Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mam jeden tip, ale zalezi na kazdem, zda a jak to prijme.
Kdyz dite usne, tak zhruba po ctvrt hodine spanku mu septejte treba ja jsem tvoje maminka a ty jsi muj maly chlapecek. Pripravte si svou vetu, kterou mu chcete rict. U dcery mi to funguje v mnoha smerech-at jde o lasku /kdyz ji septam, jak ji mam rada, tak mi to druhy den rika casto/, at jde o zdravi /kdyz byla nemocna, tak jsem ji septala o uzdraveni/ nebo pokud jde prave o respekt /kdyz je utrzena ze retezu, drza apod/.
Tak za zkousku nic nedate ![]()
@Bibi239 píše:
Ja si tedy pod formulaci „mysli si, ze je hlava rodiny“ nepredstavim jen obycejne neposlouchani, ale spis situaci, kdy dite zacne aktivne dirigovat rodice, organizovat jim cas straveny s nimi a trestat je, kdyz neposlechnou.
Z knizek jsem si vzpomnela na Maleho tyrana od Prekopove.skoda, ze zakladatelka neupresnila situaci
No právě, když se na něj začnu zlobit a zvýším na něj hlas. On to udělá 3× více na mě. Dneska učitelce řekl, že ji zmlátí… ![]()
@Halamka píše:
Mam jeden tip, ale zalezi na kazdem, zda a jak to prijme.
Kdyz dite usne, tak zhruba po ctvrt hodine spanku mu septejte treba ja jsem tvoje maminka a ty jsi muj maly chlapecek. Pripravte si svou vetu, kterou mu chcete rict. U dcery mi to funguje v mnoha smerech-at jde o lasku /kdyz ji septam, jak ji mam rada, tak mi to druhy den rika casto/, at jde o zdravi /kdyz byla nemocna, tak jsem ji septala o uzdraveni/ nebo pokud jde prave o respekt /kdyz je utrzena ze retezu, drza apod/.
Tak za zkousku nic nedate
Můžu zkusit, za to nic nedám… ![]()
@KPKristy píše:
Nejdu s radou, ale diskusi budu sledovat. Synovi bude v lednu šest a zhruba od těch pěti to máme doma taky.
Přiznám se, že někdy už mám nervy v kýblu, brečím, kde jsem udělala chybu a bojím se, co z něj vyroste
Jinak je hodný, šikovný, ale taky s námi dokáže pěkně orat, když má svůj den. A v kombinaci s mou vznětlivostí jsou to situace opravdu na oběšení
Ahoj, máme to podobně, malý má šest v prosinci, někdy jsme z něho vyřízení komplet všichni ![]()
@KPKristy píše:
Nejdu s radou, ale diskusi budu sledovat. Synovi bude v lednu šest a zhruba od těch pěti to máme doma taky.
Přiznám se, že někdy už mám nervy v kýblu, brečím, kde jsem udělala chybu a bojím se, co z něj vyroste
Jinak je hodný, šikovný, ale taky s námi dokáže pěkně orat, když má svůj den. A v kombinaci s mou vznětlivostí jsou to situace opravdu na oběšení
To znám také. moje máma říká, že jsme na něj byli hrozně hodní a tolerantní, když byl malý a teď to máme… ![]()
@Bábrdl píše:
Jenže rodič skutečně JE zodpovědný za dítě, i před zákonem. A dítě skutečně JE méně intelektově vybavené, aby posoudilo rizika a výhody.Takže je super, že dítě onemocní, když si vynutí šatičky v lednu a pocítí tím „přirozený následek“, ale už jaksi nedomýšlí, že a) může onemocně vážně, b) v nemoci ho musí někdo hlídat, takže za OČR bude mít rodina méně peněz, ty budou někde chybět…
A proč by to taky mělo vědět? Je to dítě, nechme mu jeho dětství. Nemůže být zodpovědné v takhle nízkém věku za všechno tak jako rodič.
já ale nic takového netvrdím, že by měl rodič nechat dítěti volnost v rozhodování
Jen že je možno mluvit tak, aby druhá strana občas i přijímala. Když přijdeš do autoservisu a mechanik s tebou bude mluvit stylem „Ach jo, ženská, ta by měla stát u plotny a ne lézt do autoservisu“, nebudeš z něj mít dobrý pocit a rady, co ti dá, budeš brát spíš s rezervou. Stejně tak když k dítěti budu hovořit stylem „Ty jsi jen hloupé dítě, já jsem rodič a proto tě budu počovat a ve všem rozhodovat“, dítěti to nebude příjemné.
