Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Já byla taky úplně vystresovaná
Všude jsem slyšela jak mám půl roku jen kojit a kojit, jinak snad ani dítě nemůže přežít
Ze začátku to bylo dobré, ale 14 dní po porodu jsem musela na revizi dělohy, do toho zánět prsu a pak to šlo z kopce, mlíka málo, malá uřvaná, já na nervy. Nakonec mi manžel vynadal, ať se uklidním, že i na um dítě přežije, šel a koupil. S pocitem, že jsem naprosto selhala, jsem začala dokrmovat z flašky. Uklidnila jsem se, no a po dalším měsíci jsem zvládla zase plné kojit.
Hlavně to chce klid, ať se brzy dáš dohromady a bude spokojené i miminko. Třeba to ještě s kojením vyjde a když ne, tak se vůbec nic neděje ![]()
@Aktak14 hlavně se uklidni… Tolik děti už vyrostlo na UM. Já jsem kojila částečně měsíc, pak už to prostě nešlo ani přes LP… Prostě jsme před stres s dvojčaty neměla mléko. Ale mě se teda děsně ulevilo, že už nemusím kojit…
Nelamala bych to přes koleno. Pak bude mimino uřvané a hladové a maminka na prášky, že jí to nejde. Znám z vlastní zkušenosti. Lepší dát umělé, než jako některé kojit dítě do čtyř let.
Hele podle mě je naprosto zásadní ten fyzicky kontakt a pocit blízkosti s maminkou, který můžeš podpořit tím, ze miminku budeš dávat mlecko z lahvičky, přičemž ho budeš mít kůže na kůži na sobě, pod peřinou, a klidně mu predtim můžeš vždy zkusit nabídnout prso. Klidně i potom, jen tak na poďumlání, dokud se samo nepustí
![]()
Achjo
Ať rodíš jakkoliv, ať daváš MM nebo UM, hlavní je že ste oba v pořádku.
Hrozná matka je ta, která dítěti nedá nic a nechá ho o hladu. Ty svoje dítě krmíš tím, co je v dané situaci nejlepší (když není mateřské mléko, UM ho nejlépe nahradí) a to je hlavní. Není důvod se hroutit. Můžeš se ještě zkusit rozkojit pomocí laktační poradkyně, pomoct může i odsávání. Jestli to nepůjde, nic se nestane - tvého syna ani váš vztah to neohrozí. Chce to hlavně klid. Po šestinedělí asi taky uvidíš věci racionálněji.
Vy…r se na kojení, když to nejde. Buď v klidu, um je dobre a dítě na něm vyroste. Důležitější je zajistit dítěti pestrou stravu i do budoucna a snažit se eliminovat nezdravé návyky.
Kojeni je sice fajn, ale není to nejdůležitější pro život. A furt je to jenom jídlo. Neprikladala bych tomu větší význam než klid a pohoda a vyrovnanost.
Vyrovnala som sa s tým úplne prirodzene a bez problémov. Ešte niekoľko rokov pred pôrodom mi lekárka pri rutinnom usg prsníkov povedala, že nemám vôbec vyvinutu mliečnu žľazu. A kojiť pravdepodobne nikdy nebudem. Anatomická odchýlka, ako keď sa niekto narodí len s jednou obličkou, mne sa nevyvinuly mliečne žľazy. Pritom nám prsia dosť veľké. A tak aj bolo. Po pôrode sa mi podarilo odsat asi 15 ml kolostra a to bolo všetko. Aj keď som sa snažila. No čo som mala robiť. Žiadna tragédia sa nestala, dieťa zdravé a spokojné. Nepoznala som koliky ani prebdene noci. Nič si z toho nerob. Nie si prvá ani posledná.
@Lucie_Sx píše:
Hrozna matka bys byla, kdyby ses na to vyflakla.
Pozvi si opravdu dobrou (!!) laktacni poradkyni, treba to jeste pujde.
A pak muzes byt v klidu, zes pro to udelala, co slo, a nemusis si nic vycitat.
Ne, nebyla by hrozna matka ani kdyby se na to vyflakla. Nektere zeny se tak proste rozhodnou a hrozne matky kvuli tomu nejsou.
@Jaja08 píše:
Ne, nebyla by hrozna matka ani kdyby se na to vyflakla. Nektere zeny se tak proste rozhodnou a hrozne matky kvuli tomu nejsou.
Tak na to mame kazda jiny nazor, no.
Podle me je kojeni pro dite dulezite natolik, ze by se melo odpiskat, az kdyz fakt nejde.
@Lucie_Sx píše:
Tak na to mame kazda jiny nazor, no.
Podle me je kojeni pro dite dulezite natolik, ze by se melo odpiskat, az kdyz fakt nejde.
Netvrdim se na to hned vyfláknout bez snahy, ale trápit se zbytečně x měsíců, stresovat se, odnáší to i to dítě…a to píšu jako ta co jí nevadí kojení ani na veřejnosti. Paní se hlavně musí uzdravit, dát se dohromady sama, to je v tuhle chvíli pro dítě důležitější než se rvát o kojení.
@Anna766 píše:
Netvrdim se na to hned vyfláknout bez snahy, ale trápit se zbytečně x měsíců, stresovat se, odnáší to i to dítě…a to píšu jako ta co jí nevadí kojení ani na veřejnosti. Paní se hlavně musí uzdravit, dát se dohromady sama, to je v tuhle chvíli pro dítě důležitější než se rvát o kojení.
Kojeni a stres moc nejdou dohromady.
Pak se logicky dotycna trapi x mesicu
.
Kdyz je opravdu dobra laktacni, dokaze cloveka uklidnit a poradit natolik, ze se zadny dlouhodoby boj nekona.
@Aktak14 blbneš
..měla jsem všechny děti na UM a fakt na tom nevidím nic špatného, děti jsou víceméně zdravé, chytré a spokojené…Nemyslím si, že kojení je něco nepostradatelného, ok když to jde, tak proč ne, ale stresovat se když to nejde opravdu smysl nedává…
@Aktak14 já teda vůbec nechápu ty myšlenkové pochody (naprosto nic ve zlém), kdy o sobě přemýšlíš, že jsi hrozná matka když nekojíš.
Co je to za hloupost?
Proč bys měla být hrozná matka
Kojit Ti nejde a hotovo, zkusila jsi všechno, nejsi první ani poslední a je totálně zbytečné takhle se tím trápit a stresovat
Podle mě daleko více záleží v jakém je maminka duševním rozpoložení a ne jestli kojí nebo ne..
To to dítě ocení daleko více