Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj, musím si tady s dovolením postěžovat.
27.10.2021 se nám narodil chlapeček, rodila js císařským řezem, kdy operace byla trochu komplikovaná (velké srůsty po předchozí operaci, hodně potrhaná děloha kvůli myomům, tak jsem vyfasovala síťku na dělohu..), nejhorší pro mě bylo tohle všechno slyšet přímo při operaci. Ale malý je naštěstí v pořádku a zdravý. Ale mě to vystresovalo a nakonec nemám asi z toho mlíko. Jsem z toho úplně na nervy. A teď mi do toho povolila jizva, tak nevím, co bude..
Malý je na Bebě, já se snažím rozkojit, ale nejde mi to. Vyzkoušela jsem už skoro všechno, ale nic nezabralo. Teda až na pár kapek, co ze mě dneska vytekly, diky odsavačče.
Na jednu stranu si říkám, že jsem hrozná matka, když nekojím. A na druhou stranu si zase říkám, že umělá výživa je normální, že ji používá spousta žen.
Děvčata, měla jste stejné stavy jako já? Nebo už vážně začínám magořit?
Je prirozeny, ze magoris. Klid ![]()
Kdyz se snazis odsavat nebo kojit, snaz se zrelaxovat. Mysli na nejaky misto, kde bys chtela byt. Treba. On totiz adrenalin blokuje oxytocin, potrebujes se odpoutat od myslenek na mliko a tec sakra tec.
Velmi pomáhá jít si lehnout nahá s dítětem, a mazlit se, prý ten kontakt strašně pomáhá vyplavovat ty správné hormony na tvorbu mléka. Já mohu jen potvrdit.
To vubec nemusi byt tech reci. Ja byla po prirozenem porodu uplne v pohode, a presto mi trvalo mesic se rozkojit. Dite bylo na Bebe prvni tyden uplne, dalsi tri tydny castecne. Soustredila jsem se jen na to, ze chci kojit a neslo to. Az kdyz mi laktacni poradkyne ukazala polohy a uklidnila me, uvolnila jsem se a najednou to slo.
Potřebuješ se dát do pořádku, malý potřebuje hlavně zdravou maminku
když to kojení nepůjde, tak to holt nepůjde. Dost dětí vyrostlo na UM a jsou v pohodě. ![]()
S kojením ti neporadím (jsem jen přesvědčená o potřebě „pohody“, což na sílu nejde, mazletní s mimčem určo pomoci může), ale chci ti říct, že Hrozná matka určitě nejsi
je spousta dětí na UM,
hlavně si nic nevyčítej, ještě není nic ztraceno.. nakonec můžeš mít mlíka jak Jitka..
![]()
Já vždycky kámoškám nešťastným z UM říkám, ať kouknou na mého manžela, vyrostl výhradně na sunaru, a vyrostl docela dobře
. Nebyl nikdy nijak nemocné dítě a vztah s mámou měl krásný. Podle mě když kojení jde, je to fajn, ale když ne, tak naštěstí dneska už jiné řešení je a žádná katastrofa to není.
@Aktak14 kojení mi šlo sice velmi dobře a kojila jsem obě holky do jejich dvou let. Zpětně bych se takto nerozhodla. Chtěla jsem jen půl roku. To bohužel nebylo možné, vůbec nechtěly jíst, byly na MM závislé. Nešlo ani přejít na UM. Nikdy ani vodu nevzala z lahve, rovnou sklenička. Mé duševní a fyzické zdraví bylo občas na hraně. Odstavit jsem je musela ze dne na den. Nešlo si od nich ani odpočinout a dát hlídat. Benefit kojení nepozoruji. Nemocné bývaly jako ty na UM. Klid, netrap se. Dělej co půjde.
