Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Bábi Zlopočasná
![]()
no a to te nenechaj sednout, ani kdyz se klatis zelena u tyce? Zdvorilejch lidi aby clovek fakt pohledal. Ty nezdvorily by se zase dali poznat podle toho, zepolezou z tramvaje poblity ![]()
Prihodim jeste jedno srovnani s Thajskem. Tady hrozne milujou deti, tehotny zensky jsou pro ne pomalu posvatny. Klidne si muzou predbehnout celou frontu v krame a podobne.
V tech kramech moc zdvorily nejsou, jakmile je clovek bilej, musi si misto ve fronte vybojovat, ale staci vyvalit buben a je to hned lehci. Ne, ze bych toho zneuzivala, bricho mam tak maly, ze vypadam spis jako zrout, nez jako v osmym mesici, takze jsem si zvykla na lokty, ale obcas si nekod vsimne a to si pak pripadam jak princezna
@terinka4444 @Majinka7 Hlásím se jako další bezprůkazková
Kvůli manželově práci jsme teď v Kanadě a tady se prostě nic extra nehrotí. Já vlastně nemám ani žádný papír, který by prokazoval, že jsem těhotná - teda krom poukazu na UTZ, který ale zítra odevzdám, když na ten ultrazvuk půjdu.
Oni tady obecně fungují bez byrokracie - jsem teď na nemocenské a papír od doktorky do práce (ten jsem tam odevzdala) neměl žádnou extra formu, bylo na něm: „XYZ je těhotná, termín porodu má tehdy, nemůže pracovat. Podpis a datum“
To jméno bylo dokonce jen křestní, bez příjmení, bez data narození nebo nějaké jiné bližší specifikace o koho jde ![]()
A v práci se strašně divili, proč jim ho vlastně nesu, vždyť oni vidí, že nemůžu pracovat. Na druhou stranu ale musím uznat, že v naší provincii není nemocenská, takže jsem teď bez příjmů, takže nikomu o nic vlastně nejde. Jediný rozdíl oproti tomu, že bych podala výpověď, je ve skutečnosti, že můj pracovní poměr nadále trvá, a tak můžu čerpat benefity - mám limit XY dolarů na zubaře, masáže atd.
Tady prostě není in byrokracie, ale přístup k pacientovi. Když jsem ještě před otěhotněním přišla do nemocnice s podezřením na otřes mozku, tak se mě první zeptali co mi je, změřili tlak a teplotu. Po informaci, že mi v práci spadla krabice na hlavu, mi nasadili límec a až po tomto shledání, že to není stav život ohrožující, mě poslali k nějaké úřednici nahlásit jméno a další náležitosti. Zdravotníci se mezitím věnovali jinému pacientovi - neztráceli čas byrokracií.
Naopak v ČR, kde jsme byli za rodinou na vánoce, byl přístup přesně opačný. O půl 1 ráno jsem klepala na porodnické pohotovosti (dle času bych usuzovala, že to asi bude něco akutního, že se nejdu jen poptat na to, jak to u nich v porodnici chodí), sestřička vykoukla se slovy „Nachystejte si průkazku pojišťovny“ a zavřela mi před nosem. Za 10 minut se tedy objevila znovu a po zkontrolování průkazky a zadání informací do počítače, jsem dostala svolení mluvit s paní doktorkou a nahlásit, že jsem začala v 8.týdnu těhotenství krvácet.
Samozřejmě poprosím doktorku, která mě tady celou dobu těhotenství sleduje (rozuměj vypíše mi žádanku na UTZ a na krev, poptá se jak se mám a poslechne srdíčko prcka přes Angel Sounds), aby mi dala veškeré mé informace třeba na flash disk, ale samotnou by mě zajímalo, co tam asi tak bude. No a když nevydá, stejně jako mi nedali žádný papír jako potvrzení, že jsem měla otřes mozku, protože oni to mají v pc a tyto informace jsou dostupné každému doktorovi v Kanadě, tak prostě jediným mým dokumentem bude papír od gynekologa v ČR v 8. týdnu, který potvrzuje krvácení kvůli hematomu, a pak jen CD z ultrazvuků ![]()
A vlastně snad ještě papír potvrzující, že tehdy a tehdy jsem teprve v 33. týdnu těhotenství, a mohu tudíž letět - pokud si ho nezabaví aerolinky ![]()
Samozřejmě, že pokud půjde vše tak, jak má, budu mít v ČR 7 týdnů čas, a tak si vyběhám potvrzení od obvoďáka, zubaře, plicního a kdo ví koho ještě, co je v ČR k porodu potřeba. Ale pokud se prcek rozhodne jít na svět dřív, tak ze mě budou mít v porodnici velkou radost ![]()
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.