Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Jsem Šárka, to je docela dobré - Šárko se mi nelíbí, to sebou trhnu. Spíš Šári, ale je jasné, že tak mě cizí člověk neosloví. Moje slovenská kamarádka mi říká „Šárka“ a to mi nevadí, tak to asi bude tím, že mi rodiče říkali Šári, Šárinko. Šárko- jen když jsem zlobila. ![]()
V zahraničí mi napsali Shark a příjmení🦈 ![]()
Šárka je taky první, ne ![]()
Ten obrázek jsem se uklikla a neumím smazat, no ale aktuál i sem ![]()
@Anonymní píše: Více
Ono podle mne záleží na tom, jak nositleka jména vypadá. Samozřejmě, že jinak zní Helena Trójská, tam je to jméno hezké a jinak nějaká Helena z kravína v Hošticích. Jinak zní Ivana Christová a jinak Ivana Nováková z Jednoty v Horní Dolní. Jiná je Pavlína Pořízková a jiná Pavlína, co má 4 děti, vlasy v culíku, moc velkej zadek a elasťáky a umolousané tričko. Takže kdybych vypadala líp, kdybych měla 175 cm, 60 kg a dlouhé lesklé vlasy a ňadra dmoucí a byla dáma, asi by ta Vendula zněla jinak. U mě to je fakt spíš jak nadávka jako ta Andula nebo Maruna. Možná jde o kombinaci osobnosti a jména, jenže jak můžete vědět, jaké bude dítě, když mu jméno dáváte?
tak podle tvého názoru se řídila má matka, chtěla dceru Miriam a protože se bála, jak budu vypadat, jsem tisícá první Kateřina
S tím musím souhlasit…
Noo, on je takový výběr jména zrovna v tomto ohledu, vždycky tak trochu risk. Nikdy rodiče neví, jak to dítě bude později nebo v dospělosti vypadat.
Proto si myslím, že je tou lepší volbou dávat nepříliš atraktivní jména, ale spíš neutrální…
Protože pak takové jméno, může toho člověka někdy víc zesměšnit, než mu zrovna prospět. ![]()
A ano, pár takových lidí znám, kterým rodiče chtěli za každou cenu dát nějaké to krásné originální jméno. ![]()
@lucad77 píše: Více
já ho nikdy nemusela.. chtěla jsem být v dětství Ivana (nevím proč
), asi že tehdy ještě Lucky kolem nebyly.. léty jsem si zvykla a teď mi vadí, že je jich všude plno a někde u stolu často dvě- tři..
mně se líbí Alexandra, Nina, i ta Gabriela co tu zazněla v negativním je náhodou krásná ![]()
@Almondea Luci mám asi nejdradši ![]()
v práci se mi říká Lusy ![]()
v rodině Lucinko (to je teda v 50 u festovní baby celkem dost vtipné
)
nevadí mi Lůco
vadí mi Lucko-to je jak prcko, fakt se mi to moooc nelíbí, vždy sebou trhnu ![]()
@Lucy75 píše: Více
Takže když bych tě někde v diskuzi oslovil Lucko, tak ti naběhne žíla, jo? Budu se snažit dávat si bacha. Jinak když jsem byl jako dítě v lázních, komolili mi příjmení. Má šest písmen, začíná na D, končí na L a oni mi tam cpali doprostřed E.
@Lucy75 píše: Více
Luci je pro mě nejpřirozenější oslovení Lucie. Základní tvar cítím u všech jmen jako nadávky. A u většiny jmen je pro mě nejhezčí koncovka -i/y. Luci, Peti, Marki, Marti, Jani, Leni, Ivi, Vendy, Hani… U dalších jmen Veru, Káťo (nebo Kači, Kačko, když to ona sama preferuje), Dančo/Dani, Pájo/Pavli, Anet, Míšo…
Lucko mi přijde takové taky nadávací. Klidně řeknu, že jsem mluvila s Luckou. Ale oslovení jedině Luci. Podobně třeba Hanko.
Příspěvek upraven 25.05.25 v 15:54
Aha, takže je jistota říkat on, ona, ono…
a počkat se jménem tak do 30 ti
.
@Janča6 píše: Více
To je v hajzlu, protože mě zrovna Lucko přijde ok. Naopak pomalu se blížící bouři evokuje Lucino, třeba Lucino, neszer a pojď s náma ještě na panáka!
Jsem Vendula, je mi 27 a jméno jsem moc nemusela jako malá. Teď jsem s ním spokojená a za mě je to krásné jméno. Strašně mi vadilo oslovení „Veny“ a líbilo se mi, když mi učitelé na střední říkali „Vendulo“. Znělo mi to dobře.