@Aktak14 píše:
Ahoj, musím si tady s dovolením postěžovat.27.10.2021 se nám narodil chlapeček, rodila js císařským řezem, kdy operace byla trochu komplikovaná (velké srůsty po předchozí operaci, hodně potrhaná děloha kvůli myomům, tak jsem vyfasovala síťku na dělohu..), nejhorší pro mě bylo tohle všechno slyšet přímo při operaci. Ale malý je naštěstí v pořádku a zdravý. Ale mě to vystresovalo a nakonec nemám asi z toho mlíko. Jsem z toho úplně na nervy. A teď mi do toho povolila jizva, tak nevím, co bude..
Malý je na Bebě, já se snažím rozkojit, ale nejde mi to. Vyzkoušela jsem už skoro všechno, ale nic nezabralo. Teda až na pár kapek, co ze mě dneska vytekly, diky odsavačče.
Na jednu stranu si říkám, že jsem hrozná matka, když nekojím. A na druhou stranu si zase říkám, že umělá výživa je normální, že ji používá spousta žen.
Hrozna matka bys byla, kdyby ses na to vyflakla.
Pozvi si opravdu dobrou (!!) laktacni poradkyni, treba to jeste pujde.
A pak muzes byt v klidu, zes pro to udelala, co slo, a nemusis si nic vycitat.
@Aktak14 píše:
Ahoj, musím si tady s dovolením postěžovat.27.10.2021 se nám narodil chlapeček, rodila js císařským řezem, kdy operace byla trochu komplikovaná (velké srůsty po předchozí operaci, hodně potrhaná děloha kvůli myomům, tak jsem vyfasovala síťku na dělohu..), nejhorší pro mě bylo tohle všechno slyšet přímo při operaci. Ale malý je naštěstí v pořádku a zdravý. Ale mě to vystresovalo a nakonec nemám asi z toho mlíko. Jsem z toho úplně na nervy. A teď mi do toho povolila jizva, tak nevím, co bude..
Na jednu stranu si říkám, že jsem hrozná matka, když nekojím.A na druhou stranu si zase říkám, že umělá výživa je normální, že ji používá spousta žen.
Proč bys měla být hrozná matka, protože nekojíš? Když to nejde, tak to prostě nejde. Zbytečně se stresuješ ![]()
Jako my s brachou jsme taky vyrostli hlavně na UM…jsme dvojčata, mamka se nejdříve nemohla rozkojit a pak měla toho mléka strašně maličko, takže po par týdnech přestala kojit úplně a dávala jenom UM a myslím, že oba dva jsme naprosto v pořádku a rozhodne bych o mamce neřekla, že byla špatná matka nebo něco takového - hold se stane ![]()
Zkusila bych laktační poradkyni, homeopatika, kojící čaje a gravimilk a cíl, že to budu zkoušet do konce šestinedělí. Prostě celé šestinedělí zkoušet přikládat, nevařit, neuklízet, odpočívat a válet se s miminkem v posteli. Pokud tohle všechno nezabere, tak bych s klidným svědomím dávala UM a kojení hodila za hlavu. Ale to je moje povaha, já potřebuji vědět, že jsem pro to udělala maximum. Každopádně doporučuji stanovit si nějakou hranici a netrápit se. Držím palce
Osobní zkušenost ještě nemám, tak z této stránky bohužel mluvit nemohu, ale naše mamka své tři děti na umělé výživě vychovala. Vždycky přišla velmi brzo o mléko a trpěla zánětama.
Prostě se to stává, stresem tomu nepomůžeš a určitě nejsi špatná matka.
Přeji klid a hlavně, ať se dáš zdravotně dokupy. Určitě miminku nejvíc pomůžeš tím, když se rychle uzdravíš a hodíš do pohody ![]()
Kliid, ano magoris… mimco mnohem vic oceni usmevavou maminu, ktera mu bude nablizku, nez vystresovanou trosku, co si mysli, ze kdyz vlastni dite nenakoji, tak skoncil svet
je fuk jak jsi rodila, je fuk jestli kojis, nejpodstatnejsi je spokojeny mimco, klidne s UM ale hlavne s tou jedinou jistotou na svete, co ted vnima - a to TEBE jako maminku ![]()
Ja jsem ani nechtela kojit. Diky bohu za UM ![]()
Spokojena mama, spokojene dite.