Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky maminky jsem nešťastná už z rodinných příslušníků. Pořád se ptají proč dcera nesedí. Je ji devět měsíců. Plazi se, peruje, ale ještě nesedí a všichni mi radí at je pouze v postýlce ze jedine tam si sedne. Jenže ona je ráda na zemi a plazi a hraje si po celé místnosti. ja mám zato, ze si dítě sedne z kleku, ze postýlku nepotřebuje. Nebo jak to je?
Blbost… syn byl jen na zemi. Sednul si v 10M a sednul si z pozice na čtyřech, ze nějakým obratem dal nohy pod sebe a sednul si z toho. Vykašli se na to co říkají ostatní, mě to bylo úplně buřt, každé dítě je jiné.
Ne, postylku na sednuti opravdu nepotřebuje. Ona na to přijde sama, hlavně neposazovat dokud to nezvládne sama.
Samozřejmě, že to zvládají v prostoru, je to mnohem lepší, než se přitáhnout s oporou. Přes šikmý sed nebo z kleku, na to potřebuje jenom tu podlahu.
@Wendea71 sedne si z kleku az zacne lezt nebo poradne perovat, vyprdni se na keci kohokoliv a trenuj nervy protoze toho jeste bude, fakt mavni nad tím rukou, a malou nech na zemi na brisku at sama zacne az bude chtit, ma spoustu casu
@Wendea71 ano, je to tak, jak sis myslela. Dítě nemusíš zavírat do postýlky, až bude připravené, tak si z těch 4 prostě sedne. Dcera se začala lézt v 7m a sama si začala sedat v 10m. Řekla bych normální vývoj. Kamarádky dcera sama neseděla ještě v roce. Byla pohybově trochu pomalejší (chodit začala v roce a půl), ale pořád ještě v normě. Je jí teď 5 a je naprosto v pohodě. A ta kamarádka říká, že je to prostě jen lemra líná
Na ostatní se vykašli, jedním uchem tam a druhým ven. Já podle rodičů taky prej v roce mluvila ve větách a byla bez plíny. Hotovej génius zkrátka, akorát nevím, kde se pak stala chyba a já o tu genialitu přišla ![]()
Naštěstí mám kolem sebe teď hodně dětí +/- stejně starých jako dcera, takže vidím, že tyhle rady starších či bezdetnych jsou fakt založené na pravdě
![]()
Dostane se do sedu tak, že se z kolen přetočí na bok a jednou zůstane sedět. Nejdřív to hůře takový ten šikmý sed, kdy se bude popírat rukou a až se zpevní, bude sedět normálně. Kašli na okolí syn si pořádně sedl až potom, co už uměl chodit, neměl na to čas
. A dceři je 9 měsíců, sedla si někdy minulý týden a pro změnu neleze, tahá nohy za sebou. Místo kolem se odráží špičkami nohou.
Holky moc děkuji. Moje holka je trošku linejsi. A postylku máme prostě jen na noc.Asi jsem potřebovala uklidnit. Děkuji.
@Wendea71 píše:
Ahojky maminky jsem nešťastná už z rodinných příslušníků. Pořád se ptají proč dcera nesedí. Je ji devět měsíců. Plazi se, peruje, ale ještě nesedí a všichni mi radí at je pouze v postýlce ze jedine tam si sedne. Jenže ona je ráda na zemi a plazi a hraje si po celé místnosti. ja mám zato, ze si dítě sedne z kleku, ze postýlku nepotřebuje. Nebo jak to je?
Přestaň poslouchat babičky a prababičky. Jestli dítě normálně leze a celkově prospívá, na sed dojde. A ne jen v postýlce. Syn byl v postýlce jen na spaní. Jinak měl k dispozici celý obývák. V devíti měsících už stál a kdy seděl, to bych se musela podívat do zápisků…
@Jitul.kaaa9 přesně jak říkáš je to dokonce rada rodičů a prarodičů a ze ja už seděla v půl roce a straší ze je opožděna…np není, jen linejsi a premysliva.
![]()
@Wendea71 Dcerka si sedla tak že se v prostoru bez opory postavila a pak si kecla na zadek. Byla z toho chudák tak v šoku, že to obrečela, pak se naučila sedat si z kleku. Syn by si ale bez ohrádky nesedl asi nikdy, on byl na sebe hrozně opatrný (první modřiny a boule se začaly objevovat až po třetím roce, do té doby si na sebe dával až moc velký pozor) a všechno mu dost trvalo než nabyl dojmu že už to zvládne ![]()
@Wendea71 píše:
@Jitul.kaaa9 přesně jak říkáš je to dokonce rada rodičů a prarodičů a ze ja už seděla v půl roce a straší ze je opožděna…np není, jen linejsi a premysliva.![]()
Ono to dite ani nemusi byt linejsi, aby se sedem cekalo. Muj syn se od 5 mesicu tryskove plazil, od necelych 7 mesicu tryskove lezl a zacal si stoupat, od 8mesicu obchazel nabytek a stejne si sednul az v 10 mesicich. Dite v tomhle veku sed v podstate nepotrebuje, takze se da rict, ze cim pozdeji si sedne, tim lepe. Dulezite je lezeni.
@Wendea71 Ahojky
neboj se nic, vývoj má naprosto v pořádku
Naše malá si teď v osmi měsících prvně sedla na zemi úplně v pohodě ze čtyř do kleku a pak vysunula nožky před sebe. Bohužel ještě neleze, ani se neplazí, to by právě mělo sezení předcházet, ale hodně péruje a už má jedním kolínkem nakročeno. Stejnak jsem na ni pyšná, teprve v šesti měsících se úplně zbavila třmínků a teď ukázkově válí sudy a sedí
Určitě k sedu postýlku nepotřebuje, nech ji pěkně volně hrát a uvidíš, že na sed brzy sama přijde ![]()
Malymu je ted 7 mesicu a poprve si sednul z kleku - jednou nohou si jakoby stoupal a zhoupnul se do sedu.
Nejdriv peroval, pak se zacal plazit, dva dny na to lezt, den na to sedet, a asi tyden na to stat. Po asi ctrnacti dnech stani ted zkousi uz obchazet nabytek. Bylo to strasne rychly, takze klidne za mesic muze umet uz vsechno, nedelala bych si z toho vubec hlavu.