Doporučovala jsem ty knížky jako pomoc při navázání komunikace, ne že si má matka hodit nohy na stůl a dítě nechat, ať se zabije ![]()
Zjistila jsem vlastní zkušensotí, že „Jak na dítě“ začíná u „Jak na sebe“. Mně to pomohlo, tak jsem tituly doporučila dál, nic víc, nic míň
@brusinka.brusinka píše:
No právě, když se na něj začnu zlobit a zvýším na něj hlas. On to udělá 3× více na mě. Dneska učitelce řekl, že ji zmlátí…
Uf nemám radu, ale za tohle by kluk dostal tak na prdel, že to v životě nezažil.
Jinak k těm knížkám, které tu už padly, bych přihodila méně známou, ale z mého pohledu vynikající publikaci skvělého dětského psychologa V. Mertina Výchova bez trestů.
@brusinka.brusinka píše:
No právě, když se na něj začnu zlobit a zvýším na něj hlas. On to udělá 3× více na mě. Dneska učitelce řekl, že ji zmlátí…
Tak z toho vyvodit důsledky. Nedokážeš mi to říct normálně? Fajn, nebudu tě poslouchat a zařídím se tak, jako kdybys vůbec nic neříkal. A snažila bych se pokud možno hlas nezvyšovat, protože ono není zas tak nelogické, že dítě pak řve na tebe, i když je to samozřejmě špatně.
Přemýšlím, jak bych řešila tu paní učitelku, asi bych s ním probrala, proč to řekl a proč se to říkat (nebo dokonce dělat!) nemá, případně jak by to mohl napravit.
@martina.se píše:
měla jsem doma a vždycky jsem si říkala - nemůžeš ho zabít, je to Tvoje dítě![]()
Jo, to jsi vystihla presne. V tech vypjatych dnech to citim stejne ![]()
Preslo ho to???
@KPKristy píše:
Jo, to jsi vystihla presne. V tech vypjatych dnech to citim stejne
Preslo ho to???
Presne, to ja take. Nechapu, tolikrát jsem mu rikala, at je hodny atd., tolikrát a stejne se tak nechova. A ja to nechapu, proc to dela, proc se tak chova. a jak durazneji a jasneji mu to znovu a znovu vysvetlit. Mame ho tak radi, ale privadi me k zoufalstvi. Jsem rada, ze v tom nejsem sama
.
@brusinka.brusinka, tak asi to patri k veku.
My se snazime mantinely nastavovat, ale priznam se, ze vzdy to nevyslo. Snazime se ale byt dusledni v zasadnich vecech.
Zase ale nechci byt diktator a ta hranice mezi diktaturou a respektem je tak tenka!! ![]()
Napriklad dneska je to v pohode. Poslechne, reaguje, domluvime se.. nekdy to nejde, ani kdybych se stavela na hlavu..
@brusinka.brusinka píše:
To znám také. moje máma říká, že jsme na něj byli hrozně hodní a tolerantní, když byl malý a teď to máme…
tím chtěla maminka říct, že je rozmazlený?
@mojmira píše:
tím chtěla maminka říct, že je rozmazlený?
Ze nas ma na haku
.
@brusinka.brusinka píše:
Ze nas ma na haku.
psala jsi, že maminka říkala, že jste na sana byli moc hodní a toleratní. Tak se ptám, jestli tím nechtěla babička říct zaobaleně, že je rozmazlený.