Já jsem teda ještě neslyšela o tom, že by někdo doporučoval císaře, když je všechno v pořádku, ale známosti jsou známosti, to je jiná.
Já bych do toho dobrovolně znova nešla. Ano sice mě porod nebolel, ale bolelo mě to potom a ještě teď mě trne, když si vzpomenu, jak jsem si asi 3 týdny po operaci pšíkla a v jizvě mi trhlo tak, že jsem se nemohla hnout, celkově ta rekonvalescence…
Moje mám rodila raz dva… oba porody během pár minut. Ani můj táta nestihl odejít z nemocnice a já jsem byla venku. Ale já v tomto případě mám velký strach. Ne jen k vůli rození jsem dítě nechtěla. Ale přihodilo se. Už od prvního okamžiku co jsem se tu novinku dozvěděla tak nemohu spát a mám strach. Je fakt že každý to má jinak… někdo rodí půl hodiny a někdo 19 hodin. Vím že jsem dole úzká a na 100% mě nestřihnou.
Jestli je to strach z bolesti… tak je to desne kratkozraky. Bolest trva normalne do narozeni ditete. U cisare zacne pak. A nikdo nevi, jak dlouho bude trvat a jak bude velka. Taky to nechapu…
Nikol Nikoušek píše:
Moje mám rodila raz dva… oba porody během pár minut. Ani můj táta nestihl odejít z nemocnice a já jsem byla venku. Ale já v tomto případě mám velký strach. Ne jen k vůli rození jsem dítě nechtěla. Ale přihodilo se. Už od prvního okamžiku co jsem se tu novinku dozvěděla tak nemohu spát a mám strach. Je fakt že každý to má jinak… někdo rodí půl hodiny a někdo 19 hodin. Vím že jsem dole úzká a na 100% mě nestřihnou.
Prosím tě to jak rodila tvoje máma absolutně nic neznamená. Ty se bojíš nástřihu, který má pár cm a nebojíš se 20cm jizvy na děloze a na břiše?
Nikol Nikoušek píše:
No mne strihali dvakrat a ani jsem to necitila
Na ty psychicky problemy je reseni, byt tebou, najdu si dulu.
Mimochodem císař sice nebolí při tom, ale minimálně 14 dní po tom. Když jsem se vzbudila s narkozy, tak jsem nemohla ani pohnout nohou, druhý den jsem 15 minut slízala z postele, aby mě sestřička pomohla dovezt do sprchy a osprchovat…
Ale neboj
Neni to nic prijemneho, jako si zajit na masaz, do fitka, ci na solarku, trosku si pri tom maknes, ale zvladnes to urcite!! Navic v dnesni dobe, kdy si muzes rict o epidural - ktery te uchrani od bolesti, stejne tak nebudes citit nastrizeni ani siti, tak bych cisare opravdu nevolila a spis si rovnou rekni o ten epidural. Muzou ti ho i nekolikrat „dostriknout“, coz je jen jistota pro tebe, ze i kdyby te presto neco bolelo, tak ti ulevi
Ja mela taky desny strach, sny se nam zdaji desive asi vsem, proste to k tomu patri…pri prvnim diteti jsem prenasela dva tydny, uz me tak strasne bolelo cele telo, ze jsem si zacla ten porod prat a strach byl fuc ![]()
Ahoj,
tak ja chtela rodit cisařem i za tu jizvu na brise kterou bych mela a duvod byl sileny strach z porodu. Nakonec jsem porodila prirozene, 19 hodin bolesti a jsme za to moc rada , kdyz to vezmu zpetne zase tak strasne to nebylo, porodni bolesti je pro zenske telo neco tak prirozeneho.. a navic bych se pripravila o ten prvni okamzik videt malou.. druhe ditko chci urcite prirozene !!! je to nepopsatelny zazitek kdyz si to miminko porodis prirozene.. cisasr je sice bez bolesti ale pak pry boli pak.. moje mamka mela cisaře a rikala ze nemohla jeste mesic po porodu poradne tlacit kocar.. po normalnim porodu jsem hend normalni veci, dokonce jsem se odsunula cucet na telku
a to jsem mela slusny nastrih a mala byla dlouho sestoupla takze jsem byla i potrhana uvnitr a presto bych nemenila…