Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@bigl píše: Více
Bych se i hádali, jestli jsou Petra a Martina česká jména.
To byla jakási módní vlna dávat k mužským jménům A a pojmenovávat tak holky.
@Anonymní píše: Více
My jsme doma Šárky hned dvě ![]()
Sice jsem nechtěla, aby se dcera jmenovala po mně, ale jméno jí myslím nakonec sedne a jinou malou Šárinku jsem nepotkala aspoň 20 let. Teď se to moc nedává.
A já jsem taky spokojená, I když pár Šárek v mém věku znám, tehdy se to dávalo
@malákráličice píše: Více
Ale tak takových je kvanta. Štěpánka, Dana, Daniela, Miroslava, Radka, Gabriela, Michaela, Josefína, Františka… to je půlka kalendáře takových jmen
Jak to tady tak čtu, tak je mi celkem smutno z toho, že tady někteří považují své jméno, které vám dali nebo případně mohli dát, rodiče jako za trest. ![]()
Ano, chápu, že se mnohým nelíbí nebo k němu mají určité výhrady, ale opravdu nikdy by mě nenapadlo, to až takhle brát…
Vždyť každé jméno je svým způsobem hezké a je jen na ostatních, jak ho budou vůči tomu druhému, používat.
Protože, když někdo chce za každou cenu někomu ublížit, alespoň tím hanlivým oslovením, tak to udělá. Ať už se člověk jmenuje jakkoliv…
@Černá Madonna píše: Více
Ja nevim, prostě Božena bude ošklivá vždycky
omlouvám se Boženkam, ale jmenovat se tak v 35 bych fakt nechtěla
Petru, Martinu, Michaelu, Štěpánku, Jiřinu, Josefínu necítím jako ženské varianty mužských jmen. Vím, že jsou, ale necítím to tak, nevadí mi to na nich (i když poslední 3 z nich se mi nelíbí). Narozdíl od třeba zmíněné Václavy, Františky nebo třeba Ludviky, Roberty. Z nich se mi nelíbí žádné.
A k tomu, že někomu vadí, když je jméno příliš četné. Z mého pohledu čím četnější jméno, tím je pravděpodobnější, že se člověk setká s jeho nositelem, který mu to jméno zprotiví. Ale samotný fakt, že je jméno časté, mi nevadí. Třeba znám spoustu Peter a všechny jsou fajn.
@Janča6 píše: Více
Krásně napsáno, já sem teď napíšu jména kamarádů: Martina, Michaela, Eliška, Soňa, dvě Ivany, Stanislava, Ludmila, Markéta, Martin, druhý Martin, David, Radek, Petr, Lukáš. Bývalá byla Julie. Pak mám dost virtuálních žen (Barboru, Denisu, Kláru, dvě Petry, druhou Martinu).
Já jsem Martin, táta a brácha Jirka, mamka Hana. Jsem konzerva, takže se mi líbí profláklá a běžná česká jména. Sofinky a Natálky už akceptuji, ale Miu nebo Liu, tam už mám trochu problém. Pro mě je důležitý, aby to jméno šlo dobře zdrobnit.
A vůbec by mi netrhalo žíly, že se moje dítě jmenuje jako dalších pět dětí v okolí. Svý jméno mám rád a neměnil bych, mám pocit, že během let se svým jménem srostete, jiný bych nechtěl.
Podle mě to jde ve vlnách, Elišky a Jakubové jsou stálice, ale Em(m)y, Sofinky, Rozálie, Laury mohou být několikaletá módní vlna a za pár let se zase můžou vrátit do módy jména, která se dávala v 80. letech.
Příspěvek upraven 27.05.25 v 09:42
Ano, Václava je přece Vendula. Ještě horší je VenĎa
to fakt nenávidím. A ano, některá jména dávají rodiče děckám snad za trest, jinak si to neumím představit, za co to ty děti mají. Sorry.
Jo, určitě to můžeš vnímat, jak chceš. Já to neprosazuju. Pro mne Vendula s třiceti kily navíc prostě není ani trošičku kočičí, ale ani trochu, protože je to takové plácavé jméno, které se ti doslova převaluje v puse jako plastelína a když jsou k ní i špeky, tak to prostě není hezké. Vendula vypadající jako Ivana Christová zamlada by kočka byla. Prostě se to jméno hodí jen k někomu. Naopak taková neutrální Jana, Martina i ta zmiňovaná Petra nebo Lucie atp. je prostě vhodná k lecčemu. Ta divnější jména člověk musí umět nosit, já to tak vnímám. Jména nejsou jednoduše jen nějaká písmenka, což dokazuje i tato diskuse. Ale rodiče nemůžou vědět, jak to kdo bude mít, jestli bude nebo nebude umět jméno nosit, takže je to asi stejně celé jedno.
@Anonymní píše: VíceKdyž se setkám s Boženou, pocítím třes v kolenou
V praxi ale tyhle rýmovačky nepoužívám.
@bigl píše: Více
Ano! Přesně! Mně osobně se třeba líbí i Marika, nebo řada jiných jmen s R. Vendula je strašná prostě proto, že je tam to ublemcané -ula. Zní to blbě.
Jarmila je taky obecně strašná, ale třeba postava Jarmily v Blížencích od Lanczové prostě nezněla tak blbě, protže byla popsaná jako opravdová krasavice. To jméno prostě nebylo tak děsivé jako na obyčejné tuctové neupravené Jarmile. Podle mne to tak fakt je. Snesitelnost jména je promnělivá podle jeho nositele (e anmusí jít samozřejmě jen o zevnějšek, to je zjednodušení). Třeba já jsem chodila s jedním Pavlem, byl to blb. Jméno mi znělo úplně hnusně. A pak jsem znala jiného Pavla, super chlapa a ejhle, jméno najednou ok a celkem se mi líbilo.
Trošku máš pravdu, ale u běžných českých jmen mě tohle opravdu nepřepadá. Jo, kdybych četl o nějaké Češce, co se jmenuje Pamela, tak taky o ní budu na první dobrou snít jako o blonďatý krásce s obříma kozama, a ona to může být pani v předdůchodovým věku. Neměli bychom si projektovat do jmen své představy. Ale z vlastní zkušenosti můžu říct, že Martiny a Julie jsou velmi hot.
Mám talisman od kamarádky výtvarnice, ušila mi před mnoha lety medvídka. Pojmenovala jsem ho po ní - Marťák, její jméno je Marta.
@Černá Madonna píše: Více
Nemám špatné křestní jméno, ale je dědičné v rámci přímé rodové linie. Zatížené skrze generace traumaty. Trvalo mi dlouho, než jsem ho dokázala přijmout. A taky je potřeba vzít v úvahu, že existují rodiče, kteří páchají na svých dětech násilí v mnoha bolestivých podobách, to se pak po rodičích fakt jmenovat nepotřebuješ.
Pokud nositele jeho jméno jakkoliv zraňuje, vždycky má možnost se přejmenovat.